sâmbătă, 23 decembrie 2017

ABANDONAREA CELIBATULUI NU VA OPRI ABUZUL SEXUAL DIN PARTEA PREOȚILOR (articol din 19 decembrie 2017, scris de analistul de rang superior, și preot romano-catolic american, Thomas Reese)


traducere de pr.prof. Ciungu Ion

Mai înainte de oricine și de orice să ne amintim ce ne spune Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos :

 „Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării. ... Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri.” (Matei cap. 18, versetele 6 și 10)[1]


( a. Introducere; b. Abandonarea celibatului nu va opri abuzul sexual din partea preoților; c. Doi episcopi ortodocși români, și un preot ortodox român, și-au pierdut funcțiile, în anul acesta, 2017, din cauza scandalurilor sexuale; d. Prin păcatele de moarte se pierde harul divin)


a.  Introducere

Două evenimente recente și semnificative cu privire la abuzurile sexuale mai vechi ale preoților romano-catolici au legătură cu articolul “Abandoning celibacy won’t stop sexual abuse by priests”, publicat de Thomas Reese pe site-ul agenției de știri Religion News Service din Washington D.C.

Primul eveniment a fost prezentarea, în 15 decembrie 2017, a Raportului Final, de către Comisia Regală Australiană pentru Răspunsurile Instituționale referitoare la Abuzarea Sexuală a Copiilor.[2] „Comisia a lucrat timp de cinci ani cu o contribuție extinsă din partea experților și a publicului. Ea a publicat un raport în 17 volume (17-volume report) cu 115 pagini de recomandări (recommendations) către stat și către guverne naționale, către biserici și alte instituții.” 

Al doilea eveniment a fost moartea la Roma, în 20 decembrie 2017, a cardinalului Bernard Law, la vârsta de 86 de ani, cardinal care din 1984 până în 2002 a fost arhiepiscop de Boston și a fost nevoit să demisioneze fiind acuzat că a protejat preoții care au abuzat sexual copii.[3] “Începând din anul 1950, mai mult de 6.500, sau aproximativ 6 %, din preoții din Statele Unite au fost acuzați de molestarea copiilor, iar Biserica Americană a plătit mai mult de 3 miliarde de dolari drept compensație victimelor, potrivit studiilor comandate de episcopii din Statele Unite și de rapoartele mass-mediei.”[4]


b.   Abandonarea celibatului nu va opri abuzul sexual din partea preoților


Traduc prima parte a articolului Abandoning celibacy won’t stop sexual abuse by priests,[5] introducând subtitluri:

Raportul Comisiei Regale Australiene este important, dar nu sunt importante recomandările făcute în el către Biserica Romano-Catolică cu privire la celibat și la mărturisirea sacramentală

Orice persoană angajată în protecția copiilor ar trebui să studieze cu atenție importantul raport (report ) al Comisiei Regale Australiene pentru Răspunsurile Instituționale referitoare la Abuzarea Sexuală a Copiilor.

Dar nu recomandările către Biserica Catolică referitoare la celibat și la mărturisirea sacramentală, asupra cărora s-a concentrat în principal atenția mass-mediei.

Comisia a zis că Conferința Episcopilor Catolici Australieni ar trebui să încerce să influențeze insistent Sfântul Scaun “să ia în considerare introducerea celibatului voluntar pentru clerul diocezan” și a argumentat că „celibatul obligatoriu (pentru cler) și castitatea promisă solemn (pentru membrii institutelor religioase) au contribuit la apariția abuzului sexual față de copii, mai ales în combinație cu alți factori de risc.”

Raportul de asemenea zice că celibatul obligatoriu e posibil să fi contribuit la diferite forme de disfuncție psihosexuală, inclusiv imaturitate psihosexuală, care constituie un risc permanent pentru securitatea copiilor.”

Comisia raportează că 7% din preoții catolici australieni au fost abuzatori. Aceasta înseamnă că 93% nu au fost. Dar chiar și bărbați necelibatari, chiar și bărbați căsătoriți, abuzează copii. Preoții nu comit mai mult abuz decât alți bărbați.

Eu chiar susțin celibatul voluntar pentru clerul diocezan, dar nu ca o soluție la criza abuzurilor sexuale. Influența celibatului asupra abuzării sexuale nu a fost dovedită. Comisia raportează că 7% din preoții catolici australieni au fost abuzatori. Aceasta înseamnă că 93% nu au fost. Care sunt procentele comparabile pentru alte categorii de bărbați, ca de exemplu lideri religioși necelibatari, antrenori, învățători, îngrijitori de copii pe timpul zilei, liderii de cercetași și personalul din instituțiile școlare cu internat?

