joi, 18 iulie 2024

AU PRIMIT RĂSPUNS EVREII NECREȘTINI DIN ROMÂNIA CARE AU CRITICAT, pe data de 17 iulie 2024, DECIZIA SFÂNTULUI SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE REFERITOARE LA CANONIZAREA, adică RECUNOAȘTEREA ȘI DECLARAREA CA FIIND PERSOANE SFINTE, a PREOȚILOR ILARION FELEA (1903-1961), ILIE LĂCĂTUȘU (1909-1983) și DUMITRU STĂNILOAE (1903-1993). Evreii, prin Institutul “Elie Wiesel”, și-au exprimat mâhnirea când au aflat că acești preoți au fost declarați sfinți. Evreii consideră că acești preoți “au exprimat opinii antisemite sau au promovat curentul toxic legionar în anii 30 și 40”. De exemplu, Ilarion Felea s-a referit la “distrugerea parazitismului iudaic”, iar Dumitru Stăniloae la înăturarea miniștrilor “care nu puteau vorbi decât citind din doctrina antireligioasă a evreului Durkheim”. ... Răspunsul de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române, pe scurt, este următorul: “a) ... Biserica Ortodoxă Română, în calitatea sa de cult recunoscut, are dreptul de a analiza și a se pronunța, potrivit propriilor criterii religioase, în ceea ce privește canonizarea unor persoane din Patriarhia Română.” ... . “b) Menționăm, de asemenea, că unii sfinți care sunt cinstiți în Biserica Ortodoxă au avut, în anumite momente ale vieții, atitudini și gesturi greu de înțeles sau contrare chiar învățăturii creștine, însă Biserica ia în considerare schimbarea vieții păcătosului și, mai ales, modul în care și-au încheiat viața, fără însă ca, prin această atitudine, să fie încurajate (sanctificate) anumite derapaje pe care respectivele persoane le-au avut în timpul vieții.” ... . Răspunsul se încheie astfel: “Precizăm pe această cale și faptul că Biserica Ortodoxă Română se delimitează public de orice afiliere ideologică sau politică partinică, invitând totodată la dialog orice persoană interesată de studierea vieților persoanelor canonizate.” (scurtă amintire a știrii; articol în engleză din 18 iulie 2024 etc).

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

 

https://basilica.ro/foto-icoanele-noilor-sfinti-canonizati-de-biserica-ortodoxa-romana/


https://www.facebook.com/photo/?fbid=2992191240921366&set=a.711891222284724

 

 

ROMANIAN CHURCH RESPONDS TO CRITICISM FOR CANONIZATION OF SAINTS INVOLVED WITH LEGIONARY MOVEMENT,  July 18, 2024, https://orthochristian.com/161781.html

 


 

COMUNICATUL PATRIARHIEI CA RĂSPUNS CĂTRE INSTITUTUL “ELIE WIESEL”:

 

Comunicat: Punct de vedere asupra canonizărilor recente ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Având în vedere comunicatul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, referitor la canonizările Părinților Ilarion Felea, Ilie Lăcătușu și Dumitru Stăniloae, Biroul de Presă al Patriarhiei Române face următoarele precizări:

a) În lumina principiilor libertății religioase și autonomiei bisericești cuprinse atât în legislația internațională (Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 18), cât și în cea națională (Constituţia României, art. 29; Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor), Biserica Ortodoxă Română, în calitatea sa de cult recunoscut, are dreptul de a analiza și a se pronunța, potrivit propriilor criterii religioase, în ceea ce privește canonizarea unor persoane din Patriarhia Română.

În cadrul procesului de canonizare, Biserica Ortodoxă Română desfășoară o activitate de cercetare minuțioasă a vieții persoanelor propuse prin raportare la modul în care acestea și-au schimbat viața. Procesul de canonizare constă exclusiv în recunoașterea sfințeniei pe baza dovezilor consistente și mărturiilor credibile. Astfel, în cazul trecerii fiecărei persoane în rândul sfinților (canonizare) s-a ținut cont de mai multe criterii canonice, istorice și pastoral-misionare din care reținem următoarele:

    1. Viața sa curată și sfântă;
    2. Mărturisirea dreptei credințe până la sfârșitul vieții;
    3. Aspru nevoitor, împodobit cu multe virtuți;
    4. Dragostea și spiritul de jertfă manifestat față de cei aflați în nevoie;
    5. Mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste;
    6. A dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni;
    7. S-a bucurat de o cinstire constantă din partea credincioșilor.

b) Menționăm, de asemenea, că unii sfinți care sunt cinstiți în Biserica Ortodoxă au avut, în anumite momente ale vieții, atitudini și gesturi greu de înțeles sau contrare chiar învățăturii creștine, însă Biserica ia în considerare schimbarea vieții păcătosului și, mai ales, modul în care și-au încheiat viața, fără însă ca, prin această atitudine, să fie încurajate (sanctificate) anumite derapaje pe care respectivele persoane le-au avut în timpul vieții.

