duminică, 12 februarie 2023

MAI SUNT DOUĂ SĂPTĂMÂNI PÂNĂ CÂND ÎNCEPE POSTUL PAȘTILOR. DUMINICA DE AZI ESTE NUMITĂ ÎN CALENDAR “DUMINICA ÎNTOARCERII FIULUI RISIPITOR”, NUMIRE PRIMITĂ DUPĂ TEXTUL EVANGHELIC CARE SE CITEȘTE AZI LA SFÂNTA LITURGHIE, TEXT CARE NE PREZINTĂ PILDA ÎNTOARCERII FIULUI RISIPITOR. DIN ACEASTĂ PILDĂ ÎNȚELEGEM CĂ DUMNEZEU, TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎL PRIMEȘTE CU BUCURIE ȘI ÎL REABILITEAZĂ PE FIUL CARE SE ÎNTOARCE DIN ȚARA PĂCATELOR, CU POCĂINȚĂ ADÂNCĂ, CU CONȘTIINȚA NEVREDNICIEI ȘI CU DORINȚA DE A SE ANGAJA ÎN LUCRAREA DUMNEZEIASCĂ. ACEASTĂ ÎNTOARCERE ECHIVALEAZĂ CU ÎNVIEREA DIN MOARTEA SUFLETEASCĂ, IAR TATĂL CERESC O APRECIAZĂ MULT ȘI O CONSIDERĂ UN MOTIV DE SĂRBĂTOARE. PE DE CEALALTĂ PARTE, CUMINȚENIA CELUILALT FIU, NERISIPITOR, ESTE RĂSPLĂTITĂ DIN PLIN DE TATĂL CERESC ȘI ÎMPODOBITĂ CU IUBIREA FRĂȚEASCĂ ÎN CARE NU ARE LOC DUREREA INVIDIEI. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda Întoarcerii Fiului Risipitor! Haideți să ne analizăm gândurile, sentimentele, vorbele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne îmbunătăți fiecare în raport cu Dumnezeu și cu semenii noștri! Haideți să ne întoarcem din Țara Păcatelor care ne cauzează chinurile morții veșnice! Haideți spre Dumnezeu, Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, care ne așteaptă cu brațele deschise!)

Pr. prof. Ion Ciungu 

 

Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, este Învățătorul Suprem.  În Noul Testament găsim exprimate învățăturile Sale dumnezeiești. Pentru ziua de azi avem Pilda despre Întoarcerea Fiului Risipitor.

"Şi i-a zis fiul: Tată, am greşit la cer şi înaintea ta şi nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Şi a zis tatăl către slugile sale: Aduceţi degrabă haina lui cea dintâi şi-l îmbrăcaţi şi daţi inel în mâna lui şi încălţăminte în picioarele lui;" ...

 

Textul evanghelic care se citește în Duminica a 34 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 15, versetele 11 – 32:

 

"Şi Iisus a zis: Un om avea doi fii.

Şi a zis cel mai tânăr dintre ei tatălui său: Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere. Şi el le-a împărţit averea.

Şi nu după multe zile, adunând toate, fiul cel mai tânăr s-a dus într-o ţară depărtată şi acolo şi-a risipit averea, trăind în desfrânări.

Şi după ce a cheltuit totul, s-a făcut foamete mare în ţara aceea, şi el a început să ducă lipsă.

Şi ducându-se, s-a alipit el de unul din locuitorii acelei ţări, şi acesta l-a trimis la ţarinile sale să păzească porcii.

Şi dorea să-şi sature pântecele din roşcovele pe care le mâncau porcii, însă nimeni nu-i dădea.

Dar, venindu-şi în sine, a zis: Câţi argaţi ai tatălui meu sunt îndestulaţi de pâine, iar eu pier aici de foame!

Sculându-mă, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi spune: Tată, am greşit la cer şi înaintea ta;

Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argaţii tăi.

Şi, sculându-se, a venit la tatăl său. Şi încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său şi i s-a făcut milă şi, alergând, a căzut pe grumazul lui şi l-a sărutat.

Şi i-a zis fiul: Tată, am greşit la cer şi înaintea ta şi nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău.

Şi a zis tatăl către slugile sale: Aduceţi degrabă haina lui cea dintâi şi-l îmbrăcaţi şi daţi inel în mâna lui şi încălţăminte în picioarele lui;

Şi aduceţi viţelul cel îngrăşat şi-l înjunghiaţi şi, mâncând, să ne veselim;

Căci acest fiu al meu mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat. Şi au început să se veselească.

