duminică, 23 octombrie 2022

IISUS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, A VENIT DIN CER PE PĂMÂNT PENTRU A-I AJUTA PE OAMENI SĂ SCAPE DE DIAVOLUL ȘI A-I AJUTA SĂ DEVINĂ FII AI LUI DUMNEZEU. SUFERINȚELE OAMENILOR ȘI MOARTEA OAMENILOR SUNT CAUZATE DE DIAVOLUL. DIN POSESIA DIAVOLULUI NUMAI IISUS NE POATE ELIBERA, AȘA CUM L-A ELIBERAT PE OMUL PE CARE L-A ÎNTÂLNIT ÎN ȚINUTUL GHERGHESENILOR. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic despre vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor, text programat pentru Duminica a 23-a după Rusalii! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, și textul evanghelic despre iubirea vrăjmașilor, care este programat pentru Duminica a 19-a după Rusalii! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 19-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 23-a după Rusalii. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

Pr. prof. Ion Ciungu


Rugăciunea Tatăl nostru o avem de la Fiul lui Dumnezeu Făcut Om, adică de la Domnul nostru Iisus Hristos. Prin această rugăciune noi Îi adresăm lui Dumnezeu 7 cereri. Prin ultima cerere noi Îl rugăm să ne izbăvească, adică să ne elibereze, de Cel Rău, adică de Diavolul, de Satan, de Cel Viclean. Rugăciunea o găsim în Sfânta Evanghelie după Matei, la capitolul 6, versetele 9 – 13. https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=6

Pentru aceasta S-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să strice lucrurile diavolului.”  (Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan, capitolul 3, versetul 8).  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=36&cap=3

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 23 –a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 8, versetele 26 – 39.

Lc 8, 26-39

 

26 

Şi au ajuns cu corabia în ţinutul Gherghesenilor c, care este în faţa Galileii. 

27 

Şi ieşind El pe uscat, L-a întâmpinat un bărbat din cetate, care avea demoni; de multă vreme el cu haină nu se îmbrăca şi în casă nu mai locuia, ci în morminte. 

28 

Şi văzându-L pe Iisus, a strigat şi a căzut înainte-I şi cu glas mare a zis: „Ce-ai cu mine, Iisuse, Fiul Dumnezeului Celui-Preaînalt? Rogu-te să nu mă chinuieşti...“. 

29 

Că-i poruncea duhului necurat să iasă din om. Fiindcă de mulţi ani îl stăpânea; şi-l păzeau legat în lanţuri şi'n obezi, dar el, sfărâmând legăturile, era gonit de demon în pustiu. 

30 

Şi l-a întrebat Iisus: „Care-ţi este numele?“ Iar el a zis: „Legiune“. Că demoni mulţi intraseră în el. 

31 

Şi-L rugau pe El să nu le poruncească să meargă în adânc. d

32 

Şi era acolo o turmă mare de porci care păştea pe munte. Şi L-au rugat să le îngăduie să intre în ei; şi le-a îngăduit. 

33 

Şi ieşind demonii din om, au intrat în porci, iar turma s'a repezit de pe stâncă'n lac şi s'a înecat. 

34 

Iar păzitorii, văzând ce s'a întâmplat, au fugit şi au dat de veste în cetate şi prin sate. 

35 

Şi au ieşit să vadă cele întâmplate şi au venit la Iisus; şi pe omul din care ieşiseră demonii l-au găsit îmbrăcat şi întreg la minte, şezând jos, la picioarele lui Iisus; şi s'au înspăimântat. 

36 

Şi cei care văzuseră le-au spus cum a fost izbăvit demonizatul. 

37 

Şi toată mulţimea din ţinutul Gherghesenilor L-a rugat să plece de la ei, că erau cuprinşi de frică mare. Iar El, intrând în corabie, S'a înapoiat. 