Dacă nu există un procentaj semnificativ mai mare al preoților implicați în abuz decât există pentru alte categorii de bărbați, atunci înseamnă că lipsește dovada pentru a susține recomandarea comisiei.

Știm că este un adevăr demonstrat faptic că bărbați necelibatari, inclusiv bărbați căsătoriți, de asemenea abuzează copii (also abuse children).[6] Faptul de a permite preoților să facă sex nu va elimina în mod magic abuzarea sexuală a minorilor. Această recomandare pur și simplu distrage atenția de la multe constatări și recomandări importante ale comisiei.

Motive pentru a susține hirotonirea bărbaților căsătoriți

Există alte motive pentru care eu susțin hirotonirea bărbaților căsătoriți, și în mod cu totul deosebit din cauză că biserica are un număr insuficient de preoți, situație care nu poate fi soluționată cu cler celibatar. Poporul lui Dumnezeu acum nu primește tainele la care are dreptul, fără a mai socoti îngrijirea pastorală de care el are nevoie. În plus, bărbații căsătoriți aud acum chemarea la preoție din partea lui Dumnezeu. Nu se cuvine ca Biserica să nege aceste vocații care sunt lucrarea Duhului Sfânt.

Celibatul a avut o influență indirectă asupra crizei declanșate de abuzul sexual

Celibatul a avut într-adevăr o influență indirectă asupra crizei declanșate de abuzul sexual. Dat fiind faptul că ea a avut drept rezultat deficitul numărului de preoți, episcopii au fost la început reticenți în a retrage un preot de la slujire din cauză că nu aveau cu cine să-l înlocuiască. Episcopii au fost de asemenea încurajați să admită candidați care altminteri ar fi fost respinși pentru motive psihologice. În plus, dat fiind faptul că preoții nu aveau copii, ei niciodată nu au pus întrebarea, „Cum m-aș simți dacă aceasta s-ar întâmpla copilului meu?”

 În timp ce este neclar faptul că celibatul a contribuit la abuzarea copiilor, eu cred că se poate argumenta că el a contribuit la eșecul bisericii de a răspunde corespunzător.

  ..............................................................................................................................

Aici s-a încheiat traducerea primei părți a articolului. În partea a doua autorul își exprimă, argumentat, dezacordul cu privire la recomandarea făcută de Comisia Regală Australiană ca secretul din Taina Spovedaniei să poată fi dezvăluit.

................................................................................................................................


c.  Doi episcopi ortodocși români, și un preot ortodox român, și-au pierdut funcțiile, în anul acesta, 2017, din cauza scandalurilor sexuale. (Ei au spus că sunt nevinovați).


Iisus ne îndeamnă astfel: "Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă." (Ioan 7,24).[7]

Apostolul Pavel ne îndeamnă astfel: "Şi nu fiţi părtaşi la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă, osândiţi-le pe faţă. Căci cele ce se fac întru ascuns de ei, ruşine este a le şi grăi." (Efeseni 5,11-12).[8]



Episcopul de Huși, Corneliu Onilă, 51 ani, a depus cerere de retragere din funcție, vineri 18 august 2017, deși se consideră nevinovat. Pentru judecarea lui în Consistoriu ar fi fost necesar timp de câteva luni, iar situația la Episcopia Hușilor ar fi rămas incertă. Sfântul Sinod al B.O.R., în frunte cu PF Daniel, a aprobat cererea de retragere din funcție a episcopului Corneliu "şi a decis vacantarea scaunului de Episcop al Huşilor, în vederea alegerii unui nou episcop pentru această eparhie, în cel mult 60 de zile, conform prevederilor statutare." Acum fostul episcop este redus la starea de simplu călugăr. Amănunte putem citi în articolul "Hotărâri ale Sfântului Sinod privind situația Episcopiei Hușilor", publicat în data de 18.08.2017, pe BASILICA.RO, de Sorin Ionițe.[9]




Alte aspecte referitoare la acest subiect am aflat și din articolul "Scandal sexual în BOR. Episcopul de Huși s-a retras, la sugestia Bisericii. El a fost surprins în ipostaze intime cu un minor", publicat în data de 18 august 2017 pe Romanialibera.ro de Roxana Petre.[10]


