duminică, 7 iulie 2024

Astăzi este A DOUA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la RUSALII sărbătorim Venirea Duhului Sfânt, de la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, peste Apostoli. De asemenea, știm că Duhul Sfânt le-a dat Apostolilor curajul și darul de a vorbi în limbi străine despre faptele minunate ale lui Dumnezeu, despre Răstignirea, Moartea, Învierea și Înălțarea la Cer a Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. De asemenea, Duhul Sfânt i-a învățat pe Apostoli să vorbească despre iertarea păcatelor oamenilor. Oamenii pot primi iertarea păcatelor numai prin Pocăință și Botez. După Pocăință și Botez oamenii primesc darurile Duhului Sfânt. Atunci, la Cincizecime, în urma predicii rostite de Sfântul Apostol Petru, au primit Botezul aproximativ 3.000 de persoane, astfel înființându-se, în chip văzut, Biserica (Comunitatea) Creștină. ... Astăzi, în A DOUA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA VENIRII DUHULUI SFÂNT, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie ne amintește cum Domnul nostru Iisus Hristos i-a chemat la misiunea de apostoli pe 4 pescari: pe Petru și Andrei, apoi pe Iacov și Ioan. IISUS LE-A ZIS: “VENIȚI DUPĂ MINE ȘI VĂ VOI FACE PESCARI DE OAMENI!” ESTE UIMITOR FAPTUL CĂ EI “ÎNDATĂ” L-AU URMAT PE IISUS. Tot în această Duminică, fiecare Biserică Ortodoxă Națională îi comemorează pe sfinții ei locali. În calendarele Bisericii Ortodoxe Române, începând din anul 1992, în această Duminică, numită DUMINICA SFINȚILOR ROMÂNI, sunt cinstiți toți sfinții care au trăit pe pământul românesc, știuți și neștiuți. Suntem astfel îndemnați să fim colaboratori ai Duhului Sfânt, Care este Duhul Adevărului, Dătătorul Vieții Adevărate și Mângâietorul sufletelor noastre. Duhul Sfânt ne îndeamnă spre faptele care luminează înaintea oamenilor spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri. Duhul Sfânt ne îndeamnă să-L mărturisim pe Domnul nostru Iisus Hristos înaintea oamenilor.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 ... și Iisus le-a zis: « Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni! » Iar ei, îndată lăsându-şi mrejele, au mers după El.”

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2983458735127950&set=a.711891222284724

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 2 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 4, versetele 18 – 23:

Mt 4, 18-23

 

18

Şi pe când umbla El pe lângă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon cel ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele său, care aruncau mreaja în mare, că erau pescari,

19

şi le-a zis: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni!“

20

Iar ei, îndată lăsându-şi mrejele, au mers după El.

21

De acolo, mergând mai departe, a văzut alţi doi fraţi, pe Iacob al lui Zevedeu şi pe Ioan, fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându-şi mrejele, şi i-a chemat.

22

Iar ei, îndată lăsându-şi corabia şi pe tatăl lor, au mers după El.

23

Şi a străbătut Iisus toată Galileea, învăţând în sinagogile lor şi propovăduind Evanghelia împărăţiei şi tămăduind toată boala şi toată neputinţa întru popor.

...

...

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2983460288461128&set=a.711891222284724



Icoana Sfinților Români. Acatistul Tuturor Sfinților Români: https://multumesc.mobi/2015/06/15/acatistul-tuturor-sfintilor-romani/

Despre Duminica Sfinților Români putem afla mai multe aspecte din articolele de la următoarele link – uri: https://ro.orthodoxwiki.org/Duminica_Sfin%C8%9Bilor_Rom%C3%A2ni    … https://ro.orthodoxwiki.org/Sinaxar_al_Sfin%C8%9Bilor_Rom%C3%A2ni

Duminica Sfinţilor Români: 6 aspecte mai puțin cunoscute despre românii din Sinaxare, articol publicat în 4 iulie 2021, pe website-ul Patriarhiei Române, BASILICA, de Gheorghe Anghel. Același articol, în engleză, 6 interesting little-known things about the Romanian Saints, publicat în 8 iulie 2021, de Aurelian Iftimiu. 

 

Textul evanghelic pentru Duminica Sfinților Români este din Sfânta Evanghelie după Matei: cap. V, 14-16 şi X, 32-33; X, 17, 18,22:

 

Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă.

Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă.

Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din Ceruri.

Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri.

Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri.

