joi, 8 septembrie 2022

SĂRBĂTOAREA NAȘTEREA MAICII DOMNULUI sau SFÂNTA MARIE MICĂ ESTE PE 8 SEPTEMBRIE, ÎN FIECARE AN. PĂRINȚII MAICII DOMNULUI, IOACHIM ȘI ANA, DISPREȚUIȚI DE OAMENI ȘI MÂHNIȚI DIN CAUZĂ CĂ NU PUTEAU SĂ AIBĂ COPII, AU FOST RECOMPENSAȚI DE DUMNEZEU, DUPĂ ZECI DE ANI DE SUFERINȚE, CĂCI ȘI-AU MENȚINUT ÎN LUCRARE BUNĂ CREDINȚA LOR ÎN DUMNEZEU, RUGĂCIUNILE, JERTFELE LA TEMPLU, POSTURILE CUVENITE ȘI MILOSTENIILE FAȚĂ DE SĂRACI. DIN FIICA LOR, MARIA, URMA SĂ SE NASCĂ MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, EI DEVENIND ASTFEL BUNICII MÂNTUITORULUI LUMII. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 8 septembrie, precum și alte informații selectate de Biserică din textele apocrife ale Noului Testament!)

Pr. prof. Ion Ciungu   

 

“Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea; că din tine a răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru! Și dezlegând blestemul, a dat binecuvântare, și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viața veșnică.” (Troparul sărbătorii NAȘTEREA MAICII DOMNULUI) https://ro.orthodoxwiki.org/Na%C8%99terea_Maicii_Domnului

 

În Biblie nu sunt amintiți Părinții Maicii Domnului. Însă Biserica a selectat și a preluat unele informații din unele apocrife ale Noului Testament, mai precis din Protoevanghelia lui Iacob (scrisă în secolul al II – lea d. Hr.), transmițându-ne că Părinții Maicii Domnului se numeau Ioachim și Ana. După unele articole publicate pe website-uri ortodoxe oficiale, Ioachim și Ana au avut-o pe Prunca Maria la bătrânețe, ca dar deosebit de la Dumnezeu, după ce trăiseră ca soț și soție timp de 50 de ani fără să poată avea copii. După alte informații, mai precis după textele apocrife Evanghelia lui Pseudo – Matei și Evanghelia Nașterii Mariei,  Ioachim și Ana au avut-o pe Prunca Maria, ca dar deosebit de la Dumnezeu, după ce trăiseră ca soț și soție timp de 20 de ani fără să poată avea copii. https://basilica.ro/sf-si-dreptii-dumnezeiesti-parinti-ioachim-si-ana-%E2%80%A0-sf-cuv-chiriac-de-la-tazlau-%E2%80%A0-sf-cuv-onufrie-de-la-vorona-sf-parinti-de-la-sinodul-al-iii-lea-ecumenic-2/    ...   http://www.stathanasius.org/site/assets/files/7760/study_09_08_20.pdf  ... https://www.newadvent.org/fathers/0848.htm  ...  https://www.newadvent.org/fathers/0849.htm

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 8 septembrie este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 10, versetele 38 – 42 și din capitolul 11, versetele 27 – 28.


38 

Şi pe când mergeau ei, El a intrat într'un sat; iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. 

39 

Şi ea avea o soră ce se chema Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, Îi asculta cuvântul. 

40 

Iar Marta se silea cu multă slujire şi, apropiindu-se, a zis: „Doamne, oare nu socoteşti că sora mea m'a lăsat să slujesc singură? Spune-i deci să mă ajute“. 

41 

Şi răspunzând Domnul, i-a zis: „Marto, Marto, te'ngrijeşti şi pentru multe te sileşti, 

42 

ci un lucru trebuie; că Maria partea cea bună şi-a ales-o, care nu i se va lua“. 

27 

Şi a fost că pe când spunea El acestea, o femeie din mulţime, ridicându-şi glasul, I-a zis: „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi pieptul la care ai supt!“ 

28 

Iar El a zis: „Într'adevăr, fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc d“.

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/09/08

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna9

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=09

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

“NIMENI NU ESTE BUN, DECÂT NUMAI UNUL DUMNEZEU.” ACEASTĂ AFIRMAȚIE A FĂCUT-O FIUL LUI DUMNEZEU CARE A VENIT PRINTRE OAMENI, ADICĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. SE CUVINE SĂ EXPLICĂM FAPTUL CĂ DUMNEZEU ESTE BUN ÎN MOD ABSOLUT, IAR PERSOANELE CARE PARTICIPĂ LA BUNĂTATEA LUI DUMNEZEU POT DEVENI BUNE ÎN MOD RELATIV, ADICĂ PRIN RELAȚIA LOR CU DUMNEZEU. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 12-a după Rusalii, despre tânărul bogat care s-a apropiat de Domnul nostru Iisus Hristos cu următoarea întrebare: “Învăţătorule bun, ce bine să fac ca să am viaţă veşnică?”!)


AZI, 29 AUGUST, ESTE ZI DE SĂRBĂTOARE ÎN CARE SE ȚINE POST: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. (Să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 29 august, precum și alte informații istorice și liturgice în legătură cu această sărbătoare!) DECAPITAREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL S-A FĂCUT DIN ORDINUL REGELUI IROD ANTIPA, LA CEREREA FIICEI LUI VITREGE, SALOMEEA, ȘI A MAMEI EI, IRODIADA, ÎN CONTEXTUL OSPĂȚULUI ȘI DANSULUI, CU OCAZIA ZILEI DE NAȘTERE A LUI IROD. INFORMAȚIILE ACESTEA SUNT DIN SFINTELE EVANGHELII (DIN NOUL TESTAMENT) ȘI DIN “ANTICHITĂȚILE IUDAICE”, OPERĂ DIN SECOLUL I, A ISTORICULUI EVREU NECREȘTIN IOSIF FLAVIUS. DESPRE FAPTUL CĂ O BUCATĂ DE GHEAȚĂ ASCUȚITĂ I-A TĂIAT CAPUL SALOMEEI, ÎN RÂUL SEKARIS (SULA) DIN SPANIA, AFLĂM DIN “PROLOAGELE DE LA OHRIDA” SCRISE DE SFÂNTUL SÂRB NICOLAE VELIMIROVICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...