duminică, 5 februarie 2023

NE APROPIEM DE ÎNCEPUTUL POSTULUI PAȘTILOR. MAI SUNT TREI SĂPTĂMÂNI PÂNĂ ATUNCI. DUMINICA DE AZI ESTE NUMITĂ ÎN CALENDAR “DUMINICA VAMEȘULUI ȘI A FARISEULUI”, NUMIRE PRIMITĂ DUPĂ TEXTUL EVANGHELIC CARE SE CITEȘTE AZI LA SFÂNTA LITURGHIE, TEXT CARE NE PREZINTĂ PILDA VAMEȘULUI ȘI FARISEULUI. PRIN ACEASTĂ PILDĂ, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE ÎNDEAMNĂ LA O ADEVĂRATĂ CUNOAȘTERE DE SINE ȘI LA RUGĂCIUNE FĂCUTĂ CU POCĂINȚĂ ȘI SMERENIE. DIN ACEASTĂ PILDĂ PUTEM ÎNȚELEGE CĂ DUMNEZEU PRIMEȘTE RUGĂCIUNEA OMULUI SMERIT DE CONȘTIINȚA PĂCATELOR ȘI ÎL ÎNDREPTEAZĂ. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda Vameșului și Fariseului! Haideți să ne analizăm gândurile, sentimentele, vorbele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne îmbunătăți fiecare în raport cu Dumnezeu și cu semenii noștri! Haideți să urmăm exemplul rugăciunii de pocăință a vameșului și să evităm tipul de rugăciune fariseică, ipocrită, a omului care are o părere foarte bună despre sine, care se laudă pe sine în fața lui Dumnezeu și îi disprețuiește pe alții! Să ne sârguim a urma virtuțile pe care le vedem la fariseu și la vameș! Să ne sârguim a evita păcatele lor! ATENȚIE! Să observăm că fariseul, prin trufie, și-a anulat virtuțile! În schimb, vameșul, prin smerenie, și-a anulat păcatele! Mare păcat este mândria! Mare virtute este smerenia!)

Pr. prof. Ion Ciungu 


Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, este Învățătorul Suprem.  În Noul Testament găsim exprimate învățăturile Sale dumnezeiești. Pentru ziua de azi avem Pilda vameșului și fariseului.


Textul care se citește la Sfânta Liturghie cu trei săptămâni înainte de începutul Postului Paștilor este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 18, versetele 10 – 14:


“Către unii care se credeau că sunt drepţi şi-i priveau cu dispreţ pe ceilalţi, a zis pilda aceasta:

Doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage: unul fariseu şi celălalt vameş.

Fariseul, stând, aşa se ruga în sine: Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca şi acest vameş. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câştig.

Iar vameşul, departe stând, nu voia nici ochii să-şi ridice către cer, ci-şi bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului.

Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa, decât acela. Fiindcă oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa.” (Sfânta Evanghelie după Luca 18, 9-14) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=18

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna2

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/2/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

https://www.oca.org/readings/daily/2023/02/05

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.goarch.org/chapel/calendar

..................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

PE 2 FEBRUARIE AVEM SĂRBĂTOARE: ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. ACEASTĂ SĂRBĂTOARE VINE LA 40 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. PRUNCUL IISUS, LA VÂRSTA DE 40 DE ZILE, A FOST DUS DE PĂRINȚII LUI LA TEMPLUL DIN IERUSALIM, DUPĂ CERINȚELE LEGII. ÎN TEMPLU, EI AU FOST ÎNTÂMPINAȚI DE UN OM DREPT ȘI SFÂNT, FOARTE BĂTRÂN, CU NUMELE DE SIMEON, CARE L-A LUAT PE PRUNCUL IISUS ÎN BRAȚE ȘI L-A BINECUVÂNTAT PE DUMNEZEU CĂ L-A ÎNVREDNICIT SĂ-L VADĂ PE ACEST COPILAȘ CARE ADUCE MÂNTUIREA, CARE ADUCE LUMINĂ NEAMURILOR (NAȚIUNILOR) ȘI SLAVĂ POPORULUI ISRAEL. SIMEON A ROSTIT ATUNCI PROFEȚII CU PRIVIRE LA PRUNC ȘI CU PRIVIRE LA MAMA PRUNCULUI. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 2 februarie, la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului!)

