duminică, 20 noiembrie 2022

“ȘI-I VOI ZICE SUFLETULUI MEU: SUFLETE, AI MULTE BUNĂTĂȚI STRÂNSE PENTRU MULȚI ANI; ODIHNEȘTE-TE, MĂNÂNCĂ, BEA, VESELEȘTE-TE! DAR DUMNEZEU I-A ZIS: NEBUNULE! ÎN NOAPTEA ACEASTA ÎȚI VOR CERE SUFLETUL. ȘI CELE CE-AI PREGĂTIT ALE CUI VOR FI?” ... MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ATRAGE ATENȚIA SĂ NU NE DESPĂRȚIM DE DUMNEZEU PRIN BOGĂȚIE MATERIALĂ EGOISTĂ, CI SĂ NE ÎMBOGĂȚIM SPRE DUMNEZEU, PRIN GÂNDIRE ȘI FAPTE CARITABILE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre omul bogat a cărui țarină a rodit din belșug! Această pildă este programată să fie citită la Sfânta Liturghie în Duminica a 26-a după Rusalii! Azi are prioritate Duminica a 26-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 23-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Iisus le-a spus această parabolă: „Unui om bogat i-a rodit din belşug ţarina. …


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 26 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 12, versetele 16 – 21:

 

 Lc 12, 16-21

 

16 

Şi le-a spus această parabolă: „Unui om bogat i-a rodit din belşug ţarina. 

17 

Şi el cugeta în sine, zicând: Ce voi face, că n'am unde să-mi adun roadele? 

18 

Şi a zis: Aceasta voi face: Strica-voi hambarele mele şi mai mari le voi zidi şi-mi voi strânge acolo tot grâul meu şi bunătăţile mele; 

19 

şi-i voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea, veseleşte-te!... 

20 

Dar Dumnezeu i-a zis: Nebunule!, în noaptea aceasta îţi vor cere sufletul. Şi cele ce-ai pregătit ale cui vor fi? 

21 

Aşa se întâmplă cu cel ce-şi adună sieşi comori, şi nu întru Dumnezeu se îmbogăţeşte“.

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna11

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=11

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/11/20

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1mXf-Ka-CEg41f3GH2a91I3G_BcHj8bTCkK2IkND8KVxuQng68QuyB01k

.......

În ordine aritmetică, azi este Duminica a 23 – a după Rusalii (despre Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor):

 

Pentru aceasta S-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să strice lucrurile diavolului.”  (Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan, capitolul 3, versetul 8).  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=36&cap=3

  

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 23 –a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 8, versetele 26 – 39.

Lc 8, 26-39

 

26 

Şi au ajuns cu corabia în ţinutul Gherghesenilor c, care este în faţa Galileii. 

27 

Şi ieşind El pe uscat, L-a întâmpinat un bărbat din cetate, care avea demoni; de multă vreme el cu haină nu se îmbrăca şi în casă nu mai locuia, ci în morminte. 

28 

Şi văzându-L pe Iisus, a strigat şi a căzut înainte-I şi cu glas mare a zis: „Ce-ai cu mine, Iisuse, Fiul Dumnezeului Celui-Preaînalt? Rogu-te să nu mă chinuieşti...“. 

29 

Că-i poruncea duhului necurat să iasă din om. Fiindcă de mulţi ani îl stăpânea; şi-l păzeau legat în lanţuri şi'n obezi, dar el, sfărâmând legăturile, era gonit de demon în pustiu. 

30 

Şi l-a întrebat Iisus: „Care-ţi este numele?“ Iar el a zis: „Legiune“. Că demoni mulţi intraseră în el. 

31 

Şi-L rugau pe El să nu le poruncească să meargă în adânc. d

32 

Şi era acolo o turmă mare de porci care păştea pe munte. Şi L-au rugat să le îngăduie să intre în ei; şi le-a îngăduit. 

33 

Şi ieşind demonii din om, au intrat în porci, iar turma s'a repezit de pe stâncă'n lac şi s'a înecat. 

34 

Iar păzitorii, văzând ce s'a întâmplat, au fugit şi au dat de veste în cetate şi prin sate. 

35 

Şi au ieşit să vadă cele întâmplate şi au venit la Iisus; şi pe omul din care ieşiseră demonii l-au găsit îmbrăcat şi întreg la minte, şezând jos, la picioarele lui Iisus; şi s'au înspăimântat. 