Așa cum observăm din exemplele Sfântului Apostol Pavel, al Sfintei Maria Egipteanca sau chiar din cel al Sfântului Proroc și Împărat David, chiar și sfinții au avut unele căderi, de aceea trebuie să privim în special la cum și-au încheiat viața – adică la o înaltă măsură a desăvârșirii –, nu doar la greșelile sau păcatele săvârșite pe parcursul existenței lor pământești. De altfel, aceasta este și mărturia Sfintei Scripturi: „Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința” (Evrei 13, 7).

Precizăm pe această cale și faptul că Biserica Ortodoxă Română se delimitează public de orice afiliere ideologică sau politică partinică, invitând totodată la dialog orice persoană interesată de studierea vieților persoanelor canonizate.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

https://basilica.ro/comunicat-punct-de-vedere-canonizari-recente-ale-sfantului-sinod-al-bisericii-ortodoxe-romane/

 

...

 

COMUNICAT DIN PARTEA EVREILOR REFERITOR LA CANONIZAREA CLERICILOR CARE AU EXPRIMAT OPINII ANTISEMITE SAU AU PROMOVAT CURENTUL LEGIONAR:

 

Comunicat de presă: decizia Sf. Sinod al BOR de a canoniza 16 clerici

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR-EW) ia act cu mâhnire de decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 12 iulie 2024 de a include pentru aprobarea canonizării, act premergător proclamării acestora prin tomosurile sinodale în 2025, a unor clerici care au exprimat opinii antisemite sau au promovat curentul toxic legionar, în anii 30 și 40.

În aceste condiții, Institutul „Elie Wiesel” își face datoria să aducă la cunoștința publicului din România câteva aspecte din trei biografii ale clericilor aprobați pentru canonizare.

Ilarion Felea (1903-1961) a desfășurat activități politice militante în timpul Statului Național Legionar ca membru al Mișcării Legionare și șef al cuibului legionar „Sf. Ioan” din cadrul Academiei Teologice Ortodoxe din Arad. Între 1944 și 1945 a fost internat în Lagărul de la Caracal prevăzut pentru foștii legionari. În plan publicistic, prin contribuțiile la revista eparhială Biserica și școala, Felea a făcut apologia Mișcării legionare și a programului statului etnocratic a lui Nichifor Crainic pe care îl caracteriza drept „cea mai prețioasă contribuție ce a dat-o spiritul românesc la opera de renaștere a statului român” întrucât viza și „distrugerea parazitismului iudaic” (Biserica și școala, nr. 7, 1940).

 

Ilie Lăcătușu (1909-1983) a desfășurat activitate legionară în calitate de șef de cuib și ulterior de sector legionar. A luat parte la rebeliunea legionară din ianuarie 1941 în calitate de lider al unui grup insurecțional. Tot el a alcătuit liste cu adversari ai Mișcării Legionari ce urmau să fie împușcați după ce această grupare fascistă ar fi preluat în totalitate puterea. Între 1942 și 1943 a fost misionar al Bisericii Ortodoxe Române în Transnistria, o regiune aflată sub controlul statului român unde au fost exterminați zeci de mii de evrei în timpul Holocaustului.

