duminică, 20 noiembrie 2022

“ȘI-I VOI ZICE SUFLETULUI MEU: SUFLETE, AI MULTE BUNĂTĂȚI STRÂNSE PENTRU MULȚI ANI; ODIHNEȘTE-TE, MĂNÂNCĂ, BEA, VESELEȘTE-TE! DAR DUMNEZEU I-A ZIS: NEBUNULE! ÎN NOAPTEA ACEASTA ÎȚI VOR CERE SUFLETUL. ȘI CELE CE-AI PREGĂTIT ALE CUI VOR FI?” ... MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ATRAGE ATENȚIA SĂ NU NE DESPĂRȚIM DE DUMNEZEU PRIN BOGĂȚIE MATERIALĂ EGOISTĂ, CI SĂ NE ÎMBOGĂȚIM SPRE DUMNEZEU, PRIN GÂNDIRE ȘI FAPTE CARITABILE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre omul bogat a cărui țarină a rodit din belșug! Această pildă este programată să fie citită la Sfânta Liturghie în Duminica a 26-a după Rusalii! Azi are prioritate Duminica a 26-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 23-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Iisus le-a spus această parabolă: „Unui om bogat i-a rodit din belşug ţarina. …


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 26 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 12, versetele 16 – 21:

 

 Lc 12, 16-21

 

16 

Şi le-a spus această parabolă: „Unui om bogat i-a rodit din belşug ţarina. 

17 

Şi el cugeta în sine, zicând: Ce voi face, că n'am unde să-mi adun roadele? 

18 

Şi a zis: Aceasta voi face: Strica-voi hambarele mele şi mai mari le voi zidi şi-mi voi strânge acolo tot grâul meu şi bunătăţile mele; 

19 

şi-i voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea, veseleşte-te!... 

20 

Dar Dumnezeu i-a zis: Nebunule!, în noaptea aceasta îţi vor cere sufletul. Şi cele ce-ai pregătit ale cui vor fi? 

21 

Aşa se întâmplă cu cel ce-şi adună sieşi comori, şi nu întru Dumnezeu se îmbogăţeşte“.

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna11

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=11

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/11/20

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1mXf-Ka-CEg41f3GH2a91I3G_BcHj8bTCkK2IkND8KVxuQng68QuyB01k

.......

În ordine aritmetică, azi este Duminica a 23 – a după Rusalii (despre Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor):

 

Pentru aceasta S-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să strice lucrurile diavolului.”  (Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan, capitolul 3, versetul 8).  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=36&cap=3

  

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 23 –a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 8, versetele 26 – 39.

Lc 8, 26-39

 

26 

Şi au ajuns cu corabia în ţinutul Gherghesenilor c, care este în faţa Galileii. 

27 

Şi ieşind El pe uscat, L-a întâmpinat un bărbat din cetate, care avea demoni; de multă vreme el cu haină nu se îmbrăca şi în casă nu mai locuia, ci în morminte. 

28 

Şi văzându-L pe Iisus, a strigat şi a căzut înainte-I şi cu glas mare a zis: „Ce-ai cu mine, Iisuse, Fiul Dumnezeului Celui-Preaînalt? Rogu-te să nu mă chinuieşti...“. 

29 

Că-i poruncea duhului necurat să iasă din om. Fiindcă de mulţi ani îl stăpânea; şi-l păzeau legat în lanţuri şi'n obezi, dar el, sfărâmând legăturile, era gonit de demon în pustiu. 

30 

Şi l-a întrebat Iisus: „Care-ţi este numele?“ Iar el a zis: „Legiune“. Că demoni mulţi intraseră în el. 

31 

Şi-L rugau pe El să nu le poruncească să meargă în adânc. d

32 

Şi era acolo o turmă mare de porci care păştea pe munte. Şi L-au rugat să le îngăduie să intre în ei; şi le-a îngăduit. 

33 

Şi ieşind demonii din om, au intrat în porci, iar turma s'a repezit de pe stâncă'n lac şi s'a înecat. 

34 

Iar păzitorii, văzând ce s'a întâmplat, au fugit şi au dat de veste în cetate şi prin sate. 

35 

Şi au ieşit să vadă cele întâmplate şi au venit la Iisus; şi pe omul din care ieşiseră demonii l-au găsit îmbrăcat şi întreg la minte, şezând jos, la picioarele lui Iisus; şi s'au înspăimântat. 

36 

Şi cei care văzuseră le-au spus cum a fost izbăvit demonizatul. 

37 

Şi toată mulţimea din ţinutul Gherghesenilor L-a rugat să plece de la ei, că erau cuprinşi de frică mare. Iar El, intrând în corabie, S'a înapoiat. 

