duminică, 30 octombrie 2022

PRIN PILDA DESPRE BOGATUL NEMILOSTIV ȘI SĂRACUL LAZĂR, MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ÎNDEAMNĂ SĂ FIM MILOSTIVI, CĂCI DUPĂ MOARTE URMEAZĂ O ALTĂ VIAȚĂ ÎN CARE FIECARE ÎȘI PRIMEȘTE RĂSPLATA, SAU PEDEAPSA, PENTRU FAPTELE FĂCUTE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre bogatul nemilostiv și săracul Lazăr, programată să fie citită în Duminica a 22-a după Rusalii! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 20-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 22-a după Rusalii. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră şi în vison f, în toate zilele veselindu-se în chip strălucit.”

“Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea în faţa porţii lui, plin de bube, şi-ar fi poftit să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; cu toate acestea, înşişi câinii, venind, ei îi lingeau bubele.”

 

Textul evanghelic care se citește în Duminica a 22 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 16, versetele 19 – 31:

 Lc 16, 19-31

 

19 

Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră şi în vison f, în toate zilele veselindu-se în chip strălucit. 

20 

Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea în faţa porţii lui, plin de bube, 

21 

şi-ar fi poftit să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; cu toate acestea, înşişi câinii, venind, ei îi lingeau bubele g

22 

Şi a murit săracul şi a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam. Şi a murit şi bogatul şi a fost îngropat. 

23 

Şi în iad, fiind el în chinuri, îşi ridică ochii şi-l vede de departe pe Avraam, şi pe Lazăr în sânul lui. 

24 

Şi i-a zis, strigând: Părinte Avraam, ai milă de mine şi trimite-l pe Lazăr să-şi ude vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba, că mă chinuiesc în această văpaie. 

25 

Dar Avraam i-a zis: Fiule, adu-ţi aminte că tu ţi-ai primit pe cele bune în viaţa ta, şi Lazăr, de asemenea, pe cele rele; iar acum, aici, el se mângâie, iar tu te chinuieşti. 

26 

Şi peste toate acestea, între noi şi voi prăpastie mare s'a întărit, încât cei ce vor să treacă de aici la voi să nu poată, nici de acolo să treacă la noi. 

27 

Şi el a zis: Atunci rogu-te, părinte, să-l trimiţi în casa tatălui meu, 

28 

că am cinci fraţi; să le dea lor mărturie, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin. 

29 

Dar Avraam i-a zis: Îi au pe Moise şi pe profeţi; să asculte de ei. 

30 

Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci dacă se va duce la ei cineva dintre morţi, se vor pocăi. 

31 

Şi i-a zis: Dacă nu ascultă de Moise şi de profeţi, nici dacă ar învia cineva din morţi, tot nu vor crede“.

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna10

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=10

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

...

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.oca.org/readings/daily/2022/10/30

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1mXf-Ka-CEg41f3GH2a91I3G_BcHj8bTCkK2IkND8KVxuQng68QuyB01k

...

În ordine aritmetică, azi este Duminica a 20-a după Rusalii (despre Învierea fiului văduvei din Nain):

“Şi văzând-o Domnul, I s'a făcut milă de ea şi i-a zis: « Nu plânge! »  Şi, apropiindu-Se, S'a atins de pat, iar cei care-l duceau s'au oprit. Şi i-a zis: « Tinere, ţie-ţi spun: Scoală-te! »  Şi s'a ridicat mortul şi a început să vorbească; şi i l-a dat mamei sale. » ”  (Sfânta Evanghelie după Luca, 7, 13 – 15)



Cetatea Nain a devenit cunoscută în toată lumea datorită minunii făcută acolo de Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Astăzi Nainul este un sat arab din nordul Israelului, la 14 km sud de Nazaret, având aproximativ 1.800 de locuitori. Acolo se află Biserica Învierii Fiului Văduvei, construită în perioada dintre secolele IV – V, devenită loc de pelerinaj. În 1881 locul a fost luat de franciscani, care au construit actuala biserică pe temeliile bisericii vechi. https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_Resurrection_of_the_Widow%27s_Son ...  https://en.wikipedia.org/wiki/Nein

 

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 20 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 7, versetele 11 – 16.  