Scandalul a început în 30 mai 2017, când preotul arhimandrit Sebastian Jitaru, de la Catedrala din Huși, a amenințat că dacă nu va fi ales episcop vicar va face public materialul compromițător referitor la episcopul Corneliu. De același material compromițător s-au folosit alți doi preoți (Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul din Vaslui, şi Mihail Bumbu, preot paroh la Văleni, judeţul Vaslui), care în intervalul 12 – 14 iunie, i-ar fi pretins Episopului Huşilor suma de 50.000 euro. Episcopul Corneliu a făcut plângere la DNA Iași, pe 12 iunie 2017, pe motiv că este șantajat. Astfel că cei trei preoți au fost trimiși în judecată și arestați la domiciliu. Așa am aflat din articolul "Cei trei preoţi suspectaţi că l-ar fi şantajat pe Episcopul Huşilor, trimişi în judecată", publicat în data de 29 iunie 2017, pe Mediafax, de Andreea Traicu.[11]

Corneliu Onilă a fost episcop de Huși în perioada 2009 – 2017.[12]



Episcopul din America, Irineu Duvlea, 55 ani, a fost caterisit în iunie 2017 de către Biserica Ortodoxă din America, care nu depinde de Patriarhia Română din București, ci este o Biserică Ortodoxă Autocefală din SUA, numită prescurtat OCA (Orthodox Church in America), compusă în special din ruși, bulgari, georgieni, polonezi, cehi, slovaci, români etc, având aprox. un milion de membri, fiind condusă de Mitropolitul Tikhon. Episcopul Irineu a fost redus la starea de simplu călugăr.



Irineu Duvlea a fost Episcop de Dearborn Heights (Michigan) și Episcop vicar al IPS Nathaniel Popp, Arhiepiscop de Detroit și al ROEA (Romanian Orthodox Episcopate of America), în perioada 2002 - 2015. Din 2015 a fost sub investigație pentru acuze de comportament sexual neadecvat, în această perioadă aflându-se "on Leave of Absence" și neavând voie să slujească liturgic. Așa am aflat din articolul "OCA ROMANIAN EPISCOPATE BISHOP CANONICALLY DEPOSED", publicat în data de 28 iunie 2017, pe site-ul ortodox rus Pravoslavie (în design nou Orthochristian).[13]

De asemenea, știrea a apărut și în presa românească, de ex., articolul "Scandal imens în Biserica Ortodoxă! Un înalt ierarh a fost CATERISIT (depus)/ DOCUMENT", publicat în data de 28 iunie 2017, pe siripesurse.ro, de Denisa Miron.[14]

Irineu Duvlea a fost episcop în perioada 2002 – 2017.[15]



Preotul de la parohia Moșuni, jud. Mureș, Cristian Pomohaci, 49 ani, a fost caterisit, pe data de 28 iulie 2017, de Consistoriul Arhiepiscopiei de Alba-Iulia, unde este arhiepiscop IPS Irineu Pop. Așa observăm din "COMUNICAT DE PRESĂ", publicat în data de 28 iulie 2017 de Arhiepiscopia Alba-Iulia.[16]

Scandalul a început după ce în 23 iunie 2017, în Ziar de Cluj, Liviu Alexa a publicat un articol cu înregistrări din care rezultă că Pomohaci l-a presat pe un minor să accepte să aibă relații homosexuale. Articolul are titlul următor: Celebrul preot ortodox Cristian Pomohaci a presat un MINOR sa accepte sa aiba cu el relatii HOMOSEXUALE: "Facem sex, te plătesc pentru sex! Arata-mi <ciocanul>! Ii spalat <ciocanul>?"[17]

Cristian Pomohaci a fost preot la Moșuni din anul 1999, deci, timp de aprox. 17 ani. Așa putem observa din articolul "De ce a DIVORȚAT PREOTUL PEDOFIL Pomohaci. Avem DOVADA! Fosta soție, o CÂNTĂREAȚĂ VESTITĂ de muzică populară - Galerie FOTO", publicat în data de 6 iulie 2017, pe Evenimentul Zilei, de Theodora Sutiu.[18]

În 5 octombrie 2017, Consistoriul Mitropolitan din Sibiu a decis să aplice, definitiv și irevocabil, fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancțiunea de depunere (destituire) din slujirea clericală. Așa am aflat din “Comunicat de presă: Cazul fostului preot Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat”, publicat de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului, în data de 6 octombrie 2017.[19]


d.   Prin PĂCATELE DE MOARTE se pierde harul divin

Prin păcatele de moarte se pierde harul divin, iar persoana care încearcă să le justifice păcătuiește și mai mult, se desparte de Dumnezeu, se împotrivește lui Dumnezeu, moare din punct de vedere spiritual. Pocăința ar fi primul remediu spre vindecare, spre înviere sufletească, dar de obicei în astfel de situații ea lipsește, și e necesară asprimea legii.

