vineri, 8 iulie 2022

RUGĂCIUNEA DE VINERI ESTE ÎN LEGĂTURĂ CU RĂSTIGNIREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU, MÂNTUITORUL LUMII, DIN CAUZA PĂCATELOR NOASTRE. HAIDEȚI SĂ NE RUGĂM, ÎN NUMELE TATĂLUI ȘI AL FIULUI ȘI AL SFÂNTULUI DUH! AMIN!

Pr. prof. Ion Ciungu


“Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel Dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce în care ai pătimit și ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă bunătății Tale celei nespuse să mă învrednicești cu Darul Tău, Doamne, ca și eu să pot răbda patimi pentru credința, speranța și iubirea ce le am către Tine, precum Tu, Cel Îndurat, ai răbdat pentru mântuirea mea.

Întărește-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie și cu mare căință, și să urăsc cugetele mele și voințele mele cele rele. Sădește în inima mea întristare de moartea Ta, ca să o simt precum au simțit-o iubita Ta Maică, ucenicii Tăi și femeile purtătoare de mir care stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simțirile cele sufletești, ca să se miște și să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsuflețite, când s-au mișcat la răstignirea Ta, și mai vârtos cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și pocăit, și Ți s-a plecat, de l-ai pus în Rai. Dă-mi, Doamne, și mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci i-ai dat aceluia și-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, și cu bună întoarcere și căință mă așează împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce-mi ești.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, și pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa: Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat și pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ținut rodul vieții, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat ușile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis ușa raiului.

O, Hristoase al meu Răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări și câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre și pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferințele și necazurile vieții acesteia! Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm și să ne apropiem de El, și așa, numai spre folosul nostru ne pedepsește în această viață; de aceea, rogu-mă Ție, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele și durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulțești împreună și răbdarea, puterea și mulțumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneț; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata și Dumnezeiasca Ta putere și cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin și o măresc acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

https://ro.orthodoxwiki.org/Rug%C4%83ciunea_de_Vineri

...

Nu-i singur Iuda vinovat (de Costache Ioanid)

1.    Nu-i singur Iuda vinovat
De sângele ce se dădu.
Nici marii preoţi, nici Pilat,
Ci lumea-ntreagă prin păcat!
Şi eu, şi tu...

2.    Nu drumul greu spre Golgota,
Nici biciul, când Iisus căzu.
Şi-atât nici crucea nu-L durea 

     Cât noi, povara cea mai grea,

     Şi eu, şi tu...

3.    Nu patru cuie L-au pătruns,
Când El pe cruce se-aşternu.
Ci noi, cu sufletul ascuns,
Cu mii de patimi L-am străpuns!
Şi eu, şi tu...

4.    Nu doar bătrânii cărturari,
Nu doar mai marii preoţi, nu!
Şi noi am râs cu ochi murdari,
şi noi suntem cei doi tâlhari!
Şi eu, şi tu...

5.    Şi nu ostaşilor prin sorţi
Cămaşa albă Şi-o dădu.
Ci tuturor! Dar tu n-o porţi!
Şi, fără ea, toţi suntem morţi!
Şi eu, şi tu...

6.    Nu doar în stânci, sub lilieci,
Nu doar sub lespede zăcu.
Ci L-am ascuns ca pentru veci
Sub piatra unor forme reci,
Şi eu, şi tu...

7.    Şi-acum Iisus cel condamnat
Azi El te-ntreabă: "Da sau nu?
Eşti tu sau nu eşti vinovat?"
Eu I-am spus da! Şi-am fost iertat.

Dar tu? Dar tu? ...

 https://poetii-nostri.ro/costache-ioanid-nu-i-singur-iuda-vinovat-poezie-id-8924/

 ...

https://www.youtube.com/watch?v=wA332bNUOCw&t=2s

.................................................................................................................................

Aici se încheie textul Rugăciunii de Vineri.

S-ar putea întâmpla să dorim să revedem Rugăciunea de Joi:

RUGĂCIUNEA DE JOI ESTE ÎN LEGĂTURĂ CU CINA CEA DE TAINĂ. HAIDEȚI SĂ NE RUGĂM, ÎN NUMELE TATĂLUI ȘI AL FIULUI ȘI AL SFÂNTULUI DUH! AMIN!

 

Un comentariu:

Pe 17 mai este ZIUA MONDIALĂ A TELECOMUNICAȚIILOR și A SOCIETĂȚII DE INFORMARE. Cu această ocazie observăm în calendarul creștin german LEBEN IST MEHR un scurt articol foarte folositor, scris de o persoană pricepută să ofere consultații în COMUNICAȚII DE ÎNTREPRINDERE, în comunicații de afaceri. În funcția pe care o are, ea caută mereu modalități de a folosi cât mai bine posibil cuvintele, de a formula cât mai bine posibil mesajul pe care vrea să-l comunice grupului țintă. Din studiile ei, ea știe că fiecare enunț are 4 niveluri de comunicare. După ce ne dă exemple pentru fiecare nivel, ne mărturisește din viața ei că a ajuns să înțeleagă importanța următorului mesaj din Evanghelia Sfântului Ioan: “LA ÎNCEPUT ERA CUVÂNTUL, ȘI CUVÂNTUL ERA LA DUMNEZEU, ȘI DUMNEZEU ERA CUVÂNTUL.” Ea a ajuns să-și dea seama că DUMNEZEU ESTE CUVÂNTUL, adică DUMNEZEU ESTE CHINTESENȚA TUTUROR CUVINTELOR. Adică, DUMNEZEU VREA SĂ COMUNICE CU NOI, CU OAMENII, SĂ VORBEASCĂ CU NOI, PRIN BIBLIE. Cuvintele lui Dumnezeu le găsim în Biblie, astfel că BIBLIA este UN GHID DE LA DUMNEZEU PENTRU VIAȚA NOASTRĂ PE PĂMÂNT. În Biblie, Dumnezeu Se revelează pe Sine ca și Creator al nostru, și de aemenea, ca Mântuitor al nostru. În Biblie, Dumnezeu ne arată clar cât de mult a lucrat El pentru a stabili o relație personală cu noi. În Biblie, Dumnezeu ne cheamă să credem în El și să Îl urmăm. În finalul articolului autoarea ne adresează următoarea întrebare: CÂND AȚI COMUNICAT ULTIMA DATĂ CU DUMNEZEU? Apoi ne oferă următoarea sugestie pentru viață: ÎN RUGĂCIUNE PUTEȚI SĂ VĂ REVĂRSAȚI INIMA CĂTRE DUMNEZEU. EL CHIAR AȘTEAPTĂ ACEASTA. ... Într-adevăr, dincolo de tehnologia 5G, cu privire la care sunt temeri că atacă sănătatea, de ZIUA MONDIALĂ A TELECOMUNICAȚIILOR și A SOCIETĂȚII DE INFORMARE se cuvine să ne amintim că DUMNEZEUL NOSTRU ESTE, CU ADEVĂRAT, DUMNEZEUL COMUNICAȚIEI, CARE NE INFORMEAZĂ și NE FORMEAZĂ pentru ADEVĂRATA VIAȚĂ FERICITĂ. ... Doamne Iisuse Hristoase, Tu ești Cuvântul Cel Veșnic al lui Dumnezeu! Doamne Iisuse Hristoase, Îți mulțumim frumos prin Veșnicul Duh Sfânt, spre slava Veșnicului nostru Tată Ceresc Atotsfânt, Atotputernic și Iubitor de oameni, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Adevărat!

Pr. prof. Ion Ciungu "La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. Acesta era întru început la Dumne...