duminică, 11 septembrie 2022

DUMINICA DE AZI ESTE ÎNAINTE DE SĂRBĂTOAREA “ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI” (care va fi pe 14 septembrie, ca în fiecare an; putem observa în calendar că se dereglează numerotarea ordinii aritmetice a Duminicilor de după Rusalii, ca aproximativ în fiecare an; aritmetic vorbind, azi este Duminica a 13 de după Rusalii, dar, această Duminică nu o vom mai găsi scrisă în calendar, chiar dacă o vom căuta pe tot ciclul Anului Bisericesc, până la Rusaliile anului 2023; numerotarea capricioasă, din punct de vedere aritmetic, o vom avea până când va începe Postul Paștilor; așa că ne-am obișnuit, de ani de zile, să nu mai dăm importanță totdeauna ordinii aritmetice în numerotarea Duminicilor de după Rusalii, căci are prioritate o altă ordine, în funcție de sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, apoi în funcție de alte evenimente din Istoria Mântuirii Oamenilor … ) ÎN FIECARE AN ÎN ACEASTĂ DUMINICĂ, TEXTUL EVANGHELIC ESTE DESPRE COMPARAȚIA PE CARE O FACE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎNTRE ÎNĂLȚAREA ȘARPELUI DE ARAMĂ PE UN STÂLP, DE CĂTRE PROFETUL MOISE, ȘI ÎNĂLȚAREA PE CRUCE A FIULUI LUI DUMNEZEU CARE A DEVENIT FIUL OMULUI. PRIVIND SPRE ȘARPELE DE ARAMĂ, EVREII MUȘCAȚI DE ȘERPII VENINOȘI ERAU SALVAȚI TEMPORAR DE LA MOARTE. ÎN SCHIMB, PRIVIND CU CREDINȚĂ SPRE IISUS ÎNĂLȚAT PE CRUCE, ORICE OM, INDIFERENT DE ETNIE, PRIMEȘTE VIAȚA VEȘNICĂ DE LA TATĂL CERESC. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica înainte de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci! Dar, să ne amintim și de Lucrătorii cei Răi din Vie, textul pentru Duminica a 13-a după Rusalii!)

Pr. prof. Ion Ciungu   


Și grăia poporul împotriva lui Dumnezeu și împotriva lui Moise, zicând: "Ne-ai scos din Egipt ca să ne omori în pustie? Că aici nu este nici pâine, nici apă, și sufletul ni s'a scârbit de această hrană sărăcăcioasă 3". Atunci a trimis Domnul asupra poporului șerpii ucigași 4 care mușcau poporul; și mult popor a murit dintre fiii lui Israel. Și ducându-se poporul la Moise, a zis: "Păcătuit-am vorbind împotriva Domnului și'mpotriva ta; roagă-te tu Domnului, ca să'ndepărteze șerpii de la noi". Și Moise I s'a rugat Domnului pentru popor. Iar Domnul a zis către Moise: "Fă-ți un șarpe și pune-l pe un stâlp 5; și va fi că tot omul atins de mușcătura șerpească, de se va uita la el, va trăi". Și a facut Moise un șarpe de aramă și l-a pus pe un stâlp; și când un șarpe mușca vreun om, acela privea la șarpele cel de aramă și trăia. (Numeri, capitolul 21, versetele 5 – 9)  https://www.crestinortodox.ro/biblia/Numerele/Sarpele-de-arama/#8

Și era un om dintre farisei, cu numele Nicodim, care era fruntaș al Iudeilor. Acesta a venit noaptea la Iisus și I-a zis: "Rabbi, știm că de la Dumnezeu ai venit învătător; fiindcă aceste minuni pe care le faci Tu, nimeni nu le poate face dacă Dumnezeu nu este cu el".  Răspunsu-i-a Iisus și i-a zis: "Adevăr, adevăr iți spun: De nu se va naște cineva de sus, nu va putea să vadă împărăția lui Dumnezeu". … Și după cum Moise a înălțat șarpele în pustie, tot așa trebuie să Se înalțe Fiul Omului, pentru ca tot cel ce crede într'Însul să nu piară, ci să aibă viață veșnică. (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 3).

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica înainte de sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci este din Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 3, versetele 13 – 17:

13.

Şi nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer.

14.

Şi după cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului,

15.

Ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.

16.

Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.

17.

Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiscă, prin El, lumea.

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=3

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/09/11

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna9

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=09

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

“VIA”, ADICĂ “ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU”, A FOST LUATĂ DE LA EVREI, DIN CAUZĂ CĂ S-AU RĂZVRĂTIT MEREU ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU UCIGÂNDU-I PE OAMENII SFINȚI, ȘI A FOST DATĂ ALTOR POPOARE, INCLUSIV ROMÂNILOR. SĂ AVEM GRIJĂ ȘI SĂ NU NE ASEMĂNĂM CU EVREII CARE I-AU UCIS PE PROOROCII LUI DUMNEZEU ȘI CHIAR PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR, ADICĂ PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS!!! (Să ne amintim textul evanghelic din Duminica a 13 –a după Rusalii!)

“Vreau să cânt pentru prietenul meu cântecul lui de dragoste pentru via lui. Prietenul meu avea o vie pe o coastă mănoasă. El a săpat-o, a curăţit-o de pietre şi a sădit-o cu viţă de bun soi. Ridicat-a în mijlocul ei un turn, săpat-a şi un teasc. Şi avea nădejde că va face struguri, dar ea a făcut aguridă. … Acum vă voi face să ştiţi cum mă voi purta cu via mea: Strica-voi gardul ei şi ea va fi pustiită, dărâma-voi zidul ei şi va fi călcată în picioare. Şi o voi pustii! … Dar via Domnului Savaot este casa lui Israel …  El nădăjduia ca acesta să fie un popor fără păcate, dar iată-l plin de sânge. Nădăjduit-a să-I rodească dreptate, dar iată: răzvrătire.” (Cartea Profetului Isaia, capitolul 5, versetele 1 – 7) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=43&cap=5

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 13 - a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 21, vesetele 33 – 44:


Mt 21, 33-44

 

33 

Ascultaţi altă parabolă: Era un om stăpân al casei sale, care a sădit vie; şi a împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit turn şi a dat-o pe seama lucrătorilor, iar el s'a dus departe. 