36 

Şi cei care văzuseră le-au spus cum a fost izbăvit demonizatul. 

37 

Şi toată mulţimea din ţinutul Gherghesenilor L-a rugat să plece de la ei, că erau cuprinşi de frică mare. Iar El, intrând în corabie, S'a înapoiat. 

38 

Iar bărbatul din care ieşiseră demonii Îl ruga să rămână cu El. Iisus însă l-a trimis înapoi, zicând: 

39 

„Întoarce-te la casa ta şi spune cât a făcut Dumnezeu pentru tine“. Şi a plecat, propovăduind în toată cetatea cât a făcut Iisus pentru el.


.........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele biblice respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

IISUS, PRIN PILDA DESPRE SAMARINEANUL MILOSTIV, NE ÎNVAȚĂ SĂ-L AJUTĂM PE ORICE OM AFLAT ÎN SUFERINȚĂ. SAMARINEANUL MILOSTIV CARE ÎL AJUTĂ PE OMUL ATACAT DE TÂLHARI ÎL SIMBOLIZEAZĂ PE MÂNTUITORUL LUMII, PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. OMUL ATACAT DE TÂLHARI ÎL SIMBOLIZEAZĂ PE ADAM, PRIMUL OM CREAT DE DUMNEZEU, OM ATACAT DE DIAVOLUL, BĂTUT, JEFUIT ȘI LĂSAT ÎN MOARTE VEȘNICĂ, ÎMPREUNĂ CU TOȚI OAMENII CARE MOȘTENESC ACEEAȘI ZESTRE GENETICĂ JEFUITĂ ȘI MURITOARE . PRIN ACEASTĂ PILDĂ SUNTEM ÎNDEMNAȚI SĂ DEVENIM MILOSTIVI ȘI SĂ NE ASOCIEM ÎN LUCRARE CU MÂNTUITORUL LUMII. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre Samarineanul Milostiv, care este programată să fie citită la Sfânta Liturghie în Duminica a 25-a după Rusalii! Azi are prioritate Duminica a 25-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 22-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

SĂRBĂTOAREA DE AZI, 8 NOIEMBRIE, ESTE DEDICATĂ SFINȚILOR ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL, PRECUM ȘI TUTUROR PUTERILOR CEREȘTI NETRUPEȘTI CARE NU S-AU DESPĂRȚIT DE DUMNEZEU. … “MIHAIL” ÎNSEAMNĂ “CINE ESTE CA DUMNEZEU? ”. ARHANGHELUL MIHAIL ESTE REPREZENTAT ÎN ICONOGRAFIE CU O SABIE ÎN MÂNĂ, AVÂND MISIUNEA DE A APĂRA LEGEA LUI DUMNEZEU ȘI DE A BIRUI PUTEREA LUI SATAN, A VRĂJMAȘILOR LUI DUMNEZEU. … “GAVRIIL” ÎNSEAMNĂ “DUMNEZEU ESTE PUTEREA MEA”. ARHANGHELUL GAVRIIL ESTE REPREZENTAT CU UN CRIN ÎN MÂNĂ, AVÂND MISIUNEA DE A ADUCE VEȘTILE BUNE DE LA DUMNEZEU. … ZIUA DE AZI NE AMINTEȘTE ȘI DE SATAN (DIAVOLUL), ÎNGERUL RĂU, CARE A CĂZUT CA UN FULGER DIN CER, DAR PE CARE OAMENII ÎL POT ÎNVINGE, PRIN PUTEREA DATĂ DE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie, precum și alte aspecte referitoare la sărbătoarea de azi! Lumea nevăzută a îngerilor a fost creată de Dumnezeu înaintea lumii văzute. Din Sfânta Tradiție a Bisericii știm că există 9 cete sau categorii de îngeri buni. De la îngerii păzitori ai oamenilor, până la heuvimii și serafimii din apropierea lui Dumnezeu, numărul îngerilor este foarte mare. Sfântul Evanghelist Ioan, care a scris cartea Apocalipsa, ne spune că a auzit glasul îngerilor, iar numărul lor era de “zeci de mii de zeci de mii și mii de mii.” ... Cu ocazia sărbătorii de azi, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în România numărul lor fiind peste 1.300.000!)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...