duminică, 14 aprilie 2024

EVANGHELIA ÎNVIERII de la UTRENIA de DUMINICA: azi este Evanghelia întâia, de la MATEI 28, 16-20. După Învierea Sa, Domnul nostru Iisus Hristos Se arată la 11 ucenici, în Galileia, la muntele la care El le spusese să meargă. Când L-au văzut, ei s-au închinat în fața Lui; unii însă ezitau. Iisus i-a anunțat că El a primit toată puterea în Cer și pe Pământ. Apoi le-a încredințat misiunea de a merge să învețe toate neamurile (națiunile, etniile) și să le boteze în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Iisus a promis că va fi cu ei (și cu urmașii lor) până la sfârșitul lumii.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2919912921482532&set=a.711891222284724

 

Evangheliile Învierii, ... Evanghelia I-a – Mt 28, 16-20.

 


16

Iar cei unsprezece ucenici au mers în Galileea, la muntele unde le-a poruncit Iisus;

17
şi văzându-L, I s'au închinat, iar unii s'au îndoit.

18

Şi apropiindu-Se Iisus, le-a grăit, zicând: „Datu-Mi-s'a toată puterea în cer şi pe pământ.

19

Drept aceea, mergeţi şi învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh,

20
învăţându-le să păzească toate câte v'am poruncit Eu vouă. Şi iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin“.


 https://www.dervent.ro/s/b/index-C.php?id=AN-LECTIONAR-INVIERE

 

...

 

Matthew 28:16-20 (1st Matins Gospel)

16

Then the eleven disciples went away into Galilee, to the mountain which Jesus had appointed for them.

17

When they saw Him, they worshiped Him; but some doubted.

18

And Jesus came and spoke to them, saying, “All authority has been given to Me in heaven and on earth.

19

Go therefore and make disciples of all the nations, baptizing them in the name of the Father and of the Son and of the Holy Spirit,

20

teaching them to observe all things that I have commanded you; and lo, I am with you always, even to the end of the age. Amen.”

https://www.oca.org/readings/daily/2024/04/14/1

 

...

 

EOTHINON 1

Lecture du saint Évangile selon Matthieu (28,16-20)

En ce temps-là, les onze disciples s'en allèrent en Galilée, sur la montagne que Jésus leur avait désignée. Quand ils le virent, ils se prosternèrent devant lui; quelques-uns cependant hésitaient encore. Et Jésus, s'approchant, leur parla ainsi : Toute puissance m'a été donnée au ciel et sur la terre. Allez donc, enseignez toutes les nations, les baptisant au nom du Père et du Fils et du saint Esprit, leur apprenant à observer tout ce que je vous ai prescrit; et moi, je suis avec vous tous les jours jusqu'à la fin du monde. Amen.”

http://orthodoxievco.net/ecrits/liturg/clerge/evangile/01.pdf

 

...

 Zum Orthros (Erstes Auferstehungsevangelium): Mt 28,16-20

Evangelium nach Matthäus. Kapitel 28: 16 Die elf Jünger aber gingen nach Galiläa auf den Berg, wohin Jesus sie befohlen hatte. 17 Und als sie ihn sahen, beteten sie ihn an; einige ‹von ihnen› aber zweifelten. 18 Und Jesus trat hinzu, redete mit ihnen und sprach: Mir ist alle Vollmacht gegeben worden im Himmel und auf Erden. 19 Gehet also hin und machet alle Nationen zu Jüngern, und taufet sie auf den Namen des Vaters und des Sohnes und des Heiligen Geistes, 20 und lehret sie, alles zu bewahren, was ich euch geboten habe. Und siehe, ich bin mit euch alle Tage bis zur Vollendung des Weltalters. Amen. (Mt 28, 16-20)*” https://www.orthodoxer-kalender.de/

 

..............................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

