duminică, 30 octombrie 2022

PRIN PILDA DESPRE BOGATUL NEMILOSTIV ȘI SĂRACUL LAZĂR, MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ÎNDEAMNĂ SĂ FIM MILOSTIVI, CĂCI DUPĂ MOARTE URMEAZĂ O ALTĂ VIAȚĂ ÎN CARE FIECARE ÎȘI PRIMEȘTE RĂSPLATA, SAU PEDEAPSA, PENTRU FAPTELE FĂCUTE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre bogatul nemilostiv și săracul Lazăr, programată să fie citită în Duminica a 22-a după Rusalii! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 20-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 22-a după Rusalii. La fel este numerotarea Duminicilor și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră şi în vison f, în toate zilele veselindu-se în chip strălucit.”

“Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea în faţa porţii lui, plin de bube, şi-ar fi poftit să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; cu toate acestea, înşişi câinii, venind, ei îi lingeau bubele.”

 

Textul evanghelic care se citește în Duminica a 22 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 16, versetele 19 – 31:

 Lc 16, 19-31

 

19 

Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră şi în vison f, în toate zilele veselindu-se în chip strălucit. 

20 

Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea în faţa porţii lui, plin de bube, 

21 

şi-ar fi poftit să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; cu toate acestea, înşişi câinii, venind, ei îi lingeau bubele g

22 

Şi a murit săracul şi a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam. Şi a murit şi bogatul şi a fost îngropat. 

23 

Şi în iad, fiind el în chinuri, îşi ridică ochii şi-l vede de departe pe Avraam, şi pe Lazăr în sânul lui. 

24 

Şi i-a zis, strigând: Părinte Avraam, ai milă de mine şi trimite-l pe Lazăr să-şi ude vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba, că mă chinuiesc în această văpaie. 

25 

Dar Avraam i-a zis: Fiule, adu-ţi aminte că tu ţi-ai primit pe cele bune în viaţa ta, şi Lazăr, de asemenea, pe cele rele; iar acum, aici, el se mângâie, iar tu te chinuieşti. 

26 

Şi peste toate acestea, între noi şi voi prăpastie mare s'a întărit, încât cei ce vor să treacă de aici la voi să nu poată, nici de acolo să treacă la noi. 

27 

Şi el a zis: Atunci rogu-te, părinte, să-l trimiţi în casa tatălui meu, 

28 

că am cinci fraţi; să le dea lor mărturie, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin. 

29 

Dar Avraam i-a zis: Îi au pe Moise şi pe profeţi; să asculte de ei. 

30 

Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci dacă se va duce la ei cineva dintre morţi, se vor pocăi. 

31 

Şi i-a zis: Dacă nu ascultă de Moise şi de profeţi, nici dacă ar învia cineva din morţi, tot nu vor crede“.

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna10

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=10

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

...

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.oca.org/readings/daily/2022/10/30

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1mXf-Ka-CEg41f3GH2a91I3G_BcHj8bTCkK2IkND8KVxuQng68QuyB01k

...

În ordine aritmetică, azi este Duminica a 20-a după Rusalii (despre Învierea fiului văduvei din Nain):

“Şi văzând-o Domnul, I s'a făcut milă de ea şi i-a zis: « Nu plânge! »  Şi, apropiindu-Se, S'a atins de pat, iar cei care-l duceau s'au oprit. Şi i-a zis: « Tinere, ţie-ţi spun: Scoală-te! »  Şi s'a ridicat mortul şi a început să vorbească; şi i l-a dat mamei sale. » ”  (Sfânta Evanghelie după Luca, 7, 13 – 15)



Cetatea Nain a devenit cunoscută în toată lumea datorită minunii făcută acolo de Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Astăzi Nainul este un sat arab din nordul Israelului, la 14 km sud de Nazaret, având aproximativ 1.800 de locuitori. Acolo se află Biserica Învierii Fiului Văduvei, construită în perioada dintre secolele IV – V, devenită loc de pelerinaj. În 1881 locul a fost luat de franciscani, care au construit actuala biserică pe temeliile bisericii vechi. https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_Resurrection_of_the_Widow%27s_Son ...  https://en.wikipedia.org/wiki/Nein

 

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 20 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 7, versetele 11 – 16.  

