vineri, 14 octombrie 2022

SĂRBĂTORITĂ PE 14 OCTOMBRIE, SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA ALE CĂREI MOAȘTE SE AFLĂ LA IAȘI DIN ANUL 1641, A FOST O TÂNĂRĂ CĂLUGĂRIȚĂ DE LÂNGĂ CONSTANTINOPOL, VESTITĂ PENTRU STRĂDUINȚA EI DE A-ȘI CONFORMA VIAȚA, PRIN RUGĂCIUNE, ASCEZĂ ȘI MILOSTENIE, CU ÎNVĂȚĂTURILE MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. EA A TRĂIT ÎN PRIMA JUMĂTATE A SECOLULUI AL XI – LEA, VIAȚA EI PĂMÂNTEASCĂ FIIND SCURTĂ, DE NUMAI 27 DE ANI. PENTRU MINUNILE CARE AU URMAT DUPĂ MOARTEA EI, TRUPUL EI NEPUTREZIT A FOST ȘI ESTE CINSTIT ÎN MOD DEOSEBIT DE CREȘTINII ORTODOCȘI GRECI, BULGARI, SÂRBI, ROMÂNI, RUȘI ETC. PE PARCURSUL FIECĂRUI AN, CAM UN MILION DE PELERINI TREC PE LA MOAȘTELE EI, ACESTA FIIND PRINCIPALUL PELERINAJ DIN ROMÂNIA. GENERALIZAREA CULTULUI SFINTEI PARASCHEVA S-A FĂCUT ÎN CATEDRALA MITROPOLITANĂ DIN IAȘI, ÎN 14 OCTOMBRIE 1955. SFÂNTA PARASCHEVA DE LA IAȘI MAI ESTE NUMITĂ ȘI PARASCHEVA CEA NOUĂ, SAU PARASCHEVA DIN BALCANI, PENTRU A NU FI CONFUNDATĂ CU ALTE SFINTE CARE AU NUMELE DE PARASCHEVA, ADICĂ PARASCHEVA DIN ROMA ȘI PARASCHEVA DIN ICONIUM. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie pe 14 octombrie! Cu această ocazie să-L rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvinteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată și iertare de păcate pe toate persoanele care poartă numele Sfintei Cuvioase Parascheva, în România peste 60.000! De asemenea, să zicem o rugăciune și pentru persoanele cu numele de Parascheva care au plecat din lumea aceasta!)

Pr. prof. Ion Ciungu 


“Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi!” (Psalmul 67, 36) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=67

 

Sfânta Pascheva de la Iași mai este numită și Parascheva cea Nouă sau Parascheva din Balcani, pentru a nu fi confundată cu alte două sfinte cu  numele de Parascheva (Sfânta Parascheva din Roma, o fecioară martirizată în secolul al II – lea; și Sfânta Parascheva din Iconium, o fecioară martirizată în secolul al III - lea). Sfânta Parascheva de la Iași s-a născut în localitatea Epivat (actualmente acolo este orășelul Selimpașa, la 50 de km vest de Istanbul). Despre viața ei putem afla mai multe din articolele de la următoarele link-uri: https://ro.orthodoxwiki.org/Parascheva_de_la_Ia%C8%99i  ... https://en.wikipedia.org/wiki/Parascheva_of_the_Balkans


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în data de 14 octombrie este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 7, versetele 36 – 50:  


36.

Unul din farisei L-a rugat pe Iisus să mănânce cu el. Şi intrând în casa fariseului, a şezut la masă.

37.

Şi iată era în cetate o femeie păcătoasă şi, aflând că şade la masă, în casa fariseului, a adus un alabastru cu mir.

38.

Şi, stând la spate, lângă picioarele Lui, plângând, a început să ude cu lacrimi picioarele Lui, şi cu părul capului ei le ştergea. Şi săruta picioarele Lui şi le ungea cu mir.

39.

Şi văzând, fariseul, care-L chemase, a zis în sine: Acesta, de-ar fi prooroc, ar şti cine e şi ce fel e femeia care se atinge de El, că este păcătoasă.

40.

Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Simone, am să-ţi spun ceva. Învăţătorule, spune, zise el.

41.

Un cămătar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celălalt cu cincizeci.

42.

Dar, neavând ei cu ce să plătească, i-a iertat pe amândoi. Deci, care dintre ei îl va iubi mai mult?

43.

Simon, răspunzând, a zis: Socotesc că acela căruia i-a iertat mai mult. Iar El i-a zis: Drept ai judecat.

44.

