miercuri, 22 februarie 2023

MIERCURI, ÎN SĂPTĂMÂNA LĂSATULUI SEC DE BRÂNZĂ (numită și SĂPTĂMÂNA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI) Ne aflăm în perioada dintre Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (Haideți să citim câteva îndemnuri din textele sfinte scrise pentru această zi în cartea de cult numită TRIOD!)

Pr. prof. Ion Ciungu


“Deschisu-s-au porțile dumnezeieștii pocăințe, să ne apropiem cu grabă curățindu-ne de mâncări și de pofte, ca niște ascultători ai lui Hristos, Cel Ce a chemat lumea întru Împărăția Cerească. Zeciuiala a tot anul aducând Împăratului tuturor, ca și Învierea Lui cu dragoste, să o vedem.” (cântare de la slujba de dimineață, adică de la Utrenie, din ziua de Luni, În Săptămâna Lăsatului Sec De Brânză)


Spicuire din textele sfinte pe care le găsim în cartea de cult numită TRIOD, la ziua de Miercuri în săptămâna Lăsatului Sec De Brânză:

 

“Cu bucurie să primim, credincioșilor, vestirea Postului, cea insuflată de Dumnezeu, precum mai înainte ninivitenii, și apoi desfrânatele și vameșii au primit vestirea pocăinței de la Ioan! Prin înfrânare să ne pregătim spre împărtășirea sfințeniei celei stăpânești din Sion; cu lacrimi să ne curățim mai înainte spre dumnezeiasca spălare cea printr-însul! Să ne rugăm a vedea săvârșirea Paștilor celor ce se închipuiesc aici și arătarea celor adevărate; să ne gătim spre închinarea Crucii și Învierii lui Hristos Dumnezeu, strigând către Dânsul: Nu ne rușina pe noi din nădăjduirea noastră, Iubitorule de oameni!

 

“O, cât este de bună neguțătoria voastră sfinților, că sângiurile v-ați dat și cerurile ați moștenit, și în scurtă vreme fiind încercați, în veci vă bucurați! Cu adevărat, bună este neguțătoria voastră, că părăsind cele stricăcioase, ați luat cele nestricăcioase; și cu îngerii dănțuind, lăudați Treimea cea de o ființă!

 

“Binevoiește, Hristoase Dumnezeule, cu nespusa Ta iubire de oameni, să trecem noi smeriții cu pace săptămâna cea curățitoare dinaintea Postului: surpă meșteșugirile vrăjmașului, și cu Crucea Ta pe toți ne mântuiește, Cel Ce Singur cunoști cele ale inimilor!

 

“Stând înaintea Crucii Tale, Cea Care Te-a născut fără sămânță, și nesuferind a Te vedea fără dreptate pătimind, s-a tânguit cu plângere și a strigat: Cum pătimești Cel Ce ești din fire nepătimitor, Prea Dulcele Meu Fiu? Laud bunătatea Ta cea prea multă.

 

“Toți la Tine alergăm, Născătoare de Dumnezeu, ca la o ajutătoare tare, spre rugăciuni îndemnându-Te, ca să scapi turma ta de toată primejdia!

 

“Postind Domnul după omenire spre învățătura noastră, a biruit pe ispititorul; arătând cele ce sunt ale firii noastre și hotar punându-ne nouă.

 

Dumnezeiescul Moise prin postire s-a învrednicit în Sinai a vorbi cu Dumnezeu față către față; aceluia credincioșii să-i râvnim!

 

“Întru Domnul Dumnezeul meu s-a întărit inima mea, pentru aceasta cei neputincioși s-au încins cu putere.

 

“Minunatul Enoh prin postire s-a mutat de pe pământ. Aceluia râvnind, să ne mutăm de la stricăciune la viață!

 

“Cu rugăciuni și cu postiri să-L facem milostiv pe Mântuitorul; că se bucură Ziditorul de pocăința făpturilor Sale!

 

“Întinsu-Ți-ai palmele pe Cruce, omorât-ai blestemul cu moartea Ta și i-ai înviat cu patima Ta pe oameni. Pentru aceasta lăudăm dumnezeiască răstignirea Ta, Iisuse Iubitorule de oameni, Dumnezeul nostru!

 

“Potolește tulburarea poftelor mele, tămăduiește rănile sufletului meu, ridică-mă din somnul lenevirii cu mijlocirea Ta, cu ajutorul Tău Prea Sfântă Stăpână, Maică Fecioară!

 

“Înălțându-Te de voie pe Cruce, Mântuitorule, toată făptura pământului s-a clătinat, și s-a rupt catapeteasma Templului!

