duminică, 1 ianuarie 2023

PE 1 IANUARIE SĂRBĂTORIM ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN CIVIL (LA 1 SEPTEMBRIE SĂRBĂTORIM ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN BISERICESC, CA ȘI ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN ȘCOLAR). DAR, LA 1 IANUARIE AVEM ȘI DOUĂ SĂRBĂTORI RELIGIOASE. PRIMA, ÎN CINSTEA MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, SĂRBĂTOARE NUMITĂ “TĂIEREA ÎMPREJUR CEA DUPĂ TRUP A DOMNULUI” (SAU CIRCUMCIZIA), LA 8 ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII LUI. LA CIRCUMCIZIE I-AU PUS NUMELE PRUNCULUI, ADICĂ “IISUS”, CARE ÎNSEAMNĂ “DUMNEZEU MÂNTUIEȘTE”, NUME ANUNȚAT DE ÎNGERUL GAVRIIL MAI ÎNAINTE CA PRUNCUL SĂ SE FI ZĂMISLIT. A DOUA ESTE ÎN CINSTEA SFÂNTULUI IERARH VASILE CEL MARE, CARE A TRĂIT ÎN SECOLUL AL IV - LEA DUPĂ HRISTOS. SFÂNTUL VASILE ESTE CUNOSCUT PENTRU SCRIERILE SALE TEOLOGIGE, PENTRU ORGANIZAREA VIEȚII MONAHALE, PRECUM ȘI PENTRU ÎNFIINȚAREA DE AZILE, SPITALE ȘI CANTINE PENTRU OAMENII SĂRACI ȘI PENTRU BOLNAVI. [Cu această ocazie, haideți să Îi mulțumim Tatălui nostru Sfânt din Ceruri pentru că ne-a ocrotit viețile în anul care a trecut și să Îl rugăm să ni le ocrotească și în acest An Nou, când marcăm 2023 de ani de la Nașterea Supranaturală a Domnului nostru Iisus Hristos din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt și a Tatălui nostru Sfânt din Ceruri! De asemenea, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare (în România peste 600.000) !]

Pr. prof. Ion Ciungu


Pogorându-Se Mântuitorul la neamul omenesc a primit înfășare cu scutece. Nu S-a scârbit de trupeasca tăiere îmrejur Cel de opt zile după mamă și fără de început după Tată. Acestuia, credincioșii să-I strigăm: Tu ești Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi!” (Cântare din cadrul slujbei la sărbătoarea Tăiera Împrejur A Domnului Nostru Iisus Hristos)

“Si când s'au împlinit opt zile și a fost să-L taie împrejur, I-au pus numele Iisus, așa după cum fusese numit de înger mai înainte de a Se fi zămislit El în pântece.”

...

Sfântul Vasile cel Mare (330-379) a fost arhiepiscop în Cezareea Capadociei,  în ultimii 9 ani ai vieții sale. Pentru scrierile sale și pentru activitatea sa este recunoscut ca mare teolog al Bisericii. A contribuit la organizarea vieții monahale și a înființat azile, spitale și cantine pentru oamenii săraci și pentru bolnavi. (Actualmente pe locul vechii localități Cezareea este orașul Kayseri, în Turcia.)


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în data de 1 ianuarie, la sărbătoarea Tăierea Împrejur a Domnului este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 2, versetele 20-21 și 40-52:

 

20.Si s'au intors pastorii slavind si laudand pe Dumnezeu pentru toate cate le-au auzit si le-au vazut asa cum li se spusesera.

21.Si cand s'au implinit opt zile si a fost sa-L taie imprejur, I-au pus numele Iisus, asa dupa cum fusese numit de inger mai inainte de a Se fi zamislit El in pantece.
Fc 17:10-12Lv 12:3Mt 1:21Mt 1:25Lc 1:31Lc 1:59Flp 3:5

40.Iar Copilul crestea si Se intarea cu duhul, plin de intelepciune; si harul lui Dumnezeu era peste El.
1Rg 2:21Lc 1:80Lc 2:52

41.Si parintii Lui mergeau in fiecare an la Ierusalim de sarbatoarea Pastilor.
Ies 12:24-27Dt 16:1-8

42.Iar cand era El de doisprezece ani, s'au suit la Ierusalim dupa obiceiul sarbatorii.

