marți, 8 noiembrie 2022

SĂRBĂTOAREA DE AZI, 8 NOIEMBRIE, ESTE DEDICATĂ SFINȚILOR ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL, PRECUM ȘI TUTUROR PUTERILOR CEREȘTI NETRUPEȘTI CARE NU S-AU DESPĂRȚIT DE DUMNEZEU. … “MIHAIL” ÎNSEAMNĂ “CINE ESTE CA DUMNEZEU? ”. ARHANGHELUL MIHAIL ESTE REPREZENTAT ÎN ICONOGRAFIE CU O SABIE ÎN MÂNĂ, AVÂND MISIUNEA DE A APĂRA LEGEA LUI DUMNEZEU ȘI DE A BIRUI PUTEREA LUI SATAN, A VRĂJMAȘILOR LUI DUMNEZEU. … “GAVRIIL” ÎNSEAMNĂ “DUMNEZEU ESTE PUTEREA MEA”. ARHANGHELUL GAVRIIL ESTE REPREZENTAT CU UN CRIN ÎN MÂNĂ, AVÂND MISIUNEA DE A ADUCE VEȘTILE BUNE DE LA DUMNEZEU. … ZIUA DE AZI NE AMINTEȘTE ȘI DE SATAN (DIAVOLUL), ÎNGERUL RĂU, CARE A CĂZUT CA UN FULGER DIN CER, DAR PE CARE OAMENII ÎL POT ÎNVINGE, PRIN PUTEREA DATĂ DE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie, precum și alte aspecte referitoare la sărbătoarea de azi! Lumea nevăzută a îngerilor a fost creată de Dumnezeu înaintea lumii văzute. Din Sfânta Tradiție a Bisericii știm că există 9 cete sau categorii de îngeri buni. De la îngerii păzitori ai oamenilor, până la heuvimii și serafimii din apropierea lui Dumnezeu, numărul îngerilor este foarte mare. Sfântul Evanghelist Ioan, care a scris cartea Apocalipsa, ne spune că a auzit glasul îngerilor, iar numărul lor era de “zeci de mii de zeci de mii și mii de mii.” ... Cu ocazia sărbătorii de azi, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în România numărul lor fiind peste 1.300.000!)

Pr. prof. Ion Ciungu


Bucură-te, Mihaile, slujitorule al Legii! ... Bucură-te, Gavriile, îngere al darului!” (Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil) https://doxologia.ro/ceaslov/acatiste/acatistul-sfintilor-arhangheli-mihail-gavriil

https://ro.wikipedia.org/wiki/Arhanghelul_Mihail ... https://ro.wikipedia.org/wiki/Arhanghelul_Gabriel ... https://ro.orthodoxwiki.org/Arhangheli

Lumea nevăzută a îngerilor a fost creată de Dumnezeu înaintea lumii văzute. De la îngerii păzitori ai oamenilor, până la heuvimii și serafimii din apropierea lui Dumnezeu, numărul îngerilor este foarte mare. Sfântul Apostol Ioan ne spune în carea numită Apocalipsa că a auzit glasul multor îngeri, iar numărul lor era de “zeci de mii de zeci de mii și mii de mii.” (Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, capitolul 5, versetul 11). http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=4&cap=5

 

Textul evanghelic care se citește în 8 noiemrie la Sfânta Liturghie este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 10, versetele 16 – 21: 

 

16. 

Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, şi cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine. 

17. 

Şi s-au întors cei şaptezeci (şi doi) cu bucurie, zicând: Doamne, şi demonii ni se supun în numele Tău. 

18. 

Şi le-a zis: Am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer. 

19. 

Iată, v-am dat putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii, şi peste toată puterea vrăjmaşului, şi nimic nu vă va vătăma. 

20. 

Dar nu vă bucuraţi de aceasta, că duhurile vi se pleacă, ci vă bucuraţi că numele voastre sunt scrise în ceruri. 

21. 

În acesta ceas, El S-a bucurat în Duhul Sfânt şi a zis: Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului şi al pământului, că ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi de cei pricepuţi şi le-ai descoperit pruncilor. Aşa, Părinte, căci aşa a fost înaintea Ta, bunăvoinţa Ta.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=10

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/11/08

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php     

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna11

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=11

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

.........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele biblice respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

IISUS ESTE STĂPÂNUL SUPREM PESTE VIAȚĂ ȘI PESTE MOARTE. IISUS ESTE MEDICUL SUPREM. EL DESFIINȚEAZĂ PUTEREA MORȚII. EL VINDECĂ ORICE BOALĂ. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, despre minunea învierii fiicei lui Iair și despre minunea vindecării femeii cu scurgere de sânge! Aceste minuni sunt programate să fie citite la Sfânta Liturghie în Duminica a 24-a după Rusalii. Azi are prioritate Duminica a 24-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 21-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

PRIN PILDA DESPRE BOGATUL NEMILOSTIV ȘI SĂRACUL LAZĂR, MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ÎNDEAMNĂ SĂ FIM MILOSTIVI, CĂCI DUPĂ MOARTE URMEAZĂ O ALTĂ VIAȚĂ ÎN CARE FIECARE ÎȘI PRIMEȘTE RĂSPLATA, SAU PEDEAPSA, PENTRU FAPTELE FĂCUTE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre bogatul nemilostiv și săracul Lazăr, programată să fie citită în Duminica a 22-a după Rusalii! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 20-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 22-a după Rusalii. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...