luni, 21 noiembrie 2022

AZI, 21 NOIEMBRIE, ESTE SĂRBĂTOARE: INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ, ADICĂ ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM, CÂND EA AVEA TREI ANIȘORI. ASTFEL, BĂTRÂNII EI PĂRINȚI, IOACHIM ȘI ANA, ȘI-AU ÎMPLINIT PROMISIUNEA FAȚĂ DE DUMNEZEU, CĂCI AU DUS-O PE FETIȚA LOR MARIA LA TEMPLU ȘI AU ÎNCREDINȚAT-O ARHIEREULUI ZAHARIA, PENTRU A FI CRESCUTĂ ÎN SFINȚENIE. ACOLO EA A RĂMAS PÂNĂ LA VÂRSTA DE 15 ANI (UNELE SURSE DAU VÂRSTA DE 14 ANI SAU 12 ANI), CÂND A FOST ÎNCREDINȚATĂ DREPTULUI BĂTRÂN IOSIF PENTRU A FI PROTEJATĂ SUB SEMNUL CĂSĂTORIEI, CĂCI PĂRINȚII EI MURISERĂ. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 21 noiembrie, precum și alte informații în legătură cu această sărbătoare! ... “Pînă la intrarea în Templu se urcau cincisprezece trepte. Sfinţii Părinţi au ridicat-o pe Fecioara pînă la întîia treaptă, dar apoi ea singură le-a urcat alergînd pe toate celelalte paisprezece. Sus, Fecioara a fost întîmpinată de Marele Preot Zaharia, cel care avea să fie tatăl Sfîntului loan Botezătorul. Luînd-o de mînă, el a dus-o pe Fecioara nu doar în interiorul Templului, ci chiar în interiorul Sfintei Sfintelor, adică cel mai sfînt dintre cele mai sfinte locuri din Templu, acela în care numai Marele Preot avea voie să intre, şi chiar şi el doar o dată pe an.”)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Fericit este bărbatul, O, Fecioară Maria, care iubește numele tău; harul tău îi va mângâia sufletul.” Psalmul 1, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI ...  ... DESPRE MAICA DOMNULUI (I-XIV)

 https://sfantulnicolaevelimirovici.wordpress.com/2012/11/21/21-noiembrie-intrarea-in-biserica-a-maicii-domnului-proloagele-de-la-ohrida/)

În Biblie nu sunt amintiți Părinții Maicii Domnului. Însă Biserica a selectat și a preluat unele informații din unele apocrife ale Noului Testament, mai precis din Protoevanghelia lui Iacob (scrisă în secolul al II – lea d. Hr.), transmițându-ne că Părinții Maicii Domnului se numeau Ioachim și Ana. Tot din Protoevanghelia lui Iacob știm că Ioachim şi Ana, credincioşi faţă de o promisiune pe care o făcuseră, au prezentat-o pe copila Maria în templu când ea era în vârstă de trei ani și că atunci copila singură a urcat treptele templului şi a făcut promisiunea fecioriei cu această ocazie. https://basilica.ro/%E2%80%A0-intrarea-in-biserica-a-maicii-domnului-dezlegare-la-peste/     https://ro.orthodoxwiki.org/Intrarea_Maicii_Domnului_%C3%AEn_Biseric%C4%83     http://www.stathanasius.org/site/assets/files/8001/study_11_21_2020.pdf    https://www.newadvent.org/cathen/15464b.htm

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 21 noiembrie este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 10, versetele 38 – 42 și din capitolul 11, versetele 27 – 28.


38 

Şi pe când mergeau ei, El a intrat într'un sat; iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. 

39 

Şi ea avea o soră ce se chema Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, Îi asculta cuvântul. 

40 

Iar Marta se silea cu multă slujire şi, apropiindu-se, a zis: „Doamne, oare nu socoteşti că sora mea m'a lăsat să slujesc singură? Spune-i deci să mă ajute“. 

41 

Şi răspunzând Domnul, i-a zis: „Marto, Marto, te'ngrijeşti şi pentru multe te sileşti, 

42 

ci un lucru trebuie; că Maria partea cea bună şi-a ales-o, care nu i se va lua“. 

27 

Şi a fost că pe când spunea El acestea, o femeie din mulţime, ridicându-şi glasul, I-a zis: „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi pieptul la care ai supt!“ 

28 

Iar El a zis: „Într'adevăr, fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc d“.

 

http://www.dervent.ro/s/b/index-D.php?link=NT-Lc-10-01_15#01

http://www.dervent.ro/s/b/index-D.php?link=NT-Lc-11-23_26#23

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/11/21

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna11

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=11

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

.........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

“ȘI-I VOI ZICE SUFLETULUI MEU: SUFLETE, AI MULTE BUNĂTĂȚI STRÂNSE PENTRU MULȚI ANI; ODIHNEȘTE-TE, MĂNÂNCĂ, BEA, VESELEȘTE-TE! DAR DUMNEZEU I-A ZIS: NEBUNULE! ÎN NOAPTEA ACEASTA ÎȚI VOR CERE SUFLETUL. ȘI CELE CE-AI PREGĂTIT ALE CUI VOR FI?” ... MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ATRAGE ATENȚIA SĂ NU NE DESPĂRȚIM DE DUMNEZEU PRIN BOGĂȚIE MATERIALĂ EGOISTĂ, CI SĂ NE ÎMBOGĂȚIM SPRE DUMNEZEU, PRIN GÂNDIRE ȘI FAPTE CARITABILE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre omul bogat a cărui țarină a rodit din belșug! Această pildă este programată să fie citită la Sfânta Liturghie în Duminica a 26-a după Rusalii! Azi are prioritate Duminica a 26-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 23-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

IISUS, PRIN PILDA DESPRE SAMARINEANUL MILOSTIV, NE ÎNVAȚĂ SĂ-L AJUTĂM PE ORICE OM AFLAT ÎN SUFERINȚĂ. SAMARINEANUL MILOSTIV CARE ÎL AJUTĂ PE OMUL ATACAT DE TÂLHARI ÎL SIMBOLIZEAZĂ PE MÂNTUITORUL LUMII, PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. OMUL ATACAT DE TÂLHARI ÎL SIMBOLIZEAZĂ PE ADAM, PRIMUL OM CREAT DE DUMNEZEU, OM ATACAT DE DIAVOLUL, BĂTUT, JEFUIT ȘI LĂSAT ÎN MOARTE VEȘNICĂ, ÎMPREUNĂ CU TOȚI OAMENII CARE MOȘTENESC ACEEAȘI ZESTRE GENETICĂ JEFUITĂ ȘI MURITOARE . PRIN ACEASTĂ PILDĂ SUNTEM ÎNDEMNAȚI SĂ DEVENIM MILOSTIVI ȘI SĂ NE ASOCIEM ÎN LUCRARE CU MÂNTUITORUL LUMII. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre Samarineanul Milostiv, care este programată să fie citită la Sfânta Liturghie în Duminica a 25-a după Rusalii! Azi are prioritate Duminica a 25-a după Rusalii deși, aritmetic vorbind, suntem în Duminica a 22-a după Rusalii. ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu