duminică, 28 august 2022

AVEM DATORII MORALE FAȚĂ DE DUMNEZEU, FAȚĂ DE APROAPELE ȘI FAȚĂ DE NOI ÎNȘINE. CONȘTIINȚA NOASTRĂ MORALĂ, DACĂ ESTE TREAZĂ, ADEVĂRATĂ ȘI DREAPTĂ, NE SPUNE CĂ NU NE-AM ÎMPLINIT ÎNTOTDEAUNA ACESTE DATORII CUM SE CUVINE. PRIMA DATORIE FAȚĂ DE DUMNEZEU ESTE SĂ-L CUNOAȘTEM, SĂ ȘTIM CINE ESTE EL, APOI SĂ-I CUNOAȘTEM LEGILE MORALE, SĂ-L RESPECTĂM, SĂ ÎL IUBIM, SĂ ÎL SLUJIM, SĂ ÎI MULȚUMIM ȘI SĂ-L SLĂVIM. PRECIS AVEM DATORII NEÎMPLINITE, DATORII RESTANTE, ATÂT FAȚĂ DE DUMNEZEU, CÂT ȘI FAȚĂ DE APROAPELE ȘI FAȚĂ DE NOI ÎNȘINE. [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, cum putem scăpa prin iertare de datoriile noastre morale restante, în așa fel încât conștiința noastră morală să fie în relații bune atât cu Dumnezeu, cât și cu aproapele și cu noi înșine! Azi în Duminica a 11-a după Rusalii, textul evanghelic, stabilit pentru a fi citit la Sfânta Liturghie, ni-L aduce în fața conștiinței pe Împăratul Milostiv, adică pe Dumnezeu, Care ne dă exemplu de iertare. Dacă refuzăm să Îi urmăm exemplu, El ne cheamă la dreptate, iar potrivit dreptății vom fi condamnați. Să fim și noi milostivi, să fim iertători! Să nu fim ca acel datornic căruia Împăratul i-a iertat foarte mult (10.000 de talanți), iar el n-a vrut apoi să îi ierte unui coleg foarte puțin (100 de dinari!)]

Pr. prof. Ion Ciungu

 

„Şi ne iartă nouă greşealele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri!” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 6, versetul 12) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=6

Răspunzându-i lui Petru despre iertare, Iisus a zis: "De aceea, semănatu-s'a împărăţia cerurilor cu un împărat care a vrut să se socotească cu slugile sale. Şi începând el să facă socoteala, i s'a adus un datornic cu zece mii de talanţi." ...

 

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 11-a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 18, versetele 23 – 35 :

Mt 18, 28-35.

 

23 

De aceea, asemănatu-s'a împărăţia cerurilor cu un împărat care a vrut să se socotească cu slugile sale. 

24 

Şi începând el să facă socoteala, i s'a adus un datornic cu zece mii de talanţi. 

25 

Dar neavând acela cu ce plăti, stăpânul său a poruncit să-l vândă pe el, şi pe femeia lui şi pe copiii lui şi toate câte are, ca să plătească. 

26 

Deci, căzând sluga aceea în genunchi, i se închina, zicând: Doamne, mai îngăduieşte-mă şi-ţi voi plăti tot. 

27 

Iar stăpânul slugii aceleia, milostivindu-se de el, i-a dat drumul şi i-a iertat datoria. 

28 

Dar, ieşind, sluga aceea a găsit pe unul din cei ce slujeau împreună cu el şi care-i datora o sută de dinari. Şi punând mâna pe el, îl sugruma, zicând: Plăteşte-mi ce eşti dator! 

29 

Şi căzându-i la picioare cel ce era slugă ca şi el, îl ruga, zicând: Mai îngăduieşte-mă şi-ţi voi plăti... 

30 

Dar el n'a vrut, ci mergând, l-a aruncat în închisoare, până ce va plăti datoria. 

31 

Iar celelalte slugi, văzând cele petrecute, s'au întristat foarte şi, venind, i-au spus stăpânului toate cele întâmplate. 

32 

Atunci, chemându-l stăpânul său, i-a zis: Slugă vicleană, toată datoria aceea ţi-am iertat-o, fiindcă m'ai rugat. 

33 

Nu trebuia oare ca şi tu să ai milă de cel ce este slugă împreună cu tine, aşa cum am avut eu milă de tine? 

34 

Şi mâniindu-se stăpânul său, l-a dat pe mâna chinuitorilor, până ce-i va plăti toată datoria. 

35 

Aşa vă va face vouă şi Tatăl Meu Cel ceresc dacă nu veţi ierta fiecare fratelui său, din toată inima“.

Un talant ca monedă putea fi de 34 kg de aur, sau 43 kg de argint.

Un dinar era plata pentru o zi de muncă.

Diferența între cele datorii este enormă și exprimă datoria noastră uriașă față de Dumnezeu în raport cu datoriile mici ale semenilor noștri față de noi.

https://www.crestinortodox.ro/biblia/Unitati-masura-monede-mentionate-Sfanta-Scriptura/

…..