Şi întorcându-se către femeie, a zis lui Simon: Vezi pe femeia aceasta? Am intrat în casa ta şi apă pe picioare nu Mi-ai dat; ea însă, cu lacrimi, Mi-a udat picioarele şi le-a şters cu părul ei.

45.

Sărutare nu Mi-ai dat; ea însă de când am intrat, n-a încetat să-Mi sărute picioarele.

46.

Cu untdelemn capul Meu nu l-ai uns; ea însă cu mir Mi-a uns picioarele.

47.

De aceea îţi zic: Iertate sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. Iar cui se iartă puţin, puţin iubeşte.

48.

Şi a zis ei: Iertate îţi sunt păcatele.

49.

Şi au început cei ce şedeau împreună la masă să zică în sine: Cine este Acesta care iartă şi păcatele?

50.

Iar către femeie a zis: Credinţa ta te-a mântuit; mergi în pace.

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=7

……………………

https://doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfintei-cuvioase-parascheva-de-la-iasi

Saint Paraskeves`s Life, https://ansamblulmitropolitaniasi.ro/en/saint-parasckeves-life

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_pilgrimage_sites#Romania

...........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 14 octombrie, la sărbătoarea Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

MINUNEA ÎNVIERII TÂNĂRULUI DIN CETATEA NAIN, MINUNE FĂCUTĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, A PRODUS FRICĂ ÎN OAMENII DE ACOLO, IAR FRICA ACEEA SFÂNTĂ I-A DETERMINAT SĂ-L SLĂVEASCĂ PE DUMNEZEU ȘI SĂ EXCLAME ASTFEL: “MARE PROFET S-A RIDICAT ÎNTRE NOI ȘI DUMNEZEU ȘI-A CERCETAT POPORUL!” [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, mila și puterea lui Iisus față de văduva îndurerată de moartea fiului ei! Textul evanghelic despre Minunea Învierii Fiului Văduvei din Nain este programat să fie citit, în fiecare an, în Duminica a 20 după Rusalii. De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, mila și puterea lui Iisus față de femeia canaaneancă îndurerată de boala fiicei ei! Să observăm credința mare în Iisus a femeii canaanence, și insistența ei în rugăciune, și smerenia ei în fața cuvintelor insultătoare, toate aceste calități fiind izvorâte din iubirea față de fiica ei chinuită de boala dată de un demon, dar izvorâte și din dorința de a obține vindecarea fiicei ei. Minunea vindecării fiicei femeii canaanence este programată să fie citită, în fiecare an, în Duminica a 17-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 17-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 20-a după Rusalii. (Duminica a 17-a o găsim peste timp, parcă “aruncată”, departe de ordinea aritmetică, în februarie, anul 2023.) ...Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.]

 

CONCEPȚIA DE A-I IUBI PE OAMENII CARE NE SUNT VRĂJMAȘI ESTE O CONCEPȚIE DE ORIGINE DIVINĂ, ADUSĂ ÎN LUME DE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII. ACEASTĂ CONCEPȚIE ESTE MULT SUPERIOARĂ CONCEPȚIILOR UMANE REFERITOARE LA RELAȚIILE DINTRE OAMENI. DAR, SE CUVINE SĂ NU PIERDEM DIN VEDERE FAPTUL CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE ÎNVAȚĂ ȘI CUM SĂ PUNEM NIȘTE LIMITE ÎN IUBIREA NOASTRĂ FAȚĂ DE VRĂJMAȘI, DACĂ ACEȘTIA CONTINUĂ SĂ GREȘEASCĂ FAȚĂ DE NOI ȘI NU VOR NICIDECUM SĂ-ȘI ÎNDREPTE COMPORTAMENTUL. ... DACĂ NE BATE GÂNDUL SĂ NU URMĂM CALEA SUPERIOARĂ A IUBIRII, MILEI ȘI PĂCII CREȘTINE, CI SĂ NE RĂZBOIM CU DUȘMANII, SĂ NU UITĂM CĂ PACEA ESTE DE PATRU ORI MAI MARE DECÂT DREPTATEA, DUPĂ CUM SPUNE SFÂNTUL IOAN SCĂRARUL. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, despre datoria noastră creștină de a-i iubi pe vrăjmașii noștri, conform textului evanghelic programat să fie citit în Duminica a 19-a după Rusalii! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic programat să fie citit în Duminica a 16-a după Rusalii, despre Pilda talanților, care ne învață că Dumnezeu ne va chema să ne judece după modul în care ne-am cultivat darurile (talanții, talentele) pe care El ni le-a dat prin naștere! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 16-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 19-a după Rusalii. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...