 

Dumitru Stăniloae (1903-1993) a scris în publicațiile de extremă dreaptă Calendarul și Porunca vremii articole unde a făcut apologia Germaniei naziste și a legăturii dintre ortodoxie și etnocrație. De asemenea, a avut contribuții importante în paginile revistei Gândirea unde s-a implicat în dezbaterile extremei drepte susținând legătura dintre ortodoxie și naționalism. Pe lângă acestea, a făcut apologia legionarismului inclusiv în paginile Telegrafului român, revista oficială a Arhiepiscopiei Sibiului. Odată cu venirea legionarilor la putere, Stăniloae susține că „Azi (22 septembrie 1940 n.n.) neamul nostru prinde din nou în mână sabia Arhanghelului păzitor al creştinătăţii pe care i-o întinde Dumnezeu. Azi ne constituim în stat străbătut de credinţa în Dumnezeu, în cetăţuie avansată ce stă dârză şi inexpugnabilă în faţa haosului păgân. Acesta credem ca e sensul revoluţiei de azi în viaţa statului nostru, sensul transformării în stat naţional-legionar, sub patronajul Arhanghelului Mihail, războinicul lui Dumnezeu împotriva puterilor agresive ale răului. Îl revendică și alte neamuri pe Arhanghelul Mihail ca patron […] Dar niciun neam n-a împlinit şi nu împlineşte atât de desăvârşit lucrarea Arhanghelului Mihail pe planul văzut al istoriei, ca neamul nostru.” (Telegraful român, nr. 39, 1940). Tot pentru Stăniloae, instalarea Statului Național Legionar marchează înlăturarea acelor miniștri „care nu puteau vorbi decât citind din doctrina antireligioasă a evreului Durkheim”.

În 11 iulie 2024, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel afirma la ședința Sfântului Sinod al BOR: „Canonizarea (…) înseamnă că persoana respectivă e dată ca model, ca normă. Canonul era o măsură. Așadar, sfinții canonizați sunt dați ca dreptar, măsură sau model de urmat. De aceea, ei sunt și învățătorii noștri prin cuvântul dreptei credințe, prin viețuire sau faptă și prin modul lor de a fi. (…)”, (www.ziarullumina.ro, 11 iulie 2024).

Așa cum foarte bine a menționat Patriarhul Daniel, sfinții canonizați sunt dreptar, ne întrebăm, deci, dacă ridicarea între sfinți a unor persoane care, pe parcursul vieții, au împărtășit, prin vorbă sau faptă, valorile fascismului este consonantă cu etica creștină?

17 iulie 2024

Serviciul Administrativ-Comunicare
Departament Relații Publice și programe cultural-educative

https://www.inshr-ew.ro/canonizare-clerici/

 

...................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

EVREII CRITICĂ SANCTIFICAREA CARDINALULUI POLONEZ AUGUST HLOND CARE A SCRIS ÎN 1936 DESPRE EI CĂ LUPTĂ CONTRA BISERICII ȘI SUNT AVANGARDA ATEISMULUI, BOLȘEVISMULUI ȘI SUBVERSIUNII (articol în engleză din 23 mai 2018; traducere)

 

EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA)

 

MUZEUL ATEISMULUI URMEAZĂ SĂ FIE IARĂȘI BISERICĂ (în Sankt Petersburg, Rusia)

 

„NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)

 

UCIDEREA DUPĂ RITUALUL EVREIESC A ȚARULUI NICOLAE AL II-LEA AL RUSIEI ȘI A FAMILIEI LUI (Biserica Ortodoxă Rusă investighează cazul, evreii reacționează cu furie, 29 noiembrie 2017)

 

EXPRESIA “UCIDERE RITUALĂ” ÎN CAZUL FAMILIEI ȚARULUI ESTE ÎNȚELEASĂ EXCLUSIV CA „RĂZBUNARE REVOLUȚIONARĂ, BOLȘEVICĂ” (Episcopul rus Tikhon Șevkunov a revenit cu precizări în 30 noiembrie 2017)

 