Lc 7, 11-16

11 

Şi a fost că după aceea S'a dus într'o cetate numită Nain; şi împreună cu El mergeau ucenicii Săi şi mulţime multă. 

12 

Iar când S'a apropiat de porţile cetăţii, iată că scoteau un mort, singurul copil al mamei sale; şi ea era văduvă; şi mulţime mare din cetate era cu ea. 

13 

Şi văzând-o Domnul, I s'a făcut milă de ea şi i-a zis: „Nu plânge!“ 

14 

Şi, apropiindu-Se, S'a atins de pat, iar cei care-l duceau s'au oprit. Şi i-a zis: „Tinere, ţie-ţi spun: Scoală-te!“ 

15 

Şi s'a ridicat mortul şi a început să vorbească; şi i l-a dat mamei sale. 

16 

Şi frică i-a cuprins pe toţi şi-L slăveau pe Dumnezeu, zicând: „Mare profet S'a ridicat între noi şi Dumnezeu Şi-a cercetat poporul“.

.........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele biblice respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

AZI, 26 OCTOMBRIE, ESTE SĂRBĂTOARE: SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE, IZVORÂTORUL DE MIR. EL A FOST UN TÂNĂR GENERAL CREȘTIN ÎN TESALONIC (actualmente orașul Salonic din Grecia). PENTRU CREDINȚA LUI CREȘTINĂ, DIMITRIE A FOST PUS ÎN TEMNIȚĂ, ÎN ANUL 306, APOI UCIS CU SULIȚELE, DIN ORDINUL ÎMPĂRATULUI ROMAN GALERIUS. MOAȘTELE LUI SUNT CINSTITE ÎN GRECIA, LA SALONIC. (Sărbătoarea de azi, dedicată acestui mare martir creștin, ne oferă ocazia să ne amintim de toți martirii creștini și să-i respectăm. Cercetătorii spun că de la Domnul nostru Iisus Hristos până în anul 2000 sunt 70 de milioane de martiri creștini. În fiecare an crește numărul creștinilor persecutați pentru credință. Această problemă este ignorată de mass-media și trecută cu vederea în comunitățile noastre de credință. În anul 2022, numărul creștinilor persecutați pentru credință a ajuns la 360 de milioane.) MÂINE, 27 OCTOMBRIE, ESTE SĂRBĂTORIT ALT SFÂNT CU NUMELE DE DIMITRIE, CARE A FOST CĂLUGĂR ÎN BULGARIA, ÎN SECOLUL AL XIII – LEA. MOAȘTELE LUI SUNT CINSTITE LA BUCUREȘTI, DIN ANUL 1774. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 26 octombrie, precum și alte învățături referitoare la acești doi Sfinți cu numele de Dimitrie! De asemenea, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în România peste 300.000!)

 

IISUS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, A VENIT DIN CER PE PĂMÂNT PENTRU A-I AJUTA PE OAMENI SĂ SCAPE DE DIAVOLUL ȘI A-I AJUTA SĂ DEVINĂ FII AI LUI DUMNEZEU. SUFERINȚELE OAMENILOR ȘI MOARTEA OAMENILOR SUNT CAUZATE DE DIAVOLUL. DIN POSESIA DIAVOLULUI NUMAI IISUS NE POATE ELIBERA, AȘA CUM L-A ELIBERAT PE OMUL PE CARE L-A ÎNTÂLNIT ÎN ȚINUTUL GHERGHESENILOR. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic despre vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor, text programat pentru Duminica a 23-a după Rusalii! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, și textul evanghelic despre iubirea vrăjmașilor, care este programat pentru Duminica a 19-a după Rusalii! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 19-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 23-a după Rusalii. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...