miercuri, 30 noiembrie 2022

SFÂNTUL APOSTOL ANDREI A ADUS PÂNĂ ÎN ZONA MĂRII NEGRE VESTEA BUNĂ A IUBIRII LUI DUMNEZEU FAȚĂ DE OAMENI, IUBIRE ARĂTATĂ, ÎN MOD SPECIAL, PRIN VENIREA ÎN LUME A FIULUI LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII. ÎN ROMÂNIA, LA INSISTENȚELE PATRIARHIEI ROMÂNE DE A ONORA PERSOANA ȘI OPERA SFÂNTULUI APOSTOL ANDREI, ZIUA DE 30 NOIEMBRIE A DEVENIT, ÎN ANUL 2012, ZI DE SĂRBĂTOARE LEGALĂ ÎN CARE NU SE LUCREAZĂ. ÎN ANUL 1995, SFÂNTUL SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE A HOTĂRÂT CA ZIUA SFÂNTULUI APOSTOL ANDREI, 30 NOIEMBRIE, SĂ FIE ÎNSCRISĂ CU ROȘU ÎN CALENDARUL CREȘTIN ORTODOX ROMÂN. PÂNĂ ATUNCI ERA ÎNSCRISĂ CU NEGRU, CA O ZI OBIȘNUITĂ. DIN 1997, SFÂNTUL APOSTOL ANDREI ESTE ÎNSCRIS ÎN CALENDARUL CREȘTIN ORTODOX ROMÂN CA SFÂNT OCROTITOR AL ROMÂNIEI. ȘI ALTE ȚĂRI ÎL AU PE SFÂNTUL APOSTOL ANDREI CA SFÂNT OCROTITOR SAU SFÂNT PATRON AL LOR, DE EXEMPLU: GEORGIA, UCRAINA, RUSIA, GRECIA ȘI SCOȚIA. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în data de 30 noiembrie, precum și alte aspecte referitoare la Sfântul Apostol Andrei!) CU ACEASTĂ OCAZIE, SĂ ÎL RUGĂM PE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI SĂ LE BINECUVÂNTEZE CU SĂNĂTATE, BUCURII, VIAȚĂ ÎNDELUNGATĂ, IERTARE DE PĂCATE ȘI MÂNTUIRE PE TOATE PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE SFÂNTULUI APOSTOL ANDREI (în România peste 900.000)!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Ca cel dintre Apostoli mai întâi-chemat și lui Petru frate adevărat, Stăpânului tuturor, Andreie, roagă-te, pace lumii să dăruiască și sufletelor noastre mare milă.” (Tropar la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei) https://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Andrei_(cel_%C3%8Ent%C3%A2i_chemat)

 

Sfântul Apostol Andrei, numit în Tradiția Ortodoxă și “Cel Întâi Chemat”, adică primul pe care l-a chemat Mântuitorul Iisus Hristos la misiunea de apostol, era din orașul Betsaida, (din regiunea Galileia, din nordul Țării Sfinte). De meserie, Andrei era pescar, ca și fratele său Petru, ca și tatăl lor Iona. Înainte de a deveni apostol, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. După Înălțarea la Cer a Mântuitorului și după Pogorârea Duhului Sfânt, Sfinții Apostoli au predicat Evanghelia în diferite părți ale lumii, Sfântul Apostol Andrei ajungând și în regiunea numită Sciția, în nord-estul Mării Negre, încât ucrainenii, rușii și românii îl consideră patron spiritual al lor. Teritoriul care acum se numește Dobrogea era numit în antichitate Sciția Mică. În Grecia, la Patras, Sf. Ap. Andrei a fost răstignit pe o cruce în formă de X, din ordinul proconsulului Egheat, în anul 60 (sau 62). În România, la insistențele Bisericii Ortodoxe Române, ziua de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sf. Ap. Andrei, a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, din anul 2012. Mai multe aspecte referitoare la Sfântul Apostol Andrei putem afla din articolele de la următoarele link-uri: https://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_the_Apostle    ... http://www.stathanasius.org/site/assets/files/8005/study_11_30_2020.pdf  

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în data de 30 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 1, versetele 35 – 51:

 

A doua zi iarăşi stătea Ioan şi doi dintre ucenicii lui. 

