miercuri, 31 iulie 2024

Azi, 31 iulie, îl comemorăm pe SFÂNTUL IOSIF DIN ARIMATEEA, care a cerut de la guvernatorul roman Pilat TRUPUL MORT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, apoi IOSIF cu NICODIM AU COBORÂT TRUPUL DE PE CRUCE, L-AU UNS CU MIRESME DE ÎNGROPARE, L-AU ÎNFĂȘURAT ÎN GIULGIURI și L-AU PUS ÎN MORMÂNTUL SĂPAT ÎN STÂNCĂ, MORMÂNT CARE ERA PROPRIETATEA LUI IOSIF. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1019497693063371 "Spionii evreii au auzit acestea și l-au pârât autorităților care l-au întemnițat pe Sfântul Iosif. Cu toate acestea, Hristos înviat i-a apărut Sfântului Iosif în închisoare convingându-l de Învierea sa. După o vreme, evreii l-au eliberat pe Sfântul Iosif din închisoare și l-au alungat din Ierusalim. Apoi, el a călătorit în lumea întreagă propovăduind cuvântul Evangheliei, în cele din urmă plantând semințele mântuirii în Britania, de unde a plecat la Domnul în pace." … Pentru rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria, Preasfânta Ta Mamă, Doamne Iisuse Hristoase, și pentru rugăciunile Sfântului Iosif din Arimateea, Te rugăm frumos, miluiește-ne și mântuiește-ne și pe noi ! Amin! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“După acestea Iosif din Arimateea, fiind ucenic al lui Iisus, dar într-ascuns, de frica iudeilor, l-a rugat pe Pilat ca să ridice trupul lui Iisus. Şi Pilat i-a dat voie. Deci a venit şi a ridicat trupul Lui. Şi a venit şi Nicodim, cel care venise la El mai înainte noaptea, aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă şi aloe. Au luat deci trupul lui Iisus şi l-au înfăşurat în giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de înmormântare la iudei. Iar în locul unde a fost răstignit era o grădină, şi în grădină un mormânt nou, în care nu mai fusese nimeni îngropat. Deci, din pricina vinerii iudeilor, acolo L-au pus pe Iisus, pentru că mormântul era aproape.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 19, versetele 38-42) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=19&id=35

“Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând preacurat Trupul Tău, cu giulgiu curat înfășurându-L și cu miresme, în mormânt nou îngropându-L, L-a pus. Dar a treia zi ai înviat, Doamne, dăruind lumii mare milă.” (Rugăciune pe care preotul o spune la fiecare Sfântă Liturghie).

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3002987409841749&set=a.711891222284724 

 

 




Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea – 31 iulie #Sinaxar, https://www.facebook.com/trinitastv/videos/517520650713952

 

Iosif din Arimateea este descris de către Sfântul Evanghelist Matei ca fiind pur și simplu un om bogat și ucenic al lui Iisus (Matei 27, 57).

 

Sfântul Evanghelist Marcu îl prezintă ca fiind sfetnic alescare aștepta și el Împărăția lui Dumnezeu (Marcu 15, 43). Prin sfetnic ales se înțelege că Iosif era om cu mare autoritate, făcând parte din sanhedrinul iudaic, sau că a fost luat de guvernatorul roman Pilat pentru propriul său consiliu.

 

Sfântul Evanghelist Luca adaugă faptul că Iosif nu consimțise la decizia și la acțiunea celor care L-au condamnat și L-au omorât pe Domnul nostru Iisus Hristos (Luca 23, 50-56).

 

Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Iosif a cerut permisiunea de la Pilat să ia trupul mort al lui Iisus, iar Pilat i-a dat aprobare (Ioan 19, 38). Iosif a cumpărat giulgiu pentru înmormântare (Marcu 15, 46), apoi împreună cu Nicodim au luat corpul mort al lui Iisus de pe cruce, L-au înfășurat în giulgiu cu miresmele cumpărate de Nicodim, apoi L-au dus la mormântul săpat în stâncă (Ioan 19, 39-40). Mormântul era al lui Iosif (Matei 27, 60).

