joi, 8 septembrie 2022

SĂRBĂTOAREA NAȘTEREA MAICII DOMNULUI sau SFÂNTA MARIE MICĂ ESTE PE 8 SEPTEMBRIE, ÎN FIECARE AN. PĂRINȚII MAICII DOMNULUI, IOACHIM ȘI ANA, DISPREȚUIȚI DE OAMENI ȘI MÂHNIȚI DIN CAUZĂ CĂ NU PUTEAU SĂ AIBĂ COPII, AU FOST RECOMPENSAȚI DE DUMNEZEU, DUPĂ ZECI DE ANI DE SUFERINȚE, CĂCI ȘI-AU MENȚINUT ÎN LUCRARE BUNĂ CREDINȚA LOR ÎN DUMNEZEU, RUGĂCIUNILE, JERTFELE LA TEMPLU, POSTURILE CUVENITE ȘI MILOSTENIILE FAȚĂ DE SĂRACI. DIN FIICA LOR, MARIA, URMA SĂ SE NASCĂ MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, EI DEVENIND ASTFEL BUNICII MÂNTUITORULUI LUMII. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 8 septembrie, precum și alte informații selectate de Biserică din textele apocrife ale Noului Testament!)

Pr. prof. Ion Ciungu   

 

“Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea; că din tine a răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru! Și dezlegând blestemul, a dat binecuvântare, și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viața veșnică.” (Troparul sărbătorii NAȘTEREA MAICII DOMNULUI) https://ro.orthodoxwiki.org/Na%C8%99terea_Maicii_Domnului

 

În Biblie nu sunt amintiți Părinții Maicii Domnului. Însă Biserica a selectat și a preluat unele informații din unele apocrife ale Noului Testament, mai precis din Protoevanghelia lui Iacob (scrisă în secolul al II – lea d. Hr.), transmițându-ne că Părinții Maicii Domnului se numeau Ioachim și Ana. După unele articole publicate pe website-uri ortodoxe oficiale, Ioachim și Ana au avut-o pe Prunca Maria la bătrânețe, ca dar deosebit de la Dumnezeu, după ce trăiseră ca soț și soție timp de 50 de ani fără să poată avea copii. După alte informații, mai precis după textele apocrife Evanghelia lui Pseudo – Matei și Evanghelia Nașterii Mariei,  Ioachim și Ana au avut-o pe Prunca Maria, ca dar deosebit de la Dumnezeu, după ce trăiseră ca soț și soție timp de 20 de ani fără să poată avea copii. https://basilica.ro/sf-si-dreptii-dumnezeiesti-parinti-ioachim-si-ana-%E2%80%A0-sf-cuv-chiriac-de-la-tazlau-%E2%80%A0-sf-cuv-onufrie-de-la-vorona-sf-parinti-de-la-sinodul-al-iii-lea-ecumenic-2/    ...   http://www.stathanasius.org/site/assets/files/7760/study_09_08_20.pdf  ... https://www.newadvent.org/fathers/0848.htm  ...  https://www.newadvent.org/fathers/0849.htm

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 8 septembrie este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 10, versetele 38 – 42 și din capitolul 11, versetele 27 – 28.


38 

Şi pe când mergeau ei, El a intrat într'un sat; iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. 

39 

Şi ea avea o soră ce se chema Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, Îi asculta cuvântul. 

40 

Iar Marta se silea cu multă slujire şi, apropiindu-se, a zis: „Doamne, oare nu socoteşti că sora mea m'a lăsat să slujesc singură? Spune-i deci să mă ajute“. 

41 

Şi răspunzând Domnul, i-a zis: „Marto, Marto, te'ngrijeşti şi pentru multe te sileşti, 

42 

ci un lucru trebuie; că Maria partea cea bună şi-a ales-o, care nu i se va lua“. 

27 

Şi a fost că pe când spunea El acestea, o femeie din mulţime, ridicându-şi glasul, I-a zis: „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi pieptul la care ai supt!“ 

28 

Iar El a zis: „Într'adevăr, fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc d“.

