vineri, 26 aprilie 2024

VINERI, în SĂPTĂMÂNA A ȘASEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, adică în SĂPTĂMÂNA FLORIILOR, haideți să citim și noi măcar câteva texte comemorative și câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD! ... POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, acum ne aflăm ÎNTRE DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA ȘI SÂMBĂTA LUI LAZĂR. Pe Lazăr, care era mort și pus în mormânt de patru zile, l-a înviat Domnul nostru Iisus Hristos, producând uimire și admirație printre iudei. Astfel că tot mai multă lume îl urmează pe Iisus. Elita iudaică, văzându-se neglijată prin faptul că tot mai mulți iudei se încred în Iisus și-L urmează, a decis, din invidie, să-L omoare pe Iisus, și să-l omoare și pe Lazăr. Elita iudaică și-a justificat deciziile cu argumente politico-patriotice, zicând că dacă-L vor lăsa pe Iisus în viață toți vor crede în El și atunci vor veni romanii care le vor lua țara și neamul. Cu alte cuvinte, elita Îl acuza pe Iisus că nu este patriot și că îi favorizează pe romani. ... DAR ȘTIM CĂ, CHIAR DACĂ L-AU UCIS PE IISUS, iudeii tot au fost cuceriți de romanii care le-au luat țara. Sau mai bine spus, TOCMAI DIN CAUZĂ CĂ L-AU UCIS PE IISUS, EVREII, ca pedeapsă de la Dumnezeu, AU FOST CUCERIȚI DE ROMANII CARE LE-AU LUAT ȚARA. De atunci evreii nu au mai avut țară până în anul 1948, când s-a format statul Israel! ... DUPĂ SÂMBĂTA LUI LAZĂR urmează DUMINICA FLORIILOR, când vom sărbători INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 


 

“Adunatu-s-au astăzi mulțime de iudei din Ierusalim în Betania și s-au întristat împreună cu surorile lui Lazăr; iar a doua zi cunoscând că s-a sculat din mormânt, s-au pornit spre uciderea lui Hristos!” (vineri dimineața, la Utrenie)

 

“Lângă uși este Hristos, nu te mai întrista Betanie; că va schimba jalea ta în bucurie, înviindu-l din mormânt pe Lazăr cel crescut întru tine, care Îl laudă întru toți vecii!” (vineri dimineața, la Utrenie)

 

“Vrând, Cuvinte, să-l răpești din moarte pe prietenul Tău, Te sârguiești a fi omorât pentru noi după trup, făcându-i pe oamenii cei credincioși nemuritori, Unule, Cel Ce ești fără de moarte!” (vineri dimineața, la Utrenie)

 

“Vine Domnul, deschideți porțile tale, Betanie! Primește-L cu credință pe Stăpânul, că vine să-l scoale din mormânt pe Lazăr, ca un Atotputernic!” (vineri dimineața, la Utrenie)

 

“Doamne, vrând să vezi mormântul lui Lazăr, Cel Ce aveai a Te sălășlui în mormânt de bunăvoie, ai întrebat: Unde l-ați pus pe el? Și aflând ceea ce nu era să nu știi, ai strigat pe cel ce-l iubeai: Lazăre, vino afară! Și L-a ascultat cel fără suflare pe Cel Ce i-a dat suflare, pe Tine, Mântuitorul sufletelor noastre!” (vineri seara, la Vecernie)

 

“Lacrimile Martei și ale Mariei le-ai potolit, Doamne, sculându-l pe Lazăr din morți, Mântuitorule, și arătându-l pe mort însuflețit cu puterea Ta!” (vineri seara, la Pavecernița Mare)

 

“Încuietorile iadului le-ai sfărâmat atunci, strigându-l pe Lazăr; și ai clătinat puterea vrăjmașului și l-ai făcut de s-a cutremurat de Tine, Unule, Mântuitorule, mai înainte de răstignirea Ta!” (vineri seara, la Pavecernița Mare)

 

“Slavă Ție Celui Ce doar ai strigat și îndată l-ai sculat din mormânt pe prietenul Lazăr, pe cel mort de patru zile!” (vineri seara, la Pavecernița Mare)

 

“Auzit-a cel fără suflare glasul Tău și, însuflețindu-se, îndată s-a sculat din morți, slăvindu-Te pe Tine, Doamne!” (vineri seara, la Pavecernița Mare)

 

“Lăcrimat-ai, Doamne, pentru Lazăr, arătând că ești om; sculatu-l-ai, Stăpâne, pe cel mort, și ai arătat popoarelor că ești Fiul lui Dumnezeu!” (vineri seara, la Pavecernița Mare)

 https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

http://www.st-sergius.org/services/services9.html

...

"Today a great multitude of the Jews have come from Jerusalem to Bethany to grieve with the sisters of Lazarus; but on the next morn, upon learning that Lazarus had come forth from the tomb, they sought after Christ to kill Him."

http://www.st-sergius.org/services/triod/65.pdf

 

 ................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/04/miercuri-in-cincea-saptamana-sfantului.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/04/joi-in-treia-saptamana-sfantului-post.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/03/vineri-in-doua-saptamana-sfantului-post.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/03/joi-in-doua-saptamana-sfantului-post-al.html

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A DOUA ZI DE PAȘTI, în LUNEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre DUMNEZEU PE CARE NICIODATĂ NIMENI NU L-A VĂZUT, dar PE CARE PUTEM SĂ-L CUNOAȘTEM numai PRIN FIUL SĂU FĂCUT OM, adică PRIN DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Pe Dumnezeu nimeni nu-L poate cunoaște în esența Sa. Numai Fiul Cel Veșnic al lui Dumnezeu, Fiu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, numai El L-a făcut cunoscut oamenilor pe Veșnicul și Atotputernicul Dumnezeu Care este Atotsfânt și Iubitor de oameni, Care este Creatorul tuturor celor văzute și nevăzute. Fiul ne-a învățat să-L numim pe Dumnezeu Tată și să ne adresăm Lui astfel: "Tatăl nostru Care ești în Ceruri, sfințească-se numele Tău!" ... Numai Fiul lui Dumnezeu Făcut Om, adică NUMAI DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE LUMINEAZĂ CUNOAȘTEREA ȘI VIAȚA. Nici chiar oamenii sfinți, cum este Sfântul Ioan Botezătorul, nu au pretenția că Îl pot înlocui pe Fiul lui Dumnezeu. ... Haideți să încercăm să ne conștientizăm poziția noastră în relație cu Persoanele Sfinte, despre Care este vorba în textul evanghelic de azi! Haideți să încercăm să începem să ne luminăm astfel sufletele, sau să continuăm să ne luminăm astfel sufletele! ... În vechime, catehumenii nou botezați petreceau întreaga Săptămână Luminată în biserică, fiecare îmbrăcat în cămașa albă pe care a primit-o la botez. (The Bright Week, La Semaine Radieuse, Die Lichte Woche, Svétlaya Sedmítsa, Diakainísimos Εvdomáda ... )

Pr. prof. Ion Ciungu   “Pe Dumnezeu nimeni niciodată nu L-a văzut; Fiul Cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, El L-a făcut cunosc...