 

(Aceaste informații din Sfintele Evanghelii despre Iosif din Arimateea le-am găsit adunate în Enciclopedia liberă, Wikipedia, varianta engleză, la articolul Joseph of Arimathea, la subtitlul Gospel narrativeshttps://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_of_Arimathea#Gospel_narratives  ; Comentarii referitoare la sfetnic ales putem găsi și la următorul link: https://biblehub.com/commentaries/mark/15-43.htm )

 

Mai multe informații referitoare la Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea putem afla din articolele următoare :

 

Righteous Joseph of Arimathea, Commemorated on July 31, https://www.oca.org/saints/lives/2024/07/31/109009-righteous-joseph-of-arimathea

 

Dreptul Iosif, cel cu bun chip, publicat în 30 iulie 2016, pe website-ul ziarului Lumina, de Pr. Ciprian Florin Apetrei. https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/dreptul-iosif-cel-cu-bun-chip-114328.html

 

Iosif din Arimateea – sfântul cu Graalul, publicat în data de 31 iulie 2015, pe website-ul publicației săptămânale clujeane Transilvania Reporter de Elena Gădălean.

 

Iosif din Arimateea, articol din enciclopedia colaborativă Orthodox Wikihttps://ro.orthodoxwiki.org/Iosif_din_Arimateea

 

Joseph of Arimathea, articol din enciclopedia colaborativă Orthodox Wikihttps://en.orthodoxwiki.org/Joseph_of_Arimathea

 

.......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

Pe 19 martie este sărbătorit SFÂNTUL IOSIF, PATRONUL BISERICII UNIVERSALE, în special de către creștinii romano-catolici și greco-catolici, dar și de creștinii anglicani, luterani, ortodocși și de alte denominațiuni creștine. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Iosif mai ales în 26 decembrie (a doua zi după sărbătoarea Nașterii Domnului, când se sărbătorește Soborul Maicii Domnului și Fuga Sfintei Familii în Egipt) și în Prima Duminică după sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. ... Cu ocazia sărbătorii de astăzi, să spunem și noi câteva rugăciuni, începând acum cu o RUGĂCIUNE către DUMNEZEU, PĂRINTELE ATOTPUTERNIC, Care l-a ales pe Sfântul Iosif să fie părinte nutritor și ocrotitor al Fiului Său Întrupat, Domnul nostru Iisus Hristos, iar Sfintei Fecioare Maria să îi fie ocrotitor în fața lumii rele, ca soț legal, în virtutea legăturii matrimoniale, nu în virtutea vreunei uniri trupești! SFÂNTUL IOSIF ESTE, de asemenea, PATRONUL FAMILIILOR, AL TAȚILOR, AL COPIILOR NENĂSCUȚI, AL MAMELOR ÎNSĂRCINATE, AL ORFANILOR, AL IMIGRANȚILOR, AL TÂMPLARILOR, MEȘTEȘUGARILOR, MUNCITORILOR, INGINERILOR, dar și al CELOR CARE DORESC SĂ AIBĂ O MOARTE BUNĂ, AȘA CUM se crede că A AVUT EL, ÎN BRAȚELE LUI IISUS și ALE SFINTEI FECIOARE MARIA. ... Potrivit Sfintei Tradiții, când Dreptul Iosif a luat-o pe Sfânta Fecioară Maria în ocrotirea lui, el era un om bătrân, văduv, având șase copii (patru băieți și două

 

