joi, 28 martie 2024

Să ne amintim, sau să aflăm acum, CINCI SIMBOLURI CREȘTINE: 1) SFÂNTA CRUCE, simbolul Răstignirii și Învierii Domnului nostru Iisus Hristos; 2) Monograma cu 8 litere grecești așezate câte două între brațele Crucii: IC, XC, NI, KA, a cărei traducere este IISUS HRISTOS CUCEREȘTE; 3) Monograma cu 2 litere grecești, XP, suprapuse așa, ☧, acestea fiind primele două litere din cuvântul HRISTOS scris în limba greacă, monograma pronunțându-se “CHI – RHO”; 4) Două litere grecești, adică prima și ultima din alfabetul grec, ALFA și OMEGA, A și Ω, așezate una lângă alta, A Ω, simbolizându-L pe Domnul nostru Iisus Hristos Care este ÎNCEPUTUL și SFÂRȘITUL TUTUROR LUCRURILOR; și în fine 5) PEȘTELE. În limba greacă la pește se zice ICHTHYS, iar acest cuvânt înțeles ca acronim, ca prescurtare obținută din literele inițiale ale altor cuvinte, înseamnă I (Iisus), CH (Christos), TH (Theou), Y (Yios), S (Soter), adică IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU MÂNTUITOR. ... Mulțumim frumos, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al Veșnicului Dumnezeu Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, pentru că ai venit din Cer și Te-ai făcut Om din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt și a Tatălui Ceresc, pentru ca să-i mântuiești din sclavia Satanei pe toți oamenii care se încred în Tine și să-i înfiezi la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Cuvântul CREȘTIN provine de la cuvântul CHRISTOS.



https://www.facebook.com/photo?fbid=122136351386147034&set=a.122114196500147034

 

........................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/02/explicatie-referitoare-la-icoana.html


https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2021/07/daca-nu-i-vom-invata-pe-copiii-nostri.html

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...