joi, 1 septembrie 2022

INVENTATORUL EREI CREȘTINE ESTE DIONISIE EXIGUUL (sau Dionisie cel Smerit), PE CARE ÎL SĂRBĂTORIM AZI, 1 SEPTEMBRIE, ADICĂ ÎN PRIMA ZI A ANULUI BISERICESC. ERA ÎN ANUL 525 DUPĂ NAȘTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS CÂND DIONISIE EXIGUUL A ÎNFIINȚAT ERA CREȘTINĂ, NUMITĂ ȘI ERA NOASTRĂ. ADICĂ, DIONISIE A NUMĂRAT PENTRU PRIMA DATĂ ANII DE LA NAȘTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, ÎN ACEST SISTEM DE NUMĂRARE A ANILOR, A FĂCUT CALCULE ALCĂTUIND UN TABEL CU DATELE PAȘTILOR PENTRU 95 DE ANI, DIN ANUL 532 PÂNĂ ÎN ANUL 626. PÂNĂ LA DIONISIE ERA OBICEIUL CA ANII SĂ SE NUMERE DE LA ÎNCEPUTUL DOMNIEI ÎMPĂRATULUI ROMAN DIOCLEȚIAN. DIONISIE A ELIMINAT ACEST OBICEI DIN CAUZĂ CĂ DIOCLEȚIAN I-A PERSECUT PE CREȘTINI. ÎN PLUS, DIONISIE A EXPLICAT CĂ A ÎNCEPUT NUMĂRAREA ANILOR “DE LA ÎNTRUPAREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, PENTRU CA SĂ NE FIE MAI CUNOSCUT ÎNCEPUTUL NĂDEJDII, IAR PRICINA MÂNTUIRII OMENEȘTI (ADICĂ PATIMILE MÂNTUITORULUI NOSTRU) SĂ LUMINEZE CU MAI MULTĂ STRĂLUCIRE.” ... UNII CERCETĂTORI DE MAI TÂRZIU AU CONSTATAT CĂ DIONISIE A CALCULAT CU O EROARE DE 4 – 5 ANI, SAU CHIAR 6 – 7 ANI, ANUL ÎN CARE S-A NĂSCUT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ÎNSĂ ACEASTA NU MICȘOREAZĂ CU NIMIC IMPORTANȚA EREI CREȘTINE INVENTATE DE DIONISIE, ERĂ CARE RĂMÂNE, ORICUM, AȘA CUM A CALCULAT-O DIONISIE. PRIN URMARE, DATORITĂ LUI DIONISIE NOI AZI SPUNEM CĂ SUNTEM ÎN ANUL 2022, ADICĂ AU TRECUT 2022 DE ANI DE CÂND S-A ÎNTRUPAT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ... DIONISIE A TRĂIT CEA MAI MARE PARTE A VIEȚII SALE LA ROMA, CĂCI A FOST CHEMAT DE PAPA, PENTRU CALITĂȚILE SALE INTELECTUALE ȘI SPIRITUALE DEOSEBITE. AVÂND ÎN VEDERE FAPTUL CĂ ERA ORIGINAR DIN SCIȚIA MICĂ (DOBROGEA DE AZI) ȘI CĂ A AVUT O ALEASĂ VIAȚĂ DE PREOT CĂLUGĂR , DIONISIE EXIGUUL A FOST DECLARAT SFÂNT, ÎN ANUL 2008, DE CĂTRE SFÂNTUL SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE. ... MULȚUMIM FRUMOS SFINTE DIONISIE PENTRU CĂ, ȘI NOI ACUM, PRIN SISTEMUL DE NUMĂRARE A ANILOR PE CARE L-AI INVENTAT, AVEM OCAZIA SĂ NE AMINTIM DE UNDE ÎNCEPE NĂDEJDEA SAU SPERANȚA NOASTRĂ!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Să facem voia lui Dumnezeu urmându-L pe Hristos!”

Sfântul Dionisie cel Smerit.  https://ro.orthodoxwiki.org/Dionisie_cel_Smerit  http://www.sfintiromani.ro/ro/pagina/245/septembrie_dionisie_exiguul_viata.html  

 

Numărarea anilor de la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, sau înfiinţarea erei noastre creştine, s-a făcut în sec. VI după Hristos, de către Dionisie Exiguus, un călugăr originar din Scythia Minor (Dobrogea de azi) şi trăitor la Roma începând cu anul 500 după Hristos. Ca membru al Curiei Vaticanului, el a primit sarcina „să conceapă o metodă pentru a determina data Paştilor, după Regula alexandrină, aşa cum s-a reglementat de Sinodul de la Niceea.” În anul 525 Dionisie a introdus în tabelul său de Paşti numărarea anilor de la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, eliminând atunci obiceiul de a număra anii de la începutul domniei împăratului Diocleţian, persecutor al creştinilor.

Dionisie arăta că a început numărarea anilor „de la Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos, pentru ca să ne fie mai cunoscut începutul nădejdii, iar pricina mântuirii omeneşti (adică Patimile Mântuitorului nostru) să lumineze cu mai multă strălucire.” Acest sistem cronologic a fost adoptat în Italia încă din timpul lui Dionisie, apoi mai târziu în Franţa şi treptat în toată lumea.

Era creştină sau Anno Domini devine dominantă în Europa Apuseană după ce Beda Venerabilul a folosit-o în Istoria Ecleziastică a Poporului Englez, anul 731 după Hristos.

Unii cercetători de mai târziu au constatat că Dionisie a calculat cu o eroare de 4-5 ani, sau chiar 6-7 ani, anul în care S-a născut Domnul nostru Iisus Hristos. Cei care susţin că eroarea este de cel puţin 6 ani argumentează că el a uitat să pună anul zero pe axa timpului între anul 1 după Hristos şi anul 1 înainte de Hristos, şi de asemenea, nu a luat în seamă o perioadă de patru ani în care împăratul August a domnit cu numele de Octavian. Dionisie a pus Naşterea Domnului în anul 753 de la întemeierea Romei (ab Urbe condita).

...

Dionysius Exiguus Did Not Err when calculating the beginning of our era, 2016, Vladimir Blaha, https://www.academia.edu/21913019/Dionysius_Exiguus_Did_Not_Err_when_calculating_the_beginning_of_our_era

..............................................................................................................................

Aici am terminat de amintit faptul că pe 1 septembrie îl cinstim pe Sfântul Dionisie Exiguul.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

 

Recensământul roman, Era creştină, Steaua Betleemului

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...