43.Si daca s'au sfarsit zilele, in timp ce ei se intorceau, Copilul Iisus a ramas in Ierusalim; si parintii Lui nu stiau.

44.Dar ei, socotind ca El este printre calatori, au mers cale de o zi; si L-au cautat printre rude si cunoscuti.

45.Si, negasindu-L, s'au intors la Ierusalim cautandu-L.

46.Si a fost ca dupa trei zile L-au aflat in templu, stand in mijlocul invatatorilor, ascultandu-i si intrebandu-i.
Is 53:2

47.Si toti cei ce-L auzeau se minunau de priceperea si de raspunsurile Lui.
Mt 7:28Mc 1:22Lc 4:22Lc 4:32In 7:15

48.Si, vazandu-L, au ramas uimiti, iar mama Sa I-a zis: "Fiule, de ce ne-ai facut una ca asta? Iata, tatal Tau si eu Te-am cautat ingrijorati".

49.Si El le-a zis: "Cum se face ca Ma cautati? Oare nu stiati ca intru cele ale Tatalui Meu trebuie sa fiu? 7"
Mal 3:1In 2:16

50.Si ei n'au inteles cuvantul pe care l-a grait catre ei.
Lc 9:45Lc 18:34

51.Si a coborat cu ei si a venit in Nazaret si le era supus. Iar mama Sa pastra toate lucrurile acestea intru inima ei.
Fc 37:11Lc 2:19

52.Si Iisus sporea cu intelepciunea si cu varsta, si cu harul la Dumnezeu si la oameni.
1Rg 2:211Rg 2:26Lc 1:80Lc 2:40

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna1

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2023&month=01

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

https://www.oca.org/readings/daily/2023/01/01

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

.....................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

PE 27 DECEMBRIE, ÎN A TREIA ZI DE CRĂCIUN, ÎL SĂRBĂTORIM PE SFÂNTUL ARHIDIACON ȘTEFAN, PRIMUL MARTIR CREȘTIN, UCIS CU PIETRE DE EVREII ÎNFURIAȚI DE FAPTUL CĂ ȘTEFAN I-A ACUZAT CĂ EI L-AU UCIS PE CEL DREPT, ADICĂ PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. (Referitor la martirii creștini, adică la creștinii care au fost uciși pentru credința lor, se cuvine să amintim că, potrivit datelor oferite de cercetători, de la Domnul nostru Iisus Hristos până în anul 2.000 sunt 70 de milioane de martiri creștini. De asemenea, se cuvine să amintim că actualmente, la nivel mondial, creștinii sunt oamenii cei mai persecutați, comparativ cu oamenii aparținând altor religii. ... Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre Viticultorii cei Răi, care se citește la Sfânta Liturghie pe 27 decembrie, precum și alte texte sfinte referitoare la această sărbătoare!) CU ACEASTĂ OCAZIE, SĂ ÎL RUGĂM PE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI SĂ LE BINECUVÂNTEZE CU SĂNĂTATE, BUCURII, VIAȚĂ ÎNDELUNGATĂ, IERTARE DE PĂCATE ȘI MÂNTUIRE PE TOATE PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE SFÂNTULUI ARHIDIACON ȘTEFAN (în România peste 450.000)!

 

AZI, 26 DECEMBRIE, A DOUA ZI DE CRĂCIUN, ESTE SĂRBĂTOARE ÎN CINSTEA MAICII DOMNULUI, SĂRBĂTOARE NUMITĂ ASTFEL: SOBORUL PREASFINTEI STĂPÂNEI NOASTRE DE DUMNEZEU NĂSCĂTOAREI ȘI PURUREA FECIOAREI MARIA. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 26 decembrie, despre Fuga în Egipt, despre uciderea pruncilor de către Irod, despre Întoarcerea din Egipt și stabilirea în Nazaret!)