38 

Iar bărbatul din care ieşiseră demonii Îl ruga să rămână cu El. Iisus însă l-a trimis înapoi, zicând: 

39 

„Întoarce-te la casa ta şi spune cât a făcut Dumnezeu pentru tine“. Şi a plecat, propovăduind în toată cetatea cât a făcut Iisus pentru el.

.....

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna10

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=10

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/10/23

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1mXf-Ka-CEg41f3GH2a91I3G_BcHj8bTCkK2IkND8KVxuQng68QuyB01k

...

În ordine aritmetică, azi este Duminica a 19-a după Rusalii (despre iubirea vrăjmașilor):

 

CONCEPȚIA DE A-I IUBI PE OAMENII CARE NE SUNT VRĂJMAȘI ESTE O CONCEPȚIE DE ORIGINE DIVINĂ, ADUSĂ ÎN LUME DE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII. ACEASTĂ CONCEPȚIE ESTE MULT SUPERIOARĂ CONCEPȚIILOR UMANE REFERITOARE LA RELAȚIILE DINTRE OAMENI. DAR, SE CUVINE SĂ NU PIERDEM DIN VEDERE FAPTUL CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE ÎNVAȚĂ ȘI CUM SĂ PUNEM NIȘTE LIMITE ÎN IUBIREA NOASTRĂ FAȚĂ DE VRĂJMAȘI, DACĂ ACEȘTIA CONTINUĂ SĂ GREȘEASCĂ FAȚĂ DE NOI ȘI NU VOR NICIDECUM SĂ-ȘI ÎNDREPTE COMPORTAMENTUL. ... DACĂ NE BATE GÂNDUL SĂ NU URMĂM CALEA SUPERIOARĂ A IUBIRII, MILEI ȘI PĂCII CREȘTINE, CI SĂ NE RĂZBOIM CU DUȘMANII, SĂ NU UITĂM CĂ PACEA ESTE DE PATRU ORI MAI MARE DECÂT DREPTATEA, DUPĂ CUM SPUNE SFÂNTUL IOAN SCĂRARUL. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, despre datoria noastră creștină de a-i iubi pe vrăjmașii noștri, conform textului evanghelic programat să fie citit în Duminica a 19-a după Rusalii! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic programat să fie citit în Duminica a 16-a după Rusalii, despre Pilda talanților, care ne învață că Dumnezeu ne va chema să ne judece după modul în care ne-am cultivat darurile (talanții, talentele) pe care El ni le-a dat prin naștere! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 16-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 19-a după Rusalii. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

.........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele biblice respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

SĂ NE PREGĂTIM INIMILE, MINȚILE, SUFLETELE, PENTRU A PRIMI SEMINȚELE CUVINTELOR DIVINE, PE CARE SEMĂNĂTORUL CERESC FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, LE SEAMĂNĂ CU SCOPUL DE A ADUCE SFINȚENIA CERULUI PE PĂMÂNT! (Știm din Pilda Semănătorului că cele 4 categorii de locuri pe care cad semințele cuvintelor lui Iisus reprezintă 4 categorii de oameni, din care numai o categorie poate dezvolta semințele și aduce roada dorită de Semănător. Ne întrebăm atunci: Dacă din motive obiective, de ereditate și de mediu, 3 categorii de oameni nu pot dezvolta semințele și nu pot aduce roadă, de ce mai irosește Semănătorul semințele pe acești oameni? Răspunsul este următorul: Semănătorul are speranța că chiar și în cele 3 categorii unii oameni, care doresc, se vor transforma prin lucrarea lui Dumnezeu și vor aduce roadă. Într-adevăr, profetul Isaia a exprimat planul lui Dumnezeu astfel: “Vă voi da inimă nouă şi duh nou vă voi da; voi lua din trupul vostru inima cea de piatră şi vă voi da inimă de carne. Pune-voi înăuntrul vostru Duhul Meu şi voi face ca să umblaţi după legile Mele şi să păziţi şi să urmaţi rânduielile Mele.” ... Haideți să Îi aducem mulțumiri lui Dumnezeu și în această Duminică, și să dorim să aducem roadele pe care le așteaptă Semănătorul! Azi are prioritate Duminica a 21-a după Rusalii, cu Pilda Semănătorului.)