În cadrul PĂCATELELOR DE MOARTE sunt următoarele categorii de păcate : PĂCATELE CAPITALE, PĂCATELE STRIGĂTOARE LA CER ȘI PĂCATELE ÎMPOTRIVA DUHULUI SFÂNT.

Homosexualitatea sau lesbianismul este păcat strigător la cer. La fel este și uciderea pruncilor prin avort.

Sub influența făcută la nivel de guverne, parlamente, instanțe de judecată, de către evrei-derbedei-atei-sataniști, care au început de la Revoluția Franceză din 1789-1791 să lucreze cu perseverență neclintită împotriva valorilor aduse lumii de Fiul lui Dumezeu Făcut Om, Domnul nostru Iisus Hristos, în multe țări creștine păcatele nu mai sunt considerate păcate.

Țările creștine ar trebui să contracareze această lucrare satanistă.

În Europa, observăm două țări care lucrează pentru apărarea valorilor creștine : Polonia și Ungaria. Ne putem aminti unele aspecte în acest sens din articolul următor : “IISUS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI (Sâmbătă 19 noiembrie, 2016)”.[20]

De asemenea, din articolul “UNGARIA ESTE PRIMA ÎN APĂRAREA CREȘTINILOR PERSECUTAȚI (11-13 octombrie 2017, Consultație Internațională la Budapesta)”.[21]


…………………………………………………………………………………………………………………………

Mult Iubit și Frumos Slăvit să fie și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor, Mântuitorul lumii, Veșnicul Fiu Iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos !











[1] Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 18, versetele 6 și 10, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=18 
[2] Royal Commission into Institutional Responses to Child Sexual AbuseFINAL RAPORT, https://www.childabuseroyalcommission.gov.au/final-report

[3]Robert D. McFadden, Bernard Law, Powerful Cardinal Disgraced by Priest Abuse Scandal, Dies at 86, The New York Times, Dec. 19, 2017, https://www.nytimes.com/2017/12/19/obituaries/cardinal-bernard-law-dead.html

[4]  Rachel ZollThe Associated PressReligion News Service , People, Cardinal Law, central figure in church abuse scandal, dies, NATIONAL CATHOLIC REPORTER, Dec 20, 2017, https://www.ncronline.org/news/people/cardinal-law-central-figure-church-abuse-scandal-dies
[5] Thomas Reese, Abandoning celibacy won’t stop sexual abuse by priests, Religion News Service, December 19, 2017, http://religionnews.com/2017/12/19/abandoning-celibacy-wont-stop-sexual-abuse-by-priests/

[6] Pat Wingert, PRIESTS COMMIT NO MORE ABUSE THAN OTHER MALES, Newsweek, 4/7/10, http://www.newsweek.com/priests-commit-no-more-abuse-other-males-70625
[7] Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 7, versetul 24, https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=7
[8] Epistola Sfântului Apostol Pavel către Efeseni, capitolul 5, versetele 11-12,  https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=19&cap=5
[9] Sorin Ionițe, Hotărâri ale Sfântului Sinod privind situația Episcopiei Hușilor, BASILICA.RO, 18.08.2017, http://basilica.ro/hotarari-ale-sfantului-sinod-privind-situatia-episcopiei-husilor/
[10] Roxana Petre, Scandal sexual în BOR. Episcopul de Huși s-a retras, la sugestia Bisericii. El a fost surprins în ipostaze intime cu un minor, România liberă, 18.08.2017, http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/soarta-episcopului-de-husi--implicat-intr-un-scandal-sexual--decisa-de-un-sinod-al-bor--banescu--barladeanu-poate-sa-se-retraga-sau-sa-mearga-in-fata-consistoriului-arhieresc-464861
[11] Andreea Traicu, Cei trei preoţi suspectaţi că l-ar fi şantajat pe Episcopul Huşilor, trimişi în judecată, MEDIAFAX.ro, 29 iun 2017, http://www.mediafax.ro/social/cei-trei-preoti-suspectati-ca-l-ar-fi-santajat-pe-episcopul-husilor-trimisi-in-judecata-16533781
[12] Corneliu Onilă, De la Wikipedia, enciclopedia liberă, https://ro.wikipedia.org/wiki/Corneliu_Onil%C4%83
[13] OCA ROMANIAN EPISCOPATE BISHOP CANONICALLY DEPOSED, ORTHODOX CHRISTIANITY, Moscow June 28, 2017, http://orthochristian.com/104742.html
[14] Denisa Miron, Scandal imens în Biserica Ortodoxă! Un înalt ierarh a fost CATERISIT (depus)/ DOCUMENT, stiripesurse.ro, 28/06/2017, https://www.stiripesurse.ro/scandal-imens-in-biserica-ortodoxa--un-inalt-ierarh-a-fost-caterisit--depus---document_1204774.html
[15] Irineu (Duvlea), From Wikipedia, the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Irineu_(Duvlea)
[16] Biroul de presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, COMUNICAT DE PRESĂ, 28 Jul 2017, https://reintregirea.ro/actualitatea-eparhiala/12347-comunicat-de-presa.html

