duminică, 13 noiembrie 2022

IISUS, PRIN PILDA DESPRE SAMARINEANUL MILOSTIV, NE ÎNVAȚĂ SĂ-L AJUTĂM PE ORICE OM AFLAT ÎN SUFERINȚĂ. SAMARINEANUL MILOSTIV CARE ÎL AJUTĂ PE OMUL ATACAT DE TÂLHARI ÎL SIMBOLIZEAZĂ PE MÂNTUITORUL LUMII, PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. OMUL ATACAT DE TÂLHARI ÎL SIMBOLIZEAZĂ PE ADAM, PRIMUL OM CREAT DE DUMNEZEU, OM ATACAT DE DIAVOLUL, BĂTUT, JEFUIT ȘI LĂSAT ÎN MOARTE VEȘNICĂ, ÎMPREUNĂ CU TOȚI OAMENII CARE MOȘTENESC ACEEAȘI ZESTRE GENETICĂ JEFUITĂ ȘI MURITOARE . PRIN ACEASTĂ PILDĂ SUNTEM ÎNDEMNAȚI SĂ DEVENIM MILOSTIVI ȘI SĂ NE ASOCIEM ÎN LUCRARE CU MÂNTUITORUL LUMII. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre Samarineanul Milostiv, care este programată să fie citită la Sfânta Liturghie în Duminica a 25-a după Rusalii! Azi are prioritate Duminica a 25-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 22-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

Pr. prof. Ion Ciungu


„Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon şi a căzut între tâlhari care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort.”

“Ierihonul simbolizează această lume. Adam, alungat din Rai (Fc. 3, 23), din acel Ierusalim ceresc (Ev. 12, 22), a căzut din el, greșind prin păcatul său, adică a plecat dintre cei vii la cei muritori,” ( interpretare de Sf. Ambrozie al Milanului). Pilda samarineanului milostiv – Comentarii Patristice https://doxologia.ro/viata-bisericii/comentarii-patristice/pilda-samarineanului-milostiv-comentarii-patristice

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 25 –a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 10, din versetele 25 – 37.

Lc 10, 25-37


25
Şi iată, un învăţător de lege s'a ridicat, ispitindu-L şi zicând: „Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?“
26
Iar El i-a zis: „Ce este scris în lege?, cum citeşti?“
27
Iar el, răspunzând, a zis: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău; iar pe aproapele tău, ca pe tine însuţi“.
28
Iar El i-a zis: „Drept ai răspuns; fă aceasta şi vei fi viu“.
29
Dar el, voind să se îndreptăţească pe sine 
d, I-a zis lui Iisus: „Şi cine este aproapele meu?“
30
Iar Iisus, răspunzând, a zis: „Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon şi a căzut între tâlhari care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort.
31
Iar din întâmplare un preot cobora pe calea aceea, şi văzându-l, a trecut pe-alături.
32
Tot aşa şi un levit, ajungând în locul acela şi văzând, a trecut pe-alături.
33
Iar un samarinean care mergea pe cale a venit la el şi, văzându-l, i s'a făcut milă;
34
şi apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn şi vin; şi punându-l pe dobitocul său, l-a dus la un han şi i-a purtat de grijă.
35
Şi a doua zi, scoţând doi dinari, i-a dat hangiului şi i-a zis: Ai grijă de el; şi ceea ce vei mai cheltui ţi-i voi da eu când mă voi întoarce.
36
Care din aceştia trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?“
37
Iar el a zis: „Cel care şi-a făcut milă cu el“. Iisus i-a zis: „Mergi şi fă şi tu asemenea!“

https://biblehub.com/commentaries/luke/10-30.htm

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna11

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=11

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/11/13

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1mXf-Ka-CEg41f3GH2a91I3G_BcHj8bTCkK2IkND8KVxuQng68QuyB01k

.............

În ordine aritmetică, azi este Duminica a 22-a după Rusalii (Pilda despre Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr)

 

PRIN PILDA DESPRE BOGATUL NEMILOSTIV ȘI SĂRACUL LAZĂR, MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ÎNDEAMNĂ SĂ FIM MILOSTIVI, CĂCI DUPĂ MOARTE URMEAZĂ O ALTĂ VIAȚĂ ÎN CARE FIECARE ÎȘI PRIMEȘTE RĂSPLATA, SAU PEDEAPSA, PENTRU FAPTELE FĂCUTE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre bogatul nemilostiv și săracul Lazăr, programată să fie citită în Duminica a 22-a după Rusalii! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 20-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 22-a după Rusalii. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

.........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele biblice respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

SĂRBĂTOAREA DE AZI, 8 NOIEMBRIE, ESTE DEDICATĂ SFINȚILOR ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL, PRECUM ȘI TUTUROR PUTERILOR CEREȘTI NETRUPEȘTI CARE NU S-AU DESPĂRȚIT DE DUMNEZEU. … “MIHAIL” ÎNSEAMNĂ “CINE ESTE CA DUMNEZEU? ”. ARHANGHELUL MIHAIL ESTE REPREZENTAT ÎN ICONOGRAFIE CU O SABIE ÎN MÂNĂ, AVÂND MISIUNEA DE A APĂRA LEGEA LUI DUMNEZEU ȘI DE A BIRUI PUTEREA LUI SATAN, A VRĂJMAȘILOR LUI DUMNEZEU. … “GAVRIIL” ÎNSEAMNĂ “DUMNEZEU ESTE PUTEREA MEA”. ARHANGHELUL GAVRIIL ESTE REPREZENTAT CU UN CRIN ÎN MÂNĂ, AVÂND MISIUNEA DE A ADUCE VEȘTILE BUNE DE LA DUMNEZEU. … ZIUA DE AZI NE AMINTEȘTE ȘI DE SATAN (DIAVOLUL), ÎNGERUL RĂU, CARE A CĂZUT CA UN FULGER DIN CER, DAR PE CARE OAMENII ÎL POT ÎNVINGE, PRIN PUTEREA DATĂ DE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie, precum și alte aspecte referitoare la sărbătoarea de azi! Lumea nevăzută a îngerilor a fost creată de Dumnezeu înaintea lumii văzute. Din Sfânta Tradiție a Bisericii știm că există 9 cete sau categorii de îngeri buni. De la îngerii păzitori ai oamenilor, până la heuvimii și serafimii din apropierea lui Dumnezeu, numărul îngerilor este foarte mare. Sfântul Evanghelist Ioan, care a scris cartea Apocalipsa, ne spune că a auzit glasul îngerilor, iar numărul lor era de “zeci de mii de zeci de mii și mii de mii.” ... Cu ocazia sărbătorii de azi, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în România numărul lor fiind peste 1.300.000!)

 

IISUS ESTE STĂPÂNUL SUPREM PESTE VIAȚĂ ȘI PESTE MOARTE. IISUS ESTE MEDICUL SUPREM. EL DESFIINȚEAZĂ PUTEREA MORȚII. EL VINDECĂ ORICE BOALĂ. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, despre minunea învierii fiicei lui Iair și despre minunea vindecării femeii cu scurgere de sânge! Aceste minuni sunt programate să fie citite la Sfânta Liturghie în Duminica a 24-a după Rusalii. Azi are prioritate Duminica a 24-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 21-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...