 

SĂRBĂTORITĂ PE 14 OCTOMBRIE, SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA ALE CĂREI MOAȘTE SE AFLĂ LA IAȘI DIN ANUL 1641, A FOST O TÂNĂRĂ CĂLUGĂRIȚĂ DE LÂNGĂ CONSTANTINOPOL, VESTITĂ PENTRU STRĂDUINȚA EI DE A-ȘI CONFORMA VIAȚA, PRIN RUGĂCIUNE, ASCEZĂ ȘI MILOSTENIE, CU ÎNVĂȚĂTURILE MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. EA A TRĂIT ÎN PRIMA JUMĂTATE A SECOLULUI AL XI – LEA, VIAȚA EI PĂMÂNTEASCĂ FIIND SCURTĂ, DE NUMAI 27 DE ANI. PENTRU MINUNILE CARE AU URMAT DUPĂ MOARTEA EI, TRUPUL EI NEPUTREZIT A FOST ȘI ESTE CINSTIT ÎN MOD DEOSEBIT DE CREȘTINII ORTODOCȘI GRECI, BULGARI, SÂRBI, ROMÂNI, RUȘI ETC. PE PARCURSUL FIECĂRUI AN, CAM UN MILION DE PELERINI TREC PE LA MOAȘTELE EI, ACESTA FIIND PRINCIPALUL PELERINAJ DIN ROMÂNIA. GENERALIZAREA CULTULUI SFINTEI PARASCHEVA S-A FĂCUT ÎN CATEDRALA MITROPOLITANĂ DIN IAȘI, ÎN 14 OCTOMBRIE 1955. SFÂNTA PARASCHEVA DE LA IAȘI MAI ESTE NUMITĂ ȘI PARASCHEVA CEA NOUĂ, SAU PARASCHEVA DIN BALCANI, PENTRU A NU FI CONFUNDATĂ CU ALTE SFINTE CARE AU NUMELE DE PARASCHEVA, ADICĂ PARASCHEVA DIN ROMA ȘI PARASCHEVA DIN ICONIUM. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie pe 14 octombrie! Cu această ocazie să-L rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvinteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată și iertare de păcate pe toate persoanele care poartă numele Sfintei Cuvioase Parascheva, în România peste 60.000! De asemenea, să zicem o rugăciune și pentru persoanele cu numele de Parascheva care au plecat din lumea aceasta!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La 25 de ani de la VIZITA PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA ÎN ROMÂNIA, să ne amintim OMILIA (PREDICA) PE CARE EL A CITIT-O ÎN LIMBA ROMÂNĂ, la Sfânta Liturghie celebrată în Parcul Izvor din București, pe 9 mai 1999! Omilia durează 28 de minute. Haideți să urmărim măcar 6 minute! Era în Duminica a 5 – a după Paști, conform Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. Observăm salutul “CRISTOS A ÎNVIAT!” și răspunsul “ADEVĂRAT A ÎNVIAT!”. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1177679386691809 Această vizită istorică a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI PAPĂ CATOLIC ÎNTR-O ȚARĂ PREDOMINANT ORTODOXĂ, DE LA SCHISMA CEA MARE DIN ANUL 1054. De asemenea, această vizită a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI SUVERAN PONTIF PE PĂMÂNT ROMÂNESC. Vizita a durat 3 zile: 7, 8 și 9 mai. În 8 mai "a avut loc întâlnirea suveranului pontif cu patriarhul Teoctist şi cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la care a participat preşedintele Emil Constantinescu, premierul Radu Vasile, preşedinţii Camerelor Parlamentului, personalităţi ale vieţii publice şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti." ... "Duminică, 9 mai 1999, de la ora 10.00, patriarhul Teoctist, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, a oficiat Sfânta Liturghie, în Piaţa Unirii." ... În după-amiaza zilei de 9 mai, în Parcul Izvor, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii Catolice, în prezența Patriarhului Teoctist. ... SĂ OBSERVĂM MESAJUL DE BUN VENIT ADRESAT DE PATRIARHUL TEOCTIST PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA, LA AEROPORTUL BUCUREȘTI-BĂNEASA, ÎN 7 MAI: "Sanctitatea Voastră, aţi sosit în România, ţară ai cărei fii sunt în majoritate