luni, 30 ianuarie 2023

PE 30 IANUARIE AVEM SĂRBĂTOARE DEDICATĂ SFINȚILOR TREI IERARHI (VASILE CEL MARE, GRIGORIE TEOLOGUL ȘI IOAN GURĂ DE AUR). ÎNCEPÂND DIN SECOLUL AL IV-LEA ȘI PÂNĂ ACUM, PRIN VIEȚILE ȘI OPERELE LOR SFINTE, EI AU RĂSPÂNDIT ȘI RĂSPÂNDESC LUMINĂ PRINTRE OAMENI, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. Pe lângă operele scrise de ei, care au ajuns până la noi, se cuvine să reținem următoarele: 1) Sfântul Vasile cel Mare (330 - 379) a fost Arhiepiscop al Cezareei Capadociei în ultimii 9 ani ai vieții lui (actualmente Cezareea este în Turcia, având numele de Kayseri). El a orânduit viața monahală și a întemeiat, pe lângă Biserică, azile și spitale, în ajutorul celor săraci și neputincioși. Sfânta Liturghie alcătuită de Sfântul Vasile cel Mare se oficiază și azi în Biserica Ortodoxă și în Biserica Greco-Catolică, de 10 ori în fiecare an. 2) Sfântul Ierarh Grigorie Teologul (numit și Grigorie de Nazianz, căci a fost Episcop de Nazianz) a trăit în perioada dintre anii 329 – 390. El a participat la Al Doilea Sinod Ecumenic, la Constantinopol, în anul 381, fiind ales chiar să conducă acest Sinod, în locul Episcopului Meletie care a murit atunci. Grigorie a rămas celebru pentru apărarea învățăturii creștine corecte referitoare la taina Sfintei Treimi (adică referitoare la adevărul despre egalitatea, consubstanțialitatea și eternitatea Celor Trei Persoane Divine: Tatăl Ceresc, Fiul Veșnic Iubit al Tatălui Ceresc și Duhul Sfânt. Deci, Dumnezeu este Unul, dar în Trei Persoane. Cele Trei Persoane au o Singură Ființă.) 3) Sfântul Ioan Gură de Aur a trăit în perioada dintre anii 347 – 407. El a fost Arhiepiscop al Constantinopolului în ultimii 10 ani ai vieții lui. Pentru talentul său oratoric a primit supranumele de Gură de Aur. "Într-o vreme în care clerul cetății era vehement criticat pentru stilul său de viață luxos, Sfântul Ioan era hotărât să reformeze clerul din Constantinopol. Eforturile sale s-au lovit de o serioasă rezistență și au avut un efect limitat." ... "Exilarea sa în mai multe rânduri arată că puterea seculară avea o puternică influență în Biserica răsăriteană din această perioadă istorică." Sfânta Liturghie alcătuită de Sfântul Ioan Gură de Aur este cea mai folosită Sfânta Liturghie în Biserica Ortodoxă și în Biserica Greco-Catolică. Pentru viețile lor sfinte, pentru cultura lor creștină corectă, pentru operele lor, Sfinții Trei Ierarhi sunt considerați patroni ai școlilor teologice. [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi!]

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Ca cei ce ați fost la obicei întocmai cu Apostolii și lumii învățători, rugați-vă Stăpânului tuturor să dăruiască pace lumii și sufletelor noastre mare milă.” (Troparul Sfinților Trei Ierarhi)

 


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 5, versetele 14-19:


14.

Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă.

15.

Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă.

16.

Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri.

17.

Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.

18.

Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate.

19.

Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în împărăţia cerurilor.

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=5

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna1

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2023&month=01

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

https://www.oca.org/readings/daily/2023/01/30

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.goarch.org/chapel/calendar

...................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

FEMEIA PĂGÂNĂ, CANANEANĂ, ÎNDURERATĂ DE SUFERINȚA FIICEI EI, A FOST RĂSPLĂTITĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PENTRU CREDINȚA EI, PENTRU SPERANȚA EI, PENTRU RĂBDAREA ȘI SMERENIA EI, PENTRU INSISTENȚA EI ÎN RUGĂCIUNE, PENTRU IUBIREA EI. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Minunea Vindecării De La Distanță A Fiicei Femeii Cananeene! Fiica era rău chinuită de un demon. ... Observăm în Calendarul Creștin Ortodox Român că textul evanghelic despre Vindecarea Fiicei Femeii Cananeene este programat să fie citit în Duminica a 17-a după Rusalii. La fel este și în Calendarul Creștin Greco-Catolic Român. În ordine aritmetică normală, Duminica de azi, 29 ianuarie 2023, este Duminica a 33-a după Rusalii. Și totuși în calendarele menționate scrie că azi este Duminica a 17-a după Rusalii!!! ... Am observat că numai la români este această numerotare “capricioasă” a săptămânilor de după Rusalii!!! ... Dar, de fapt, noi ne-am obișnuit, de mai mult timp, să trecem cu vederea această numerotare și să ne concentrăm pe mesajul evanghelic. Pentru azi, mesajul este următorul: ÎN DURERILE NOASTRE, SĂ FIM CU CREDINȚĂ NECLINTITĂ ÎN DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, CU SPERANȚĂ NEÎNTRERUPTĂ, SĂ AVEM RĂBDARE, SĂ FIM SMERIȚI CHIAR DACĂ SUNTEM INSULTAȚI ȘI DISPREȚUIȚI DE EVREI, SĂ FIM INSISTENȚI ȘI CU IUBIRE ÎN RUGĂCIUNE!)

