miercuri, 13 februarie 2019

IISUS, FIUL LUI DUMNEZEU, N-A FOST UN EVREU DIN NAZARET, CI UN FILOSOF GREC, CU NUMELE DE APPOLONIUS, DIN TYANA, (CAPADOCIA, ANATOLIA ; ACTUALMENTE ÎN TURCIA). AȘA SUSȚINE TEORIA PROPUSĂ DE FILMUL AMERICAN „BIBLE CONSPIRACIES” (CONSPIRAȚIILE BIBLICE), LANSAT ÎN ANUL 2016, DISPONIBIL ONLINE LA CERERE PE SERVICIUL „AMAZON PRIME” DIN NOIEMBRIE 2017, ÎNSĂ, CĂRUIA I S-A FĂCUT MULTĂ PUBLICITATE ACUM, ÎN 2019, ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ. (articole în engleză din 12 și 9 februarie 2019; scurtă anunțare a știrii)




Pr. prof. Ion Ciungu









Mântuitorul și Judecătorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne spune astfel: “Orice păcat şi orice hulă se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului nu se va ierta. Celui care va zice cuvânt împotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta lui, nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie. Ori spuneţi că pomul este bun şi rodul lui e bun, ori spuneţi că pomul e rău şi rodul lui e rău, căci după roadă se cunoaşte pomul.” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 12, versetele 31-33). http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=12

 .....................







Despre filmul cu pretenție de „documentar”, „Bible Conspiracies”, care propagă teoria conform căreia Iisus n-a existat ca persoană istorică, ci ca persoană istorică a existat un filosof grec, pe nume Appolonius, care a făcut minuni, și pe care creștinii l-au adoptat sub numele de Iisus, Mesia, am aflat din articolul New Amazon Documentary Theorizes Jesus Is Actually a Greek Philosopher, Sparks Outrage , publicat în data de 12 februarie 2019, pe site-ul american de știri creștine CHRISTIAN HEADLINES, de Sarah Martin.



Sarah Martin a scris acest articol pe baza informațiilor publicate despre Bible Conspiracies de agenția rusă de știri Sputnik News în 9 februarie 2019 și de ziarul britanic The Independent (în 12 februarie 2019, articol de Tom Barnes).



Spicuiesc câteva idei din articolul scris de Tom Barnes:



Oricum, afirmația că Iisus nu a fost un personaj istoric genuin, sau că nu există dovezi despre existența Lui, are prea puțină greutate în fața experților universitari, căci aceștia, majoritatea, sunt de acord că Iisus a fost o persoană reală.



Dr. Simon Gathercole, conferențiar principal în Studiile Noului Testament, la Cambridge University, a zis că Appolonius a fost un personaj bine cunoscut în lumea antică și care adeseori a fost comparat cu Iisus.



Traduc în continuare răspunsurile date de Simon Gathercole:



„Există câteva surse foarte timpurii cu privire la Iisus. Epistolele lui Pavel au fost scrise la 20 de ani după moartea lui Iisus, iar o parte din Noul Testament de asemenea a fost scrisă de oameni care L-au cunoscut pe Iisus.



„Noi știm că primele epistole ale lui Pavel au fost scrise în anul 50 d. Hr. și Îl descriu pe Iisus ca fiind născut dintr-o femeie sub legea iudaică.



„Nu există nici o îndoială în dovezile din primele surse că Iisus a fost iudeu și nu grec.”



În contradicție totală cu argumentele oferite spre meditație de Bible Conspiracies, Dr. Gathercole a zis că a existat posibilitatea ca prima biografie a lui Appolonius, care a trăit aproximativ din anul 15 până în anul 100, să fi împrumutat de fapt din relatările despre viața lui Iisus.



„Biografia lui Appolonius, a fost scrisă de Philostratus la aproape 200 de ani [după epistolele lui Pavel], când Evangheliile erau cunoscute pe scară largă.



“Nu suntem siguri, dar e posibil ca Philostratus să fi împrumutat mereu povestiri din Evanghelii cu scopul de a arăta că Appolonius a fost un personaj egal cu Iisus, sau chiar superior Lui.”



.......................................................................................................



Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu