duminică, 24 iulie 2022

PRIETENII ADEVĂRAȚI ÎL DUC PE OMUL BOLNAV PENTRU VINDECARE LA MEDICUL SUPREM, LA MÂNTUITORUL LUMII, ADICĂ LA DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU. PE BAZA CREDINȚEI LOR, MÂNTUITORUL ÎI VINDECĂ BOLNAVULUI ÎNTÂI SUFLETUL, IERTÂNDU-I PĂCATELE, APOI ÎI VINDECĂ ȘI TRUPUL. [Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 6 – a după Rusalii, despre vindecarea omului paralizat din orașul Capernaum! (Despre această vindecare am mai auzit în Duminica a 2 – a din Postul Paștilor. Faptul că se repetă, înseamnă că ni se atrage atenția spre a înțelege ce fac prietenii adevărați. “Prietenul la nevoie se cunoaște.”)]

Pr. prof. Ion Ciungu  

 

"Și văzând Iisus credința lor, i-a zis slăbănogului: « Fiule, iertate fie păcatele tale! … Ridică-te, ia-ți patul și mergi la casa ta!  »  Și el de'ndată s'a ridicat și, luandu-și patul, a iesit afară de față cu toți, …". (Sfânta Evanghelie după Marcu, capitolul 2, versetele 5 – 12) https://www.crestinortodox.ro/biblia/Evanghelia-dupa-Marcu/Vindecarea-paraliticului-Chemarea-lui-Matei-Intrebarea-despre-post-Smulgerea-spicelor-in-zi-de-sambata/


Textul care se citește la Sfânta Liturghie în duminica a 6 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 9, versetele 1 – 8:

 Mt 9, 1-8

1

Intrând în corabie, Iisus a trecut dincoace şi a venit în cetatea Sa a.

2

Şi iată, I-au adus un slăbănog zăcând pe pat. Şi Iisus, văzând credinţa lor, i-a zis slăbănogului: „Îndrăzneşte, fiule, iertate fie păcatele tale!“

3

Dar unii dintre cărturari ziceau în sinea lor: Acesta blasfemiază. b

4

Şi Iisus, cunoscând gândurile lor, le-a zis: „De ce cugetaţi cele rele în inimile voastre?

5

Căci ce este mai lesne?: A zice: Iertate fie-ţi păcatele!, sau a zice: Ridică-te şi umblă!?

6

Dar ca să ştiţi că putere c are Fiul Omului pe pământ să ierte păcatele, – i-a zis atunci slăbănogului –: Ridică-te, ia-ţi patul şi mergi la casa ta!“

7

Şi ridicându-se, s'a dus la casa sa.

8

Iar mulţimile, văzând acestea, s'au înspăimântat şi au slăvit pe Dumnezeu, Cel ce dă oamenilor d o astfel de putere.

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/07/24

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna7

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=07

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

FOȘTII PROPRIETARI DE PORCI, DIN ȚINUTUL GADARENILOR, L-AU RUGAT PE IISUS SĂ PLECE DE LA EI. ... DE CE? ... DIN EVANGHELIA SFÂNTULUI MARCU AFLĂM CĂ S-AU ÎNFRICOȘAT. ... ÎNSEAMNĂ CĂ NU AVEAU IUBIRE, NICI FAȚĂ DE DUMNEZEU, NICI FAȚĂ DE OAMENII VINDECAȚI DE IISUS. ... ȘTIM, DE LA SFÂNTUL IOAN, CĂ UNDE ESTE IUBIRE, ACOLO NU ESTE FRICĂ. HAIDEȚI SĂ-L RUGĂM PE FIUL LUI DUMNEZEU SĂ NE DEA IUBIREA CEA ADEVĂRATĂ, ATÂT FAȚĂ DE EL CÂT ȘI FAȚĂ DE OAMENI! (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie azi, în Duminica a 5 –a după Rusalii, din Evanghelia Sfântului Matei! Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, frumoasa poezie “NU TE DUCE DE LA NOI”, de Traian Dorz: “Gadareni suntem, Iisuse, plini de patimi și nevoi, suntem inimi nesupuse, Te-am gonit, dar, o, Iisuse, nu Te duce de la noi!”)

 

OFIȚERUL ROMAN, DEȘI ERA PĂGÂN, A DAT DOVADĂ DE O CREDINȚĂ AȘA DE MARE ÎN DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNCÂT ÎNSUȘI DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A MINUNAT ȘI A ZIS CELOR CARE VENEAU DUPĂ EL ASTFEL: “ADEVĂR VĂ GRĂIESC, NICI ÎN ISRAEL N-AM AFLAT ATÂTA CREDINȚĂ! ȘI VĂ SPUN VOUĂ CĂ MULȚI DE LA RĂSĂRIT ȘI DE LA APUS VOR VENI ȘI VOR ȘEDEA LA MASĂ CU AVRAAM, CU ISAAC ȘI CU IACOB ÎN ÎMPĂRĂȚIA CERURILOR, IAR FIII ÎMPĂRĂȚIEI VOR FI ARUNCAȚI ÎN ÎNTUNERICUL CEL MAI DIN AFARĂ; ACOLO VA FI PLÂNGEREA ȘI SCRÂȘNIREA DINȚILOR.” DIN EVANGHELIA SFÂNTULUI LUCA OBSERVĂM CĂ OFIȚERUL S-A APROPIAT DE IISUS MAI ÎNTÂI PRIN INTERMEDIARI. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 4 – a după Rusalii, despre vindecarea, de la distanță, a servitorului, pe baza credinței ofițerului roman care avea în subordinea lui 100 de soldați, dar îi avea în subordine și pe evrei! Acest ofițer este numit în Evanghelie sutaș sau centurion.)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...