ortodocşi, ţară sfinţită de sângele martirilor, al celor de demult şi al celor care au căzut pe altarul credinţei creştine în vremurile apăsătoare ale dictaturii comuniste atee, la care s-au adăugat numele tinerilor şi vârstnicilor căzuţi în revoluţie. Este un pământ sfinţit de lacrimile rugăciunilor mamelor şi de nevoinţele duhovniceşti ale monahilor şi ale tuturor creştinilor de aici; este un pământ presărat de la un capăt la altul de crucile ce străjuiesc turlele bisericilor şi mănăstirilor, răspântiile drumurilor şi mormintele strămoşilor noştri, ca semn al nădejdii noastre în înviere (...)" "Vă primim cu inima deschisă şi cu gândul bun în numele ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor Bisericii noastre şi vă îmbrăţişăm cu îmbrăţişarea frăţească a lui Hristos Iisus, cu speranţa şi rugăciunea că 'Dumnezeul iubirii şi al păcii va fi cu noi' (2 Cor. 13, 11) în aceste zile". ... SĂ OBSERVĂM ȘI CÂTEVA FRAGMENTE DIN DISCURSUL PAPEI, LA SOSIRE ÎN AEROPORT: "Cu mare bucurie sosesc astăzi în România, naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoţie i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care în prevăzătoarea sa bunăvoinţă mi-a hărăzit să văd realizat acest gând. (...) Vizita mea de acum vrea să confirme legăturile dintre România şi Sfântul Scaun, care au avut mare importanţă pentru istoria creştinismului în regiune. Cum e cunoscut, potrivit tradiţiei, credinţa a fost purtată în aceste ţinuturi de fratele lui Petru, apostolul Andrei, care a pecetluit neobosita sa operă misionară prin martiriul său petrecut la Patras. Alţi martori de seamă ai evangheliei ca Sava Gotul, Niceta de Remesiana, provenind din Aquilea, şi Laurenţiu de Novae i-au continuat lucrarea, iar în timpul persecuţiilor din primele veacuri, cete de creştini au suferit martiriul: sunt martirii dacoromani, precum Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos, prin al căror sacrificiu s-a înrădăcinat profund credinţa creştină în pământul vostru. Sămânţa evangheliei, căzută în teren fertil, a produs în perioada acestor două milenii roade abundente de sfinţenie şi de martiriu. Mă gândesc la sfântul Ioan Cassian şi Dionisie Exiguul, care au contribuit la transmiterea comorilor spirituale, teologice şi canonice ale Orientului grec şi Occidentului latin; apoi, mult mai târziu, la voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, "un adevărat atlet al credinţei creştine", cum l-a numit papa Sixt al IV-lea, şi la numeroşi alţi slujitori ai evangheliei, între care domnitorul şi martirul Constantin Brâncoveanu, iar mai recent, numeroşii martiri şi mărturisitori ai credinţei din secolul al XX-lea. (...) Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa centrală şi cea orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de "Grădina Maicii Domnului", vin la tine în numele lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu!" ... Papa Ioan Paul al II – lea a donat 200.000 de dolari pentru construirea Catedralei Ortodoxe din București, Catedrala Națională, Catedrala Mântuirii Neamului. ... Biserica Romano Catolică consideră că Papa Ioan Paul al II – lea este sfânt, fiind beatificat în 2011 și canonizat în 2014.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://institutlevant.ro/en/press-releases/press-release-may-29th-2019/   https://www.facebook.com/photo/?fbid=293...