duminică, 14 iulie 2024

Astăzi este A TREIA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la Rusalii sărbătorim Venirea Duhului Sfânt peste apostoli și Înființarea, în chip văzut, a Bisericii (Comunității) Creștine. Astăzi, în A TREIA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie ne amintește despre unele aspecte din PREDICA DE PE MUNTE rostită de FIUL LUI DUMNEZEU, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS: despre conștiința morală, care s-ar putea să ne fie luminată sau întunecată; despre grija pe care Dumnezeu, Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, o are față de lume în general și față de oameni în special; despre faptul că NIMENI NU POATE SLUJI, ÎN ACELAȘI TIMP ȘI CU FIDELITATE, LA DOI DOMNI, CĂCI SAU PE UNUL ÎL VA URÎ ȘI PE CELĂLALT ÎL VA IUBI, SAU DE UNUL SE VA ALIPI ȘI PE CELĂLALT ÎL VA DISPREȚUI. NU PUTEM SĂ SLUJIM LUI DUMNEZEU ȘI LUI MAMONA. MAMONA ESTE DEMONUL BANULUI; despre îndemnul pe care ni-l adresează Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, de a căuta mai întâi de toate ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU ȘI DREPTATEA LUI, fiind siguri că toate lucrurile necesare vieții – mâncare, băutură, îmbrăcăminte – ni se vor adăuga! ... ÎN DUMINICA ACEASTA, 14 iulie, NE AMINTIM ÎN MOD DEOSEBIT DE FAPTUL CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ESTE DUMNEZEU ADEVĂRAT ȘI OM ADEVĂRAT, adică ÎN PERSOANA SA VEȘNICĂ SUNT UNITE, ÎN MOD TAINIC, DOUĂ NATURI SAU FIRI: NATURA DIVINĂ (FIREA DIVINĂ) ȘI NATURA UMANĂ (FIREA UMANĂ). Această învățătură s-a stabilit la Sinodul IV Ecumenic, în anul 451, în orașul grec Calcedon din Asia Mică, în timpul împăratului bizantin Marcian. În Duminica aceasta sunt sărbătoriți Sfinții Părinți care au stabilit învățătura sau dogma corectă despre cele două naturi ale Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Atunci a fost combătută învățătura numită monofizitism (sau monofizism) susținută de preotul Eutihie care susținea că în Persoana Domnului nostru Iisus Hristos era numai o natură (fire), adică numai cea divină. Potrivit Tipicului Marii Biserici din Constantinopol, Sfinții Părinți de la Sinodul IV Ecumenic sunt sărbătoriți în Duminica ce cade în perioada 13 - 19 iulie.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Nimeni nu poate sluji la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va alipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui Mamona”. (Mamona = demonul banului, al avariţiei, al egoismului, al posesiunilor materiale.)

Sermon on the Mount by Carl Bloch (1877) https://en.wikipedia.org/wiki/Sermon_on_the_Mount#/media/File:Bloch-SermonOnTheMount.jpg


 https://www.facebook.com/photo/?fbid=2988761661264324&set=a.711891222284724


Predica de pe Munte o găsim rezumată în Sfânta Evanghelie după Matei, în capitolele 5, 6 și 7.

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 3–a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 6, versetele 22–33:

Mt 6, 22-33

 

"22

Luminătorul trupului este ochiul f; deci, dacă ochiul tău e curat, tot trupul tău va fi luminat;

23

dar dacă ochiul tău e rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care se află'n tine este întuneric, cu cât mai mult întunericul!

24

Nimeni nu poate sluji la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va alipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui Mamona g.

25

De aceea vă spun: Nu purtaţi grijă pentru viaţa voastră ce veţi mânca şi ce veţi bea, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; oare nu este viaţa mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea?

26

Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult altceva decât ele?

27

Şi cine dintre voi, purtându-şi grija, poate să-i adauge staturii sale un cot?

28

Iar de îmbrăcăminte de ce purtaţi grijă? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc,

29

dar v'o spun Eu vouă că nici Solomon, în toată slava lui, nu s'a îmbrăcat ca unul din ei!

30

Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu aşa o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin-credincioşilor?

31

Aşadar, nu vă îngrijoraţi spunând: Ce vom mânca? sau: Ce vom bea? sau: Cu ce ne vom îmbrăca?

32

– deoarece pe toate acestea păgânii le caută –; că ştie Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de toate acestea;

33

ci căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea vi se vor adăuga."

...

Sunday of the Fathers of the First Six Councils, https://en.orthodoxwiki.org/Sunday_of_the_Fathers_of_the_First_Six_Councils

...

https://www.oca.org/readings/daily/2024/07/14

https://www.antiochian.org/liturgicday

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://churchmotherofgod.org/scripture-readings/matthew-2235-46-15th-sunday-after-pentecost/

https://churchmotherofgod.org/month/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://admd.info/calendar_anual.php?lang=fr_FR.UTF-8#luna1

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

http://www.orthodoxer-kalender.de/

https://www.metropolisvonaustria.at/index.php/de/bibliothek/270-evangelium/1073-sonntag-des-k%C3%A4severzichts

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna7

https://mobile.catholica.ro/cgc2024/luni/iulie.html

.......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/07/astazi-este-doua-duminica-dupa.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/astazi-este-prima-duminica-dupa.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/azi-29-iunie-ii-sarbatorim-pe-sfintii.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/azi-24-iunie-2024-incepe-postul.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/pe-24-iunie-avem-sarbatoare-nasterea.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/sarbatoarea-de-azi-se-numeste-sfanta.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/rusaliile-rugaciune-catre-duhul-sfant.ht

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Până pe 25 noiembrie MAI CÂNTĂM sau ROSTIM TROPARUL SĂRBĂTORII din 21 noiembrie INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ (TEMPLU), LA VÂRSTA DE TREI ANIȘORI, căci suntem în perioada de odovanie (serbare prelungită, în care păstrăm în rugăciuni subiectul sărbătorii). Prin sărbătoarea aceasta retrăim un eveniment foarte important din desfășurarea planului lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Este evenimentul care anunță apropierea Nașterii Mântuitorului lumii. Deși limbajul troparului ne poate părea un pic greoi, avem datoria să căutăm să-i pătrundem sensul, căci el rezumă semnificația sărbătorii. Să observăm textul în limba română, apoi să-l ascultăm cântat: “Astăzi înainte însemnarea buneivoințe a lui Dumnezeu, și propovăduirea mântuirii oamenilor, în Biserica lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată, și pe Hristos tuturor mai'nainte Îl vestește. Acesteia și noi cu glas mare să-i strigăm: Bucură-Te, Plinirea rânduielii Ziditorului!” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2263336124053440 ... Să observăm și să ascultăm o variantă a troparului în engleză: “Today is the prelude of the good will of God, of the preaching of the salvation of mankind. The Virgin appears in the temple of God, in anticipation proclaiming Christ to all. Let us rejoice and sing to her: Rejoice, O Fulfillment of the Creator's dispensation!” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/925484939526135

Pr. prof. Ion Ciungu   https://www.facebook.com/photo/?fbid=3128332817307207&set=a.711891222284724     https://www.facebook.com/io...