vineri, 14 octombrie 2022

SĂRBĂTORITĂ PE 14 OCTOMBRIE, SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA ALE CĂREI MOAȘTE SE AFLĂ LA IAȘI DIN ANUL 1641, A FOST O TÂNĂRĂ CĂLUGĂRIȚĂ DE LÂNGĂ CONSTANTINOPOL, VESTITĂ PENTRU STRĂDUINȚA EI DE A-ȘI CONFORMA VIAȚA, PRIN RUGĂCIUNE, ASCEZĂ ȘI MILOSTENIE, CU ÎNVĂȚĂTURILE MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. EA A TRĂIT ÎN PRIMA JUMĂTATE A SECOLULUI AL XI – LEA, VIAȚA EI PĂMÂNTEASCĂ FIIND SCURTĂ, DE NUMAI 27 DE ANI. PENTRU MINUNILE CARE AU URMAT DUPĂ MOARTEA EI, TRUPUL EI NEPUTREZIT A FOST ȘI ESTE CINSTIT ÎN MOD DEOSEBIT DE CREȘTINII ORTODOCȘI GRECI, BULGARI, SÂRBI, ROMÂNI, RUȘI ETC. PE PARCURSUL FIECĂRUI AN, CAM UN MILION DE PELERINI TREC PE LA MOAȘTELE EI, ACESTA FIIND PRINCIPALUL PELERINAJ DIN ROMÂNIA. GENERALIZAREA CULTULUI SFINTEI PARASCHEVA S-A FĂCUT ÎN CATEDRALA MITROPOLITANĂ DIN IAȘI, ÎN 14 OCTOMBRIE 1955. SFÂNTA PARASCHEVA DE LA IAȘI MAI ESTE NUMITĂ ȘI PARASCHEVA CEA NOUĂ, SAU PARASCHEVA DIN BALCANI, PENTRU A NU FI CONFUNDATĂ CU ALTE SFINTE CARE AU NUMELE DE PARASCHEVA, ADICĂ PARASCHEVA DIN ROMA ȘI PARASCHEVA DIN ICONIUM. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie pe 14 octombrie! Cu această ocazie să-L rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvinteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată și iertare de păcate pe toate persoanele care poartă numele Sfintei Cuvioase Parascheva, în România peste 60.000! De asemenea, să zicem o rugăciune și pentru persoanele cu numele de Parascheva care au plecat din lumea aceasta!)

Pr. prof. Ion Ciungu 


“Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi!” (Psalmul 67, 36) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=67

 

Sfânta Pascheva de la Iași mai este numită și Parascheva cea Nouă sau Parascheva din Balcani, pentru a nu fi confundată cu alte două sfinte cu  numele de Parascheva (Sfânta Parascheva din Roma, o fecioară martirizată în secolul al II – lea; și Sfânta Parascheva din Iconium, o fecioară martirizată în secolul al III - lea). Sfânta Parascheva de la Iași s-a născut în localitatea Epivat (actualmente acolo este orășelul Selimpașa, la 50 de km vest de Istanbul). Despre viața ei putem afla mai multe din articolele de la următoarele link-uri: https://ro.orthodoxwiki.org/Parascheva_de_la_Ia%C8%99i  ... https://en.wikipedia.org/wiki/Parascheva_of_the_Balkans


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în data de 14 octombrie este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 7, versetele 36 – 50:  


36.

Unul din farisei L-a rugat pe Iisus să mănânce cu el. Şi intrând în casa fariseului, a şezut la masă.

37.

Şi iată era în cetate o femeie păcătoasă şi, aflând că şade la masă, în casa fariseului, a adus un alabastru cu mir.

38.

Şi, stând la spate, lângă picioarele Lui, plângând, a început să ude cu lacrimi picioarele Lui, şi cu părul capului ei le ştergea. Şi săruta picioarele Lui şi le ungea cu mir.

39.

Şi văzând, fariseul, care-L chemase, a zis în sine: Acesta, de-ar fi prooroc, ar şti cine e şi ce fel e femeia care se atinge de El, că este păcătoasă.

40.

Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Simone, am să-ţi spun ceva. Învăţătorule, spune, zise el.

41.

Un cămătar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celălalt cu cincizeci.

42.

Dar, neavând ei cu ce să plătească, i-a iertat pe amândoi. Deci, care dintre ei îl va iubi mai mult?

43.

Simon, răspunzând, a zis: Socotesc că acela căruia i-a iertat mai mult. Iar El i-a zis: Drept ai judecat.

44.

Şi întorcându-se către femeie, a zis lui Simon: Vezi pe femeia aceasta? Am intrat în casa ta şi apă pe picioare nu Mi-ai dat; ea însă, cu lacrimi, Mi-a udat picioarele şi le-a şters cu părul ei.

45.

Sărutare nu Mi-ai dat; ea însă de când am intrat, n-a încetat să-Mi sărute picioarele.