Şi privind pe Iisus, Care trecea, a zis: Iată Mielul lui Dumnezeu!

Şi cei doi ucenici l-au auzit când a spus aceasta şi au mers după Iisus.

Iar Iisus, întorcându-Se şi văzându-i că merg după El, le-a zis: Ce căutaţi? Iar ei I-au zis: Rabi (care se tâlcuieşte: Învăţătorule), unde locuieşti?

El le-a zis: Veniţi şi veţi vedea. Au mers deci şi au văzut unde locuia; şi au rămas la El în ziua aceea. Era ca la ceasul al zecelea.

 Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan şi veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. 

Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: am găsit pe Mesia (care se tâlcuieşte: Hristos).

Şi l-a adus la Iisus. Iisus, privind la el, i-a zis: Tu eşti Simon, fiul lui Iona; tu te vei numi Chifa (ce se tâlcuieşte: Petru).

A doua zi voia să plece în Galileea şi a găsit pe Filip. Şi i-a zis Iisus: Urmează-Mi.

Iar Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei şi a lui Petru.

Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege şi proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret.

Şi i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino şi vezi.

Iisus a văzut pe Natanael venind către El şi a zis despre el: Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug.

Natanael I-a zis: De unde mă cunoşti? A răspuns Iisus şi i-a zis: Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin.

Răspunsu-I-a Natanael: Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti regele lui Israel.

Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi? Mai mari decât acestea vei vedea.

Şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului.”

http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/35/Ioan

...

 https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna11

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=11

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/11/30

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

A IUBI BOGĂȚIA MATERIALĂ MAI MULT DECÂT A-L IUBI PE DUMNEZEU ÎNSEAMNĂ A TE DESPĂRȚI DE DUMNEZEU, A PIERDE PERSPECTIVA VIEȚII ADEVĂRATE, PERSPECTIVA ÎMPĂRĂȚIEI LUI DUMNEZEU. SĂ NU NE FACEM IDOL DIN BOGĂȚIE! SĂ NE AMINTIM CĂ PRIMA PORUNCĂ DIN DECALOG NE SPUNE SĂ NU AVEM DUMNEZEI FALȘI! SĂ NE AMINTIM CĂ EXISTĂ NUMAI UN SINGUR DUMNEZEU ADEVĂRAT, CEL CARE A CREAT LUMEA ȘI NE IUBEȘTE! SĂ RESPECTĂM CELE ZECE PORUNCI, SĂ FOLOSIM BOGĂȚIA PENTRU AJUTORAREA SĂRACILOR ȘI SĂ-L URMĂM ASTFEL PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS PE DRUMUL SPRE ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU! AȘA NE INVITĂ TEXTUL EVANGHELIEI DE AZI! (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, despre Dregătorul bogat care a venit la Iisus pentru a-L întreba ce să facă pentru a moșteni Împărăția lui Dumnezeu! Această întâmplare este programată să fie citită în Duminica a 30-a după Rusalii. Azi are prioritate Duminica a 30-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 24-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

“ȘI-I VOI ZICE SUFLETULUI MEU: SUFLETE, AI MULTE BUNĂTĂȚI STRÂNSE PENTRU MULȚI ANI; ODIHNEȘTE-TE, MĂNÂNCĂ, BEA, VESELEȘTE-TE! DAR DUMNEZEU I-A ZIS: NEBUNULE! ÎN NOAPTEA ACEASTA ÎȚI VOR CERE SUFLETUL. ȘI CELE CE-AI PREGĂTIT ALE CUI VOR FI?” ... MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ATRAGE ATENȚIA SĂ NU NE DESPĂRȚIM DE DUMNEZEU PRIN BOGĂȚIE MATERIALĂ EGOISTĂ, CI SĂ NE ÎMBOGĂȚIM SPRE DUMNEZEU, PRIN GÂNDIRE ȘI FAPTE CARITABILE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre omul bogat a cărui țarină a rodit din belșug! Această pildă este programată să fie citită la Sfânta Liturghie în Duminica a 26-a după Rusalii! Azi are prioritate Duminica a 26-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 23-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...