joi, 20 octombrie 2022

CITIREA BIBLIEI, A CUVINTELOR LUI DUMNEZEU, SCHIMBĂ VIEȚILE OAMENILOR ÎN BINE. PRIN URMARE, TRADUCEREA BIBLIEI ÎN LIMBI NOI, ÎN CARE NU A MAI FOST NICIODATĂ TRADUSĂ, CONTINUĂ, CU DEMNITATEA ȘI HĂRNICIA CARE SE CUVIN UNEI ASTFEL DE LUCRĂRI. DIN SEPTEMBRIE 2021 PÂNĂ ÎN SEPTEMBRIE 2022, BIBLIA INTEGRALĂ A FOST TRADUSĂ ÎN ÎNCĂ ȘAPTE LIMBI. ASTFEL, BIBLIA INTEGRALĂ ESTE ACUM TRADUSĂ ÎN 724 DE LIMBI, ÎN AȘA FEL ÎNCÂT, 5,8 MILIARDE DE PERSOANE POSEDĂ TRADUCEREA INTEGRALĂ A BIBLIEI ÎN LIMBA LOR. DAR, ÎN LUME SUNT REPERTORIATE 7.388 DE LIMBI. PRIN URMARE, CAM 20% DIN POPULAȚIA LUMII NU ARE ACCES LA BIBLIA INTEGRALĂ ÎN LIMBA MATERNĂ. PE DE ALTĂ PARTE, NOUL TESTAMENT ESTE TRADUS PÂNĂ ACUM ÎN 1.617 LIMBI. PORȚIUNI INDIVIDUALE DIN BIBLIE SUNT TRADUSE ÎN ALTE 1.248 DE LIMBI. PRIN URMARE, 3.589 DE LIMBI, DIN CELE 7.388 REPERTORIATE, AU ACCES LA CEL PUȚIN CÂTEVA TRADUCERI DIN BIBLIE. DECI, CAM 97% DIN POPULAȚIA LUMII ARE ACCES ÎN LIMBA MATERNĂ LA CEL PUȚIN UNELE PORȚIUNI DIN BIBLIE. ACTUALMENTE SUNT ÎN CURS DE DESFĂȘURARE TRADUCERI ALE BIBLIEI ÎN 2.846 DE LIMBI DIN 157 DE ȚĂRI. (Pentru informațiile referitoare la situația actuală a traducerii Bibliei la nivel mondial, traduse în română dintr-un articol publicat în limba franceză în 11 octombrie 2022, mulțumim colegei noastre Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Centrul de Documentare și Informare al Liceului Tehnologic "Johannes Lebel" din Tălmaciu, jud. Sibiu) ȘTIM CĂ, DUPĂ CUM NE SPUNE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, VESTEA BUNĂ A ÎMPĂRĂȚIEI LUI DUMNEZEU, SAU EVANGHELIA ÎMPĂRĂȚIEI LUI DUMNEZEU, SE VA PROPOVĂDUI ÎN TOATĂ LUMEA, CA MĂRTURIE LA TOATE NAȚIUNILE, APOI VA VENI SFÂRȘITUL LUMII ȘI JUDECAREA TUTUROR NAȚIUNILOR.

Pr. prof. Ion Ciungu


Iisus a zis: “Şi se va propovădui această Evanghelie a împărăţiei în toată lumea spre mărturie la toate neamurile; şi atunci va veni sfârşitul.” (Sfânta Evanghelie după Matei 24, 14) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=24

Prima Biblie tipărită se numește Biblia Gutenberg și era o ediție în limba latină, cunoscută sub numele de Vulgata. A fost tipărită în orașul german Mainz, de Johann Gutenberg, probabil în anul 1455. E posibil să fi fost produse 180 de copii, din care mai există 48.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bible#/media/File:Gutenberg_Bible,_Lenox_Copy,_New_York_Public_Library,_2009._Pic_01.jpg

....

 

Accesul la Biblie în 2022: șapte noi limbi disponibile

(traducere din franceză de Monica Gujan)

 

În ciuda eforturilor traducătorilor, aproape 20% din populația lumii nu are încă acces la Biblia întreagă în limba maternă.

Traducerea Bibliei câștigă teren. Conform Wycliffe Global Alliance (WGA), din septembrie 2021, Biblia este în integralitate disponibilă în șapte noi limbi. Astfel, 5,8 miliarde de persoane dispun de o traducere integrală a Bibliei în limba lor. În statisticile anuale din 2022, asociația subliniază, de asemenea, că Noul Testament a fost tradus în 42 de limbi noi.

Biblia completă este astfel disponibilă în 724 de limbi, în timp ce Noul Testament este tradus în 1617 limbi. 1248 de alte limbi și dialecte au cel puțin părți individuale din Biblie. În total, 3589 de limbi din 7388 au acces la cel puțin câteva traduceri din Biblie.