PREMIERĂ ÎN JUSTIȚIA DIN POLONIA: UN PREOT A FOST CONDAMNAT RECENT PE MOTIVE DE ANTISEMITISM, PENTRU O PREDICĂ DISTRIBUITĂ PE INTERNET, ÎN CARE I-A COMPARAT PE EVREI CU PARAZIȚII: “EVREII ÎN TOATĂ LUMEA ȘI-AU ASUMAT ROLUL UNEI LIPITORI, AL UNEI CĂPUȘE, ADICĂ UN CORP CARE TRĂIEȘTE PE CORPUL GAZDEI, SE UMFLĂ, DUCÂND CORPUL GAZDEI LA MOARTE, APOI TRECE LA ALTUL.” ... “AȚI SUFERIT PENTRU CĂ V-AȚI LEPĂDAT DE REGELE HRISTOS.” ... PREOTUL A SPUS CĂ EVREII SUNT ÎN LEGĂTURĂ CU DIAVOLUL ȘI SUNT RESPONSABILI PENTRU PERVERSIUNEA SEXUALĂ DIN POLONIA. PENTRU ASTFEL DE CUVINTE, ROSTITE ÎN OCTOMBRIE 2021, PREOTUL CATOLIC MICHAŁ WOŹNICKI A FOST CONDAMNAT, LA ÎNCEPUTUL LUNII FEBRUARIE 2023, LA ȘASE LUNI DE RESTRÂNGERE A LIBERTĂȚII ȘI MUNCĂ NEPLĂTITĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII, CÂTE 30 DE ORE PE LUNĂ. DUPĂ CE A IEȘIT DE LA CURTEA DISTRICTUALĂ DIN POZNAŃ, PREOTUL A ROSTIT O SCURTĂ RUGĂCIUNE ÎN FAȚA CLĂDIRII, FIIND ÎNSOȚIT DE UN GRUP DE SUPORTERI. EL A DECLARAT ASTFEL: “EU SUNT CONDAMNAT PENTRU PREDICARE. DAR IISUS A FOST TORTURAT PE CRUCE.” “EVIDENT CĂ EVREILOR NU LE PREA PLACE DE MINE, PENTRU CĂ EU ÎL IUBESC PE DOMNUL IISUS. EU, NEFIIND EVREU, MĂ SUPUN REGELUI EVREILOR, ÎN TIMP CE EVREII NU SE PREA SUPUN REGELUI LOR .” SE SPUNE CĂ PREOTUL VA CONTESTA VERDICTUL. ÎN SCHIMB, EVREII DIN POLONIA JUBILEAZĂ, RABINUL ȘEF AL POLONIEI CERÂND MAI MULTE ARESTĂRI DE ACEST FEL. (scurtă amintire a știrii; articol în engleză din 18 februarie 2023 etc) LISTA CU DEFECTELE PREOTULUI MICHAŁ WOŹNICKI SE PARE CĂ ESTE LUNGĂ, ÎNTRE ELE FIIND ȘI FAPTUL CĂ EL A SPUS DESPRE PAPA FRANCISC CĂ ESTE ERETIC, ȘI FAPTUL CĂ A IGNORAT REGULILE PANDEMIEI. ... NE AMINTIM CĂ LA UN PROTEST DIN 2021 POLONEZII AU STRIGAT CĂ EVREII SUNT ÎN SPATELE PANDEMIEI, ADICĂ EI REGIZEAZĂ ȘI SUSȚIN PANDEMIA. ... NE AMINTIM CĂ CHIAR ȘI PAPA BENEDICT XVI A FOST ACUZAT DE ANTISEMITISM, ÎN 2018, PENTRU UN ESEU ÎN CARE A AFIRMAT CĂ SINGURA CITIRE VALIDĂ A BIBLIEI EBRAICE SE FACE PRIN LENTILA CREȘTINĂ. ... DE ASEMENEA, NE AMINTIM CĂ, ÎN 2018, EVREII AU CRITICAT SANCTIFICAREA CARDINALULUI POLONEZ AUGUST HLOND CARE A SCRIS ÎN 1936 DESPRE EI CĂ LUPTĂ CONTRA BISERICII ȘI SUNT AVANGARDA ATEISMULUI, BOLȘEVISMULUI ȘI SUBVERSIUNII.

 

PAPA BENEDICT XVI, RETRAS DIN FUNCȚIE ÎN ANUL 2013, ESTE ACUM ACUZAT DE ANTISEMITISM DE EVREI, DIN CAUZĂ CĂ ÎN TOAMNA TRECUTĂ A SCRIS UN ESEU ÎN CARE INSISTĂ CĂ SINGURA CITIRE VALIDĂ A BIBLIEI EBRAICE (CEEA CE NOI CREȘTINII NUMIM VECHIUL TESTAMENT) SE FACE PRIN LENTILA CREȘTINĂ. (articol în engleză din 3 august 2018; scurtă anunțare a știrii)

 

