miercuri, 13 februarie 2019

IISUS, FIUL LUI DUMNEZEU, N-A FOST UN EVREU DIN NAZARET, CI UN FILOSOF GREC, CU NUMELE DE APPOLONIUS, DIN TYANA, (CAPADOCIA, ANATOLIA ; ACTUALMENTE ÎN TURCIA). AȘA SUSȚINE TEORIA PROPUSĂ DE FILMUL AMERICAN „BIBLE CONSPIRACIES” (CONSPIRAȚIILE BIBLICE), LANSAT ÎN ANUL 2016, DISPONIBIL ONLINE LA CERERE PE SERVICIUL „AMAZON PRIME” DIN NOIEMBRIE 2017, ÎNSĂ, CĂRUIA I S-A FĂCUT MULTĂ PUBLICITATE ACUM, ÎN 2019, ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ. (articole în engleză din 12 și 9 februarie 2019; scurtă anunțare a știrii)




Pr. prof. Ion Ciungu









Mântuitorul și Judecătorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne spune astfel: “Orice păcat şi orice hulă se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului nu se va ierta. Celui care va zice cuvânt împotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta lui, nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie. Ori spuneţi că pomul este bun şi rodul lui e bun, ori spuneţi că pomul e rău şi rodul lui e rău, căci după roadă se cunoaşte pomul.” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 12, versetele 31-33). http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=12

 .....................







Despre filmul cu pretenție de „documentar”, „Bible Conspiracies”, care propagă teoria conform căreia Iisus n-a existat ca persoană istorică, ci ca persoană istorică a existat un filosof grec, pe nume Appolonius, care a făcut minuni, și pe care creștinii l-au adoptat sub numele de Iisus, Mesia, am aflat din articolul New Amazon Documentary Theorizes Jesus Is Actually a Greek Philosopher, Sparks Outrage , publicat în data de 12 februarie 2019, pe site-ul american de știri creștine CHRISTIAN HEADLINES, de Sarah Martin.



Sarah Martin a scris acest articol pe baza informațiilor publicate despre Bible Conspiracies de agenția rusă de știri Sputnik News în 9 februarie 2019 și de ziarul britanic The Independent (în 12 februarie 2019, articol de Tom Barnes).



Spicuiesc câteva idei din articolul scris de Tom Barnes:



Oricum, afirmația că Iisus nu a fost un personaj istoric genuin, sau că nu există dovezi despre existența Lui, are prea puțină greutate în fața experților universitari, căci aceștia, majoritatea, sunt de acord că Iisus a fost o persoană reală.



Dr. Simon Gathercole, conferențiar principal în Studiile Noului Testament, la Cambridge University, a zis că Appolonius a fost un personaj bine cunoscut în lumea antică și care adeseori a fost comparat cu Iisus.



Traduc în continuare răspunsurile date de Simon Gathercole:



„Există câteva surse foarte timpurii cu privire la Iisus. Epistolele lui Pavel au fost scrise la 20 de ani după moartea lui Iisus, iar o parte din Noul Testament de asemenea a fost scrisă de oameni care L-au cunoscut pe Iisus.



„Noi știm că primele epistole ale lui Pavel au fost scrise în anul 50 d. Hr. și Îl descriu pe Iisus ca fiind născut dintr-o femeie sub legea iudaică.



„Nu există nici o îndoială în dovezile din primele surse că Iisus a fost iudeu și nu grec.”



În contradicție totală cu argumentele oferite spre meditație de Bible Conspiracies, Dr. Gathercole a zis că a existat posibilitatea ca prima biografie a lui Appolonius, care a trăit aproximativ din anul 15 până în anul 100, să fi împrumutat de fapt din relatările despre viața lui Iisus.



„Biografia lui Appolonius, a fost scrisă de Philostratus la aproape 200 de ani [după epistolele lui Pavel], când Evangheliile erau cunoscute pe scară largă.



“Nu suntem siguri, dar e posibil ca Philostratus să fi împrumutat mereu povestiri din Evanghelii cu scopul de a arăta că Appolonius a fost un personaj egal cu Iisus, sau chiar superior Lui.”



.......................................................................................................



Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...