duminică, 4 septembrie 2022

“NIMENI NU ESTE BUN, DECÂT NUMAI UNUL DUMNEZEU.” ACEASTĂ AFIRMAȚIE A FĂCUT-O FIUL LUI DUMNEZEU CARE A VENIT PRINTRE OAMENI, ADICĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. SE CUVINE SĂ EXPLICĂM FAPTUL CĂ DUMNEZEU ESTE BUN ÎN MOD ABSOLUT, IAR PERSOANELE CARE PARTICIPĂ LA BUNĂTATEA LUI DUMNEZEU POT DEVENI BUNE ÎN MOD RELATIV, ADICĂ PRIN RELAȚIA LOR CU DUMNEZEU. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 12-a după Rusalii, despre tânărul bogat care s-a apropiat de Domnul nostru Iisus Hristos cu următoarea întrebare: “Învăţătorule bun, ce bine să fac ca să am viaţă veşnică?”!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Deși respectase multe din poruncile lui Dumnezeu, totuși acel tânăr bogat a preferat să se despartă de Iisus decât să se despartă de bogăție. Iubea bogăția materială atât de mult încât și-a făcut dumnezeu, idol, din ea. Se pare că nu putea respecta prima din Cele Zece Porunci, care ne spune să nu avem alți dumnezei în afară de Dumnezeul Cel Adevărat.

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 12 - a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 19, vesetele 16 – 26:


Mt 19, 16-26


16 

Şi iată, un tânăr a venit la El şi I-a zis: „Învăţătorule bun, ce bine să fac ca să am viaţă veşnică?“ 

17 

Iar El a zis: „De ce-Mi spui bun? Nimeni nu este bun, decât numai Unul Dumnezeu. Iar dacă vrei să intri în Viaţă, păzeşte poruncile“. 

18 

El I-a zis: „Care?“ Iar Iisus i-a zis: Să nu ucizi, să nu te desfrânezi, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb; 

19 

cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta şi să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. 

20 

Tânărul I-a zis: „Pe toate acestea le-am păzit din tinereţea mea. Ce-mi lipseşte?“ 

21 

Iisus i-a zis: „Dacă vrei să fii desăvârşit, du-te, vinde-ţi averile, dă-le săracilor şi vei avea comoară în cer; şi vino de-Mi urmează Mie“. 

22 

Dar tânărul, auzind cuvântul acesta, a plecat întristat, căci avea multe avuţii. 

23 

Iar Iisus a zis către ucenicii Săi: „Adevărat vă spun că cu greu va intra un bogat în împărăţia cerurilor. 

24 

Şi vă mai spun: Mai lesne e să treacă o cămilă prin urechile acului decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu“. 

25 

Auzind acest cuvânt, ucenicii tare s'au mirat şi au zis: „Atunci, cine poate să se mântuiască?“... 

26 

Iar Iisus, privind drept la ei, le-a zis: „Aceasta e cu neputinţă la oameni, dar la Dumnezeu toate sunt cu putinţă“.

...

Mai ușor este pentru o cămilă să treacă prin urechile acului decât pentru un bogat să intre în Împărăția lui Dumnezeu. Comentarii: 1) Unii au spus că în textul grec nu ar trebui citit kamelos (cămilă), ci kamilos (funie), pentru a înțelege mai bine ideea exprimată. Dar nici măcar un singur manuscris nu are cuvântul kamilos. 2) Alții au spus că în unele orașe din Siria, la marginea porții largi, prin care intră în oraș mașini/căruțe,  cămile și alte animale de povară, există și o poartă îngustă cunoscută sub numele de urechile acului, prin care intră numai trecătorii care merg pe jos. Astfel se presupune că această denumire provine din antichitate și că la o astfel de poartă se referă Mântuitorul. 3) În sfârșit, alții spun că nu erau greu de înțeles pentru apostoli cuvintele Mântuitorului, dat fiind faptul că la evrei, pentru a exprima un lucru extrem de greu de realizat, exista un proverb cu elefantul care trebuie să treacă prin urechile acului. Proverbul respectiv este în cartea evreilor numită Talmud. Iar proverbul cu cămila prin urechile acului este cunoscut și de arabi, fiind și în cartea lor sfântă numită Coran.  Aceste comentarii la textul de la Matei capitolul 19, versetul 24, le-am găsit adunate pe pagina de la următorul link: https://biblehub.com/commentaries/matthew/19-24.htm

….

https://www.oca.org/readings/daily/2022/09/04

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna9

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=09

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

AZI, 29 AUGUST, ESTE ZI DE SĂRBĂTOARE ÎN CARE SE ȚINE POST: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. (Să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 29 august, precum și alte informații istorice și liturgice în legătură cu această sărbătoare!) DECAPITAREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL S-A FĂCUT DIN ORDINUL REGELUI IROD ANTIPA, LA CEREREA FIICEI LUI VITREGE, SALOMEEA, ȘI A MAMEI EI, IRODIADA, ÎN CONTEXTUL OSPĂȚULUI ȘI DANSULUI, CU OCAZIA ZILEI DE NAȘTERE A LUI IROD. INFORMAȚIILE ACESTEA SUNT DIN SFINTELE EVANGHELII (DIN NOUL TESTAMENT) ȘI DIN “ANTICHITĂȚILE IUDAICE”, OPERĂ DIN SECOLUL I, A ISTORICULUI EVREU NECREȘTIN IOSIF FLAVIUS. DESPRE FAPTUL CĂ O BUCATĂ DE GHEAȚĂ ASCUȚITĂ I-A TĂIAT CAPUL SALOMEEI, ÎN RÂUL SEKARIS (SULA) DIN SPANIA, AFLĂM DIN “PROLOAGELE DE LA OHRIDA” SCRISE DE SFÂNTUL SÂRB NICOLAE VELIMIROVICI.

