miercuri, 30 noiembrie 2022

SFÂNTUL APOSTOL ANDREI A ADUS PÂNĂ ÎN ZONA MĂRII NEGRE VESTEA BUNĂ A IUBIRII LUI DUMNEZEU FAȚĂ DE OAMENI, IUBIRE ARĂTATĂ, ÎN MOD SPECIAL, PRIN VENIREA ÎN LUME A FIULUI LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII. ÎN ROMÂNIA, LA INSISTENȚELE PATRIARHIEI ROMÂNE DE A ONORA PERSOANA ȘI OPERA SFÂNTULUI APOSTOL ANDREI, ZIUA DE 30 NOIEMBRIE A DEVENIT, ÎN ANUL 2012, ZI DE SĂRBĂTOARE LEGALĂ ÎN CARE NU SE LUCREAZĂ. ÎN ANUL 1995, SFÂNTUL SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE A HOTĂRÂT CA ZIUA SFÂNTULUI APOSTOL ANDREI, 30 NOIEMBRIE, SĂ FIE ÎNSCRISĂ CU ROȘU ÎN CALENDARUL CREȘTIN ORTODOX ROMÂN. PÂNĂ ATUNCI ERA ÎNSCRISĂ CU NEGRU, CA O ZI OBIȘNUITĂ. DIN 1997, SFÂNTUL APOSTOL ANDREI ESTE ÎNSCRIS ÎN CALENDARUL CREȘTIN ORTODOX ROMÂN CA SFÂNT OCROTITOR AL ROMÂNIEI. ȘI ALTE ȚĂRI ÎL AU PE SFÂNTUL APOSTOL ANDREI CA SFÂNT OCROTITOR SAU SFÂNT PATRON AL LOR, DE EXEMPLU: GEORGIA, UCRAINA, RUSIA, GRECIA ȘI SCOȚIA. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în data de 30 noiembrie, precum și alte aspecte referitoare la Sfântul Apostol Andrei!) CU ACEASTĂ OCAZIE, SĂ ÎL RUGĂM PE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI SĂ LE BINECUVÂNTEZE CU SĂNĂTATE, BUCURII, VIAȚĂ ÎNDELUNGATĂ, IERTARE DE PĂCATE ȘI MÂNTUIRE PE TOATE PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE SFÂNTULUI APOSTOL ANDREI (în România peste 900.000)!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Ca cel dintre Apostoli mai întâi-chemat și lui Petru frate adevărat, Stăpânului tuturor, Andreie, roagă-te, pace lumii să dăruiască și sufletelor noastre mare milă.” (Tropar la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei) https://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Andrei_(cel_%C3%8Ent%C3%A2i_chemat)

 

Sfântul Apostol Andrei, numit în Tradiția Ortodoxă și “Cel Întâi Chemat”, adică primul pe care l-a chemat Mântuitorul Iisus Hristos la misiunea de apostol, era din orașul Betsaida, (din regiunea Galileia, din nordul Țării Sfinte). De meserie, Andrei era pescar, ca și fratele său Petru, ca și tatăl lor Iona. Înainte de a deveni apostol, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. După Înălțarea la Cer a Mântuitorului și după Pogorârea Duhului Sfânt, Sfinții Apostoli au predicat Evanghelia în diferite părți ale lumii, Sfântul Apostol Andrei ajungând și în regiunea numită Sciția, în nord-estul Mării Negre, încât ucrainenii, rușii și românii îl consideră patron spiritual al lor. Teritoriul care acum se numește Dobrogea era numit în antichitate Sciția Mică. În Grecia, la Patras, Sf. Ap. Andrei a fost răstignit pe o cruce în formă de X, din ordinul proconsulului Egheat, în anul 60 (sau 62). În România, la insistențele Bisericii Ortodoxe Române, ziua de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sf. Ap. Andrei, a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, din anul 2012. Mai multe aspecte referitoare la Sfântul Apostol Andrei putem afla din articolele de la următoarele link-uri: https://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_the_Apostle    ... http://www.stathanasius.org/site/assets/files/8005/study_11_30_2020.pdf  

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în data de 30 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 1, versetele 35 – 51:

 

A doua zi iarăşi stătea Ioan şi doi dintre ucenicii lui. 