EVANGHELIA ÎNVIERII de la UTRENIA de DUMINICA: azi este Evanghelia a 11-a, de la IOAN 21, 15-25. După Învierea Sa, Iisus Se arată a 3-a oară ucenicilor Săi, într-o dimineață, la țărmul Mării Tiberiadei (în Galileiea). Acolo El i-a așteptat cu mâncare, pește prăjit pe jăratec și pâine. După ce au prânzit, Iisus îl întreabă pe Petru de trei ori dacă Îl iubește mai mult decât ceilalți, amintindu-i de promisiunea pe care o făcuse înainte de Sfintele Patimi, dar amintindu-i astfel și de încălcarea promisiunii prin întreita lepădare. Petru a răspuns de fiecare dată că Îl iubește, însă după a 3-a întrebare s-a întristat și a răzpuns: "Doamne, Tu pe toate le ştii, Tu ştii că Te iubesc." Atunci Petru a fost reabilitat de 3 ori în misiunea de apostol, de păstor spiritual al oilor lui Iisus.

 

EVANGHELIA ÎNVIERII de la UTRENIA de DUMINICA: azi este Evanghelia a 10-a, de la IOAN 21, 1-14. După Învierea Sa, într-o dimineață, Iisus, pe țărmul Mării Tiberiadei (în Galileia), Se arată la 7 apostoli care erau cu corabia pe mare, la pescuit. Ei toată noaptea nu prinseseră nimic. Iisus i-a întrebat dacă au ceva de mâncare, iar ei au răspuns că nu au. Iisus le spune să arunce mreaja în partea dreaptă a corabiei, iar ei, ascultând de El, au prins atunci 153 de pești mari. Iisus îi așteaptă la țărm, cu mâncarea pregătită, pește pe jăratec și pâine.

 

EVANGHELIA ÎNVIERII de la UTRENIA de DUMINICA: azi este Evanghelia a 9 – a, de la IOAN 20, 19-31. Iisus Înviat Se arată la 10 ucenici (Toma fiind absent). Ucenicii stăteau încuiați în casă de frica iudeilor. După 8 zile, Iisus Înviat Se arată la 11 ucenici (Toma fiind prezent). Ucenicii stăteau încuiați în casă de frica iudeilor.

 

EVANGHELIA ÎNVIERII de la UTRENIA de DUMINICA: azi este Evanghelia a VIII – a, de la IOAN 20, 11 – 18. Maria Magdalena stătea afară lângă mormânt, plângând. ...

 

EVANGHELIA ÎNVIERII de la UTRENIA de DUMINICA: azi este Evanghelia a 7 – a, de la IOAN 20, 1-10. În dimineața Învierii, Maria Magdalena a venit la Mormântul lui Iisus, "dis-de-dimineaţă, fiind încă întuneric, şi a văzut piatra ridicată de pe mormânt." Atunci a alergat și a venit la Simon Petru, și la celălalt ucenic, pe care îl iubea Iisus, și le-a spus: "L-au luat pe Domnul din mormânt şi nu ştim unde L-au pus ...". … Ei au alergat la Mormânt … .

 

EVANGHELIA ÎNVIERII de la UTRENIA de DUMINICA: azi este Evanghelia a 6 – a, de la LUCA 24, 36-53. După Înviere, Iisus S-a arătat celor 11 apostoli și a mâncat în fața lor pentru a-i convinge că El într-adevăr are trup real, că El nu este numai un duh, cum credeau ei.

 

EVANGHELIA ÎNVIERII de la UTRENIA de DUMINICA: azi este Evanghelia a 5 – a, de la LUCA 24, 13-35. După Înviere, Iisus Se arată la doi ucenici pe drumul spre localitatea Emaus, fără ca ei să-L recunoască. Apoi, în Emaus, la cină, L-au recunoscut, dar atunci El a dispărut din fața lor.

 

EVANGHELIA ÎNVIERII de la UTRENIA de DUMINICA: azi este Evanghelia a 4 – a, de la LUCA 24, 1-12. "Iar în ziua cea dintâi de după sâmbătă, foarte de dimineaţă, ele au venit la mormânt aducând miresmele pe care le pregătiseră."