Evreii au vrut să știe ATITUDINILE ANTISEMITE din 10 țări europene și au constatat că în UNGARIA 37% din populație are astfel de atitudini, în POLONIA 35%, în UCRAINA 29%, în RUSIA 26% etc. Studiul a fost făcut în perioada 7 noiembrie 2022 – 5 decembrie 2022, la cererea organizației evreiești Anti-Defamation League, cu sediul în New York City, care activează contra discriminării și defăimării evreilor. Pentru realizarea studiului, persoanelor intervievate li s-au prezentat 11 afirmații stereotipe, pentru a se stabili astfel atitudinea lor față de evrei. De ex.: 1) Evreii sunt mai loiali față de Israel decât față de țara/țările în care trăiesc 2) Evreii au prea multă putere în piețele internaționale financiare 3) Evreii au prea mult control asupra afacerilor globale 4) Evreii cred că ei sunt mai buni decât alți oameni 5) Evreii au prea mult control asupra mijloacelor mass-media la nivel mondial etc. Cei care au răspuns că majoritatea afirmațiilor sunt probabil adevărate au fost clasificați ca având atitudini antisemite. ... În timpul unui protest contra vaccinării în Polonia s-a scandat: Evreii sunt în spatele pandemiei. ... Polonia era țara cu cel mai mare număr de evrei înainte de Al Doilea Război Mondial, cu peste 3 milioane de evrei, iar acum sub 16.000 de persoane se identifică a fi evrei acolo. (scurtă amintire a știrilor; articol în engleză din 7 iunie 2023 etc) Ne amintim că la începutul lunii februarie 2023 am aflat despre PREMIERĂ ÎN JUSTIȚIA DIN POLONIA: UN PREOT A FOST CONDAMNAT PE MOTIVE DE ANTISEMITISM, PENTRU O PREDICĂ DISTRIBUITĂ PE INTERNET, ÎN CARE I-A COMPARAT PE EVREI CU PARAZIȚII: “EVREII ÎN TOATĂ LUMEA ȘI-AU ASUMAT ROLUL UNEI LIPITORI, AL UNEI CĂPUȘE, ADICĂ UN CORP CARE TRĂIEȘTE PE CORPUL GAZDEI, SE UMFLĂ, DUCÂND CORPUL GAZDEI LA MOARTE, APOI TRECE LA ALTUL.” ... “AȚI SUFERIT PENTRU CĂ V-AȚI LEPĂDAT DE REGELE HRISTOS.” ... PREOTUL A SPUS CĂ EVREII SUNT ÎN LEGĂTURĂ CU DIAVOLUL ȘI SUNT RESPONSABILI PENTRU PERVERSIUNEA SEXUALĂ DIN POLONIA. PENTRU ASTFEL DE CUVINTE, ROSTITE ÎN OCTOMBRIE 2021, PREOTUL CATOLIC MICHAŁ WOŹNICKI A FOST CONDAMNAT LA ȘASE LUNI DE RESTRÂNGERE A LIBERTĂȚII ȘI MUNCĂ NEPLĂTITĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII, CÂTE 30 DE ORE PE LUNĂ. RABINUL ȘEF AL POLONIEI A CERUT MAI MULTE ARESTĂRI DE ACEST FEL.

 

LA SIBIU, CAM PE ENGLEZEȘTE, PENTRU A SCOATE DIN IMPAS DIALOGUL DINTRE EVREII NECREȘTINI ȘI CREȘTINII ORTODOCȘI, AU FOST IDENTIFICATE ELEMENTE ANTIEVREIEȘTI DIN CULTUL CREȘTIN RĂSĂRITEAN, LA CONFERINȚA „LITURGHIA BIZANTINĂ ȘI EVREII”, ÎN PERIOADA 9-11 IULIE 2019. (articole din 3 și 9 iulie 2019; scurtă anunțare a știrii). ȘTIM CĂ VREO 2,5 MILIOANE DE EVREI NECREȘTINI DIN EUROPA SE SIMT DISPERAȚI ȘI PESIMIȘTI DIN CAUZA INSECURITĂȚII CAUZATĂ DE ANTISEMITISM. ȘTIM CĂ ÎN ROMÂNIA A FOST ADOPTATĂ, RAPID, LEGEA ANTISEMITISMULUI, ÎN IUNIE 2018.