Şi privind pe Iisus, Care trecea, a zis: Iată Mielul lui Dumnezeu!

Şi cei doi ucenici l-au auzit când a spus aceasta şi au mers după Iisus.

Iar Iisus, întorcându-Se şi văzându-i că merg după El, le-a zis: Ce căutaţi? Iar ei I-au zis: Rabi (care se tâlcuieşte: Învăţătorule), unde locuieşti?

El le-a zis: Veniţi şi veţi vedea. Au mers deci şi au văzut unde locuia; şi au rămas la El în ziua aceea. Era ca la ceasul al zecelea.

 Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan şi veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. 

Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: am găsit pe Mesia (care se tâlcuieşte: Hristos).

Şi l-a adus la Iisus. Iisus, privind la el, i-a zis: Tu eşti Simon, fiul lui Iona; tu te vei numi Chifa (ce se tâlcuieşte: Petru).

A doua zi voia să plece în Galileea şi a găsit pe Filip. Şi i-a zis Iisus: Urmează-Mi.

Iar Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei şi a lui Petru.

Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege şi proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret.

Şi i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino şi vezi.

Iisus a văzut pe Natanael venind către El şi a zis despre el: Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug.

Natanael I-a zis: De unde mă cunoşti? A răspuns Iisus şi i-a zis: Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin.

Răspunsu-I-a Natanael: Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti regele lui Israel.

Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi? Mai mari decât acestea vei vedea.

Şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului.”

http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/35/Ioan

...

 https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna11

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=11

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/11/30

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

A IUBI BOGĂȚIA MATERIALĂ MAI MULT DECÂT A-L IUBI PE DUMNEZEU ÎNSEAMNĂ A TE DESPĂRȚI DE DUMNEZEU, A PIERDE PERSPECTIVA VIEȚII ADEVĂRATE, PERSPECTIVA ÎMPĂRĂȚIEI LUI DUMNEZEU. SĂ NU NE FACEM IDOL DIN BOGĂȚIE! SĂ NE AMINTIM CĂ PRIMA PORUNCĂ DIN DECALOG NE SPUNE SĂ NU AVEM DUMNEZEI FALȘI! SĂ NE AMINTIM CĂ EXISTĂ NUMAI UN SINGUR DUMNEZEU ADEVĂRAT, CEL CARE A CREAT LUMEA ȘI NE IUBEȘTE! SĂ RESPECTĂM CELE ZECE PORUNCI, SĂ FOLOSIM BOGĂȚIA PENTRU AJUTORAREA SĂRACILOR ȘI SĂ-L URMĂM ASTFEL PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS PE DRUMUL SPRE ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU! AȘA NE INVITĂ TEXTUL EVANGHELIEI DE AZI! (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, despre Dregătorul bogat care a venit la Iisus pentru a-L întreba ce să facă pentru a moșteni Împărăția lui Dumnezeu! Această întâmplare este programată să fie citită în Duminica a 30-a după Rusalii. Azi are prioritate Duminica a 30-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 24-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