[17] Liviu Alexa, Celebrul preot ortodox Cristian Pomohaci a presat un MINOR sa accepte sa aiba cu el relatii HOMOSEXUALE: "Facem sex, te plătesc pentru sex! Arata-mi <ciocanul>! Ii spalat <ciocanul>?, ZIAR DE CLUJ, 23 iunie 2017, https://www.ziardecluj.ro/celebrul-preot-ortodox-cristian-pomohaci-presat-un-minor-sa-accepte-sa-aiba-cu-el-relatii-homosexuale-facem-sex-te-platesc-pentru-sex-arata-mi-ii-spalat
[18] Theodora Sutiu, De ce a DIVORȚAT PREOTUL PEDOFIL Pomohaci. Avem DOVADA! Fosta soție, o CÂNTĂREAȚĂ VESTITĂ de muzică populară - Galerie FOTO, evz.ro, joi 06 iulie 2017, http://evz.ro/divortat-preotul-vedeta-pomohaci.html
[19] Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului, Comunicat de presă: Cazul fostului preot Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat, 6 octombrie 2017, http://www.mitropolia-ardealului.ro/comunicat-de-presa-cazul-fostului-preot-cristian-dorin-pomohaci-s-a-incheiat/
[20] Pr. prof. Ion Ciungu, IISUS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI (Sâmbătă 19 noiembrie, 2016), Doi sau trei în numele lui Iisus, joi 24 noiembrie 2016, http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2016/11/iisus-fost-declarat-rege-al-poloniei_23.html
[21] Pr. prof. Ion Ciungu, UNGARIA ESTE PRIMA ÎN APĂRAREA CREȘTINILOR PERSECUTAȚI (11-13 octombrie 2017, Consultație Internațională la Budapesta), Doi sau trei în numele lui Iisus, sâmbătă 21 octombrie 2017, http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2017/10/ungaria-este-prima-in-apararea_21.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Să ne amintim, sau să aflăm acum, CINCI SIMBOLURI CREȘTINE: 1) SFÂNTA CRUCE, simbolul Răstignirii și Învierii Domnului nostru Iisus Hristos; 2) Monograma cu 8 litere grecești așezate câte două între brațele Crucii: IC, XC, NI, KA, a cărei traducere este IISUS HRISTOS CUCEREȘTE; 3) Monograma cu 2 litere grecești, XP, suprapuse așa, ☧, acestea fiind primele două litere din cuvântul HRISTOS scris în limba greacă, monograma pronunțându-se “CHI – RHO”; 4) Două litere grecești, adică prima și ultima din alfabetul grec, ALFA și OMEGA, A și Ω, așezate una lângă alta, A Ω, simbolizându-L pe Domnul nostru Iisus Hristos Care este ÎNCEPUTUL și SFÂRȘITUL TUTUROR LUCRURILOR; și în fine 5) PEȘTELE. În limba greacă la pește se zice ICHTHYS, iar acest cuvânt înțeles ca acronim, ca prescurtare obținută din literele inițiale ale altor cuvinte, înseamnă I (Iisus), CH (Christos), TH (Theou), Y (Yios), S (Soter), adică IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU MÂNTUITOR. ... Mulțumim frumos, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al Veșnicului Dumnezeu Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, pentru că ai venit din Cer și Te-ai făcut Om din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt și a Tatălui Ceresc, pentru ca să-i mântuiești din sclavia Satanei pe toți oamenii care se încred în Tine și să-i înfiezi la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri!

Pr. prof. Ion Ciungu   Cuvântul CREȘTIN provine de la cuvântul CHRISTOS.   https://www.facebook.com/photo/?fbid=2907905656016592&se...