 

AVEM DATORII MORALE FAȚĂ DE DUMNEZEU, FAȚĂ DE APROAPELE ȘI FAȚĂ DE NOI ÎNȘINE. CONȘTIINȚA NOASTRĂ MORALĂ, DACĂ ESTE TREAZĂ, ADEVĂRATĂ ȘI DREAPTĂ, NE SPUNE CĂ NU NE-AM ÎMPLINIT ÎNTOTDEAUNA ACESTE DATORII CUM SE CUVINE. PRIMA DATORIE FAȚĂ DE DUMNEZEU ESTE SĂ-L CUNOAȘTEM, SĂ ȘTIM CINE ESTE EL, APOI SĂ-I CUNOAȘTEM LEGILE MORALE, SĂ-L RESPECTĂM, SĂ ÎL IUBIM, SĂ ÎL SLUJIM, SĂ ÎI MULȚUMIM ȘI SĂ-L SLĂVIM. PRECIS AVEM DATORII NEÎMPLINITE, DATORII RESTANTE, ATÂT FAȚĂ DE DUMNEZEU, CÂT ȘI FAȚĂ DE APROAPELE ȘI FAȚĂ DE NOI ÎNȘINE. [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, cum putem scăpa prin iertare de datoriile noastre morale restante, în așa fel încât conștiința noastră morală să fie în relații bune atât cu Dumnezeu, cât și cu aproapele și cu noi înșine! Azi în Duminica a 11-a după Rusalii, textul evanghelic, stabilit pentru a fi citit la Sfânta Liturghie, ni-L aduce în fața conștiinței pe Împăratul Milostiv, adică pe Dumnezeu, Care ne dă exemplu de iertare. Dacă refuzăm să Îi urmăm exemplu, El ne cheamă la dreptate, iar potrivit dreptății vom fi condamnați. Să fim și noi milostivi, să fim iertători! Să nu fim ca acel datornic căruia Împăratul i-a iertat foarte mult (10.000 de talanți), iar el n-a vrut apoi să îi ierte unui coleg foarte puțin (100 de dinari!)]


CREDINȚA ÎN DUMNEZEU, RUGĂCIUNEA ȘI POSTUL SUNT ABSOLUT NECESARE PENTRU ALUNGAREA DUHURILOR NECURATE DIN OAMENI ȘI OBȚINEREA VINDECĂRII. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 10-a după Rusalii, despre minunea vindecării fiului lunatic!)

 

AZI, 15 AUGUST, ESTE SĂRBĂTOARE: ADORMIREA MAICII DOMNULUI, PURUREA FECIOARA MARIA. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 15 august, dar și alte texte extrabiblice stabilite de Biserică pentru această sărbătoare! Haideți să zicem și noi o rugăciune pentru cele peste două milioane de persoane din România care poartă sfântul nume de Maria, numele Maicii Domnului nostru Iisus Hristos! Să zicem și pentru persoanele cu numele de Maria care au plecat în lumea de dincolo!) ÎN GENERAL, POTRIVIT TRADIȚIEI SFINTE A BISERICII, SE CONSIDERĂ CĂ MAICA DOMNULUI A ADORMIT (A MURIT) LA VÂRSTA DE 63 DE ANI, DIN DRAGOSTE DUPĂ FIUL EI. ATUNCI A VENIT DIN CER FIUL EI, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎNCONJURAT DE SLAVA ÎNGERILOR, ȘI A LUAT SUFLETUL EI. CORPUL EI A FOST ÎNMORMÂNTAT DE SFINȚII APOSTOLI (TOMA FIIND ABSENT) ÎN SATUL GHETSIMANI (ADICĂ ÎN IERUSALIM, LA POALELE MUNTELUI MĂSLINILOR), ÎNSĂ A TREIA ZI CORPUL EI A FOST ÎNVIAT ȘI LUAT LA CER. DUPĂ ÎNMORMÂNTARE APOSTOLII AU RĂMAS TIMP DE TREI ZILE LÂNGĂ MORMÂNT CÂNTÂND PSALMI, IAR A TREIA ZI A SOSIT TOMA ȘI I-A RUGAT SĂ DESCHIDĂ MORMÂNTUL PENTRU A-ȘI POTOLI ÎNTRISTAREA. CÂND AU DESCHIS MORMÂNTUL S-AU SPERIAT VĂZÂND CĂ ERA GOL. EI AU RĂMAS ACOLO, IAR SPRE SEARĂ LE-A APĂRUT ÎN VĂZDUH MAICA DOMNULUI CU MULȚIME DE ÎNGERI ȘI A VORBIT CU EI ASTFEL: BUCURAȚI-VĂ, CĂCI EU SUNT CU VOI ÎN TOATE ZILELE! (O, vai de noi, Maica Domnului! Mulți nici nu îndrăznim să credem minunile despre sfințenia ta, din cauza păcatelor noastre, sedimentate pe ochii sufletelor noastre! Te rugăm frumos, ajută-ne, Maica Domnului, să ne descotorosim de orice spurcăciune spirituală iudaistă, ateistă, antihristă, satanistă, care persistă în România, și luminează-ne mințile, simțurile, sentimentele, dorințele, aspirațiile, voințele, ființele! Îți mulțumim frumos, Maica Domnului! )

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...