 

PE 25 DECEMBRIE SĂRBĂTORIM NAȘTEREA SUPRANATURALĂ, ÎN BETLEEM, A MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM DIN SFÂNTA FECIOARĂ MARIA, PRIN PUTEREA DUHULUI SFÂNT ȘI A TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. TOT AZI ÎI COMEMORĂM PE MAGII DE LA RĂSĂRIT CARE AU VENIT, CĂLĂUZIȚI DE STEA, SĂ SE ÎNCHINE PRUNCULUI DIVIN IISUS. DE ASEMENEA, TOT AZI ÎI COMEMORĂM PE PĂSTORII CARE, TRIMIȘI DE ÎNGER, AU MERS SĂ-L VADĂ PE PRUNCUL DIVIN IISUS, ÎNFĂȘAT ȘI CULCAT ÎN IESLE, APOI AU DUS MAI DEPARTE VESTEA DESPRE NAȘTEREA MÂNTUITORULUI HRISTOS. [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, unele texte sfinte referitoare la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos! ... Știm că noi, românii, am primit credința creștină prin intermediul limbii latine. În limba latină Hristos se spune Christus, iar persoanei care crede în Domnul nostru Iisus Hristos și-L urmează i se spune christianus sau christiana, adică creștin sau creștină. Prin urmare, o rugăciune specială se cuvine să adresăm azi Tatălui nostru Sfânt din Ceruri pentru ocrotirea persoanelor cu numele de Cristian, Cristiana, Cristina și cu alte nume derivate de la Numele Domnului nostru Iisus Hristos, în România fiind cam 700.000 de persoane cu astfel de nume. Bineînțeles că o rugăciune specială se cuvine să spunem azi pentru toți creștinii.)

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 15 mai, în fiecare an, PESTE 12 MILIOANE DE PALESTINIENI DIN ÎNTREAGA LUME COMEMOREAZĂ NAKBA, și anume, CATASTROFA, adică EPURAREA ETNICĂ A PALESTINIENILOR DIN ANUL 1948. Înainte de Nakba, palestinienii locuiau în 1.300 de sate și orașe din Palestina istorică. În februarie 1947 Regatul Unit a anunțat că își va încheia mandatul asupra Palestinei și va preda această responsabilitate Organizației Națiunilor Unite înființată recent. ONU a propus un plan de a împărți Palestina în state separate, unul evreiesc și altul arab. Cea mai mare parte a teritoriului (56%) a fost alocată evreilor, care reprezentau o treime din populație și erau în majoritate imigranți recenți din Europa. Arabilor a fost alocat 42% din teritoriu, iar 2% reprezenta Ierusalimul sub administrație internațională. Îndată ce planul a fost adoptat, în acel noiembrie, forțele sioniste au început să atace orașele și satele palestiniene. Au ocupat 774 de așezări și au nimicit 530, forțând peste 250.000 de palestinieni să-și părăsească pământurile. Sioniștii erau foarte bine înarmați, folosind tancuri și arme lăsate în urmă de britanici. Pe 14 mai 1948 a fost înființat Statul Israel. Nakba a început în ziua următoare. Aproximativ 15.000 de palestinieni au fost uciși, într-o serie de atrocități în masă. În total, cel puțin 750.000 de palestinieni au fost expulzați din casele lor și de pe pământurile lor. Sioniștii au pus stăpânire pe 78% din Palestina istorică. Cele 22 de procente rămase au fost spintecate în ceea ce este acum Malul de Vest (Cisiordania) sub ocupație israeliană și Fâșia Gaza asediată de Israel. Palestinienii au fugit spre tabere de refugiați prin toată Palestina și în țările învecinate (Liban, Iordania, Siria). Mulți au păstrat cheile de la casele lor. Acele chei continuă să fie un simbol al dreptului lor de a se întoarce la casele lor. Ceea ce a început în 1948 rămâne cea mai lungă criză a refugiaților nerezolvată din lume. (traducere din videoclipul “Nakba, the ethnic cleansing of Palestinians in 1948 | By the Numbers”, publicat pe Facebook de Al Jazeera, la 15 mai 2025): https://www.facebook.com/watch/?v=1815279045705579 ... NAKBA COMEMORATĂ ȘI ÎNCĂ REPETATĂ!!! ... 77 DE ANI DE NAKBA!!!

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis și zice: "Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă!"  (Sfânta Evanghelie dup...