 

“Rănitu-Te-ai pe Cruce pe Cruce, Iisuse al meu pentru mine, și ai fost împuns în coastă Bunule; pentru aceasta cu credință mă închin dumezeieștii stăpânirii Tale!

 

“Plecând genunchii la pământ, mă închin Tatălui, și pe Fiul slăvesc și pe Duhul laud, stăpânirea cea cu o voie și în trei ipostasuri.  

 

“Sfințind, Hristoase, vremea Postului cu puterea Ta, mântuiește-ne pe noi cei ce ne închinăm Ție, de toate lațurile vrăjmașului!  

 

“Mintea mea cea stearpă fă-o roditoare de virtuți, Lucrătorule al celor bune, Săditorule al celor folositoare, cu milostivirea Ta!

 

“Avraam, prin virtute și prin iubirea de străini, a primit Treimea, Care a venit la el în chip de Îngeri.

 

“Postind, odinioară Moise în Muntele Sinai văzător de Dumnezeu s-a făcut, și Ilie pe car de foc a fost înălțat la Cer!

 

“Prin postire a gustat odinioară înțeleptul Isaia din cărbunele acela, când s-a atins cu cleștele de buzele lui.

 

“Postind mai înainte Daniel împreună cu cei trei tineri, fălcile leilor au sfărâmat și au călcat văpaia cea arzătoare.

 

“Pe Iona, cinstitul post l-a păzit de chit, oarecând; să postim din inimă, ca să scăpăm de nevoia gheenei!

 

“Să ne facem și noi ca Daniel acela, care prin post i-a îmblânzit în groapă pe leii cei ce răcneau!

 

“Postind mai înainte Iosif, a scăpat de amestecarea femeii celei fără de lege, și împărăția a dobândit. Pentru aceasta să stingem și noi, cu Postul, săgețile cele aprinse ale vrăjmașului Veliar!

 

“Cu postul, David a căpătat biruință asupra celui de alt neam și împărăția a aflat. Pentru aceasta și noi, prin înfrânare, să luăm biruință asupra vrăjmașilor și întru Domnul să ne încununăm!

 

“Să păzim și noi virtuțile acestora: bărbăția lui Iov, neviclenia lui Iacov, credința lui Avraam, înțelepciunea lui Iosif și vitejiile lui David!

 

“Isus al lui Navi cu înfrânarea a sfințit poporul și cu sorți le-a împărțit pământul făgăduinței, trecându-i mai înainte Iordanul.

 

“Ghedeon acela numai cu trei sute de bărbați, cu luminile i-a biruit pe cei de alt neam, cu înfrânarea și cu rugăciunea; aceluia și noi râvnind, să ne asemănăm!

 

“Pe lemnul Crucii de voie pironindu-te, pe noi pe toți ne-ai mântuit din blestemul legii. Pentru aceasta după datorie pe Tine te slăvim, Hristoase!

 https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna2

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=02

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

https://www.oca.org/readings/daily/2023/02/19

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://www.orthodoxer-kalender.de/



............................................................................................................................

Aici am terminat de spicuit din textele sfinte pe care le găsim în cartea de cult numită TRIOD, la ziua de Miercuri în săptămâna Lăsatului Sec De Brânză.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

MARȚI, ÎN SĂPTĂMÂNA LĂSATULUI SEC DE BRÂNZĂ (numită și SĂPTĂMÂNA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI) Ne aflăm în perioada dintre Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (Haideți să citim câteva îndemnuri din textele sfinte scrise pentru această zi în cartea de cult numită TRIOD!)

 