 

PARCĂ FĂRĂ DUMNEZEU, PREOCUPAȚI DE A AVEA PUTEREA ÎN LUMEA AFACERILOR ȘI ÎN PIEȚELE FINANCIARE INTERNAȚIONALE, PREOCUPAȚI DE EI ÎNȘIȘI, EVREII CONSTATĂ CU ÎNGRIJORARE CĂ ANTISEMITISMUL A CRESCUT ÎN ULTIMII CINCI ANI, POTRIVIT UNUI STUDIU FĂCUT ÎN MAI MULTE ȚĂRI, ÎN ACEST AN, 2019, DE ORGANIZAȚIA EVREIASCĂ INTERNAȚIONALĂ NONGUVERNAMENTALĂ “LIGA ANTIDEFĂIMARE” DIN NEW YORK. (articol în engleză din 22 noiembrie 2019 și în română din 21 noiembrie 2019; scurtă anunțare a știrii). NE AMINTIM CĂ EVREII, ÎN MARE MĂSURĂ, SE DECLARĂ A FI ATEI SAU NEAFILIAȚI RELIGIOS. EVREII CARE CRED CĂ IISUS ESTE MESIA SUNT CAM 350.000 LA NIVEL MONDIAL. CAM 30% DIN EVREII DIN ISRAEL SE DECLARĂ A FI RELIGIOȘI, APARȚINÂND DE RELIGIA NUMITĂ IUDAISM, ADICĂ NU-L RECUNOSC PE IISUS CA FIIND MESIA, FIUL LUI DUMNEZEU !!!

 

DIALOG DE PACE "FĂRĂ PRECEDENT" ÎNTRE CREȘTINI ȘI EVREI

 

DIALOG DE PACE "FĂRĂ PRECEDENT" ÎNTRE CREȘTINI ȘI EVREI,  partea II, continuare

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Să ne asumăm FIECARE CRUCEA PROPRIE, adică identitatea de creștini cu toate greutățile care decurg din ea, ÎN FIECARE ZI, ȘI SĂ-L URMĂM PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR, adică pe Domnul nostru Iisus Hristos! SĂ NU NE LĂSĂM INTIMIDAȚI DE OAMENII DESFRÂNAȚI ȘI PĂCĂTOȘI, CI SĂ-L MĂRTURISIM ÎN FAȚA LUMII PE MÂNTUITORUL NOSTRU, PENTRU CA ȘI EL SĂ NE POATĂ MĂRTURISI ÎN FAȚA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI! Duminica de azi se numește Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, căci este după sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, care a fost pe 14 septembrie, ca în fiecare an. Prin textul evanghelic stabilit pentru Sfânta Liturghie de azi, Mântuitorul ne îndeamnă să ne asumăm fiecare crucea vieții și să-L urmăm, dacă voim să ne câștigăm sufletul pentru eternitate. Chiar dacă ni se pare grea CRUCEA PERSONALĂ, se cuvine să o ducem cu răbdare, fără cârtire, știind că Dumnezeu ne ajută și că El nu ne dă mai mult decât putem duce. CRUCEA PERSONALĂ, adică greutatea vieții de creștin cu toate durerile, este necesară și ne ajută să trecem în Împărăția lui Dumnezeu. SĂ NU SCURTĂM CRUCEA PE CARE DUMNEZEU NE-O DĂ! Următorul filmuleț ne arată cât de necesară este CRUCEA PERSONALĂ ÎNTREAGĂ, NESCURTATĂ, PENTRU A TRECE SPRE ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/812372927726211 ... În altă ordine de idei, să observăm în calendar că din această perioadă se va deregla numerotarea în ordine aritmetică a Duminicilor de după Rusalii, ca aproximativ în fiecare an; aritmetic vorbind, azi este Duminica a 12 - a după Rusalii, dar această Duminică nu o vom mai găsi scrisă în calendar, chiar dacă o căutăm pe tot parcursul ciclului anului bisericesc până la Rusaliile anului viitor. Numerotarea capricioasă, din punct de vedere aritmetic, o vom avea până când va începe Postul Paștilor; așa că ne-am obișnuit, de ani de zile, să nu mai dăm importanță totdeauna ordinii aritmetice în numerotarea Duminicilor de după Rusalii, căci are prioritate o altă ordine, în funcție de sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, apoi în funcție de alte evenimente din Istoria Mântuirii Oamenilor. … Această numerotare capricioasă este la fel, atât în calendarul Creștin Ortodox, cât și în calendarul Creștin Greco-Catolic. ... Să ne amintim, sau să aflăm acum, frumoasa poezie CRUCEA VIEȚII OMENEȘTI, scrisă de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul! https://www.facebook.com/photo/?fbid=3046168928856930&set=a.711891222284724

Pr. prof. Ion Ciungu Iisus ne spune  tuturor astfel:  “Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine,  în fiecare zi să-și...