34 

Iar când s'a apropiat vremea roadelor, şi-a trimis slujitorii la lucrători, ca să-i ia roadele; 

35 

dar lucrătorii, prinzându-i pe slujitori, pe unul l-au bătut, pe altul l-au omorât, iar pe altul l-au ucis cu pietre. 

36 

A mai trimis alţi slujitori, mai mulţi decât cei dintâi, şi tot aşa au făcut cu ei. 

37 

În cele din urmă l-a trimis la ei pe fiul său, zicând: De fiul meu se vor ruşina. 

38 

Dar lucrătorii viei, văzându-l pe fiu, au zis între ei: Acesta este moştenitorul; veniţi să-l omorâm şi să avem noi moştenirea lui!... 

39 

Şi, punând mâna pe el, l-au scos afară din vie şi l-au omorât. 

40 

Deci, când va veni stăpânul viei, ce le va face lucrătorilor acelora?“ 

41 

Iar ei I-au răspuns: „Pe cei răi cu rău îi va pierde, iar via o va da altor lucrători, care-i vor da roadele la vremea lor“. 

42 

Iisus le-a zis: „Oare niciodată n'aţi citit în Scripturi: Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns în capul unghiului; de la Domnul s'a făcut aceasta şi minunată este în ochii noştri? 

43 

De aceea vă spun: Lua-se-va de la voi împărăţia lui Dumnezeu şi i se va da neamului care-i va face roadele. 

44 

Cel ce va cădea pe piatra aceasta se va sfărâma, iar pe cel pe care ea va cădea, îl va zdrobi“.

Scurte explicații : 1) Via = Poporul Israel sub ocrotirea specială a lui Dumnezeu. 2) Stăpânul = Dumnezeu, Tatăl nostru Sfânt din Ceruri. 3) Gardul = Legea Sfântă dată de Dumnezeu evreilor. 4) Teascul = Altarul. 5) Turnul = Templul. … Legile și instituțiile sfinte pe care Dumnezeu le-a înființat în poporul Israel au făcut  ca acest popor să fie separat și deosebit de alte popoare. 6) Lucrătorii răi din vie = poporul evreu, în special elita iudaică (marii preoți, sanhedrinul, partidele fariseilor, saducheilor etc). 7) Slujitorii lui Dumnezeu = proorocii (de ex. : Isaia, Ieremia, Zaharia, Ioan Botezătorul). 8) Roadele viei = Faptele bune izvorâte din respectarea Legilor Sfinte ale lui Dumnezeu în viața de fiecare zi. 9) Fiul Stăpânului = Fiul Veșnic al Tatălui Ceresc, Fiu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. 10) Piatra din capul unghiului disprețuită de constructori = Fiul lui Dumnezeu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos, Disprețuit de poporul evreu, în special de elita iudaică.

https://biblehub.com/commentaries/matthew/21-33.htm

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

“NIMENI NU ESTE BUN, DECÂT NUMAI UNUL DUMNEZEU.” ACEASTĂ AFIRMAȚIE A FĂCUT-O FIUL LUI DUMNEZEU CARE A VENIT PRINTRE OAMENI, ADICĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. SE CUVINE SĂ EXPLICĂM FAPTUL CĂ DUMNEZEU ESTE BUN ÎN MOD ABSOLUT, IAR PERSOANELE CARE PARTICIPĂ LA BUNĂTATEA LUI DUMNEZEU POT DEVENI BUNE ÎN MOD RELATIV, ADICĂ PRIN RELAȚIA LOR CU DUMNEZEU. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 12-a după Rusalii, despre tânărul bogat care s-a apropiat de Domnul nostru Iisus Hristos cu următoarea întrebare: “Învăţătorule bun, ce bine să fac ca să am viaţă veşnică?”!)

 

AZI, 29 AUGUST, ESTE ZI DE SĂRBĂTOARE ÎN CARE SE ȚINE POST: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. (Să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 29 august, precum și alte informații istorice și liturgice în legătură cu această sărbătoare!) DECAPITAREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL S-A FĂCUT DIN ORDINUL REGELUI IROD ANTIPA, LA CEREREA FIICEI LUI VITREGE, SALOMEEA, ȘI A MAMEI EI, IRODIADA, ÎN CONTEXTUL OSPĂȚULUI ȘI DANSULUI, CU OCAZIA ZILEI DE NAȘTERE A LUI IROD. INFORMAȚIILE ACESTEA SUNT DIN SFINTELE EVANGHELII (DIN NOUL TESTAMENT) ȘI DIN “ANTICHITĂȚILE IUDAICE”, OPERĂ DIN SECOLUL I, A ISTORICULUI EVREU NECREȘTIN IOSIF FLAVIUS. DESPRE FAPTUL CĂ O BUCATĂ DE GHEAȚĂ ASCUȚITĂ I-A TĂIAT CAPUL SALOMEEI, ÎN RÂUL SEKARIS (SULA) DIN SPANIA, AFLĂM DIN “PROLOAGELE DE LA OHRIDA” SCRISE DE SFÂNTUL SÂRB NICOLAE VELIMIROVICI.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...