joi, 1 septembrie 2022

INVENTATORUL EREI CREȘTINE ESTE DIONISIE EXIGUUL (sau Dionisie cel Smerit), PE CARE ÎL SĂRBĂTORIM AZI, 1 SEPTEMBRIE, ADICĂ ÎN PRIMA ZI A ANULUI BISERICESC. ERA ÎN ANUL 525 DUPĂ NAȘTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS CÂND DIONISIE EXIGUUL A ÎNFIINȚAT ERA CREȘTINĂ, NUMITĂ ȘI ERA NOASTRĂ. ADICĂ, DIONISIE A NUMĂRAT PENTRU PRIMA DATĂ ANII DE LA NAȘTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, ÎN ACEST SISTEM DE NUMĂRARE A ANILOR, A FĂCUT CALCULE ALCĂTUIND UN TABEL CU DATELE PAȘTILOR PENTRU 95 DE ANI, DIN ANUL 532 PÂNĂ ÎN ANUL 626. PÂNĂ LA DIONISIE ERA OBICEIUL CA ANII SĂ SE NUMERE DE LA ÎNCEPUTUL DOMNIEI ÎMPĂRATULUI ROMAN DIOCLEȚIAN. DIONISIE A ELIMINAT ACEST OBICEI DIN CAUZĂ CĂ DIOCLEȚIAN I-A PERSECUT PE CREȘTINI. ÎN PLUS, DIONISIE A EXPLICAT CĂ A ÎNCEPUT NUMĂRAREA ANILOR “DE LA ÎNTRUPAREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, PENTRU CA SĂ NE FIE MAI CUNOSCUT ÎNCEPUTUL NĂDEJDII, IAR PRICINA MÂNTUIRII OMENEȘTI (ADICĂ PATIMILE MÂNTUITORULUI NOSTRU) SĂ LUMINEZE CU MAI MULTĂ STRĂLUCIRE.” ... UNII CERCETĂTORI DE MAI TÂRZIU AU CONSTATAT CĂ DIONISIE A CALCULAT CU O EROARE DE 4 – 5 ANI, SAU CHIAR 6 – 7 ANI, ANUL ÎN CARE S-A NĂSCUT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ÎNSĂ ACEASTA NU MICȘOREAZĂ CU NIMIC IMPORTANȚA EREI CREȘTINE INVENTATE DE DIONISIE, ERĂ CARE RĂMÂNE, ORICUM, AȘA CUM A CALCULAT-O DIONISIE. PRIN URMARE, DATORITĂ LUI DIONISIE NOI AZI SPUNEM CĂ SUNTEM ÎN ANUL 2022, ADICĂ AU TRECUT 2022 DE ANI DE CÂND S-A ÎNTRUPAT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ... DIONISIE A TRĂIT CEA MAI MARE PARTE A VIEȚII SALE LA ROMA, CĂCI A FOST CHEMAT DE PAPA, PENTRU CALITĂȚILE SALE INTELECTUALE ȘI SPIRITUALE DEOSEBITE. AVÂND ÎN VEDERE FAPTUL CĂ ERA ORIGINAR DIN SCIȚIA MICĂ (DOBROGEA DE AZI) ȘI CĂ A AVUT O ALEASĂ VIAȚĂ DE PREOT CĂLUGĂR , DIONISIE EXIGUUL A FOST DECLARAT SFÂNT, ÎN ANUL 2008, DE CĂTRE SFÂNTUL SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE. ... MULȚUMIM FRUMOS SFINTE DIONISIE PENTRU CĂ, ȘI NOI ACUM, PRIN SISTEMUL DE NUMĂRARE A ANILOR PE CARE L-AI INVENTAT, AVEM OCAZIA SĂ NE AMINTIM DE UNDE ÎNCEPE NĂDEJDEA SAU SPERANȚA NOASTRĂ!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Să facem voia lui Dumnezeu urmându-L pe Hristos!”

Sfântul Dionisie cel Smerit.  https://ro.orthodoxwiki.org/Dionisie_cel_Smerit  http://www.sfintiromani.ro/ro/pagina/245/septembrie_dionisie_exiguul_viata.html  

 

Numărarea anilor de la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, sau înfiinţarea erei noastre creştine, s-a făcut în sec. VI după Hristos, de către Dionisie Exiguus, un călugăr originar din Scythia Minor (Dobrogea de azi) şi trăitor la Roma începând cu anul 500 după Hristos. Ca membru al Curiei Vaticanului, el a primit sarcina „să conceapă o metodă pentru a determina data Paştilor, după Regula alexandrină, aşa cum s-a reglementat de Sinodul de la Niceea.” În anul 525 Dionisie a introdus în tabelul său de Paşti numărarea anilor de la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, eliminând atunci obiceiul de a număra anii de la începutul domniei împăratului Diocleţian, persecutor al creştinilor.

Dionisie arăta că a început numărarea anilor „de la Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos, pentru ca să ne fie mai cunoscut începutul nădejdii, iar pricina mântuirii omeneşti (adică Patimile Mântuitorului nostru) să lumineze cu mai multă strălucire.” Acest sistem cronologic a fost adoptat în Italia încă din timpul lui Dionisie, apoi mai târziu în Franţa şi treptat în toată lumea.

Era creştină sau Anno Domini devine dominantă în Europa Apuseană după ce Beda Venerabilul a folosit-o în Istoria Ecleziastică a Poporului Englez, anul 731 după Hristos.

Unii cercetători de mai târziu au constatat că Dionisie a calculat cu o eroare de 4-5 ani, sau chiar 6-7 ani, anul în care S-a născut Domnul nostru Iisus Hristos. Cei care susţin că eroarea este de cel puţin 6 ani argumentează că el a uitat să pună anul zero pe axa timpului între anul 1 după Hristos şi anul 1 înainte de Hristos, şi de asemenea, nu a luat în seamă o perioadă de patru ani în care împăratul August a domnit cu numele de Octavian. Dionisie a pus Naşterea Domnului în anul 753 de la întemeierea Romei (ab Urbe condita).

...

Dionysius Exiguus Did Not Err when calculating the beginning of our era, 2016, Vladimir Blaha, https://www.academia.edu/21913019/Dionysius_Exiguus_Did_Not_Err_when_calculating_the_beginning_of_our_era

..............................................................................................................................

Aici am terminat de amintit faptul că pe 1 septembrie îl cinstim pe Sfântul Dionisie Exiguul.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

 

Recensământul roman, Era creştină, Steaua Betleemului

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 15 mai, în fiecare an, PESTE 12 MILIOANE DE PALESTINIENI DIN ÎNTREAGA LUME COMEMOREAZĂ NAKBA, și anume, CATASTROFA, adică EPURAREA ETNICĂ A PALESTINIENILOR DIN ANUL 1948. Înainte de Nakba, palestinienii locuiau în 1.300 de sate și orașe din Palestina istorică. În februarie 1947 Regatul Unit a anunțat că își va încheia mandatul asupra Palestinei și va preda această responsabilitate Organizației Națiunilor Unite înființată recent. ONU a propus un plan de a împărți Palestina în state separate, unul evreiesc și altul arab. Cea mai mare parte a teritoriului (56%) a fost alocată evreilor, care reprezentau o treime din populație și erau în majoritate imigranți recenți din Europa. Arabilor a fost alocat 42% din teritoriu, iar 2% reprezenta Ierusalimul sub administrație internațională. Îndată ce planul a fost adoptat, în acel noiembrie, forțele sioniste au început să atace orașele și satele palestiniene. Au ocupat 774 de așezări și au nimicit 530, forțând peste 250.000 de palestinieni să-și părăsească pământurile. Sioniștii erau foarte bine înarmați, folosind tancuri și arme lăsate în urmă de britanici. Pe 14 mai 1948 a fost înființat Statul Israel. Nakba a început în ziua următoare. Aproximativ 15.000 de palestinieni au fost uciși, într-o serie de atrocități în masă. În total, cel puțin 750.000 de palestinieni au fost expulzați din casele lor și de pe pământurile lor. Sioniștii au pus stăpânire pe 78% din Palestina istorică. Cele 22 de procente rămase au fost spintecate în ceea ce este acum Malul de Vest (Cisiordania) sub ocupație israeliană și Fâșia Gaza asediată de Israel. Palestinienii au fugit spre tabere de refugiați prin toată Palestina și în țările învecinate (Liban, Iordania, Siria). Mulți au păstrat cheile de la casele lor. Acele chei continuă să fie un simbol al dreptului lor de a se întoarce la casele lor. Ceea ce a început în 1948 rămâne cea mai lungă criză a refugiaților nerezolvată din lume. (traducere din videoclipul “Nakba, the ethnic cleansing of Palestinians in 1948 | By the Numbers”, publicat pe Facebook de Al Jazeera, la 15 mai 2025): https://www.facebook.com/watch/?v=1815279045705579 ... NAKBA COMEMORATĂ ȘI ÎNCĂ REPETATĂ!!! ... 77 DE ANI DE NAKBA!!!

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis și zice: "Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă!"  (Sfânta Evanghelie dup...