 

CÂND ÎL CĂUTĂM PE IISUS CU GÂNDURI DE POCĂINȚĂ ȘI DE ÎNDREPTARE, CHIAR DACĂ SUNTEM PĂCĂTOȘI, EL VINE ÎN CASA NOASTRĂ PENTRU A NE ADUCE MÂNTUIREA. ȘTIM CUM L-A CĂUTAT VAMEȘUL ZAHEU PE IISUS? … ZAHEU ERA OM MIC DE STATURĂ. AUZIND CĂ IISUS, ÎNSOȚIT DE MULȚI OAMENI, VA TRECE PRIN ORAȘUL IERIHON, ZAHEU A ALERGAT ÎNAINTE PE ACEL DRUM ȘI S-A URCAT ÎNTR-UN SICOMOR, CA SĂ-L POATĂ VEDEA. … CUNOAȘTEM RECOMPENSA ACESTUI EFORT AL LUI ZAHEU? DAR NOI, ASTĂZI, FACEM VREUN EFORT PENTRU A-L VEDEA PE IISUS? … VAMEȘUL ZAHEU ERA BOGAT. DAR BOGĂȚIA, STRÂNSĂ UNEORI PE NEDREPT, NU-I I-A ADUS MULȚUMIRE ÎN SUFLET. AVEA NEVOIE DE ÎNDREPTAREA, DE IERTAREA ȘI DE MÂNTUIREA PE CARE NUMAI IISUS NI LE POATE DA. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 32-a după Rusalii, despre vameșul Zaheu, despre pocăința și îndreptarea lui în fața Domnului nostru Iisus Hristos, precum și despre mântuirea pe care a obținut-o! "Iar Zaheu, stând, a zis către Domnul: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit." …)

 

