miercuri, 26 octombrie 2022

AZI, 26 OCTOMBRIE, ESTE SĂRBĂTOARE: SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE, IZVORÂTORUL DE MIR. EL A FOST UN TÂNĂR GENERAL CREȘTIN ÎN TESALONIC (actualmente orașul Salonic din Grecia). PENTRU CREDINȚA LUI CREȘTINĂ, DIMITRIE A FOST PUS ÎN TEMNIȚĂ, ÎN ANUL 306, APOI UCIS CU SULIȚELE, DIN ORDINUL ÎMPĂRATULUI ROMAN GALERIUS. MOAȘTELE LUI SUNT CINSTITE ÎN GRECIA, LA SALONIC. (Sărbătoarea de azi, dedicată acestui mare martir creștin, ne oferă ocazia să ne amintim de toți martirii creștini și să-i respectăm. Cercetătorii spun că de la Domnul nostru Iisus Hristos până în anul 2000 sunt 70 de milioane de martiri creștini. În fiecare an crește numărul creștinilor persecutați pentru credință. Această problemă este ignorată de mass-media și trecută cu vederea în comunitățile noastre de credință. În anul 2022, numărul creștinilor persecutați pentru credință a ajuns la 360 de milioane.) MÂINE, 27 OCTOMBRIE, ESTE SĂRBĂTORIT ALT SFÂNT CU NUMELE DE DIMITRIE, CARE A FOST CĂLUGĂR ÎN BULGARIA, ÎN SECOLUL AL XIII – LEA. MOAȘTELE LUI SUNT CINSTITE LA BUCUREȘTI, DIN ANUL 1774. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 26 octombrie, precum și alte învățături referitoare la acești doi Sfinți cu numele de Dimitrie! De asemenea, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în România peste 300.000!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, spune astfel : “Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul ei. Dacă M'au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 15, versetul 20) Despre numărul martirilor creștini putem afla mai multe din articolul Christian Martyrs, One Every Five Minutes: «A Reliable Estimate», publicat în 2011, de Massimo Introvigne: https://www.cesnur.org/2011/mi-cri-en.html

Despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, putem afla mai multe din articolul de la următorul link: https://ro.orthodoxwiki.org/Dimitrie_Izvor%C3%A2torul_de_Mir

Despre Cuviosul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, putem afla mai multe din articolul de la următorul link: https://ro.orthodoxwiki.org/Dimitrie_cel_Nou_din_Basarabi

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în data de 26 octombrie este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 15, verstele 17 – 27 și din capitolul 16, versetele 1 – 2:

 

17.

Aceasta vă poruncesc: să vă iubiţi unul pe altul.

18.

Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât.

19.

Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte.

20.

Aduceţi-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi.

21.

Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis.

22.

De n-aş fi venit şi nu le-aş fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovăţire pentru păcatul lor.

23.

Cel ce Mă urăşte pe Mine, urăşte şi pe Tatăl Meu.

24.

De nu aş fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut păcat nu ar avea; dar acum M-au şi văzut şi M-au urât şi pe Mine şi pe Tatăl Meu.

25.

Dar (aceasta), ca să se împlinească cuvântul cel scris în Legea lor: "M-au urât pe nedrept".

26.

Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine.

27.

Şi voi mărturisiţi, pentru că de la început sunteţi cu Mine.

1.

Acestea vi le-am spus, ca să nu vă smintiţi.

2.

Vă vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că aduce închinare lui Dumnezeu.

 




http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=15&id=35 ....... http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=16

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna10

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=10

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/10/26

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

.........................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele biblice respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

IISUS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, A VENIT DIN CER PE PĂMÂNT PENTRU A-I AJUTA PE OAMENI SĂ SCAPE DE DIAVOLUL ȘI A-I AJUTA SĂ DEVINĂ FII AI LUI DUMNEZEU. SUFERINȚELE OAMENILOR ȘI MOARTEA OAMENILOR SUNT CAUZATE DE DIAVOLUL. DIN POSESIA DIAVOLULUI NUMAI IISUS NE POATE ELIBERA, AȘA CUM L-A ELIBERAT PE OMUL PE CARE L-A ÎNTÂLNIT ÎN ȚINUTUL GHERGHESENILOR. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic despre vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor, text programat pentru Duminica a 23-a după Rusalii! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, și textul evanghelic despre iubirea vrăjmașilor, care este programat pentru Duminica a 19-a după Rusalii! ... Am mai remarcat faptul că, de obicei, în fiecare an, aproximativ din luna septembrie, ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii în calendar devine foarte “capricioasă”. Prin urmare, deși azi suntem în Duminica a 19-a după Rusalii, totuși azi are prioritate Duminica a 23-a după Rusalii. Numerotarea “capricioasă” va dispărea când va începe Postul Paștilor. Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe ordinea aritmetică a Duminicilor, ci pe textele evanghelice.)