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/09/08

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna9

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=09

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

“NIMENI NU ESTE BUN, DECÂT NUMAI UNUL DUMNEZEU.” ACEASTĂ AFIRMAȚIE A FĂCUT-O FIUL LUI DUMNEZEU CARE A VENIT PRINTRE OAMENI, ADICĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. SE CUVINE SĂ EXPLICĂM FAPTUL CĂ DUMNEZEU ESTE BUN ÎN MOD ABSOLUT, IAR PERSOANELE CARE PARTICIPĂ LA BUNĂTATEA LUI DUMNEZEU POT DEVENI BUNE ÎN MOD RELATIV, ADICĂ PRIN RELAȚIA LOR CU DUMNEZEU. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 12-a după Rusalii, despre tânărul bogat care s-a apropiat de Domnul nostru Iisus Hristos cu următoarea întrebare: “Învăţătorule bun, ce bine să fac ca să am viaţă veşnică?”!)


AZI, 29 AUGUST, ESTE ZI DE SĂRBĂTOARE ÎN CARE SE ȚINE POST: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. (Să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 29 august, precum și alte informații istorice și liturgice în legătură cu această sărbătoare!) DECAPITAREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL S-A FĂCUT DIN ORDINUL REGELUI IROD ANTIPA, LA CEREREA FIICEI LUI VITREGE, SALOMEEA, ȘI A MAMEI EI, IRODIADA, ÎN CONTEXTUL OSPĂȚULUI ȘI DANSULUI, CU OCAZIA ZILEI DE NAȘTERE A LUI IROD. INFORMAȚIILE ACESTEA SUNT DIN SFINTELE EVANGHELII (DIN NOUL TESTAMENT) ȘI DIN “ANTICHITĂȚILE IUDAICE”, OPERĂ DIN SECOLUL I, A ISTORICULUI EVREU NECREȘTIN IOSIF FLAVIUS. DESPRE FAPTUL CĂ O BUCATĂ DE GHEAȚĂ ASCUȚITĂ I-A TĂIAT CAPUL SALOMEEI, ÎN RÂUL SEKARIS (SULA) DIN SPANIA, AFLĂM DIN “PROLOAGELE DE LA OHRIDA” SCRISE DE SFÂNTUL SÂRB NICOLAE VELIMIROVICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem LA CINCI SĂPTĂMÂNI DUPĂ SĂRBĂTOAREA SFINTELOR PAȘTI, în A ȘASEA DUMINICĂ A PAȘTILOR (sau A Șasea Duminică după Paști). Textul evanghelic programat să fie citit azi la Sfânta Liturghie este despre VINDECAREA ORBULUI DIN NAȘTERE DE CĂTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR. Minunea acestei vindecări o găsim relatată în Evanghelia după Sfântul Ioan, în capitolul 9. Să urmărim, timp de aprox. 6 minute, cum este redată această vindecare în filmul Iisus din Nazaret (1977) : https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1159768088550641 Numele orbului nu-l găsim în Sfânta Evanghelie. Dar, potrivit Sfintei Tradiții, numele orbului vindecat este CELIDONIUS. O tradiție atribuie Sfântului Celidonius întemeierea Bisericii Creștine din Nîmes, din Galia (Franța de azi). Sfântul Dimitrie al Rostovului, în al său Sinaxar Mare de asemenea menționează că numele omului orb era Celidonius. DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIULE AL LUI DUMNEZEU, PENTRU RUGĂCIUNILE PREACURATEI FECIOARE MARIA, SFÂNTA TA MAMĂ, TE RUGĂM FRUMOS, LUMINEAZĂ-NE OCHII SUFLETELOR NOASTRE, CA SĂ TE PUTEM VEDEA PE TINE MEDICUL SUPREM, AȘA CUM TE-A VĂZUT ORBUL DIN NAȘTERE PE CARE L-AI VINDECAT, ȘI APOI TE-A CUNOSCUT CA FIU AL LUI DUMNEZEU ȘI A CREZUT ÎN TINE! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS, PRIN DUHUL SFÂNT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN!

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis:  “ Atât cât sunt în lume, Eu sunt Lumina lumii. Acestea zicând, a scuipat jos şi a făcut tină din sc...