38 

Iar bărbatul din care ieşiseră demonii Îl ruga să rămână cu El. Iisus însă l-a trimis înapoi, zicând: 

39 

„Întoarce-te la casa ta şi spune cât a făcut Dumnezeu pentru tine“. Şi a plecat, propovăduind în toată cetatea cât a făcut Iisus pentru el.


.........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele biblice respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

IISUS, PRIN PILDA DESPRE SAMARINEANUL MILOSTIV, NE ÎNVAȚĂ SĂ-L AJUTĂM PE ORICE OM AFLAT ÎN SUFERINȚĂ. SAMARINEANUL MILOSTIV CARE ÎL AJUTĂ PE OMUL ATACAT DE TÂLHARI ÎL SIMBOLIZEAZĂ PE MÂNTUITORUL LUMII, PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. OMUL ATACAT DE TÂLHARI ÎL SIMBOLIZEAZĂ PE ADAM, PRIMUL OM CREAT DE DUMNEZEU, OM ATACAT DE DIAVOLUL, BĂTUT, JEFUIT ȘI LĂSAT ÎN MOARTE VEȘNICĂ, ÎMPREUNĂ CU TOȚI OAMENII CARE MOȘTENESC ACEEAȘI ZESTRE GENETICĂ JEFUITĂ ȘI MURITOARE . PRIN ACEASTĂ PILDĂ SUNTEM ÎNDEMNAȚI SĂ DEVENIM MILOSTIVI ȘI SĂ NE ASOCIEM ÎN LUCRARE CU MÂNTUITORUL LUMII. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre Samarineanul Milostiv, care este programată să fie citită la Sfânta Liturghie în Duminica a 25-a după Rusalii! Azi are prioritate Duminica a 25-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 22-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