46.

Cu untdelemn capul Meu nu l-ai uns; ea însă cu mir Mi-a uns picioarele.

47.

De aceea îţi zic: Iertate sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. Iar cui se iartă puţin, puţin iubeşte.

48.

Şi a zis ei: Iertate îţi sunt păcatele.

49.

Şi au început cei ce şedeau împreună la masă să zică în sine: Cine este Acesta care iartă şi păcatele?

50.

Iar către femeie a zis: Credinţa ta te-a mântuit; mergi în pace.

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=7

……………………

https://doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfintei-cuvioase-parascheva-de-la-iasi

Saint Paraskeves`s Life, https://ansamblulmitropolitaniasi.ro/en/saint-parasckeves-life

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_pilgrimage_sites#Romania

...........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 14 octombrie, la sărbătoarea Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

MINUNEA ÎNVIERII TÂNĂRULUI DIN CETATEA NAIN, MINUNE FĂCUTĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, A PRODUS FRICĂ ÎN OAMENII DE ACOLO, IAR FRICA ACEEA SFÂNTĂ I-A DETERMINAT SĂ-L SLĂVEASCĂ PE DUMNEZEU ȘI SĂ EXCLAME ASTFEL: “MARE PROFET S-A RIDICAT ÎNTRE NOI ȘI DUMNEZEU ȘI-A CERCETAT POPORUL!” [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, mila și puterea lui Iisus față de văduva îndurerată de moartea fiului ei! Textul evanghelic despre Minunea Învierii Fiului Văduvei din Nain este programat să fie citit, în fiecare an, în Duminica a 20 după Rusalii. De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, mila și puterea lui Iisus față de femeia canaaneancă îndurerată de boala fiicei ei! Să observăm credința mare în Iisus a femeii canaanence, și insistența ei în rugăciune, și smerenia ei în fața cuvintelor insultătoare, toate aceste calități fiind izvorâte din iubirea față de fiica ei chinuită de boala dată de un demon, dar izvorâte și din dorința de a obține vindecarea fiicei ei. Minunea vindecării fiicei femeii canaanence este programată să fie citită, în fiecare an, în Duminica a 17-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 17-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 20-a după Rusalii. (Duminica a 17-a o găsim peste timp, parcă “aruncată”, departe de ordinea aritmetică, în februarie, anul 2023.) ...Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.]

 