“ȘI-I VOI ZICE SUFLETULUI MEU: SUFLETE, AI MULTE BUNĂTĂȚI STRÂNSE PENTRU MULȚI ANI; ODIHNEȘTE-TE, MĂNÂNCĂ, BEA, VESELEȘTE-TE! DAR DUMNEZEU I-A ZIS: NEBUNULE! ÎN NOAPTEA ACEASTA ÎȚI VOR CERE SUFLETUL. ȘI CELE CE-AI PREGĂTIT ALE CUI VOR FI?” ... MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ATRAGE ATENȚIA SĂ NU NE DESPĂRȚIM DE DUMNEZEU PRIN BOGĂȚIE MATERIALĂ EGOISTĂ, CI SĂ NE ÎMBOGĂȚIM SPRE DUMNEZEU, PRIN GÂNDIRE ȘI FAPTE CARITABILE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre omul bogat a cărui țarină a rodit din belșug! Această pildă este programată să fie citită la Sfânta Liturghie în Duminica a 26-a după Rusalii! Azi are prioritate Duminica a 26-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 23-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ziua de 14 mai este ÎN ROMÂNIA ZIUA NAȚIONALĂ DE CINSTIRE A MARTIRILOR DIN TEMNIȚELE COMUNISTE, conform Legii 127/2017. ... Fundația Ion Gavrilă Ogoranu ne invită la comemorare: "Miercuri 14 Mai 2025, ora 19,30, în Piața Revoluției (Palatului Regal) – scuarul statuii Iuliu Maniu. Comemorare dedicată luptătorilor anticomuniști jertfiți în lagărele și închisorile regimului comunist. Prin Legea 127 din 2017, ziua de 14 mai a fost instituită ca Zi națională pentru cinstirea martirilor din temnițele comuniste. În noaptea de 14/15 mai 1948 a început cel mai mare val de arestări politice din istoria României, circa 10.000 de tineri anticomuniști fiind arestați. Va avea loc o slujbă religioasă de pomenire. Vor lua cuvântul foști deținuți politici și urmași ai celor morți în temnițe. Formația Familia Udrea și folkistul Vasile Burlacu vor interpreta piese muzicale pe versurile poeților din închisorile comuniste. La final, se va porni în marș, cu torțe și portretele ale martirilor, pe traseul Calea Victoriei – Bd. Elisabeta – biserica Sf. Ilie Gorgani, unde manifestarea se va încheia. Manifestare organizată de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, începând din 2018, cf. Legii 127/2017, cu colaborarea mai multor ONG-uri. Având un caracter exclusiv memorial, sunt excluse orice manifestări politice sau electorale pe parcursul activității. Rugăm toți participanții să respecte caracterul pios al manifestării." ... "În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi peste 10.000 de tineri, anchetaţi, ulterior condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile unde urma să execute fiecare condamnarea". "Printre cei care au pătimit în temniţe se numără personalităţi, precum părintele Nicolae Steinhardt, părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Arsenie Boca, părintele Ioan Iovan, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Arsenie Papacioc, părintele Sofian Boghiu, părintele Gheorghe-Calciu Dumitreasa, părintele Iustin Pârvu, pastorul Richard Wurmbrand, episcopul greco-catolic Iuliu Hosu, părintele greco-catolic Tertulian Langa, avocatul şi politicianul Aurelian Bentoiu, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr, filosoful şi economistul Mircea Vulcănescu, chimistul şi fizicianul George Manu, dar şi mulţi alţi tineri pătimitori în timpul regimului opresiv comunist." Unii dintre ei sunt considerați sfinți. "În perioada 1948-1964, sute de mii de oameni au fost închiși în temnițele comuniste, din motive politice sau religioase. Numărul celor care au fost încarcerați nu este cunoscut cu exactitate nici în ziua de azi: unii istorici vorbesc despre zeci de mii de persoane, în timp ce alții avansează chiar și cifra de 2 milioane." "Printre închisorile comuniste în care au fost închişi pentru o perioadă de timp sau în care şi-au pierdut viaţa numeroşi deţinuţi politici se numără: Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava, Văcăreşti. Închisoarea de la Sighet este, în prezent, un cunoscut memorial al victimelor comunismului." SIGHET, jud. Maramureș: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1157737205263198 ... AIUD, jud. Alba: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/284357341419223

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis și zice: Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este împărăţia cerurilor.  (Sfânta Evanghel...