Pe 25 iulie sărbătorim ADORMIREA SFINTEI ANA, mama SFINTEI FECIOARE MARIA, sau bunica MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Sfânta Ana s-a căsătorit în Nazaret cu Ioachim, dar timp de mulți ani (unele surse spun că timp de 20 de ani, iar altele spun că timp de 50 de ani) nu au avut copii, suferind astfel, cu multă amărăciune, disprețul oamenilor care îi considerau pedepsiți de Dumnezeu. Ei și-au dus așa viața, cu credință și iubire față de Dumnezeu, cu răbdare, cu rugăciune și cu speranță. La bătrânețe, ei au fost înștiințați de Dumnezeu printr-un înger că vor avea o fiică prin care se vor binecuvânta toate neamurile pământului, căci prin ea va veni mântuirea lumii. Astfel, la bătrânețe Ana și cu Ioachim au avut-o pe Sfânta Fecioară Maria. Când Maria a ajuns la vârsta de trei anișori, părinții ei au dus-o la Templul din Ierusalim și au încredințat-o marelui preot Zaharia, pentru a fi crescută și educată acolo în sfințenie. Astfel ei și-au împlinit promisiunea pe care o făcuseră lui Dumnezeu, înainte ca Maria să se fi născut. Atât timp cât au mai trăit, Ana și Ioachim o vizitau adesea pe Maria la Templu. Ioachim a trăit 80 de ani. SFÂNTA ANA A MURIT ÎN IERUSALIM, LA vârsta de 79 DE ANI. La moartea părinților ei, Sfânta Fecioară Maria avea în jur de 10 sau 11 ani. … "Biserica Sf. Ana din Ierusalim se găsește în apropierea Porții Leilor și a Lacului Bethesda, pentru că se presupune că Ana și Ioachim ar fi locuit aici." Această Biserică face parte din Domeniul Național Francez în Țara Sfântă. În anul 2020, Președintele Franței, Macron, i-a dat afară pe securiștii israelieni din această Biserică, fiind apoi condus de securiștii francezi. Să urmărim nemulțumirea președintelui Macron față de comportamentul securiștilor israelieni, cum strigă la ei: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1019652773208732 … . … PENTRU RUGĂCIUNILE SFINTEI ANA, DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU, TE RUGĂM FRUMOS, MILUIEȘTE-NE ȘI PE NOI!

 