ZECE OAMENI BOLNAVI DE LEPRĂ AU FOST VINDECAȚI PRIN PUTEREA CUVINTELOR ROSTITE DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI PRIN ÎNCREDEREA LOR ÎN CUVINTELE LUI. DINTRE ACEȘTI ZECE, NOUĂ ERAU EVREI, IAR UNUL ERA SAMARINEAN. TOȚI ZECE AU FOST TRIMIȘI DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS LA PREOȚII EVREI PENTRU A OBȚINE DE LA EI DECLARAȚIA DE CONSTATARE A VINDECĂRII, CONFORM LEGII VECHIULUI TESTAMENT CARE ERA ATUNCI ÎN VIGOARE. DINTRE CEI ZECE VINDECAȚI, NUMAI UNUL S-A ÎNTORS LA DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS SĂ-I MULȚUMEASCĂ! OARE ACEL UNU ERA DINTRE EVREI? NU. ERA SAMARINEAN. CULMEA! SAMARINENII ERAU CONSIDERAȚI DE EVREI CA INFERIORI! IATĂ CĂ SAMARINEANUL S-A DOVEDIT A FI ÎN REALITATE SUPERIOR EVREILOR! (Haideți să urmăm exemplul de mulțumire, de recunoștință, de calitate superioară, al samarineanului! Haideți să avem conștiința trează și adevărată și dreaptă în fața lui Dumnezeu! ... Știm că majoritatea evreilor de azi nici măcar nu vor să recunoască existența lui Dumnezeu. Potrivit unui sondaj Gallup din 2015, 65% dintre israelieni spun fie că “nu sunt religioși”, fie că sunt “atei convinși”, iar 30% spun că sunt religioși. Dintre cei religioși, cei mai mulți nu cred că Domnul nostru Iisus Hristos este Mesia, Fiul lui Dumnezeu. ... Evreii care cred că Domnul nostru Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu se numesc evrei mesianici și sunt puțini, cam 350.000 la nivel mondial. ... În România, dintre evreii creștini au devenit mai cunoscuți, prin cărțile scrise de ei, Nicolae Steinhardt și Richard Wurmbrand. ... Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Minunea Vindecării Celor Zece Leproși, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 29-a după Rusalii! Această Duminică are prioritate azi, conform Calendarului Creștin Ortodox Român și Calendarului Creștin Greco-Catolic Român. ... De fapt, în ordine aritmetică obișnuită, azi suntem în Duminica a 31-a după Rusalii, însă am observat că din luna septembrie, cam în fiecare an, nu se mai respectă ordinea aritmetică obișnuită a Duminicilor de după Rusalii, ci este o ordine “capricioasă”, de care vom scăpa când va începe Postul Paștilor. ... Noi ne-am obișnuit să nu ne concentrăm pe numerotarea Duminicilor, ci pe mesajul textelor evanghelice.) OBSERVĂM CĂ ZIUA MONDIALĂ CONTRA LEPREI (WORLD LEPROSY DAY) ESTE RESPECTATĂ ÎN FIECARE AN ÎN ULTIMA DUMINICĂ DIN IANUARIE. Lepra, cunoscută și sub numele de boala Hansen, este o infecție pe termen lung cauzată de bacteria Mycobacterium leprae sau Mycobacterium lepromatosis. Infecția poate duce la deteriorarea nervilor, a tractului respirator, a pielii și a ochilor. Simptomele de lepră pot începe în decurs de un an, dar, pentru unii oameni, simptomele pot dura 20 de ani sau mai mult să apară. Lepra poate fi tratată printr-o combinaţie de mai multe antibiotice, un tratament foarte scump. La nivel mondial, în zilele noastre, sunt cam 208.000 de bolnavi de lepră. În România, în jud. Tulcea, există Leprozeria din localitatea Tichilești, unde sunt tratați bolnavii de lepră.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în A ȘASEA DUMINICĂ din POSTUL NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Această Duminică este DUMINICA ÎNAINTE DE SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Textul evanghelic stabilit să fie citit la Sfânta Liturghie astăzi ne prezintă GENEALOGIA LUI IISUS HRISTOS sau CARTEA NEAMULUI LUI IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII. Este vorba despre ȘIRURI DE NUME, din tată în fiu, începând de la patriarhul biblic Avraam până la Domnul nostru Iisus Hristos. Această genealogie o găsim în Noul Testament, în Sfânta Evanghelie scrisă de Sfântul Matei. În Noul Testament mai există o genealogie a Mântuitorului, scrisă de Sfântul Luca, în această genealogie numele mergând din fiu în tată, de la Domnul nostru Iisus Hristos până la Adam, primul om creat de Dumnezeu. SĂ REȚINEM din ARBORELE GENEALOGIC AL MÂNTUITORULUI faptul că VECHIUL ARBORE GENEALOGIC UMAN, care pornește din Adam, A FOST VINDECAT, ÎMBUNĂTĂȚIT ȘI SFINȚIT, începând cu SFÂNTA FECIOARĂ MARIA. Ea s-a învoit total și definitiv să colaboreze cu DIVINITATEA, prin DUHUL SFÂNT și prin puterea TATĂLUI CERESC PREAÎNALT, în așa fel încât L-A NĂSCUT în mod supranatural PE MÂNTUITORUL LUMII, PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ÎN PERSOANA LUI SUNT UNITE PENTRU ETERNITATE NATURA DIVINĂ CU NATURA UMANĂ. Astfel, ÎN PERSOANA LUI S-A INAUGURAT VINDECAREA, ÎMBUNĂTĂȚIREA ȘI SFINȚIREA PENTRU ETERNITATE A NATURII UMANE, care fusese decăzută și stricată prin învoirea cu Diavolul, începând de la Eva și Adam. ... ASTĂZI ESTE O BUNĂ OCAZIE să ne amintim, sau să aflăm, că transumaniștii atei și sataniști în timpurile noastre au furat tehnica editării genomului uman, ei vrând să transforme natura umană (prin inginerie genetică, inteligență artificială, nanotehnologie), făcând tot felul de experiențe sataniste pe oameni, în numele „științei”. Ei repetă greșeala Evei și a lui Adam, refuzându-L pe Dumnezeu și ascultându-l pe Diavolul. SE CUVINE CA NOI, în calitate de creștini inspirați de Duhul Sfânt, SĂ REFUZĂM CONSECVENT OFERTELE TRANSUMANIȘTILOR, NOI FIIND CONȘTIENȚI CĂ GENOMUL UMAN ESTE EDITAT DEJA SPRE ÎMBUNĂTĂȚIRE ETERNĂ PRIN FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Duminica de azi se numește Duminica Sfinților Părinți După Trup ai Domnului nostru Iisus Hristos, când îi cinstim pe toți părinții care au plăcut lui Dumnezeu, începând de la primul om, Adam, până la Iosif, logodnicul Preasfintei Fecioare Maria.

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fi...