duminică, 9 octombrie 2022

MINUNEA ÎNVIERII TÂNĂRULUI DIN CETATEA NAIN, MINUNE FĂCUTĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, A PRODUS FRICĂ ÎN OAMENII DE ACOLO, IAR FRICA ACEEA SFÂNTĂ I-A DETERMINAT SĂ-L SLĂVEASCĂ PE DUMNEZEU ȘI SĂ EXCLAME ASTFEL: “MARE PROFET S-A RIDICAT ÎNTRE NOI ȘI DUMNEZEU ȘI-A CERCETAT POPORUL!” [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, mila și puterea lui Iisus față de văduva îndurerată de moartea fiului ei! Textul evanghelic despre Minunea Învierii Fiului Văduvei din Nain este programat să fie citit, în fiecare an, în Duminica a 20 după Rusalii. De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, mila și puterea lui Iisus față de femeia canaaneancă îndurerată de boala fiicei ei! Să observăm credința mare în Iisus a femeii canaanence, și insistența ei în rugăciune, și smerenia ei în fața cuvintelor insultătoare, toate aceste calități fiind izvorâte din iubirea față de fiica ei chinuită de boala dată de un demon, dar izvorâte și din dorința de a obține vindecarea fiicei ei. Minunea vindecării fiicei femeii canaanence este programată să fie citită, în fiecare an, în Duminica a 17-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 17-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 20-a după Rusalii. (Duminica a 17-a o găsim peste timp, parcă “aruncată”, departe de ordinea aritmetică, în februarie, anul 2023.) ...Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.]

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Şi văzând-o Domnul, I s'a făcut milă de ea şi i-a zis: « Nu plânge! »  Şi, apropiindu-Se, S'a atins de pat, iar cei care-l duceau s'au oprit. Şi i-a zis: « Tinere, ţie-ţi spun: Scoală-te! »  Şi s'a ridicat mortul şi a început să vorbească; şi i l-a dat mamei sale. » ”  (Sfânta Evanghelie după Luca, 7, 13 – 15)


Cetatea Nain a devenit cunoscută în toată lumea datorită minunii făcută acolo de Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Astăzi Nainul este un sat arab din nordul Israelului, la 14 km sud de Nazaret, având aproximativ 1.800 de locuitori. Acolo se află Biserica Învierii Fiului Văduvei, construită în perioada dintre secolele IV – V, devenită loc de pelerinaj. În 1881 locul a fost luat de franciscani, care au construit actuala biserică pe temeliile bisericii vechi. https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_Resurrection_of_the_Widow%27s_Son ...  https://en.wikipedia.org/wiki/Nein

 

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 20 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 7, versetele 11 – 16.  

Lc 7, 11-16

11 

Şi a fost că după aceea S'a dus într'o cetate numită Nain; şi împreună cu El mergeau ucenicii Săi şi mulţime multă. 

12 

Iar când S'a apropiat de porţile cetăţii, iată că scoteau un mort, singurul copil al mamei sale; şi ea era văduvă; şi mulţime mare din cetate era cu ea. 

13 

Şi văzând-o Domnul, I s'a făcut milă de ea şi i-a zis: „Nu plânge!“ 

14 

Şi, apropiindu-Se, S'a atins de pat, iar cei care-l duceau s'au oprit. Şi i-a zis: „Tinere, ţie-ţi spun: Scoală-te!“ 

15 

Şi s'a ridicat mortul şi a început să vorbească; şi i l-a dat mamei sale. 

16 

Şi frică i-a cuprins pe toţi şi-L slăveau pe Dumnezeu, zicând: „Mare profet S'a ridicat între noi şi Dumnezeu Şi-a cercetat poporul“.

.....

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna10

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=10

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.oca.org/readings/daily/2022/10/02

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1mXf-Ka-CEg41f3GH2a91I3G_BcHj8bTCkK2IkND8KVxuQng68QuyB01k

....

Duminica a 17-a după Rusalii (Vindecarea, de la distanță, a fiicei femeii canaanence)

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 17-a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei 15, 21-28:

21.

Şi ieşind de acolo, a plecat Iisus în părţile Tirului şi ale Sidonului.

22.

Şi iată o femeie cananeiancă, din acele ţinuturi, ieşind striga, zicând: Miluieşte-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de demon.

23.

El însă nu i-a răspuns nici un cuvânt; şi apropiindu-se, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Slobozeşte-o, că strigă în urma noastră.

24.

Iar El, răspunzând, a zis: Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel.

25.

Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă.

26.

El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor.

27.

Dar ea a zis: Da, Doamne, dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor.

28.