Observăm că 10.000 de talanți reprezintă 200.000 de ani de lucru.      Philip Massey, The parable of the two debtors in modern terms, https://chimesnewspaper.com/13189/opinions/parable-two-debtors/
....

 https://www.oca.org/readings/daily/2022/08/28

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna8

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=08

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

CREDINȚA ÎN DUMNEZEU, RUGĂCIUNEA ȘI POSTUL SUNT ABSOLUT NECESARE PENTRU ALUNGAREA DUHURILOR NECURATE DIN OAMENI ȘI OBȚINEREA VINDECĂRII. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 10-a după Rusalii, despre minunea vindecării fiului lunatic!)

 

AZI, 15 AUGUST, ESTE SĂRBĂTOARE: ADORMIREA MAICII DOMNULUI, PURUREA FECIOARA MARIA. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 15 august, dar și alte texte extrabiblice stabilite de Biserică pentru această sărbătoare! Haideți să zicem și noi o rugăciune pentru cele peste două milioane de persoane din România care poartă sfântul nume de Maria, numele Maicii Domnului nostru Iisus Hristos! Să zicem și pentru persoanele cu numele de Maria care au plecat în lumea de dincolo!) ÎN GENERAL, POTRIVIT TRADIȚIEI SFINTE A BISERICII, SE CONSIDERĂ CĂ MAICA DOMNULUI A ADORMIT (A MURIT) LA VÂRSTA DE 63 DE ANI, DIN DRAGOSTE DUPĂ FIUL EI. ATUNCI A VENIT DIN CER FIUL EI, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎNCONJURAT DE SLAVA ÎNGERILOR, ȘI A LUAT SUFLETUL EI. CORPUL EI A FOST ÎNMORMÂNTAT DE SFINȚII APOSTOLI (TOMA FIIND ABSENT) ÎN SATUL GHETSIMANI (ADICĂ ÎN IERUSALIM, LA POALELE MUNTELUI MĂSLINILOR), ÎNSĂ A TREIA ZI CORPUL EI A FOST ÎNVIAT ȘI LUAT LA CER. DUPĂ ÎNMORMÂNTARE APOSTOLII AU RĂMAS TIMP DE TREI ZILE LÂNGĂ MORMÂNT CÂNTÂND PSALMI, IAR A TREIA ZI A SOSIT TOMA ȘI I-A RUGAT SĂ DESCHIDĂ MORMÂNTUL PENTRU A-ȘI POTOLI ÎNTRISTAREA. CÂND AU DESCHIS MORMÂNTUL S-AU SPERIAT VĂZÂND CĂ ERA GOL. EI AU RĂMAS ACOLO, IAR SPRE SEARĂ LE-A APĂRUT ÎN VĂZDUH MAICA DOMNULUI CU MULȚIME DE ÎNGERI ȘI A VORBIT CU EI ASTFEL: BUCURAȚI-VĂ, CĂCI EU SUNT CU VOI ÎN TOATE ZILELE! (O, vai de noi, Maica Domnului! Mulți nici nu îndrăznim să credem minunile despre sfințenia ta, din cauza păcatelor noastre, sedimentate pe ochii sufletelor noastre! Te rugăm frumos, ajută-ne, Maica Domnului, să ne descotorosim de orice spurcăciune spirituală iudaistă, ateistă, antihristă, satanistă, care persistă în România, și luminează-ne mințile, simțurile, sentimentele, dorințele, aspirațiile, voințele, ființele! Îți mulțumim frumos, Maica Domnului! )

 

CU O MARE AGITATĂ DE FURTUNĂ ESTE COMPARATĂ UNEORI VIAȚA NOASTRĂ, DIN CAUZA VALURILOR DE PROBLEME ȘI NECAZURI CARE NE IZBESC ȘI NE CAUZEAZĂ SPAIME ȘI DURERI. NUMAI FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NUMAI EL NE POATE SALVA DE LA SCUFUNDARE, CUM L-A SALVAT PE APOSTOLUL PETRU. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic din Duminica a 9-a după Rusalii, despre Potolirea furtunii pe Marea Galileii!)

 

MILA LUI IISUS FAȚĂ DE OAMENII CARE ÎL CAUTĂ SE ARATĂ PRIN FAPTELE LUI MINUNATE: VINDECAREA BOLNAVILOR ȘI ÎNMULȚIREA PÂINILOR ȘI A PEȘTILOR. AU MÂNCAT ȘI S-AU SĂTURAT APROXIMATIV 5.000 DE BĂRBAȚI, PLUS FEMEILE ȘI COPIII. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic din Duminica a 8-a după Rusalii, despre înmulțirea celor 5 pâini și a celor 2 pești! Haideți să Îi mulțumim și noi pentru sănătatea, pentru hrana și pentru viața pe care le avem de la El! Îți mulțumim frumos, prin Duhul Sfânt, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, pentru tot ce ne dai, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...