 

PE 30 IANUARIE AVEM SĂRBĂTOARE DEDICATĂ SFINȚILOR TREI IERARHI (VASILE CEL MARE, GRIGORIE TEOLOGUL ȘI IOAN GURĂ DE AUR). ÎNCEPÂND DIN SECOLUL AL IV-LEA ȘI PÂNĂ ACUM, PRIN VIEȚILE ȘI OPERELE LOR SFINTE, EI AU RĂSPÂNDIT ȘI RĂSPÂNDESC LUMINĂ PRINTRE OAMENI, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. Pe lângă operele scrise de ei, care au ajuns până la noi, se cuvine să reținem următoarele: 1) Sfântul Vasile cel Mare (330 - 379) a fost Arhiepiscop al Cezareei Capadociei în ultimii 9 ani ai vieții lui (actualmente Cezareea este în Turcia, având numele de Kayseri). El a orânduit viața monahală și a întemeiat, pe lângă Biserică, azile și spitale, în ajutorul celor săraci și neputincioși. Sfânta Liturghie alcătuită de Sfântul Vasile cel Mare se oficiază și azi în Biserica Ortodoxă și în Biserica Greco-Catolică, de 10 ori în fiecare an. 2) Sfântul Ierarh Grigorie Teologul (numit și Grigorie de Nazianz, căci a fost Episcop de Nazianz) a trăit în perioada dintre anii 329 – 390. El a participat la Al Doilea Sinod Ecumenic, la Constantinopol, în anul 381, fiind ales chiar să conducă acest Sinod, în locul Episcopului Meletie care a murit atunci. Grigorie a rămas celebru pentru apărarea învățăturii creștine corecte referitoare la taina Sfintei Treimi (adică referitoare la adevărul despre egalitatea, consubstanțialitatea și eternitatea Celor Trei Persoane Divine: Tatăl Ceresc, Fiul Veșnic Iubit al Tatălui Ceresc și Duhul Sfânt. Deci, Dumnezeu este Unul, dar în Trei Persoane. Cele Trei Persoane au o Singură Ființă.) 3) Sfântul Ioan Gură de Aur a trăit în perioada dintre anii 347 – 407. El a fost Arhiepiscop al Constantinopolului în ultimii 10 ani ai vieții lui. Pentru talentul său oratoric a primit supranumele de Gură de Aur. "Într-o vreme în care clerul cetății era vehement criticat pentru stilul său de viață luxos, Sfântul Ioan era hotărât să reformeze clerul din Constantinopol. Eforturile sale s-au lovit de o serioasă rezistență și au avut un efect limitat." ... "Exilarea sa în mai multe rânduri arată că puterea seculară avea o puternică influență în Biserica răsăriteană din această perioadă istorică." Sfânta Liturghie alcătuită de Sfântul Ioan Gură de Aur este cea mai folosită Sfânta Liturghie în Biserica Ortodoxă și în Biserica Greco-Catolică. Pentru viețile lor sfinte, pentru cultura lor creștină corectă, pentru operele lor, Sfinții Trei Ierarhi sunt considerați patroni ai școlilor teologice. [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi!]

 