Atunci, răspunzând, Iisus i-a zis: O, femeie, mare este credinţa ta; fie ţie după cum voieşti. Şi s-a tămăduit fiica ei în ceasul acela.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=15&id=55

...

Observăm în calendar că nu se mai respectă ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii. Cine dorește explicații pe această temă le poate găsi într-o anumită măsură în articolul de la următorul link: https://ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-biserica/credinta-ortodoxa/17741-calendarul-ortodox

........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

CONCEPȚIA DE A-I IUBI PE OAMENII CARE NE SUNT VRĂJMAȘI ESTE O CONCEPȚIE DE ORIGINE DIVINĂ, ADUSĂ ÎN LUME DE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII. ACEASTĂ CONCEPȚIE ESTE MULT SUPERIOARĂ CONCEPȚIILOR UMANE REFERITOARE LA RELAȚIILE DINTRE OAMENI. DAR, SE CUVINE SĂ NU PIERDEM DIN VEDERE FAPTUL CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE ÎNVAȚĂ ȘI CUM SĂ PUNEM NIȘTE LIMITE ÎN IUBIREA NOASTRĂ FAȚĂ DE VRĂJMAȘI, DACĂ ACEȘTIA CONTINUĂ SĂ GREȘEASCĂ FAȚĂ DE NOI ȘI NU VOR NICIDECUM SĂ-ȘI ÎNDREPTE COMPORTAMENTUL. ... DACĂ NE BATE GÂNDUL SĂ NU URMĂM CALEA SUPERIOARĂ A IUBIRII, MILEI ȘI PĂCII CREȘTINE, CI SĂ NE RĂZBOIM CU DUȘMANII, SĂ NU UITĂM CĂ PACEA ESTE DE PATRU ORI MAI MARE DECÂT DREPTATEA, DUPĂ CUM SPUNE SFÂNTUL IOAN SCĂRARUL. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, despre datoria noastră creștină de a-i iubi pe vrăjmașii noștri, conform textului evanghelic programat să fie citit în Duminica a 19-a după Rusalii! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic programat să fie citit în Duminica a 16-a după Rusalii, despre Pilda talanților, care ne învață că Dumnezeu ne va chema să ne judece după modul în care ne-am cultivat darurile (talanții, talentele) pe care El ni le-a dat prin naștere! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 16-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 19-a după Rusalii. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)


AZI, 1 OCTOMBRIE, ESTE SĂRBĂTOARE DEDICATĂ MAICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, SFINTEI FECIOARE MARIA. SĂRBĂTOAREA SE NUMEȘTE “ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI.” [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în această zi de sărbătoare, precum și alte aspecte referitoare la această sărbătoare, care comemorează arătarea Maicii Domnului în Biserica Sfânta Maria din cartierul Vlaherne (cartierul vlahilor) din Constantinopol (Istanbulul de azi), în secolul al X-lea! ... În secolele IX și X creștinii din Constantinopol, amenințați de armatele slavilor păgâni, cereau protecție de la Maica Domnului, adunați în mare număr în această biserică, făcând privegheri de toată noaptea. Maica Domnului i-a protejat de multe ori, flota păgână a fost distrusă, iar orașul a fost cruțat de suferințe și de vărsare de sânge.]

 

PUNEREA ÎN PRACTICĂ A CUVINTELOR LUI IISUS ADUCE REZULTATE DEOSEBIT DE BUNE, ÎN MOD MIRACULOS. AȘA PUTEM OBSERVA DIN TEXTUL SFINTEI EVANGHELII STABILIT A FI CITIT ÎN DUMINICA A 18-A DUPĂ RUSALII, ÎN CARE ESTE VORBA DESPRE PESCUIREA MINUNATĂ PE LACUL GHENIZARET. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, despre Pescuirea Minunată relatată de Sfântul Evanghelist Luca! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic despre Cea Mai Mare Poruncă din Legea Divină, text stabilit a fi citit în Duminica a 15-a după Rusalii! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 15-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 18-a după Rusalii. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La 25 de ani de la VIZITA PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA ÎN ROMÂNIA, să ne amintim OMILIA (PREDICA) PE CARE EL A CITIT-O ÎN LIMBA ROMÂNĂ, la Sfânta Liturghie celebrată în Parcul Izvor din București, pe 9 mai 1999! Omilia durează 28 de minute. Haideți să urmărim măcar 6 minute! Era în Duminica a 5 – a după Paști, conform Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. Observăm salutul “CRISTOS A ÎNVIAT!” și răspunsul “ADEVĂRAT A ÎNVIAT!”. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1177679386691809 Această vizită istorică a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI PAPĂ CATOLIC ÎNTR-O ȚARĂ PREDOMINAT ORTODOXĂ, DE LA SCHISMA CEA MARE DIN ANUL 1054. De asemenea, această vizită a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI SUVERAN PONTIF PE PĂMÂNT ROMÂNESC. Vizita a durat 3 zile: 7, 8 și 9 mai. În 8 mai "a avut loc întâlnirea suveranului pontif cu patriarhul Teoctist şi cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la care a participat preşedintele Emil Constantinescu, premierul Radu Vasile, preşedinţii Camerelor Parlamentului, personalităţi ale vieţii publice şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti." ... "Duminică, 9 mai 1999, de la ora 10.00, patriarhul Teoctist, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, a oficiat Sfânta Liturghie, în Piaţa Unirii." ... În după-amiaza zilei de 9 mai, în Parcul Izvor, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii Catolice, în prezența Patriarhului Teoctist. ... SĂ OBSERVĂM MESAJUL DE BUN VENIT ADRESAT DE PATRIARHUL TEOCTIST PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA, LA AEROPORTUL BUCUREȘTI-BĂNEASA, ÎN 7 MAI: "Sanctitatea Voastră, aţi sosit în România, ţară ai cărei fii sunt în majoritate ortodocşi, ţară sfinţită de sângele martirilor, al celor de demult şi al celor care au căzut pe altarul credinţei creştine în vremurile apăsătoare ale dictaturii comuniste atee, la care s-au adăugat numele tinerilor şi vârstnicilor căzuţi în revoluţie. Este un pământ sfinţit de lacrimile rugăciunilor mamelor şi de nevoinţele duhovniceşti ale monahilor şi ale tuturor creştinilor de aici; este un pământ presărat de la un capăt la altul de crucile ce străjuiesc turlele bisericilor şi mănăstirilor, răspântiile drumurilor şi mormintele strămoşilor noştri, ca semn al nădejdii noastre în înviere (...)" "Vă primim cu inima deschisă şi cu gândul bun în numele ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor Bisericii noastre şi vă îmbrăţişăm cu îmbrăţişarea frăţească a lui Hristos Iisus, cu speranţa şi rugăciunea că 'Dumnezeul iubirii şi al păcii va fi cu noi' (2 Cor. 13, 11) în aceste zile". ... SĂ OBSERVĂM ȘI CÂTEVA FRAGMENTE DIN DISCURSUL PAPEI, LA SOSIRE ÎN AEROPORT: "Cu mare bucurie sosesc astăzi în România, naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoţie i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care în prevăzătoarea sa bunăvoinţă mi-a hărăzit să văd realizat acest gând. (...) Vizita mea de acum vrea să confirme legăturile dintre România şi Sfântul Scaun, care au avut mare importanţă pentru istoria creştinismului în regiune. Cum e cunoscut, potrivit tradiţiei, credinţa a fost purtată în aceste ţinuturi de fratele lui Petru, apostolul Andrei, care a pecetluit neobosita sa operă misionară prin martiriul său petrecut la Patras. Alţi martori de seamă ai evangheliei ca Sava Gotul, Niceta de Remesiana, provenind din Aquilea, şi Laurenţiu de Novae i-au continuat lucrarea, iar în timpul persecuţiilor din primele veacuri, cete de creştini au suferit martiriul: sunt martirii dacoromani, precum Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos, prin al căror sacrificiu s-a înrădăcinat profund credinţa creştină în pământul vostru. Sămânţa evangheliei, căzută în teren fertil, a produs în perioada acestor două milenii roade abundente de sfinţenie şi de martiriu. Mă gândesc la sfântul Ioan Cassian şi Dionisie Exiguul, care au contribuit la transmiterea comorilor spirituale, teologice şi canonice ale Orientului grec şi Occidentului latin; apoi, mult mai târziu, la voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, "un adevărat atlet al credinţei creştine", cum l-a numit papa Sixt al IV-lea, şi la numeroşi alţi slujitori ai evangheliei, între care domnitorul şi martirul Constantin Brâncoveanu, iar mai recent, numeroşii martiri şi mărturisitori ai credinţei din secolul al XX-lea. (...) Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa centrală şi cea orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de "Grădina Maicii Domnului", vin la tine în numele lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu!" ... Papa Ioan Paul al II – lea a donat 200.000 de dolari pentru construirea Catedralei Ortodoxe din București, Catedrala Națională, Catedrala Mântuirii Neamului. ... Biserica Romano Catolică consideră că Papa Ioan Paul al II – lea este sfânt, fiind beatificat în 2011 și canonizat în 2014.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://institutlevant.ro/en/press-releases/press-release-may-29th-2019/   https://www.facebook.com/photo/?fbid=293...