marți, 19 martie 2024

MARȚI, ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ DIN SFÂNTUL POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar trei rugăciuni programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

"Doamne, ajungând la ziua a doua a Postului cel izbăvitor, strigăm către Tine: Umilește inimile noastre ale robilor Tăi și primește rugăciunile noastre cele cu frică; dă-ne nouă a face cu bine călătoria Postului, iertare și mare milă!" (la utrenie, marți dimineața)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2901675689972922&set=a.711891222284724


"Cei ce am fost scoși din Rai pentru mâncarea cea amară oarecând, acum prin oprirea poftelor să ne silim a intra iarăși, strigând Dumnezeului nostru: Cel Ce Ți-ai întins pe Cruce palmele, oțet bând și fiere gustând, și Cel Ce ai răbdat durerile piroanelor, scoțând toate desfătările cele prea amare din sufletele noastre, pentru milostivirea îndurărilor, mântuiește-i pe robii Tăi!" (la vecernie, marți seara)

 

"Cei ce am fost izgoniți din Rai oarecând, pentru mâncarea din pom, acum prin Crucea Ta într-însul ne-am sălășluit; care Cruce, spre rugăciune o aducem Ție, mult-Îndurate, și cu credință toți ne rugăm: Izvoare de lacrimi acum trimite-ne nouă, în vremea postirii, curățind toată întinăciunea patimilor și a păcatelor noastre! Ca toți să strigăm Ție îndelung: Doamne, slavă Ție!" (la vecernie, marți seara)

https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

 

.................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

POST UȘOR, cu IERTĂCIUNE, presărat cu FAPTE BUNE, ... (urare la Începutul Postului Sfintelor Paști, primită pe messenger; mulțumim frumos autorului și celor care o distribuie!). ... În Biserica Ortodoxă și în Biserica Greco-Catolică, AZI ESTE PRIMA ZI DE POST CU AJUNARE (până seara, pentru cine poate ține, iar seara mâncăm pâine și bem apă). Fiecare cum poate ... ... SLAVĂ TATĂLUI ȘI FIULUI ȘI SFÂNTULUI DUH (SPIRIT), acum și pururea și în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! ... Persoanele care postesc își îmbunătățesc mecanismele de neurogeneză, neuroplasticitate și de prelungire a telomerilor, adică ajută să li se nască neuroni noi în creier, să poată învăța lucruri noi și chiar să-și prelungească viața. Deci, din perspectivă creștină, am spune că Postul ajută la înnoirea minții, de fapt înnoirea suportului pentru înnoirea minții. Totuși, beneficiul spiritual este cel mai mare beneficiu al Postului, pentru că este pasul în spate pe care îl face omul din spațiul acesta al civilizației de consum, refuzând să consume lumea, ca să-și poată pregăti receptivitatea pentru Dumnezeu. ... (Arhidiacon Sorin Mihalache, video). POSTUL SFINTELOR PAȘTI, ca orice perioadă de post unit cu rugăciunea, pocăința și milostenia, NE POATE AJUTA SĂ-L AVEM VIU ÎN SUFLETELE NOASTRE PE MÂNTUITORUL LUMII, PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ADICĂ PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM DIN SFÂNTA FECIOARĂ MARIA, PRIN PUTEREA SFÂNTULUI DUH ȘI A TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. Încercăm să ne folosim cu mulțumire de această perioadă, prin mai multă abstinență sufletească și fizică de la obiceiurile pământești, pentru a primi inspirație și putere divină în perspectivă eternă? Încercăm, cu ajutorul Unului și Bunului Dumnezeu, cu ajutorul Maicii Domnului nostru Iisus Hristos, Pururea Fecioara Maria, cu ajutorul Sfinților Îngeri și cu ajutorul Tuturor Oamenilor Sfinți, Prietenii lui Dumnezeu. NE AMINTIM CĂ pentru nepostire, ascultând de Diavolul, ADAM ȘI EVA AU PIERDUT RAIUL. De asemenea, NE AMINTIM CĂ prin postire MÂNTUITORUL LUMII L-A ÎNVINS PE DIAVOLUL. Pe măsură ce Îl avem pe Mântuitorul în sufletele noastre tot mai viu, reușim să-l învingem pe Cel Rău tot mai mult.

 

De mâine ÎNCEPE POSTUL SFINTELOR PAȘTI, care durează 7 săptămâni. ... DUMINICA DE AZI SE NUMEȘTE “DUMINICA IERTĂRII”, această numire fiind dată după textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie. Prima idee principală din acest text este despre IERTARE. Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne îndeamnă la iertare astfel: “CĂ DE VEȚI IERTA OAMENILOR GREȘELILE LOR, IERTA-VA ȘI VOUĂ TATĂL VOSTRU CEL CERESC. IAR DE NU VEȚI IERTA OAMENILOR GREȘELILE LOR, NICI TATĂL VOSTRU NU VĂ VA IERTA GREȘELILE VOASTRE.” (Matei 6, 14-15). De asemenea, se cuvine să ne amintim cuvintele Mântuitorului referitoare la iertare: "De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul." ... (Matei 18, 15 - 20). ... "Luaţi seama la voi înşivă! Dacă fratele tău păcătuieşte împotriva ta, mustră-l! Şi dacă-i pare rău, iartă-l! Şi chiar dacă păcătuieşte împotriva ta de şapte ori pe zi şi de şapte ori pe zi se întoarce la tine şi zice: ‘Îmi pare rău!’, să-l ierţi." (Luca 17, 3-4). ... DUMINICA DE AZI mai are încă două denumiri: 1) “DUMINICA IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI”, amintindu-ne că Adam și Eva au fost scoși afară din Rai ca pedeapsă pentru faptul că nu au respectat porunca postului, dată de Dumnezeu; 2) DUMINICA LĂSATULUI SEC DE BRÂNZĂ. ... (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, în întregime textul evanghelic programat pentru azi! Mântuitorul ne mai îndeamnă SĂ POSTIM fără ostentație și să nu ne adunăm comori perisabile pe pământ, ci SĂ NE ADUNĂM COMORI NEPERISABILE ÎN CER, prin FAPTE DE MILOSTENIE.) ... DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, DĂ-NE ÎNȚELEPCIUNEA TA, SENTIMENTE BUNE, VOINȚĂ BUNĂ ȘI PUTEREA NECESARĂ, pentru a acorda și a primi IERTARE, pentru a ne abține cum se cuvine prin POSTIRE și pentru a lucra FAPTE DE MILOSTENIE, spre SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI și spre MÂNTUIREA NOASTRĂ! Amin! Amin! Așa să fie! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...