joi, 21 februarie 2019

JOI, ÎN SĂPTĂMÂNA VAMEȘULUI ȘI FARISEULUI. TEXTELE BIBLICE PENTRU AZI






Pr. prof. Ion Ciungu







Iisus, Mântuitorul lumii și Judecătorul lumii și Profetul Prin Excelență, le spune apostolilor, și nouă, că nimeni dintre oameni, și nici dintre îngeri, nu cunoaște Ziua Venirii Lui ca Judecător al lumii. Dar, ne amintim, din textul evanghelic de ieri, miercuri în săptămâna vameșului și fariseului, că perioada Celei de A Doua Veniri a Lui, pentru judecarea lumii, a început imdediat după distrugerea Ierusalimului. Astfel că, El ne îndeamnă să fim pregătiți, ca niște slujitori fideli ai Lui, și să fim în rugăciune tot timpul, așteptându-L, pe tot parcursul acestei perioade, în rugăciune și în activitatea cu care El ne-a împuternicit pe fiecare dintre noi.




Joi, 21 februarie 2019: Textele biblice pentru azi (Săptămâna vameșului și fariseului)

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

[Suntem în 1. Prima Săptămână Pregătitoare pentru Postul Paștilor (Postul Paștilor începe în 11 martie 2019). Această săptămână se mai numește și Săptămâna vameșului și fariseului, căci duminica trecută, 17 februarie, a fost Duminica vameșului și farieului. (Urmează 2. A Doua Săptămâna Pregătitoare pentru Postul Paștilor: A Fiului risipitor; apoi 3. A Treia Săptămâna Pregătitoare pentru Postul Paștilor, când nu se mai mănâncă carne, dar se mănâncă lactate și ouă: A Lăsatului sec de carne sau A Înfricoșătoarei Judecăți.) Deci, mai sunt trei săptămâni până începe Postul Paștilor.]

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,




Textele biblice pentru azi, Joi, 21 februarie 2019 (Săptămâna vameșului și fariseului):





Marcu 13,31-14,2: Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. Iar despre ziua aceea şi despre ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl. Luaţi aminte, privegheaţi şi vă rugaţi, că nu ştiţi când va fi acea vreme. Este ca un om care a plecat în altă ţară şi, lăsându-şi casa, a dat puterea în mâna slugilor, dând fiecăruia lucrul lui, iar portarului i-a poruncit să vegheze. Vegheaţi, dar, că nu ştiţi când va veni stăpânul casei: sau seara, sau la miezul nopţii, sau la cântatul cocoşilor, sau dimineaţa. Ca nu cumva venind fără veste, să vă afle pe voi dormind. Iar ceea ce zic vouă, zic tuturor: Privegheaţi! Şi după două zile erau Paştile şi Azimile. Şi arhiereii şi cărturarii căutau cum să-l prindă cu vicleşug, ca să-L omoare. Dar ziceau: Nu la sărbătoare, ca să nu fie tulburare în popor.


1Ioan 1,8-2,6: Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înşine şi adevărul nu este întru noi. Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească pe noi de toată nedreptatea. Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos şi cuvântul Lui nu este întru noi. Copiii mei, acestea vi le scriu, ca să nu păcătuiţi, şi dacă va păcătui cineva, avem mijlocitor către Tatăl, pe Isus Hristos cel drept. El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre, dar nu numai pentru păcatele noastre, ci şi pentru ale lumii întregi. Şi întru aceasta ştim că L-am cunoscut, dacă păzim poruncile Lui. Cel ce zice: L-am cunoscut, dar poruncile Lui nu le păzeşte, mincinos este şi întru el adevărul nu se află. Iar cine păzeşte cuvântul Lui, întru acela, cu adevărat, dragostea lui Dumnezeu este desăvârşită. Prin aceasta, cunoaştem că suntem întru El. Cine zice că petrece întru El dator este, precum Acela a umblat, şi el aşa să umble.




…………..




……………………………….


…………….


.............................................


……………………………………………………………………………………………….

.............................








...............................


Duminică, 17 februarie 2019, conform calendarelor ortodox și greco-catolic, a fost Duminica Vameșului și fariseului.



Duminică, 24 februarie 2019, în calendarele ortodox și greco-catolic, este scrisă Duminica a 34-a după Rusalii. (Deși în realitate este a 39-a). Textul din Sfânta Evanghelie este despre Pilda fiului risipitor (pierdut, curvar, mort sufletește, dar care prin pocăință a înviat sufletește) : Luca 15, 11-32.

 .......................







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 15 mai, în fiecare an, PESTE 12 MILIOANE DE PALESTINIENI DIN ÎNTREAGA LUME COMEMOREAZĂ NAKBA, și anume, CATASTROFA, adică EPURAREA ETNICĂ A PALESTINIENILOR DIN ANUL 1948. Înainte de Nakba, palestinienii locuiau în 1.300 de sate și orașe din Palestina istorică. În februarie 1947 Regatul Unit a anunțat că își va încheia mandatul asupra Palestinei și va preda această responsabilitate Organizației Națiunilor Unite înființată recent. ONU a propus un plan de a împărți Palestina în state separate, unul evreiesc și altul arab. Cea mai mare parte a teritoriului (56%) a fost alocată evreilor, care reprezentau o treime din populație și erau în majoritate imigranți recenți din Europa. Arabilor a fost alocat 42% din teritoriu, iar 2% reprezenta Ierusalimul sub administrație internațională. Îndată ce planul a fost adoptat, în acel noiembrie, forțele sioniste au început să atace orașele și satele palestiniene. Au ocupat 774 de așezări și au nimicit 530, forțând peste 250.000 de palestinieni să-și părăsească pământurile. Sioniștii erau foarte bine înarmați, folosind tancuri și arme lăsate în urmă de britanici. Pe 14 mai 1948 a fost înființat Statul Israel. Nakba a început în ziua următoare. Aproximativ 15.000 de palestinieni au fost uciși, într-o serie de atrocități în masă. În total, cel puțin 750.000 de palestinieni au fost expulzați din casele lor și de pe pământurile lor. Sioniștii au pus stăpânire pe 78% din Palestina istorică. Cele 22 de procente rămase au fost spintecate în ceea ce este acum Malul de Vest (Cisiordania) sub ocupație israeliană și Fâșia Gaza asediată de Israel. Palestinienii au fugit spre tabere de refugiați prin toată Palestina și în țările învecinate (Liban, Iordania, Siria). Mulți au păstrat cheile de la casele lor. Acele chei continuă să fie un simbol al dreptului lor de a se întoarce la casele lor. Ceea ce a început în 1948 rămâne cea mai lungă criză a refugiaților nerezolvată din lume. (traducere din videoclipul “Nakba, the ethnic cleansing of Palestinians in 1948 | By the Numbers”, publicat pe Facebook de Al Jazeera, la 15 mai 2025): https://www.facebook.com/watch/?v=1815279045705579 ... NAKBA COMEMORATĂ ȘI ÎNCĂ REPETATĂ!!! ... 77 DE ANI DE NAKBA!!!

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis și zice: "Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă!"  (Sfânta Evanghelie dup...