duminică, 14 august 2022

CU O MARE AGITATĂ DE FURTUNĂ ESTE COMPARATĂ UNEORI VIAȚA NOASTRĂ, DIN CAUZA VALURILOR DE PROBLEME ȘI NECAZURI CARE NE IZBESC ȘI NE CAUZEAZĂ SPAIME ȘI DURERI. NUMAI FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NUMAI EL NE POATE SALVA DE LA SCUFUNDARE, CUM L-A SALVAT PE APOSTOLUL PETRU. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic din Duminica a 9-a după Rusalii, despre Potolirea furtunii pe Marea Galileii!)

Pr. prof. Ion Ciungu


Iar Petru, începând să se scufunde, a strigat, zicând: „Doamne, scapă-mă!“ Iar Iisus, întinzându-Şi îndată mâna, l-a apucat şi i-a zis: „Puţin credinciosule, de ce te-ai îndoit?“ Şi suindu-se ei în corabie, vântul s'a potolit. Iar cei din corabie I s'au închinat, zicând: „Cu adevărat, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu!


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 9-a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 14, versetele 22 – 34:

Mt 14, 22-34

 

22 

Şi îndată Iisus i-a silit pe ucenici să intre în corabie şi să treacă înaintea Lui pe ţărmul celălalt, până ce El va da drumul mulţimilor. 

23 

Şi dând drumul mulţimilor, S'a suit în munte, ca să Se roage în deosebi e. Şi făcându-se seară, era singur acolo. 

24 

Iar corabia era la multe stadii departe de ţărm, fiind învăluită de valuri, căci vântul era împotrivă. 

25 

Iar la a patra strajă din noapte f, Iisus a venit la ei umblând pe mare. 

26 

Văzându-L umblând pe mare, ucenicii s'au înspăimântat, zicând că este nălucă, şi de frică au strigat. 

27 

Dar El le-a vorbit îndată, zicând: „Îndrăzniţi, Eu sunt; nu vă temeţi!“ 

28 

Iar Petru, răspunzând, a zis: „Doamne, dacă eşti Tu, porunceşte să vin la Tine pe apă“. 

29 

El i-a zis: „Vino!“ Iar Petru, coborându-se din corabie, a mers pe apă şi a venit la Iisus. 

30 

Dar văzând vântul puternic, s'a înfricoşat şi, începând să se scufunde, a strigat, zicând: „Doamne, scapă-mă!“ 

31 

Iar Iisus, întinzându-Şi îndată mâna, l-a apucat şi i-a zis: „Puţin credinciosule, de ce te-ai îndoit?“ 

32 

Şi suindu-se ei în corabie, vântul s'a potolit. 

33 

Iar cei din corabie I s'au închinat, zicând: „Cu adevărat, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu!“ 

34 

Şi, trecând marea, au venit pe uscat în Ghenizaret.

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/08/14

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna8

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=08

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

MILA LUI IISUS FAȚĂ DE OAMENII CARE ÎL CAUTĂ SE ARATĂ PRIN FAPTELE LUI MINUNATE: VINDECAREA BOLNAVILOR ȘI ÎNMULȚIREA PÂINILOR ȘI A PEȘTILOR. AU MÂNCAT ȘI S-AU SĂTURAT APROXIMATIV 5.000 DE BĂRBAȚI, PLUS FEMEILE ȘI COPIII. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic din Duminica a 8-a după Rusalii, despre înmulțirea celor 5 pâini și a celor 2 pești! Haideți să Îi mulțumim și noi pentru sănătatea, pentru hrana și pentru viața pe care le avem de la El! Îți mulțumim frumos, prin Duhul Sfânt, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, pentru tot ce ne dai, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin!)

 

DIN STRĂLUCIREA MINUNATĂ A SCHIMBĂRII LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNȚELEGEM NATURA LUI DUMNEZEIASCĂ ȘI REALITATEA SLAVEI ÎMPĂRĂȚIEI LUI DUMNEZEU. ÎNȚELEGEM LUMEA SFINȚENIEI. ÎNȚELEGEM GLASUL TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI CARE NE ÎNDEAMNĂ SĂ ASCULTĂM DE FIUL LUI IUBIT, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. (Haideți să conștientizăm cât cunoaștem și cât urmăm din Legea Noului Testament pe care ne-a dat-o Fiul lui Dumnezeu! Haideți să începem măcar cu textul evanghelic din ziua de azi, 6 august, când sărbătorim Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos! Să începem să ne schimbăm și noi gândirea, sentimentele și voința înspre Dumnezeu! Sau să continuăm, dacă deja am început! Frumusețea drumului este infinită! Știm că chiar Iisus este Calea!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...