LUNI, ÎN SĂPTĂMÂNA LĂSATULUI SEC DE BRÂNZĂ (numită de unii SĂPTĂMÂNA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI) Ne aflăm în perioada dintre Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La 25 de ani de la VIZITA PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA ÎN ROMÂNIA, să ne amintim OMILIA (PREDICA) PE CARE EL A CITIT-O ÎN LIMBA ROMÂNĂ, la Sfânta Liturghie celebrată în Parcul Izvor din București, pe 9 mai 1999! Omilia durează 28 de minute. Haideți să urmărim măcar 6 minute! Era în Duminica a 5 – a după Paști, conform Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. Observăm salutul “CRISTOS A ÎNVIAT!” și răspunsul “ADEVĂRAT A ÎNVIAT!”. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1177679386691809 Această vizită istorică a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI PAPĂ CATOLIC ÎNTR-O ȚARĂ PREDOMINANT ORTODOXĂ, DE LA SCHISMA CEA MARE DIN ANUL 1054. De asemenea, această vizită a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI SUVERAN PONTIF PE PĂMÂNT ROMÂNESC. Vizita a durat 3 zile: 7, 8 și 9 mai. În 8 mai "a avut loc întâlnirea suveranului pontif cu patriarhul Teoctist şi cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la care a participat preşedintele Emil Constantinescu, premierul Radu Vasile, preşedinţii Camerelor Parlamentului, personalităţi ale vieţii publice şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti." ... "Duminică, 9 mai 1999, de la ora 10.00, patriarhul Teoctist, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, a oficiat Sfânta Liturghie, în Piaţa Unirii." ... În după-amiaza zilei de 9 mai, în Parcul Izvor, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii Catolice, în prezența Patriarhului Teoctist. ... SĂ OBSERVĂM MESAJUL DE BUN VENIT ADRESAT DE PATRIARHUL TEOCTIST PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA, LA AEROPORTUL BUCUREȘTI-BĂNEASA, ÎN 7 MAI: "Sanctitatea Voastră, aţi sosit în România, ţară ai cărei fii sunt în majoritate ortodocşi, ţară sfinţită de sângele martirilor, al celor de demult şi al celor care au căzut pe altarul credinţei creştine în vremurile apăsătoare ale dictaturii comuniste atee, la care s-au adăugat numele tinerilor şi vârstnicilor căzuţi în revoluţie. Este un pământ sfinţit de lacrimile rugăciunilor mamelor şi de nevoinţele duhovniceşti ale monahilor şi ale tuturor creştinilor de aici; este un pământ presărat de la un capăt la altul de crucile ce străjuiesc turlele bisericilor şi mănăstirilor, răspântiile drumurilor şi mormintele strămoşilor noştri, ca semn al nădejdii noastre în înviere (...)" "Vă primim cu inima deschisă şi cu gândul bun în numele ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor Bisericii noastre şi vă îmbrăţişăm cu îmbrăţişarea frăţească a lui Hristos Iisus, cu speranţa şi rugăciunea că 'Dumnezeul iubirii şi al păcii va fi cu noi' (2 Cor. 13, 11) în aceste zile". ... SĂ OBSERVĂM ȘI CÂTEVA FRAGMENTE DIN DISCURSUL PAPEI, LA SOSIRE ÎN AEROPORT: "Cu mare bucurie sosesc astăzi în România, naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoţie i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care în prevăzătoarea sa bunăvoinţă mi-a hărăzit să văd realizat acest gând. (...) Vizita mea de acum vrea să confirme legăturile dintre România şi Sfântul Scaun, care au avut mare importanţă pentru istoria creştinismului în regiune. Cum e cunoscut, potrivit tradiţiei, credinţa a fost purtată în aceste ţinuturi de fratele lui Petru, apostolul Andrei, care a pecetluit neobosita sa operă misionară prin martiriul său petrecut la Patras. Alţi martori de seamă ai evangheliei ca Sava Gotul, Niceta de Remesiana, provenind din Aquilea, şi Laurenţiu de Novae i-au continuat lucrarea, iar în timpul persecuţiilor din primele veacuri, cete de creştini au suferit martiriul: sunt martirii dacoromani, precum Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos, prin al căror sacrificiu s-a înrădăcinat profund credinţa creştină în pământul vostru. Sămânţa evangheliei, căzută în teren fertil, a produs în perioada acestor două milenii roade abundente de sfinţenie şi de martiriu. Mă gândesc la sfântul Ioan Cassian şi Dionisie Exiguul, care au contribuit la transmiterea comorilor spirituale, teologice şi canonice ale Orientului grec şi Occidentului latin; apoi, mult mai târziu, la voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, "un adevărat atlet al credinţei creştine", cum l-a numit papa Sixt al IV-lea, şi la numeroşi alţi slujitori ai evangheliei, între care domnitorul şi martirul Constantin Brâncoveanu, iar mai recent, numeroşii martiri şi mărturisitori ai credinţei din secolul al XX-lea. (...) Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa centrală şi cea orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de "Grădina Maicii Domnului", vin la tine în numele lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu!" ... Papa Ioan Paul al II – lea a donat 200.000 de dolari pentru construirea Catedralei Ortodoxe din București, Catedrala Națională, Catedrala Mântuirii Neamului. ... Biserica Romano Catolică consideră că Papa Ioan Paul al II – lea este sfânt, fiind beatificat în 2011 și canonizat în 2014.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://institutlevant.ro/en/press-releases/press-release-may-29th-2019/   https://www.facebook.com/photo/?fbid=293...