 Pe 22 iulie o sărbătorim pe SFÂNTA MIRONOSIȚĂ MARIA MAGDALENA CEA ÎNTOCMAI CU APOSTOLII. Ea era de loc din localitatea Magdala, din regiunea Galileea. Din Tradiție aflăm că Maria Magdalena, tânără și frumoasă, ducea o viață păcătoasă. Din Sfânta Evanghelie aflăm că Domnul nostru Iisus Hristos a vindecat-o pe Maria Magdalena, scoțând din ea șapte demoni (Luca 8, 2). După vindecarea sa, Maria a dus o viață nouă, urmându-L pe Domnul nostru Iisus Hristos, împreună cu alte femei credincioase și cu Maica Domnului, chiar și la Răstignirea pe Cruce, precum și la Punerea Lui în Mormânt, vineri seara. Din Sfânta Evanghelie după Ioan (20, 1-18) aflăm că, în prima zi a următoarei săptămâni după Punerea în Mormânt, Maria Magdalena a mers la mormânt, dis-de-dimineață, fiind încă întuneric. Atunci ea a văzut piatra ridicată de pe mormânt, apoi a alergat la Simon Petru și la celălalt ucenic - pe care îl iubea Iisus - și le-a spus: "L-au luat pe Domnul din mormânt şi nu ştim unde L-au pus." Ei au alergat la mormânt, au găsit mormântul gol, numai giulgiurile și mahrama erau acolo ... . După ce au plecat apostolii, Maria a rămas la mormânt și plângea. Ea s-a aplecat să se uite în mormânt și a văzut doi îngeri în veșminte albe care au întrebat-o de ce plânge, iar ea a răspuns: "Pentru că L-au luat pe Domnul meu şi nu ştiu unde L-au pus." Apoi, s-a întors și L-a văzut pe Iisus în afara mormântului, dar nu L-a recunoscut. Iisus a zis către ea: "Femeie, de ce plângi? pe cine cauţi?" Ea, părându-i-se că e grădinarul, a zis: "Doamne, dacă tu L-ai dus de aici, spune-mi unde L-ai pus, iar eu Îl voi lua." Apoi, Iisus i-a zis pe nume: "Maria!" Atunci ea L-a recunoscut și a răspuns: "Rabbuni!" (adică, "Învățătorule!"). Iisus i-a zis: "Nu te atinge de Mine, căci încă nu M'am suit la Tatăl Meu; ci mergi la fraţii Mei şi spune-le: Mă sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru şi la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru." Apoi, Maria a mers la apostoli și le-a spus că L-a văzut pe Domnul și le-a transmis mesajul Lui. ... Din Sfânta Tradiție aflăm că Maria Magdalena a plecat să predice Învierea în Roma păgână, chiar împăratului Tiberius, căruia i-a dus un ou roșu și i-a spus că HRISTOS A ÎNVIAT! Ea i-a povestit lui Tiberius despre condamnarea pe nedrept la moarte a lui Iisus, un Om Sfânt, Făcător de Minuni, Puternic înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor, dar executat la instigația marilor preoți iudei, cu confirmarea sentinței de răstignire făcută de procuratorul roman Ponțius Pilat. ... Din Roma, Maria Magdalena a mers în Efes, unde Evanghelia era predicată de Sfântul Evanghelist Ioan. Acolo Maria Magdalena și-a încheiat viața pământească și a fost înmormântată. În secolul IX, moaștele ei au fost transferate la Constantinopol și puse în Biserica Mănăstirii Sfântului Lazăr. În perioada cruciadelor, moaștele ei au fost transferate în Italia și puse sub altarul Catedralei Lateran. Parte din ele au ajuns în Franța, în special în localitatea Saint-Maximin-la-Sainte-Baume, precum și la Muntele Athos, și în alte locuri. ... Să urmărim, din filmul creștin MARIA MAGDALENA măcar 20 de minute, începând de la Răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1021363183327469 ... Pentru rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria, Preasfânta Ta Mamă, Doamne Iisuse Hristoase, și pentru rugăciunile Sfintei Maria Magdalena, Te rugăm frumos miluiește-ne și mântuiește-ne și pe noi! Amin! Îți mulțumim frumos!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Până pe 25 noiembrie MAI CÂNTĂM sau ROSTIM TROPARUL SĂRBĂTORII din 21 noiembrie INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ (TEMPLU), LA VÂRSTA DE TREI ANIȘORI, căci suntem în perioada de odovanie (serbare prelungită, în care păstrăm în rugăciuni subiectul sărbătorii). Prin sărbătoarea aceasta retrăim un eveniment foarte important din desfășurarea planului lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Este evenimentul care anunță apropierea Nașterii Mântuitorului lumii. Deși limbajul troparului ne poate părea un pic greoi, avem datoria să căutăm să-i pătrundem sensul, căci el rezumă semnificația sărbătorii. Să observăm textul în limba română, apoi să-l ascultăm cântat: “Astăzi înainte însemnarea buneivoințe a lui Dumnezeu, și propovăduirea mântuirii oamenilor, în Biserica lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată, și pe Hristos tuturor mai'nainte Îl vestește. Acesteia și noi cu glas mare să-i strigăm: Bucură-Te, Plinirea rânduielii Ziditorului!” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2263336124053440 ... Să observăm și să ascultăm o variantă a troparului în engleză: “Today is the prelude of the good will of God, of the preaching of the salvation of mankind. The Virgin appears in the temple of God, in anticipation proclaiming Christ to all. Let us rejoice and sing to her: Rejoice, O Fulfillment of the Creator's dispensation!” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/925484939526135

Pr. prof. Ion Ciungu   https://www.facebook.com/photo/?fbid=3128332817307207&set=a.711891222284724     https://www.facebook.com/io...