marți, 21 august 2018

PRIMA SCRISOARE ADRESATĂ DE PAPA FRANCISC TUTUROR CELOR APROXIMATIV 1,2 MILIARDE DE CATOLICI DIN LUME REFERITOARE LA ABUZUL SEXUAL AL CLERULUI. UNII CRITICI SPUN CĂ COMENTARIILE PAPEI SUNT ÎNDRĂZNEȚE, IAR ALȚII SPUN CĂ SUNT PREA NEÎNSEMNATE ȘI PREA TÂRZII (articole în engleză din 20 august 2018 ; scurtă anunțare a știrii). S-AR PUTEA CA TOT AȘA DE ÎNDRĂZNEȚE, NEÎNSEMNATE ȘI TÂRZII SĂ FIE COMENTARIILE PATIARHILOR ORTODOCȘI REFERITOARE LA UCIDERILE DE BEBELUȘI PRIN AVORT ? ÎN MARE DECADENȚĂ SUNT CREȘTINII !!!



de pr.prof. Ion Ciungu






„Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării. ... Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri.” (Matei cap. 18, versetele 6 și 10). http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=18
………
………
…………….



Această scrisoare a Papei Francisc a fost publicată din cauza faptului că Biserica Romano-Catolică se confruntă acum cu multe scandaluri de abuzuri sexuale din partea clericilor în mai multe țări, între care SUA, Chile și Australia. Scrisoarea vine cu câteva zile înainte de vizita lui Francisc în Irlanda, țară care este încă sub șocul efectelor propriei crize de abuz. 

Așa am aflat din articolul POPE CONDEMNS 'LONG IGNORED' SEXUAL ABUSE AFTER DAMNING PENNSYLVANIA GRAND JURY REPORT , (Papa condamnă abuzul sexual mult timp ignorant, după criticul raport al marelui juriu din Pennsylvania), publicat în data de 20 august 2018, pe site-ul de știri creștine Christian Today din Londra, de Philip Pullella și Steve Scherer.



Despre modul în care criticii privesc scrisoarea lui Francisc am aflat din articolul Critics say pope’s comments are both ‘bold’ and ‘too little, too late’, (Criticii zic că comentariile papei sunt atât `îndrăznețe` cât și `prea neînsemnate, prea târzii`), publicat în data de 20 august 2018, pe site-ul din Washington D.C., Religion News Service, de Emily McFarlan Miller.



„« Cu rușine și cu pocăință, noi recunoaștem în calitate de comunitate bisericească faptul că nu eram unde s-ar fi cuvenit să fim, că nu am acționat la timpul oportun, dându-ne seama de amploarea și de gravitatea pagubelor făcute atât de multor vieți, » a scris Francisc într-o scrisoare publicată luni (20 august).”



« Noi nu am arătat nici o grijă față de cei micuți; i-am abandonat. »




Scrisoarea poate fi citită la următorul link:






Papa Francisc conduce o slujbă de priveghere la  rugăciunea de seara, la Circus Maximus din Roma, în 11 august 2018. (AP Photo/Andrew Medichini)

.....................................



Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



Despre faptul că Patriarhul României a decorat, în anul 2014, 18 medici din Timișoara care refuză să mai facă avorturi ne putem aminti și din articolul următor:




Despre lege contra avorturilor, aici:





…………….


Despre apelul Patriarhului Kirill al Rusiei contra reducerii avortului, observăm din următorul articol din 2015 : “Russian Patriarch Calls For Abortion Curbs, Touts Conservative Values”: https://www.rferl.org/a/russia-religion-patriarch-abortion/26807767.html

În august 2017 rușii aveau 1 million de semnături adunate pentru interzicerea avortului, după cum observăm din articolul “Putin’s Next Target Is Russia’s Abortion Culture”: https://foreignpolicy.com/2017/10/03/putins-next-target-is-russias-abortion-culture/

......................................



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole :












Despre abuzul de putere asupra femeilor, dezvăluit de mișcarea  #MeToo, aici:




Despre abuzul de putere în baza funcției sociale ne amintim și din acest articol, unde e vorba de doi judecători evrei :

Profetul Daniel (17 decembrie ), (aspecte: moral, istoric, mesianic, eshatologic)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...