 

SĂ NE PREGĂTIM INIMILE, MINȚILE, SUFLETELE, PENTRU A PRIMI SEMINȚELE CUVINTELOR DIVINE, PE CARE SEMĂNĂTORUL CERESC FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, LE SEAMĂNĂ CU SCOPUL DE A ADUCE SFINȚENIA CERULUI PE PĂMÂNT! (Știm din Pilda Semănătorului că cele 4 categorii de locuri pe care cad semințele cuvintelor lui Iisus reprezintă 4 categorii de oameni, din care numai o categorie poate dezvolta semințele și aduce roada dorită de Semănător. Ne întrebăm atunci: Dacă din motive obiective, de ereditate și de mediu, 3 categorii de oameni nu pot dezvolta semințele și nu pot aduce roadă, de ce mai irosește Semănătorul semințele pe acești oameni? Răspunsul este următorul: Semănătorul are speranța că chiar și în cele 3 categorii unii oameni, care doresc, se vor transforma prin lucrarea lui Dumnezeu și vor aduce roadă. Într-adevăr, profetul Isaia a exprimat planul lui Dumnezeu astfel: “Vă voi da inimă nouă şi duh nou vă voi da; voi lua din trupul vostru inima cea de piatră şi vă voi da inimă de carne. Pune-voi înăuntrul vostru Duhul Meu şi voi face ca să umblaţi după legile Mele şi să păziţi şi să urmaţi rânduielile Mele.” ... Haideți să Îi aducem mulțumiri lui Dumnezeu și în această Duminică, și să dorim să aducem roadele pe care le așteaptă Semănătorul! Azi are prioritate Duminica a 21-a după Rusalii, cu Pilda Semănătorului.)

 

SĂRBĂTORITĂ PE 14 OCTOMBRIE, SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA ALE CĂREI MOAȘTE SE AFLĂ LA IAȘI DIN ANUL 1641, A FOST O TÂNĂRĂ CĂLUGĂRIȚĂ DE LÂNGĂ CONSTANTINOPOL, VESTITĂ PENTRU STRĂDUINȚA EI DE A-ȘI CONFORMA VIAȚA, PRIN RUGĂCIUNE, ASCEZĂ ȘI MILOSTENIE, CU ÎNVĂȚĂTURILE MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. EA A TRĂIT ÎN PRIMA JUMĂTATE A SECOLULUI AL XI – LEA, VIAȚA EI PĂMÂNTEASCĂ FIIND SCURTĂ, DE NUMAI 27 DE ANI. PENTRU MINUNILE CARE AU URMAT DUPĂ MOARTEA EI, TRUPUL EI NEPUTREZIT A FOST ȘI ESTE CINSTIT ÎN MOD DEOSEBIT DE CREȘTINII ORTODOCȘI GRECI, BULGARI, SÂRBI, ROMÂNI, RUȘI ETC. PE PARCURSUL FIECĂRUI AN, CAM UN MILION DE PELERINI TREC PE LA MOAȘTELE EI, ACESTA FIIND PRINCIPALUL PELERINAJ DIN ROMÂNIA. GENERALIZAREA CULTULUI SFINTEI PARASCHEVA S-A FĂCUT ÎN CATEDRALA MITROPOLITANĂ DIN IAȘI, ÎN 14 OCTOMBRIE 1955. SFÂNTA PARASCHEVA DE LA IAȘI MAI ESTE NUMITĂ ȘI PARASCHEVA CEA NOUĂ, SAU PARASCHEVA DIN BALCANI, PENTRU A NU FI CONFUNDATĂ CU ALTE SFINTE CARE AU NUMELE DE PARASCHEVA, ADICĂ PARASCHEVA DIN ROMA ȘI PARASCHEVA DIN ICONIUM. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie pe 14 octombrie! Cu această ocazie să-L rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvinteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată și iertare de păcate pe toate persoanele care poartă numele Sfintei Cuvioase Parascheva, în România peste 60.000! De asemenea, să zicem o rugăciune și pentru persoanele cu numele de Parascheva care au plecat din lumea aceasta!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...