Lc 7, 11-16

11 

Şi a fost că după aceea S'a dus într'o cetate numită Nain; şi împreună cu El mergeau ucenicii Săi şi mulţime multă. 

12 

Iar când S'a apropiat de porţile cetăţii, iată că scoteau un mort, singurul copil al mamei sale; şi ea era văduvă; şi mulţime mare din cetate era cu ea. 

13 

Şi văzând-o Domnul, I s'a făcut milă de ea şi i-a zis: „Nu plânge!“ 

14 

Şi, apropiindu-Se, S'a atins de pat, iar cei care-l duceau s'au oprit. Şi i-a zis: „Tinere, ţie-ţi spun: Scoală-te!“ 

15 

Şi s'a ridicat mortul şi a început să vorbească; şi i l-a dat mamei sale. 

16 

Şi frică i-a cuprins pe toţi şi-L slăveau pe Dumnezeu, zicând: „Mare profet S'a ridicat între noi şi Dumnezeu Şi-a cercetat poporul“.

.........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele biblice respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

AZI, 26 OCTOMBRIE, ESTE SĂRBĂTOARE: SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE, IZVORÂTORUL DE MIR. EL A FOST UN TÂNĂR GENERAL CREȘTIN ÎN TESALONIC (actualmente orașul Salonic din Grecia). PENTRU CREDINȚA LUI CREȘTINĂ, DIMITRIE A FOST PUS ÎN TEMNIȚĂ, ÎN ANUL 306, APOI UCIS CU SULIȚELE, DIN ORDINUL ÎMPĂRATULUI ROMAN GALERIUS. MOAȘTELE LUI SUNT CINSTITE ÎN GRECIA, LA SALONIC. (Sărbătoarea de azi, dedicată acestui mare martir creștin, ne oferă ocazia să ne amintim de toți martirii creștini și să-i respectăm. Cercetătorii spun că de la Domnul nostru Iisus Hristos până în anul 2000 sunt 70 de milioane de martiri creștini. În fiecare an crește numărul creștinilor persecutați pentru credință. Această problemă este ignorată de mass-media și trecută cu vederea în comunitățile noastre de credință. În anul 2022, numărul creștinilor persecutați pentru credință a ajuns la 360 de milioane.) MÂINE, 27 OCTOMBRIE, ESTE SĂRBĂTORIT ALT SFÂNT CU NUMELE DE DIMITRIE, CARE A FOST CĂLUGĂR ÎN BULGARIA, ÎN SECOLUL AL XIII – LEA. MOAȘTELE LUI SUNT CINSTITE LA BUCUREȘTI, DIN ANUL 1774. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 26 octombrie, precum și alte învățături referitoare la acești doi Sfinți cu numele de Dimitrie! De asemenea, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în România peste 300.000!)

 

IISUS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, A VENIT DIN CER PE PĂMÂNT PENTRU A-I AJUTA PE OAMENI SĂ SCAPE DE DIAVOLUL ȘI A-I AJUTA SĂ DEVINĂ FII AI LUI DUMNEZEU. SUFERINȚELE OAMENILOR ȘI MOARTEA OAMENILOR SUNT CAUZATE DE DIAVOLUL. DIN POSESIA DIAVOLULUI NUMAI IISUS NE POATE ELIBERA, AȘA CUM L-A ELIBERAT PE OMUL PE CARE L-A ÎNTÂLNIT ÎN ȚINUTUL GHERGHESENILOR. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic despre vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor, text programat pentru Duminica a 23-a după Rusalii! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, și textul evanghelic despre iubirea vrăjmașilor, care este programat pentru Duminica a 19-a după Rusalii! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 19-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 23-a după Rusalii. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...