Feriţi-vă de oameni, căci vă vor da pe mâna sinedriştilor şi în sinagogile lor vă vor bate cu biciul.

La dregători şi la regi veţi fi duşi pentru Mine, spre mărturie lor şi păgânilor.

Şi veţi fi urâţi de toţi pentru numele Meu; iar cel ce va răbda până în sfârşit, acela se va mântui.

http://sfintiromani.ro/ro/pagina/188/iunie_duminica_sf_romani_slujba.html

……………………………………………………………………………………

 

https://www.oca.org/readings/daily/2024/07/07

https://www.antiochian.org/liturgicday

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://churchmotherofgod.org/scripture-readings/matthew-2235-46-15th-sunday-after-pentecost/

https://churchmotherofgod.org/month/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://admd.info/calendar_anual.php?lang=fr_FR.UTF-8#luna1

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

http://www.orthodoxer-kalender.de/

https://www.metropolisvonaustria.at/index.php/de/bibliothek/270-evangelium/1073-sonntag-des-k%C3%A4severzichts

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna7

https://mobile.catholica.ro/cgc2024/luni/iulie.html

.......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/astazi-este-prima-duminica-dupa.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/azi-29-iunie-ii-sarbatorim-pe-sfintii.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/azi-24-iunie-2024-incepe-postul.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/pe-24-iunie-avem-sarbatoare-nasterea.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/sarbatoarea-de-azi-se-numeste-sfanta.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/06/rusaliile-rugaciune-catre-duhul-sfant.ht

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Să ne asumăm FIECARE CRUCEA PROPRIE, adică identitatea de creștini cu toate greutățile care decurg din ea, ÎN FIECARE ZI, ȘI SĂ-L URMĂM PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR, adică pe Domnul nostru Iisus Hristos! SĂ NU NE LĂSĂM INTIMIDAȚI DE OAMENII DESFRÂNAȚI ȘI PĂCĂTOȘI, CI SĂ-L MĂRTURISIM ÎN FAȚA LUMII PE MÂNTUITORUL NOSTRU, PENTRU CA ȘI EL SĂ NE POATĂ MĂRTURISI ÎN FAȚA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI! Duminica de azi se numește Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, căci este după sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, care a fost pe 14 septembrie, ca în fiecare an. Prin textul evanghelic stabilit pentru Sfânta Liturghie de azi, Mântuitorul ne îndeamnă să ne asumăm fiecare crucea vieții și să-L urmăm, dacă voim să ne câștigăm sufletul pentru eternitate. Chiar dacă ni se pare grea CRUCEA PERSONALĂ, se cuvine să o ducem cu răbdare, fără cârtire, știind că Dumnezeu ne ajută și că El nu ne dă mai mult decât putem duce. CRUCEA PERSONALĂ, adică greutatea vieții de creștin cu toate durerile, este necesară și ne ajută să trecem în Împărăția lui Dumnezeu. SĂ NU SCURTĂM CRUCEA PE CARE DUMNEZEU NE-O DĂ! Următorul filmuleț ne arată cât de necesară este CRUCEA PERSONALĂ ÎNTREAGĂ, NESCURTATĂ, PENTRU A TRECE SPRE ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/812372927726211 ... În altă ordine de idei, să observăm în calendar că din această perioadă se va deregla numerotarea în ordine aritmetică a Duminicilor de după Rusalii, ca aproximativ în fiecare an; aritmetic vorbind, azi este Duminica a 12 - a după Rusalii, dar această Duminică nu o vom mai găsi scrisă în calendar, chiar dacă o căutăm pe tot parcursul ciclului anului bisericesc până la Rusaliile anului viitor. Numerotarea capricioasă, din punct de vedere aritmetic, o vom avea până când va începe Postul Paștilor; așa că ne-am obișnuit, de ani de zile, să nu mai dăm importanță totdeauna ordinii aritmetice în numerotarea Duminicilor de după Rusalii, căci are prioritate o altă ordine, în funcție de sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, apoi în funcție de alte evenimente din Istoria Mântuirii Oamenilor. … Această numerotare capricioasă este la fel, atât în calendarul Creștin Ortodox, cât și în calendarul Creștin Greco-Catolic. ... Să ne amintim, sau să aflăm acum, frumoasa poezie CRUCEA VIEȚII OMENEȘTI, scrisă de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul! https://www.facebook.com/photo/?fbid=3046168928856930&set=a.711891222284724

Pr. prof. Ion Ciungu Iisus ne spune  tuturor astfel:  “Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine,  în fiecare zi să-și...