 

EVANGHELIA ÎNVIERII de la UTRENIA de DUMINICA: azi este Evanghelia a 3 – a, de la MARCU 16, 9 – 20. "Şi după ce a înviat dimineaţa, în ziua cea dintâi a săptămânii, El i S'a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese şapte demoni." ...

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în VINEREA MARE, în VINEREA PAȘTILOR, adică VINERI ÎN A ȘAPTEA SĂPTĂMÂNĂ din POSTUL SFINTELOR PATIMI ALE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. În Vinerea Mare sărbătorim, prin post negru (cine poate), următoarele evenimente din Viața Domnului nostru Iisus Hristos: 1) DUCEREA LUI, DE CĂTRE ELITA IUDAICĂ, ÎN FAȚA GUVERNATORULUI ROMAN PILAT, PENTRU A FI JUDECAT ȘI CONDAMNAT LA MOARTE. Două acuze principale a adus elita iudaică contra lui Iisus, una religioasă, iar alta politico-socială: a) Iisus a comis blasfemie prin faptul că a pretins a fi Mesia, Fiul lui Dumnezeu (Ioan 19, 7); b) Iisus s-a declarat rege și răzvrătește poporul, împiedicând plata taxelor către Cezarul din Roma. Prin urmare Iisus este contra Cezarului. (Luca 23, 2; Ioan 19, 12). Dar, Pilat a considerat că Iisus este nevinovat și voia să-L elibereze. Însă, evreii l-au avertizat pe Pilat că dacă-L eliberează pe Iisus înseamnă că Pilat nu este prieten cu Cezarul. Astfel că Pilat, pentru a evita o astfel de acuză la adresa sa, în final a cedat presiunilor făcute de evrei și L-a dat pe Iisus să fie răstignit. Totuși, Pilat, înainte de a ceda, a vrut să arate public faptul că nu este de acord cu evreii care-L condamnă pe Iisus, și “luând apă şi-a spălat mâinile înaintea mulţimii, zicând: Nevinovat sunt de sângele Dreptului acestuia. Voi veţi vedea. Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!” (Matei 27, 24-25). https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/7170529043053245 ... https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1940029443066723 ... 2) RĂSTIGNIREA ȘI MOARTEA; 3) COBORÂREA DE PE CRUCE; 4) PUNEREA ÎN MORMÂNT. Potrivit cărții de cult numită Triod, în Sfânta și Marea Vineri prăznuim Sfintele și Mântuitoarele și Înfricoșătoarele Pătimiri ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, și înainte de toate Crucea și Moartea, pe care le-a primit de bună voie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu Domnul. ... ... Haideți, și noi cei de azi, asemenea tâlharului din dreapta, să ne recunoaștem și noi păcatele în fața lui Iisus, și să nu ratăm ocazia de a-L ruga să-Și amintească de noi când va veni în Împărăția Sa! ... Haideți să ne amintim Cele Șapte “Cuvinte” Ale Mântuitorului Pe Cruce, precum și textele evanghelice care se citesc în Sfânta și Marea Zi Vineri! (Sfântă Liturghie nu se face în Vinerea Mare, fiind zi de Post total: “Dacă este cineva prea neputincios sau prea bătrân și nu va putea să petreacă postind, să i se dea numai pâine și apă, după apusul soarelui. Așa am luat din sfintele porunci ale Sfinților Apostoli, să nu mâncăm în Vinerea Mare, că și cuvântul Domnului către farisei zice: Dacă se va lua Mirele de la dânșii, atunci vor posti în acele zile.” Așa scrie în Triod.) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2691082877724884

Pr. prof. Ion Ciungu   “Pomeneşte-mă, Doamne, când vei veni în împărăţia Ta!”  (Acestea sunt cuvintele tâlharului de pe crucea din dreap...