sâmbătă, 30 martie 2024

CALEA SFINTEI CRUCI, Transmisiune directă de la Colosseum, Roma, VINEREA MARE, 29 martie 2024, începând de la ora 22:15. CELE 14 STAȚIUNI, cu lecturi biblice, meditații și rugăciuni. Observăm că acum STAȚIUNEA a IX-a este deosebită: IISUS ESTE DEZBRĂCAT DE HAINELE SALE; De asemenea, observăm că acum și STAȚIUNEA a X – a este deosebită: IISUS ESTE RĂSTIGNIT PE CRUCE. De asemenea, observăm că acum și STAȚIUNEA a XI – a este deosebită: ISUS STRIGĂ, SIMȚINDU-SE PĂRĂSIT. Să ne amintim Stațiunile în ordinea cunoscută de obicei: Staţiunea I : ISUS ESTE OSÂNDIT LA MOARTE; Staţiunea a II-a: ISUS IA CRUCEA PE UMERI; Staţiunea a III-a: ISUS CADE ÎNTÂIA OARĂ SUB POVARA CRUCII; Staţiunea a IV-a: ISUS O ÎNTÂLNEȘTE PE MAICA SA MÂHNITĂ; Staţiunea a V-a: SIMON DIN CIRENE ÎL AJUTĂ PE ISUS SĂ-ȘI DUCĂ CRUCEA; Staţiunea a VI-a: VERONICA ȘTERGE FAȚA LUI ISUS CU O MAHRAMĂ; Staţiunea a VII-a: ISUS CADE A DOUA OARĂ; Staţiunea a VIII-a: ISUS LE MÂNGÂIE PE FEMEILE CARE PLÂNG; Staţiunea a IX-a: ISUS CADE A TREIA OARĂ SUB POVARA CRUCII; Staţiunea a X-a: ISUS ESTE DEZBRĂCAT DE HAINELE SALE; Staţiunea a XI-a: ISUS ESTE RĂSTIGNIT PE CRUCE; Staţiunea a XII-a: ISUS MOARE PE CRUCE; Staţiunea a XIII-a: ISUS ESTE LUAT JOS DE PE CRUCE; Staţiunea a XIV-a: ISUS ESTE ÎNMORMÂNTAT.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

- Ne închinăm Ție Cristoase şi Te binecuvântăm!

- Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea!

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2909091032564721&set=a.711891222284724



Putem urmări transmisiunea în următoarea înregistrare:

 


Calea Sfintei Cruci - Transmisiune directă de la Colosseum, Roma, https://www.facebook.com/mariatvromania/videos/946628696948841

 

...

 

Calea Crucii, http://www.greco-catolic.ro/rugaciuni.asp?autor=calea&id=3

 

CALEA SFINTEI CRUCI, https://brcrd.com/calea-crucii/

 

https://www.editura-arcb.ro/pdf/calea-crucii.pdf

 

https://ercis.ro/liturgie/preces.asp?id=29

.........................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

În fiecare zi, dar mai ales în fiecare zi de VINERI, se cuvine să ne amintim cu foarte mult respect de VINEREA MARE, adică de SFINTELE PATIMI suferite și pentru mântuirea noastră de MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Să ne amintim și azi, de exemplu, de CELE TREI HAINE PURTATE DE IISUS ÎN VINEREA MARE! Despre simbolismul a două dintre aceste haine am găsit explicații la Sfântul Nicolae Velimirovici (+1956), iar despre cea de a treia haină la Sfântul Ciprian al Cartaginei (+258): HAINA PURPURIE, cu care L-au îmbrăcat în batjocură soldații romani în curtea lui Pilat, ARATĂ CĂ IISUS ESTE ÎMPĂRAT VEȘNIC, MAI PRESUS DE ORICE ÎMPĂRĂȚIE. Probabil că nu le-a trecut prin minte nici evreilor, nici soldaților romani, că Împărăția lui Iisus este mai presus decât Imperiul Roman și decât orice formă de conducere. HAINA ALBĂ, cu care L-au îmbrăcat în batjocură soldații lui Irod, ARATĂ CĂ IISUS ESTE CURAT, NEVINOVAT. În fine, HAINA PROPRIE A LUI IISUS, ȚESUTĂ DE SFÂNTA LUI MAMĂ, adică acea CĂMAȘĂ FĂRĂ CUSĂTURĂ, ȚESUTĂ DE SUS PÂNĂ JOS, ÎNTR-O SINGURĂ UNITATE, pe care nici soldații n-au vrut s-o sfâșie, ci au tras la sorți care dintre ei să o câștige, ARATĂ UNITATEA ȘI ETERNITATEA ÎMPĂRĂȚIEI LUI IISUS, UNITATEA ȘI ETERNITATEA BISERICII LUI IISUS. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, ține-ne și pe noi în unitatea Bisericii Tale, în unitatea Împărăției Tale, spre mântuirea noastră și spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

 

“PĂRINTE VEȘNIC, Îți oferim TRUPUL și SÂNGELE, SUFLETUL și DUMNEZEIREA FIULUI TĂU PREAIUBIT, DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, ca ispășire pentru păcatele noastre și ale lumii întregi! PRIN PATIMILE SALE DUREROASE, AI MILĂ DE NOI ȘI DE ÎNTREAGA LUME! Prin Patimile Sale Dureroase, ai milă de noi și de întreaga lume! Prin Patimile Sale Dureroase, ai milă de noi și de întreaga lume!” ... [din grupul de rugăciuni catolice numite ROZARIUL DIVINEI ÎNDURĂRI sau CORONIȚA DIVINEI MILOSTIVIRI; călugărița poloneză Faustina Kowalska a spus că prin viziuni și conversații cu Domnul nostru Iisus Hristos a primit acest Rozariu; această călugăriță, care a trăit numai 33 de ani (1905 – 1938), a fost declarată sfântă în anul 2000, de Papa Ioan Paul al II – lea]. STRUCTURA ACESTUI ROZARIU este, aproximativ, următoarea: 1) Se face Semnul Sfintei Cruci și se zice ÎN NUMELE TATĂLUI ȘI AL FIULUI ȘI AL SFÂNTULUI DUH. AMIN!; 2) Pe crucea rozariului se zice CREZUL APOSTOLIC; 3) Se zice rugăciunea TATĂL NOSTRU; 4) Se zice rugăciunea NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU, FECIOARĂ BUCURĂ-TE, MARIE DOMNUL ESTE CU TINE ... ; 5) Se zice SLAVĂ TATĂLUI ȘI FIULUI ȘI SFÂNTULUI DUH ...; 6) Urmează cele cinci decade, fiecare decadă începând cu PĂRINTE VEȘNIC, ÎȚI OFERIM ... , apoi PRIN PATIMILE SALE DUREROASE ... ; 7) Se zice de 3 ori: SFINTE DUMNEZEULE, SFINTE TARE, SFINTE FĂRĂ DE MOARTE, AI MILĂ DE NOI ȘI DE ÎNTREAGA LUME! 8) Se face semnul Sfintei Cruci. ... ACEST ROZARIU se poate zice ORICÂND, dar în mod deosebit se zice în DUMINICA DIVINEI MILOSTIVIRI (prima duminică după Duminica Învierii) și în ZILELE DE VINERI, la ora 3:00 p.m. . Ora când Domnul nostru Iisus Hristos a murit Răstignit pe Cruce, 3:00 p.m., este numită ORA MILOSTIVIRII. ... "Domnul a spus către Faustina: « Sufletele care se vor ruga acest Rozariu vor fi ocrotite toată viața de Îndurarea mea, mai ales în ceasul morții lor. » ... « Dacă se roagă acest rozariu la căpătâiul unui muribund, mânia lui Dumnezeu se liniștește, iar îndurarea Lui îmbrățișează sufletul, de dragul amarelor suferințe îndurate de Fiul lui Dumnezeu. »" ... La RADIO MARIA, după cum putem observa, la ora 15:00 este în fiecare zi ROZARIUL ÎNDURĂRII DIVINE.

 

Pe 19 martie este sărbătorit SFÂNTUL IOSIF, PATRONUL BISERICII UNIVERSALE, în special de către creștinii romano-catolici și greco-catolici, dar și de creștinii anglicani, luterani, ortodocși și de alte denominațiuni creștine. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Iosif mai ales în 26 decembrie (a doua zi după sărbătoarea Nașterii Domnului, când se sărbătorește Soborul Maicii Domnului și Fuga Sfintei Familii în Egipt) și în Prima Duminică după sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. ... Cu ocazia sărbătorii de astăzi, să spunem și noi câteva rugăciuni, începând acum cu o RUGĂCIUNE către DUMNEZEU, PĂRINTELE ATOTPUTERNIC, Care l-a ales pe Sfântul Iosif să fie părinte nutritor și ocrotitor al Fiului Său Întrupat, Domnul nostru Iisus Hristos, iar Sfintei Fecioare Maria să îi fie ocrotitor în fața lumii rele, ca soț legal, în virtutea legăturii matrimoniale, nu în virtutea vreunei uniri trupești! SFÂNTUL IOSIF ESTE, de asemenea, PATRONUL FAMILIILOR, AL TAȚILOR, AL COPIILOR NENĂSCUȚI, AL MAMELOR ÎNSĂRCINATE, AL ORFANILOR, AL IMIGRANȚILOR, AL TÂMPLARILOR, MEȘTEȘUGARILOR, MUNCITORILOR, INGINERILOR, dar și al CELOR CARE DORESC SĂ AIBĂ O MOARTE BUNĂ, AȘA CUM se crede că A AVUT EL, ÎN BRAȚELE LUI IISUS și ALE SFINTEI FECIOARE MARIA. ... Potrivit Sfintei Tradiții, când Dreptul Iosif a luat-o pe Sfânta Fecioară Maria în ocrotirea lui, el era un om bătrân, văduv, având șase copii (patru băieți și două fete). 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...