duminică, 17 iulie 2022

FOȘTII PROPRIETARI DE PORCI, DIN ȚINUTUL GADARENILOR, L-AU RUGAT PE IISUS SĂ PLECE DE LA EI. ... DE CE? ... DIN EVANGHELIA SFÂNTULUI MARCU AFLĂM CĂ S-AU ÎNFRICOȘAT. ... ÎNSEAMNĂ CĂ NU AVEAU IUBIRE, NICI FAȚĂ DE DUMNEZEU, NICI FAȚĂ DE OAMENII VINDECAȚI DE IISUS. ... ȘTIM, DE LA SFÂNTUL IOAN, CĂ UNDE ESTE IUBIRE, ACOLO NU ESTE FRICĂ. HAIDEȚI SĂ-L RUGĂM PE FIUL LUI DUMNEZEU SĂ NE DEA IUBIREA CEA ADEVĂRATĂ, ATÂT FAȚĂ DE EL CÂT ȘI FAȚĂ DE OAMENI! (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie azi, în Duminica a 5 –a după Rusalii, din Evanghelia Sfântului Matei! Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, frumoasa poezie “NU TE DUCE DE LA NOI”, de Traian Dorz: “Gadareni suntem, Iisuse, plini de patimi și nevoi, suntem inimi nesupuse, Te-am gonit, dar, o, Iisuse, nu Te duce de la noi!”)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Şi trecând El dincolo, în ţinutul Gadarenilor, L-au întâmpinat doi demonizaţi ieşind din morminte şi atât de înfricoşători încât nimeni nu putea să treacă pe calea aceea.

Şi iată că ei strigau, zicând: „Ce este nouă şi Ţie f, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Venit-ai aici mai înainte de vreme ca să ne chinuieşti?“

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 5 – a după Rusalii este din Sfânta evanghelie după Matei, din capitolul 8, versetele 28 – 34 și din capitolul 9, versetul 1:

Mt 8, 28-34;  9, 1.

28

Şi trecând El dincolo, în ţinutul Gadarenilor, L-au întâmpinat doi demonizaţi ieşind din morminte şi atât de înfricoşători încât nimeni nu putea să treacă pe calea aceea.

29

Şi iată că ei strigau, zicând: „Ce este nouă şi Ţie f, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Venit-ai aici mai înainte de vreme ca să ne chinuieşti?“

30

Şi la o bună depărtare de ei era o turmă mare de porci care păştea.

31

Iar demonii Îl rugau, zicând: „Dacă ne scoţi afară, trimite-ne în turma de porci“.

32

Şi El le-a zis: „Duceţi-vă!“ Iar ei, ieşind, s'au dus în turma de porci. Şi iată, toată turma s'a repezit de pe stâncă'n mare şi a pierit în apă.

33

Iar păzitorii au fugit şi, ducându-se în cetate, au spus totul, şi despre cele întâmplate cu demonizaţii.

34

Şi iată, toată cetatea a ieşit în întâmpinarea lui Iisus şi, văzându-L, L-au rugat să plece din hotarele lor.

Intrând în corabie, Iisus a trecut dincoace şi a venit în cetatea Sa a.

...

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=53&cap=5

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/07/10

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna7

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=07

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

NU TE DUCE DE LA NOI (de Traian Dorz)

 

Gadareni suntem, Iisuse,

plini de patimi și nevoi,

suntem inimi nesupuse,

Te-am gonit, dar, o, Iisuse,

nu Te duce de la noi!

 

Plini suntem de fapte rele

și-al păcatului noroi,

gemem sub necazuri grele,

nu ne părăsi în ele,

nu Te duce de la noi!

 

Nu Te duce, fără Tine

suntem orbi, flămânzi și goi,

ia-ne tot ce-avem mai bine,

toate n-au un Preț cât Tine,

nu Te duce de la noi!

 

N-asculta pe-aceia care

și-azi Te-alungă iar napoi.

Arse-n dor de vindecare,

Plâng atâtea răni amare,

Nu Te duce de la noi!

 

Mii de inimi chinuite

vars-al lacrimii șuvoi,

cer cuvintele-Ți iubite

nu le părăsi zdrobite,

nu Te duce de la noi!

 

Doamne, Oastea Ta umilă

Duce greutăți puhoi.

Le vom duce fără silă,

dar ascultă-ne, ai milă,

nu te duce de la noi!

 

(din vol. Cântările Dintâi)

 

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

OFIȚERUL ROMAN, DEȘI ERA PĂGÂN, A DAT DOVADĂ DE O CREDINȚĂ AȘA DE MARE ÎN DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNCÂT ÎNSUȘI DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A MINUNAT ȘI A ZIS CELOR CARE VENEAU DUPĂ EL ASTFEL: “ADEVĂR VĂ GRĂIESC, NICI ÎN ISRAEL N-AM AFLAT ATÂTA CREDINȚĂ! ȘI VĂ SPUN VOUĂ CĂ MULȚI DE LA RĂSĂRIT ȘI DE LA APUS VOR VENI ȘI VOR ȘEDEA LA MASĂ CU AVRAAM, CU ISAAC ȘI CU IACOB ÎN ÎMPĂRĂȚIA CERURILOR, IAR FIII ÎMPĂRĂȚIEI VOR FI ARUNCAȚI ÎN ÎNTUNERICUL CEL MAI DIN AFARĂ; ACOLO VA FI PLÂNGEREA ȘI SCRÂȘNIREA DINȚILOR.” DIN EVANGHELIA SFÂNTULUI LUCA OBSERVĂM CĂ OFIȚERUL S-A APROPIAT DE IISUS MAI ÎNTÂI PRIN INTERMEDIARI. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 4 – a după Rusalii, despre vindecarea, de la distanță, a servitorului, pe baza credinței ofițerului roman care avea în subordinea lui 100 de soldați, dar îi avea în subordine și pe evrei! Acest ofițer este numit în Evanghelie sutaș sau centurion.)

 

NIMENI NU POATE SLUJI, ÎN ACELAȘI TIMP ȘI CU FIDELITATE, LA DOI DOMNI, CĂCI SAU PE UNUL ÎL VA URÎ ȘI PE CELĂLALT ÎL VA IUBI, SAU DE UNUL SE VA ALIPI ȘI PE CELĂLALT ÎL VA DISPREȚUI. NU PUTEM SĂ SLUJIM LUI DUMNEZEU ȘI LUI MAMONA. MAMONA ESTE DEMONUL BANULUI. (Din Sfânta Evanghelie a Domnului nostru Iisus Hristos, care se citește în Duminica a 3-a după Rusalii. Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, din textul evanghelic, despre conștiința morală care s-ar putea să ne fie luminată sau întunecată, despre grija pe care Dumnezeu, Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, o are față de lume în general și față de oameni în special, precum și despre îndemnul pe care ni-l adresează Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, de a căuta mai întâi de toate Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, fiind siguri că toate lucrurile necesare vieții – mâncare, băutură, îmbrăcăminte – ni se vor adăuga!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...