CONCEPȚIA DE A-I IUBI PE OAMENII CARE NE SUNT VRĂJMAȘI ESTE O CONCEPȚIE DE ORIGINE DIVINĂ, ADUSĂ ÎN LUME DE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII. ACEASTĂ CONCEPȚIE ESTE MULT SUPERIOARĂ CONCEPȚIILOR UMANE REFERITOARE LA RELAȚIILE DINTRE OAMENI. DAR, SE CUVINE SĂ NU PIERDEM DIN VEDERE FAPTUL CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE ÎNVAȚĂ ȘI CUM SĂ PUNEM NIȘTE LIMITE ÎN IUBIREA NOASTRĂ FAȚĂ DE VRĂJMAȘI, DACĂ ACEȘTIA CONTINUĂ SĂ GREȘEASCĂ FAȚĂ DE NOI ȘI NU VOR NICIDECUM SĂ-ȘI ÎNDREPTE COMPORTAMENTUL. ... DACĂ NE BATE GÂNDUL SĂ NU URMĂM CALEA SUPERIOARĂ A IUBIRII, MILEI ȘI PĂCII CREȘTINE, CI SĂ NE RĂZBOIM CU DUȘMANII, SĂ NU UITĂM CĂ PACEA ESTE DE PATRU ORI MAI MARE DECÂT DREPTATEA, DUPĂ CUM SPUNE SFÂNTUL IOAN SCĂRARUL. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, despre datoria noastră creștină de a-i iubi pe vrăjmașii noștri, conform textului evanghelic programat să fie citit în Duminica a 19-a după Rusalii! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic programat să fie citit în Duminica a 16-a după Rusalii, despre Pilda talanților, care ne învață că Dumnezeu ne va chema să ne judece după modul în care ne-am cultivat darurile (talanții, talentele) pe care El ni le-a dat prin naștere! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 16-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 19-a după Rusalii. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, 21 mai, este SĂRBĂTOARE ÎN CINSTEA SFINȚILOR ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI mama sa ELENA. Este vorba de CONSTANTIN CEL MARE, PRIMUL ÎMPĂRAT ROMAN CARE S-A CONVERTIT LA CREȘTINISM. El a fost împărat din anul 306 până în anul 337. Constantin a trăit o mare parte a vieții sale ca păgân. El a început să favorizeze creștinismul din anul 312. A fost botezat pe patul de moarte, în anul 337, la vârsta de 65 de ani. Ca și împărații romani care au fost înaintea lui, Împăratul Constantin avea titlul de Pontifex Maximus, adică de Șeful Marilor Preoți ai religiei tradiționale păgâne romane. Să observăm câteva dintre faptele lui importante pentru creștini: în anul 313 a acordat libertate religioasă și creștinilor, căci creștinii fuseseră persecutați de-a lungul timpului în Imperiul Roman; în 317 a început să bată monedă cu monogramul creștin; în 321 a decretat ca Duminica să fie zi săptămânală de odihnă în Imperiul Roman; în 325 a convocat Primul Sinod Ecumenic, la acest sinod alcătuindu-se prima parte din Crez; Biserica Învierii din Ierusalim (Biserica Sfântului Mormânt) a fost construită la ordinele sale etc. ÎMPĂRĂTEASA ELENA A FOST SOȚIA ÎMPĂRATULUI ROMAN CONSTANȚIUS I (mort în anul 306), TATĂL LUI CONSTANTIN. EA S-A CONVERTIT LA CREȘTINISM DUPĂ CE FIUL EI A DEVENIT ÎMPĂRAT, ADICĂ DUPĂ ANUL 306. Cu câțiva ani înainte de a muri, ÎMPĂRĂTEASA ELENA A PLECAT ÎN PELERINAJ ÎN PALESTINA, în perioada dintre anii 326-328, cu scopul de a identifica LOCURILE SFINTE, adică LOCURILE CARE AU LEGĂTURĂ CU DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Pe locul unde fusese mormântul Domnului nostru Iisus Hristos era un templu dedicat zeiței Venus. Elena a dat ordin să fie demolat templul, apoi să se facă săpături pentru a fi găsită Crucea Mântuitorului. Au fost găsite trei cruci, două fiind ale celor doi tâlhari. Pentru a identifica Crucea Mântuitorului, au atins pe rând crucile de o femeie care era pe moarte. Prin atingere de Crucea Mântuitorului s-a întâmplat minunea vindecării femeii respective. Astfel Împărăteasa Elena a declarat care este Adevărata Cruce. După alte relatări, au atins crucile pe rând de un om mort. Prin atingere de Crucea Mântuitorului s-a întâmplat minunea învierii omului mort. Din perioada Sfinților Împărați Constantin și Elena a început să se folosească mai mult pentru PALESTINA denumirea de ȚARA SFÂNTĂ. Acum, acolo sunt două țări, conduse de necreștini: ISRAEL și PALESTINA, aflate în război. SĂ NE RUGĂM SĂ PREDOMINE PACEA ADUSĂ ÎN LUME DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS! Să ne rugăm pentru necreștinii israelieni, adică evrei, unii aparținând de religia numită iudaism, dar mai mulți declarându-se a fi fără religie, sau aparținând de ateism! Să ne rugăm pentru necreștinii palestinieni, adică arabi, cei mai mulți aparținând de religia numită islam, islamism sau mahomedanism! ... Cu ocazia sărbătoririi Sfinților Împărați Constantin și Elena, Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele acestor sfinți, în România fiind aproape două milioane! ... SĂ NE AMINTIM: Duminică, 4 mai, 2025, MOAȘTELE SFINTEI ÎMPĂRĂTESE ELENA ERAU LA Mănăstirea Pantocrator, din localitatea Drăgănești-Vlașca (jud. Teleorman), unde au rămas câteva zile, până pe data de 8 mai. MOAȘTELE SFINTEI ÎMPĂRĂTESE ELENA, mama Sfântului Împărat Roman Constantin cel Mare AU FOST ADUSE DIN VENEȚIA (Italia) ÎN ROMÂNIA, pentru perioada 30 aprilie – 8 mai 2025. Pe 30 aprilie au fost la Catedrala Patriarhală din București, timp de câteva ore, apoi au fost duse la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca (jud. Teleorman). “ « Sfânta Împărăteasă Elena avea 75 de ani când a mers în Locurile Sfinte și a mai trăit cinci ani și a trecut la Domnul. În acei cinci ani a făcut trei sau patru biserici și a ajutat o mulțime de comunități creștine din Țara Sfântă », a amintit Părintele Patriarh Daniel.” ... “ « Prin pelerinajul ei la Locurile Sfinte pentru descoperirea Sfintei Cruci, ea este primul pelerin creștin în Țara Sfântă, care arată importanța căutării și venerării locurilor și obiectelor sfinte din viața Domnului Hristos și din viețile sfinților », a mai subliniat Patriarhul României.” ... "Patriarhul Daniel a mulțumit Episcopului Galaction al Alexandriei și Teleormanului pentru inițiativa pelerinajului, tuturor celor prezenți pentru participare, Jandarmeriei Române și tuturor celor implicați în organizare." ... Moaștele Sfintei Elena au fost însoțite în România de Don Gianmatteo Caputo, delegatul pentru bunurile culturale și construcțiile de cult al Patriarhiei Veneției.

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis : “Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla....