duminică, 9 octombrie 2022

MINUNEA ÎNVIERII TÂNĂRULUI DIN CETATEA NAIN, MINUNE FĂCUTĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, A PRODUS FRICĂ ÎN OAMENII DE ACOLO, IAR FRICA ACEEA SFÂNTĂ I-A DETERMINAT SĂ-L SLĂVEASCĂ PE DUMNEZEU ȘI SĂ EXCLAME ASTFEL: “MARE PROFET S-A RIDICAT ÎNTRE NOI ȘI DUMNEZEU ȘI-A CERCETAT POPORUL!” [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, mila și puterea lui Iisus față de văduva îndurerată de moartea fiului ei! Textul evanghelic despre Minunea Învierii Fiului Văduvei din Nain este programat să fie citit, în fiecare an, în Duminica a 20 după Rusalii. De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, mila și puterea lui Iisus față de femeia canaaneancă îndurerată de boala fiicei ei! Să observăm credința mare în Iisus a femeii canaanence, și insistența ei în rugăciune, și smerenia ei în fața cuvintelor insultătoare, toate aceste calități fiind izvorâte din iubirea față de fiica ei chinuită de boala dată de un demon, dar izvorâte și din dorința de a obține vindecarea fiicei ei. Minunea vindecării fiicei femeii canaanence este programată să fie citită, în fiecare an, în Duminica a 17-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 17-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 20-a după Rusalii. (Duminica a 17-a o găsim peste timp, parcă “aruncată”, departe de ordinea aritmetică, în februarie, anul 2023.) ...Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.]

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Şi văzând-o Domnul, I s'a făcut milă de ea şi i-a zis: « Nu plânge! »  Şi, apropiindu-Se, S'a atins de pat, iar cei care-l duceau s'au oprit. Şi i-a zis: « Tinere, ţie-ţi spun: Scoală-te! »  Şi s'a ridicat mortul şi a început să vorbească; şi i l-a dat mamei sale. » ”  (Sfânta Evanghelie după Luca, 7, 13 – 15)


Cetatea Nain a devenit cunoscută în toată lumea datorită minunii făcută acolo de Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Astăzi Nainul este un sat arab din nordul Israelului, la 14 km sud de Nazaret, având aproximativ 1.800 de locuitori. Acolo se află Biserica Învierii Fiului Văduvei, construită în perioada dintre secolele IV – V, devenită loc de pelerinaj. În 1881 locul a fost luat de franciscani, care au construit actuala biserică pe temeliile bisericii vechi. https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_Resurrection_of_the_Widow%27s_Son ...  https://en.wikipedia.org/wiki/Nein

 

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 20 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 7, versetele 11 – 16.  

Lc 7, 11-16

11 

Şi a fost că după aceea S'a dus într'o cetate numită Nain; şi împreună cu El mergeau ucenicii Săi şi mulţime multă. 

12 

Iar când S'a apropiat de porţile cetăţii, iată că scoteau un mort, singurul copil al mamei sale; şi ea era văduvă; şi mulţime mare din cetate era cu ea. 

13 

Şi văzând-o Domnul, I s'a făcut milă de ea şi i-a zis: „Nu plânge!“ 

14 

Şi, apropiindu-Se, S'a atins de pat, iar cei care-l duceau s'au oprit. Şi i-a zis: „Tinere, ţie-ţi spun: Scoală-te!“ 

15 

Şi s'a ridicat mortul şi a început să vorbească; şi i l-a dat mamei sale. 

16 

Şi frică i-a cuprins pe toţi şi-L slăveau pe Dumnezeu, zicând: „Mare profet S'a ridicat între noi şi Dumnezeu Şi-a cercetat poporul“.

.....

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna10

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=10

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.oca.org/readings/daily/2022/10/02

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1mXf-Ka-CEg41f3GH2a91I3G_BcHj8bTCkK2IkND8KVxuQng68QuyB01k

....

Duminica a 17-a după Rusalii (Vindecarea, de la distanță, a fiicei femeii canaanence)

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 17-a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei 15, 21-28:

21.

Şi ieşind de acolo, a plecat Iisus în părţile Tirului şi ale Sidonului.

22.

Şi iată o femeie cananeiancă, din acele ţinuturi, ieşind striga, zicând: Miluieşte-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de demon.

23.

El însă nu i-a răspuns nici un cuvânt; şi apropiindu-se, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Slobozeşte-o, că strigă în urma noastră.

24.

Iar El, răspunzând, a zis: Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel.

25.

Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă.

26.

El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor.

27.

Dar ea a zis: Da, Doamne, dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor.

28.

Atunci, răspunzând, Iisus i-a zis: O, femeie, mare este credinţa ta; fie ţie după cum voieşti. Şi s-a tămăduit fiica ei în ceasul acela.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=15&id=55

...

Observăm în calendar că nu se mai respectă ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii. Cine dorește explicații pe această temă le poate găsi într-o anumită măsură în articolul de la următorul link: https://ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-biserica/credinta-ortodoxa/17741-calendarul-ortodox

........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

CONCEPȚIA DE A-I IUBI PE OAMENII CARE NE SUNT VRĂJMAȘI ESTE O CONCEPȚIE DE ORIGINE DIVINĂ, ADUSĂ ÎN LUME DE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII. ACEASTĂ CONCEPȚIE ESTE MULT SUPERIOARĂ CONCEPȚIILOR UMANE REFERITOARE LA RELAȚIILE DINTRE OAMENI. DAR, SE CUVINE SĂ NU PIERDEM DIN VEDERE FAPTUL CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE ÎNVAȚĂ ȘI CUM SĂ PUNEM NIȘTE LIMITE ÎN IUBIREA NOASTRĂ FAȚĂ DE VRĂJMAȘI, DACĂ ACEȘTIA CONTINUĂ SĂ GREȘEASCĂ FAȚĂ DE NOI ȘI NU VOR NICIDECUM SĂ-ȘI ÎNDREPTE COMPORTAMENTUL. ... DACĂ NE BATE GÂNDUL SĂ NU URMĂM CALEA SUPERIOARĂ A IUBIRII, MILEI ȘI PĂCII CREȘTINE, CI SĂ NE RĂZBOIM CU DUȘMANII, SĂ NU UITĂM CĂ PACEA ESTE DE PATRU ORI MAI MARE DECÂT DREPTATEA, DUPĂ CUM SPUNE SFÂNTUL IOAN SCĂRARUL. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, despre datoria noastră creștină de a-i iubi pe vrăjmașii noștri, conform textului evanghelic programat să fie citit în Duminica a 19-a după Rusalii! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic programat să fie citit în Duminica a 16-a după Rusalii, despre Pilda talanților, care ne învață că Dumnezeu ne va chema să ne judece după modul în care ne-am cultivat darurile (talanții, talentele) pe care El ni le-a dat prin naștere! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 16-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 19-a după Rusalii. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)


AZI, 1 OCTOMBRIE, ESTE SĂRBĂTOARE DEDICATĂ MAICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, SFINTEI FECIOARE MARIA. SĂRBĂTOAREA SE NUMEȘTE “ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI.” [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în această zi de sărbătoare, precum și alte aspecte referitoare la această sărbătoare, care comemorează arătarea Maicii Domnului în Biserica Sfânta Maria din cartierul Vlaherne (cartierul vlahilor) din Constantinopol (Istanbulul de azi), în secolul al X-lea! ... În secolele IX și X creștinii din Constantinopol, amenințați de armatele slavilor păgâni, cereau protecție de la Maica Domnului, adunați în mare număr în această biserică, făcând privegheri de toată noaptea. Maica Domnului i-a protejat de multe ori, flota păgână a fost distrusă, iar orașul a fost cruțat de suferințe și de vărsare de sânge.]

 

PUNEREA ÎN PRACTICĂ A CUVINTELOR LUI IISUS ADUCE REZULTATE DEOSEBIT DE BUNE, ÎN MOD MIRACULOS. AȘA PUTEM OBSERVA DIN TEXTUL SFINTEI EVANGHELII STABILIT A FI CITIT ÎN DUMINICA A 18-A DUPĂ RUSALII, ÎN CARE ESTE VORBA DESPRE PESCUIREA MINUNATĂ PE LACUL GHENIZARET. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, despre Pescuirea Minunată relatată de Sfântul Evanghelist Luca! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic despre Cea Mai Mare Poruncă din Legea Divină, text stabilit a fi citit în Duminica a 15-a după Rusalii! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 15-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 18-a după Rusalii. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în A ȘASEA DUMINICĂ din POSTUL NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Această Duminică este DUMINICA ÎNAINTE DE SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Textul evanghelic stabilit să fie citit la Sfânta Liturghie astăzi ne prezintă GENEALOGIA LUI IISUS HRISTOS sau CARTEA NEAMULUI LUI IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII. Este vorba despre ȘIRURI DE NUME, din tată în fiu, începând de la patriarhul biblic Avraam până la Domnul nostru Iisus Hristos. Această genealogie o găsim în Noul Testament, în Sfânta Evanghelie scrisă de Sfântul Matei. În Noul Testament mai există o genealogie a Mântuitorului, scrisă de Sfântul Luca, în această genealogie numele mergând din fiu în tată, de la Domnul nostru Iisus Hristos până la Adam, primul om creat de Dumnezeu. SĂ REȚINEM din ARBORELE GENEALOGIC AL MÂNTUITORULUI faptul că VECHIUL ARBORE GENEALOGIC UMAN, care pornește din Adam, A FOST VINDECAT, ÎMBUNĂTĂȚIT ȘI SFINȚIT, începând cu SFÂNTA FECIOARĂ MARIA. Ea s-a învoit total și definitiv să colaboreze cu DIVINITATEA, prin DUHUL SFÂNT și prin puterea TATĂLUI CERESC PREAÎNALT, în așa fel încât L-A NĂSCUT în mod supranatural PE MÂNTUITORUL LUMII, PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ÎN PERSOANA LUI SUNT UNITE PENTRU ETERNITATE NATURA DIVINĂ CU NATURA UMANĂ. Astfel, ÎN PERSOANA LUI S-A INAUGURAT VINDECAREA, ÎMBUNĂTĂȚIREA ȘI SFINȚIREA PENTRU ETERNITATE A NATURII UMANE, care fusese decăzută și stricată prin învoirea cu Diavolul, începând de la Eva și Adam. ... ASTĂZI ESTE O BUNĂ OCAZIE să ne amintim, sau să aflăm, că transumaniștii atei și sataniști în timpurile noastre au furat tehnica editării genomului uman, ei vrând să transforme natura umană (prin inginerie genetică, inteligență artificială, nanotehnologie), făcând tot felul de experiențe sataniste pe oameni, în numele „științei”. Ei repetă greșeala Evei și a lui Adam, refuzându-L pe Dumnezeu și ascultându-l pe Diavolul. SE CUVINE CA NOI, în calitate de creștini inspirați de Duhul Sfânt, SĂ REFUZĂM CONSECVENT OFERTELE TRANSUMANIȘTILOR, NOI FIIND CONȘTIENȚI CĂ GENOMUL UMAN ESTE EDITAT DEJA SPRE ÎMBUNĂTĂȚIRE ETERNĂ PRIN FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Duminica de azi se numește Duminica Sfinților Părinți După Trup ai Domnului nostru Iisus Hristos, când îi cinstim pe toți părinții care au plăcut lui Dumnezeu, începând de la primul om, Adam, până la Iosif, logodnicul Preasfintei Fecioare Maria.

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fi...