Traducerile Bibliei sunt în curs pentru 2846 de limbi din 157 de țări. Această muncă vizează 1,11 miliarde de persoane, aproximativ 15% din toți vorbitorii de limbi” indică WGA. De altfel, proiecte de traducere sunt în lucru pentru alte 964 de limbi. Pentru 1155 de limbi (10,3 milioane de persoane), Wycliffe consideră că nu este nevoie de traducere. ”În majoritatea cazurilor, oamenii utilizează o altă limbă care are deja cel puțin câteva Scrieri”, justifică organizațiile care lucrează pentru traducerea Bibliei în lume.

 

Sursa: https://www.evangeliques.info/2022/10/11/bible-sept-nouvelles-langues-disponibles/

...

https://www.wycliffe.net/resources/statistics/

https://www.wycliffe.net/resources/2021-scripture-access-statistics/

………………………………………………………………………………….

Aici am terminat de anunțat știrile respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

BIBLIA ESTE ÎN CURS DE MODIFICARE DE CĂTRE GUVERNUL COMUNIST CHINEZ ATEU, CARE FACE O NOUĂ TRADUCERE A BIBLIEI, CU SCOPUL DE A-L PREZENTA PE IISUS CA FIIND PĂCĂTOS ȘI DE A-I NEGA DIVINITATEA. ACEASTĂ NOUĂ TRADUCERE A BIBLIEI VA CUPRINDE O VARIETATE DE PRINCIPII, INCLUSIV CONFUCIANISM, BUDISM ȘI “VALORI SOCIALISTE FUNDAMENTALE”, PENTRU A “ȚINE PASUL CU VREMURILE”. PROIECTUL ACESTEI NOI TRADUCERI A FOST ANUNȚAT DE PARTIDUL COMUNIST CHINEZ ÎNCĂ DIN ANUL 2019, ATUNCI PRECIZÂNDU-SE CĂ ESTE VORBA DE UN PROCES CARE SE INTINDE PE ZECE ANI. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 18 februarie 2022)

 

BIBLIA, BEST-SELLER AL ANULUI 2021. BIBLIA A DEPĂȘIT PRAGUL DE 100 DE MILIOANE DE EXEMPLARE TIPĂRITE ÎN ANUL 2021, SITUÂNDU-SE CU MULT ÎN FAȚA MARILOR BESTSELLERURI MONDIALE, CONFORM ULTIMULUI RAPORT AL CĂRȚII GUINNESS WORLD RECORDS. (scurtă anunțare a știrii; articol în franceză din 15 martie 2022)

 

BIBLIA AR TREBUI SĂ INFLUENȚEZE LEGILE ÎN SUA, CONFORM OPINIEI EXPRIMATE DE APROAPE JUMĂTATE DIN AMERICANI, ÎNTR-UN SONDAJ EFECTUAT ÎN PERIOADA 4 FEBRUARIE – 15 FEBRUARIE 2020, DE CĂTRE CENTRUL AMERICAN DE CERCETARE “PEW RESEARCH CENTER” DIN WASHINGTON, ȘI PUBLICAT ÎN 13 APRILIE 2020. (scurtă anunțare a știrii ; articole în engleză din 13 și 14 aprilie 2020). OBSERVĂM CĂ, FIIND AMENINȚAȚI DE HAOSUL MORAL ȘI COMPORTAMENTAL, AMERICANII SE MAI TREZESC LA REALITATE, CĂCI DOAR 6% DINTRE EI AU CONCEPȚIE BIBLICĂ DESPRE LUME, FAȚĂ DE 12% CU O ASTFEL DE CONCEPȚIE ÎN URMĂ CU UN SFERT DE SECOL.

 

BIBLIA ESTE TRADUSĂ ACUM ÎN APROAPE 700 DE LIMBI, FOLOSITE DE APROXIMATIV 5, 7 MILIARDE DE OAMENI. PÂNĂ ÎN 2038 SUNT PREVĂZUTE TRADUCERI ALE BIBLIEI ÎN 1.200 DE LIMBI. (scurtă anunțare a știrii; articol în franceză din 3 aprilie 2020). NE AMINTIM CĂ ÎN LUME SUNT PESTE 7.000 DE LIMBI. POPULAȚIA LUMII ESTE ACUM DE 7,8 MILIARDE DE OAMENI. MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, A SPUS CĂ EVANGHELIA VA FI PROPOVĂDUITĂ LA TOATĂ LUMEA, APOI VA VENI SFÂRȘITUL. NE AMINTIM CĂ NOUL TESTAMENT ÎN LIMBA ROMÂNĂ A FOST TIPĂRIT PRIMA DATĂ ÎN ANUL 1648, LA ALBA-IULIA, IAR BIBLIA ÎNTREAGĂ ÎN LIMBA ROMÂNĂ A FOST TIPĂRITĂ PRIMA DATĂ ÎN 1688, LA BUCUREȘTI.

 

ULTIMA FRUNZĂ, poezie de Elena Baciu-Mihailov. (această "frumoasă poezie de toamnă cu o morală deosebită" am primit-o de la colega noastră Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Centrul de Documentare și Informare al Liceului Tehnologic "Johannes Lebel" din Tălmaciu, jud. Sibiu)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...