SĂRBĂTOAREA DE AZI, 8 NOIEMBRIE, ESTE DEDICATĂ SFINȚILOR ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL, PRECUM ȘI TUTUROR PUTERILOR CEREȘTI NETRUPEȘTI CARE NU S-AU DESPĂRȚIT DE DUMNEZEU. … “MIHAIL” ÎNSEAMNĂ “CINE ESTE CA DUMNEZEU? ”. ARHANGHELUL MIHAIL ESTE REPREZENTAT ÎN ICONOGRAFIE CU O SABIE ÎN MÂNĂ, AVÂND MISIUNEA DE A APĂRA LEGEA LUI DUMNEZEU ȘI DE A BIRUI PUTEREA LUI SATAN, A VRĂJMAȘILOR LUI DUMNEZEU. … “GAVRIIL” ÎNSEAMNĂ “DUMNEZEU ESTE PUTEREA MEA”. ARHANGHELUL GAVRIIL ESTE REPREZENTAT CU UN CRIN ÎN MÂNĂ, AVÂND MISIUNEA DE A ADUCE VEȘTILE BUNE DE LA DUMNEZEU. … ZIUA DE AZI NE AMINTEȘTE ȘI DE SATAN (DIAVOLUL), ÎNGERUL RĂU, CARE A CĂZUT CA UN FULGER DIN CER, DAR PE CARE OAMENII ÎL POT ÎNVINGE, PRIN PUTEREA DATĂ DE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie, precum și alte aspecte referitoare la sărbătoarea de azi! Lumea nevăzută a îngerilor a fost creată de Dumnezeu înaintea lumii văzute. Din Sfânta Tradiție a Bisericii știm că există 9 cete sau categorii de îngeri buni. De la îngerii păzitori ai oamenilor, până la heuvimii și serafimii din apropierea lui Dumnezeu, numărul îngerilor este foarte mare. Sfântul Evanghelist Ioan, care a scris cartea Apocalipsa, ne spune că a auzit glasul îngerilor, iar numărul lor era de “zeci de mii de zeci de mii și mii de mii.” ... Cu ocazia sărbătorii de azi, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în România numărul lor fiind peste 1.300.000!)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La 25 de ani de la VIZITA PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA ÎN ROMÂNIA, să ne amintim OMILIA (PREDICA) PE CARE EL A CITIT-O ÎN LIMBA ROMÂNĂ, la Sfânta Liturghie celebrată în Parcul Izvor din București, pe 9 mai 1999! Omilia durează 28 de minute. Haideți să urmărim măcar 6 minute! Era în Duminica a 5 – a după Paști, conform Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. Observăm salutul “CRISTOS A ÎNVIAT!” și răspunsul “ADEVĂRAT A ÎNVIAT!”. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1177679386691809 Această vizită istorică a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI PAPĂ CATOLIC ÎNTR-O ȚARĂ PREDOMINANT ORTODOXĂ, DE LA SCHISMA CEA MARE DIN ANUL 1054. De asemenea, această vizită a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI SUVERAN PONTIF PE PĂMÂNT ROMÂNESC. Vizita a durat 3 zile: 7, 8 și 9 mai. În 8 mai "a avut loc întâlnirea suveranului pontif cu patriarhul Teoctist şi cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la care a participat preşedintele Emil Constantinescu, premierul Radu Vasile, preşedinţii Camerelor Parlamentului, personalităţi ale vieţii publice şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti." ... "Duminică, 9 mai 1999, de la ora 10.00, patriarhul Teoctist, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, a oficiat Sfânta Liturghie, în Piaţa Unirii." ... În după-amiaza zilei de 9 mai, în Parcul Izvor, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii Catolice, în prezența Patriarhului Teoctist. ... SĂ OBSERVĂM MESAJUL DE BUN VENIT ADRESAT DE PATRIARHUL TEOCTIST PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA, LA AEROPORTUL BUCUREȘTI-BĂNEASA, ÎN 7 MAI: "Sanctitatea Voastră, aţi sosit în România, ţară ai cărei fii sunt în majoritate ortodocşi, ţară sfinţită de sângele martirilor, al celor de demult şi al celor care au căzut pe altarul credinţei creştine în vremurile apăsătoare ale dictaturii comuniste atee, la care s-au adăugat numele tinerilor şi vârstnicilor căzuţi în revoluţie. Este un pământ sfinţit de lacrimile rugăciunilor mamelor şi de nevoinţele duhovniceşti ale monahilor şi ale tuturor creştinilor de aici; este un pământ presărat de la un capăt la altul de crucile ce străjuiesc turlele bisericilor şi mănăstirilor, răspântiile drumurilor şi mormintele strămoşilor noştri, ca semn al nădejdii noastre în înviere (...)" "Vă primim cu inima deschisă şi cu gândul bun în numele ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor Bisericii noastre şi vă îmbrăţişăm cu îmbrăţişarea frăţească a lui Hristos Iisus, cu speranţa şi rugăciunea că 'Dumnezeul iubirii şi al păcii va fi cu noi' (2 Cor. 13, 11) în aceste zile". ... SĂ OBSERVĂM ȘI CÂTEVA FRAGMENTE DIN DISCURSUL PAPEI, LA SOSIRE ÎN AEROPORT: "Cu mare bucurie sosesc astăzi în România, naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoţie i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care în prevăzătoarea sa bunăvoinţă mi-a hărăzit să văd realizat acest gând. (...) Vizita mea de acum vrea să confirme legăturile dintre România şi Sfântul Scaun, care au avut mare importanţă pentru istoria creştinismului în regiune. Cum e cunoscut, potrivit tradiţiei, credinţa a fost purtată în aceste ţinuturi de fratele lui Petru, apostolul Andrei, care a pecetluit neobosita sa operă misionară prin martiriul său petrecut la Patras. Alţi martori de seamă ai evangheliei ca Sava Gotul, Niceta de Remesiana, provenind din Aquilea, şi Laurenţiu de Novae i-au continuat lucrarea, iar în timpul persecuţiilor din primele veacuri, cete de creştini au suferit martiriul: sunt martirii dacoromani, precum Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos, prin al căror sacrificiu s-a înrădăcinat profund credinţa creştină în pământul vostru. Sămânţa evangheliei, căzută în teren fertil, a produs în perioada acestor două milenii roade abundente de sfinţenie şi de martiriu. Mă gândesc la sfântul Ioan Cassian şi Dionisie Exiguul, care au contribuit la transmiterea comorilor spirituale, teologice şi canonice ale Orientului grec şi Occidentului latin; apoi, mult mai târziu, la voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, "un adevărat atlet al credinţei creştine", cum l-a numit papa Sixt al IV-lea, şi la numeroşi alţi slujitori ai evangheliei, între care domnitorul şi martirul Constantin Brâncoveanu, iar mai recent, numeroşii martiri şi mărturisitori ai credinţei din secolul al XX-lea. (...) Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa centrală şi cea orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de "Grădina Maicii Domnului", vin la tine în numele lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu!" ... Papa Ioan Paul al II – lea a donat 200.000 de dolari pentru construirea Catedralei Ortodoxe din București, Catedrala Națională, Catedrala Mântuirii Neamului. ... Biserica Romano Catolică consideră că Papa Ioan Paul al II – lea este sfânt, fiind beatificat în 2011 și canonizat în 2014.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://institutlevant.ro/en/press-releases/press-release-may-29th-2019/   https://www.facebook.com/photo/?fbid=293...