Iar fiul cel mare era la ţarină. Şi când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit cântece şi jocuri.

Şi, chemând la sine pe una dintre slugi, a întrebat ce înseamnă acestea.

Iar ea i-a răspuns: Fratele tău a venit, şi tatăl tău a înjunghiat viţelul cel îngrăşat, pentru că l-a primit sănătos.

Şi el s-a mâniat şi nu voia să intre; dar tatăl lui, ieşind, îl ruga.

Însă el, răspunzând, a zis tatălui său: Iată, atâţia ani îţi slujesc şi niciodată n-am călcat porunca ta. Şi mie niciodată nu mi-ai dat un ied, ca să mă veselesc cu prietenii mei.

Dar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu desfrânatele, ai înjunghiat pentru el viţelul cel îngrăşat.

Tatăl însă i-a zis: Fiule, tu totdeauna eşti cu mine şi toate ale mele ale tale sunt.

Trebuia însă să ne veselim şi să ne bucurăm, căci fratele tău acesta mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat." (Sfânta Evanghelie după Luca 15, 11-32) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=15

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna2

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/2/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

https://www.oca.org/readings/daily/2023/02/12

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

..................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

NE APROPIEM DE ÎNCEPUTUL POSTULUI PAȘTILOR. MAI SUNT TREI SĂPTĂMÂNI PÂNĂ ATUNCI. DUMINICA DE AZI ESTE NUMITĂ ÎN CALENDAR “DUMINICA VAMEȘULUI ȘI A FARISEULUI”, NUMIRE PRIMITĂ DUPĂ TEXTUL EVANGHELIC CARE SE CITEȘTE AZI LA SFÂNTA LITURGHIE, TEXT CARE NE PREZINTĂ PILDA VAMEȘULUI ȘI FARISEULUI. PRIN ACEASTĂ PILDĂ, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE ÎNDEAMNĂ LA O ADEVĂRATĂ CUNOAȘTERE DE SINE ȘI LA RUGĂCIUNE FĂCUTĂ CU POCĂINȚĂ ȘI SMERENIE. DIN ACEASTĂ PILDĂ PUTEM ÎNȚELEGE CĂ DUMNEZEU PRIMEȘTE RUGĂCIUNEA OMULUI SMERIT DE CONȘTIINȚA PĂCATELOR ȘI ÎL ÎNDREPTEAZĂ. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda Vameșului și Fariseului! Haideți să ne analizăm gândurile, sentimentele, vorbele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne îmbunătăți fiecare în raport cu Dumnezeu și cu semenii noștri! Haideți să urmăm exemplul rugăciunii de pocăință a vameșului și să evităm tipul de rugăciune fariseică, ipocrită, a omului care are o părere foarte bună despre sine, care se laudă pe sine în fața lui Dumnezeu și îi disprețuiește pe alții! Să ne sârguim a urma virtuțile pe care le vedem la fariseu și la vameș! Să ne sârguim a evita păcatele lor! ATENȚIE! Să observăm că fariseul, prin trufie, și-a anulat virtuțile! În schimb, vameșul, prin smerenie, și-a anulat păcatele! Mare păcat este mândria! Mare virtute este smerenia!)

 

PE 2 FEBRUARIE AVEM SĂRBĂTOARE: ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. ACEASTĂ SĂRBĂTOARE VINE LA 40 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. PRUNCUL IISUS, LA VÂRSTA DE 40 DE ZILE, A FOST DUS DE PĂRINȚII LUI LA TEMPLUL DIN IERUSALIM, DUPĂ CERINȚELE LEGII. ÎN TEMPLU, EI AU FOST ÎNTÂMPINAȚI DE UN OM DREPT ȘI SFÂNT, FOARTE BĂTRÂN, CU NUMELE DE SIMEON, CARE L-A LUAT PE PRUNCUL IISUS ÎN BRAȚE ȘI L-A BINECUVÂNTAT PE DUMNEZEU CĂ L-A ÎNVREDNICIT SĂ-L VADĂ PE ACEST COPILAȘ CARE ADUCE MÂNTUIREA, CARE ADUCE LUMINĂ NEAMURILOR (NAȚIUNILOR) ȘI SLAVĂ POPORULUI ISRAEL. SIMEON A ROSTIT ATUNCI PROFEȚII CU PRIVIRE LA PRUNC ȘI CU PRIVIRE LA MAMA PRUNCULUI. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 2 februarie, la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...