FEMEIA PĂGÂNĂ, CANANEANĂ, ÎNDURERATĂ DE SUFERINȚA FIICEI EI, A FOST RĂSPLĂTITĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PENTRU CREDINȚA EI, PENTRU SPERANȚA EI, PENTRU RĂBDAREA ȘI SMERENIA EI, PENTRU INSISTENȚA EI ÎN RUGĂCIUNE, PENTRU IUBIREA EI. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Minunea Vindecării De La Distanță A Fiicei Femeii Cananeene! Fiica era rău chinuită de un demon. ... Observăm în Calendarul Creștin Ortodox Român că textul evanghelic despre Vindecarea Fiicei Femeii Cananeene este programat să fie citit în Duminica a 17-a după Rusalii. La fel este și în Calendarul Creștin Greco-Catolic Român. În ordine aritmetică normală, Duminica de azi, 29 ianuarie 2023, este Duminica a 33-a după Rusalii. Și totuși în calendarele menționate scrie că azi este Duminica a 17-a după Rusalii!!! ... Am observat că numai la români este această numerotare “capricioasă” a săptămânilor de după Rusalii!!! ... Dar, de fapt, noi ne-am obișnuit, de mai mult timp, să trecem cu vederea această numerotare și să ne concentrăm pe mesajul evanghelic. Pentru azi, mesajul este următorul: ÎN DURERILE NOASTRE, SĂ FIM CU CREDINȚĂ NECLINTITĂ ÎN DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, CU SPERANȚĂ NEÎNTRERUPTĂ, SĂ AVEM RĂBDARE, SĂ FIM SMERIȚI CHIAR DACĂ SUNTEM INSULTAȚI ȘI DISPREȚUIȚI DE EVREI, SĂ FIM INSISTENȚI ȘI CU IUBIRE ÎN RUGĂCIUNE!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La 25 de ani de la VIZITA PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA ÎN ROMÂNIA, să ne amintim OMILIA (PREDICA) PE CARE EL A CITIT-O ÎN LIMBA ROMÂNĂ, la Sfânta Liturghie celebrată în Parcul Izvor din București, pe 9 mai 1999! Omilia durează 28 de minute. Haideți să urmărim măcar 6 minute! Era în Duminica a 5 – a după Paști, conform Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. Observăm salutul “CRISTOS A ÎNVIAT!” și răspunsul “ADEVĂRAT A ÎNVIAT!”. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1177679386691809 Această vizită istorică a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI PAPĂ CATOLIC ÎNTR-O ȚARĂ PREDOMINAT ORTODOXĂ, DE LA SCHISMA CEA MARE DIN ANUL 1054. De asemenea, această vizită a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI SUVERAN PONTIF PE PĂMÂNT ROMÂNESC. Vizita a durat 3 zile: 7, 8 și 9 mai. În 8 mai "a avut loc întâlnirea suveranului pontif cu patriarhul Teoctist şi cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la care a participat preşedintele Emil Constantinescu, premierul Radu Vasile, preşedinţii Camerelor Parlamentului, personalităţi ale vieţii publice şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti." ... "Duminică, 9 mai 1999, de la ora 10.00, patriarhul Teoctist, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, a oficiat Sfânta Liturghie, în Piaţa Unirii." ... În după-amiaza zilei de 9 mai, în Parcul Izvor, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii Catolice, în prezența Patriarhului Teoctist. ... SĂ OBSERVĂM MESAJUL DE BUN VENIT ADRESAT DE PATRIARHUL TEOCTIST PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA, LA AEROPORTUL BUCUREȘTI-BĂNEASA, ÎN 7 MAI: "Sanctitatea Voastră, aţi sosit în România, ţară ai cărei fii sunt în majoritate ortodocşi, ţară sfinţită de sângele martirilor, al celor de demult şi al celor care au căzut pe altarul credinţei creştine în vremurile apăsătoare ale dictaturii comuniste atee, la care s-au adăugat numele tinerilor şi vârstnicilor căzuţi în revoluţie. Este un pământ sfinţit de lacrimile rugăciunilor mamelor şi de nevoinţele duhovniceşti ale monahilor şi ale tuturor creştinilor de aici; este un pământ presărat de la un capăt la altul de crucile ce străjuiesc turlele bisericilor şi mănăstirilor, răspântiile drumurilor şi mormintele strămoşilor noştri, ca semn al nădejdii noastre în înviere (...)" "Vă primim cu inima deschisă şi cu gândul bun în numele ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor Bisericii noastre şi vă îmbrăţişăm cu îmbrăţişarea frăţească a lui Hristos Iisus, cu speranţa şi rugăciunea că 'Dumnezeul iubirii şi al păcii va fi cu noi' (2 Cor. 13, 11) în aceste zile". ... SĂ OBSERVĂM ȘI CÂTEVA FRAGMENTE DIN DISCURSUL PAPEI, LA SOSIRE ÎN AEROPORT: "Cu mare bucurie sosesc astăzi în România, naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoţie i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care în prevăzătoarea sa bunăvoinţă mi-a hărăzit să văd realizat acest gând. (...) Vizita mea de acum vrea să confirme legăturile dintre România şi Sfântul Scaun, care au avut mare importanţă pentru istoria creştinismului în regiune. Cum e cunoscut, potrivit tradiţiei, credinţa a fost purtată în aceste ţinuturi de fratele lui Petru, apostolul Andrei, care a pecetluit neobosita sa operă misionară prin martiriul său petrecut la Patras. Alţi martori de seamă ai evangheliei ca Sava Gotul, Niceta de Remesiana, provenind din Aquilea, şi Laurenţiu de Novae i-au continuat lucrarea, iar în timpul persecuţiilor din primele veacuri, cete de creştini au suferit martiriul: sunt martirii dacoromani, precum Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos, prin al căror sacrificiu s-a înrădăcinat profund credinţa creştină în pământul vostru. Sămânţa evangheliei, căzută în teren fertil, a produs în perioada acestor două milenii roade abundente de sfinţenie şi de martiriu. Mă gândesc la sfântul Ioan Cassian şi Dionisie Exiguul, care au contribuit la transmiterea comorilor spirituale, teologice şi canonice ale Orientului grec şi Occidentului latin; apoi, mult mai târziu, la voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, "un adevărat atlet al credinţei creştine", cum l-a numit papa Sixt al IV-lea, şi la numeroşi alţi slujitori ai evangheliei, între care domnitorul şi martirul Constantin Brâncoveanu, iar mai recent, numeroşii martiri şi mărturisitori ai credinţei din secolul al XX-lea. (...) Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa centrală şi cea orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de "Grădina Maicii Domnului", vin la tine în numele lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu!" ... Papa Ioan Paul al II – lea a donat 200.000 de dolari pentru construirea Catedralei Ortodoxe din București, Catedrala Națională, Catedrala Mântuirii Neamului. ... Biserica Romano Catolică consideră că Papa Ioan Paul al II – lea este sfânt, fiind beatificat în 2011 și canonizat în 2014.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://institutlevant.ro/en/press-releases/press-release-may-29th-2019/   https://www.facebook.com/photo/?fbid=293...