duminică, 15 octombrie 2023

Prin pilda SEMĂNĂTORULUI, Domnul nostru Iisus Hristos ne îndeamnă să ne pregătim inimile, mințile, sufletele, ființele noastre, pentru a putea primi CUVINTELE SEMINȚELOR DIVINE și să ne transformăm în așa fel încât să producem ROADELE SFINȚENIEI. (Știm din Pilda Semănătorului că cele 4 categorii de locuri pe care cad semințele cuvintelor lui Iisus reprezintă 4 categorii de oameni, din care numai o categorie poate dezvolta semințele și aduce roada dorită de Semănător. Ne întrebăm atunci: Dacă din motive obiective, de ereditate și de mediu, 3 categorii de oameni nu pot dezvolta semințele și nu pot aduce roadă, de ce mai irosește Semănătorul semințele pe acești oameni? Răspunsul este următorul: Semănătorul are speranța că chiar și în cele 3 categorii unii oameni, care doresc, se vor transforma prin lucrarea lui Dumnezeu și vor aduce roadă. Într-adevăr, profetul Isaia a exprimat planul lui Dumnezeu astfel: “Vă voi da inimă nouă şi duh nou vă voi da; voi lua din trupul vostru inima cea de piatră şi vă voi da inimă de carne. Pune-voi înăuntrul vostru Duhul Meu şi voi face ca să umblaţi după legile Mele şi să păziţi şi să urmaţi rânduielile Mele.” ... Haideți să Îi aducem mulțumiri lui Dumnezeu și în această Duminică, și să dorim să aducem roadele pe care le așteaptă Semănătorul! Azi are prioritate textul evanghelic de la Duminica a 21-a după Rusalii, cu Pilda Semănătorului, deși, aritmetic vorbind, azi este Duminica a 19-a după Rusalii. Am mai amintit că, de pe la jumătatea lunii septembrie, se cam dereglează ordinea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii, atât în Calendarul Creștin Ortodox, cât și în Calendarul Creștin Greco-Catolic. Atenția noastră este mai mult pe mesajul textului evanghelic, nu pe numerotare.)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

„Iată a ieşit semănătorul să semene. Şi pe când semăna, unele seminţe au căzut lângă drum şi au venit păsările şi le-au mâncat.”

„Şi alta a căzut pe pământul cel bun şi a crescut şi a făcut rod însutit”.


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 21-a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 5, versetele 5 – 15. 

 Lc 8, 5-15

 

„Ieşit-a semănătorul să semene sămânţa a sa. Şi pe când semăna el, una a căzut lângă drum şi a fost călcată în picioare b şi păsările cerului au mâncat-o. 

Şi alta a căzut pe piatră; şi dacă a răsărit s'a uscat, pentru că nu avea umezeală. 

Şi alta a căzut în mijlocul spinilor; şi spinii, crescând împreună cu ea, au înăbuşit-o. 

Şi alta a căzut pe pământul cel bun şi a crescut şi a făcut rod însutit“. Pe acestea spunându-le, a strigat: „Cel ce are urechi de auzit, să audă!“ 

Şi ucenicii Săi Îl întrebau ce înseamnă această parabolă. 

10 

Iar El a zis: „Vouă vă este dat să cunoaşteţi tainele împărăţiei lui Dumnezeu; dar celorlalţi, în parabole, ca văzând să nu vadă şi auzind să nu înţeleagă. 

11 

Iar parabola aceasta înseamnă: Sămânţa este cuvântul lui Dumnezeu. 

12 

Cea de lângă drum sunt cei care aud, apoi vine diavolul şi ia cuvântul din inima lor, ca nu cumva, crezând, să se mântuiască. 

13 

Iar cea de pe piatră sunt aceia care primesc cu bucurie cuvântul când îl aud, dar aceştia nu au rădăcină; ei cred până la o vreme, iar la vreme de încercare se leapădă. 

14 

Iar cea căzută între spini sunt cei care aud, dar umblând cu grijile şi cu bogăţia şi cu plăcerile vieţii, se înăbuşă şi nu rodesc. 

15 

Iar cea de pe pământ bun sunt cei care, auzind cuvântul cu inimă curată şi bună, îl păstrează şi rodesc întru răbdare.

https://www.crestinortodox.ro/biblia/Evanghelia-dupa-Luca/Femei-slujitoare-ale-lui-Iisus-Parabola-semanatorului-Faclia-n-sfesnic-Mama-si-fratii-lui-Iisus-Potolirea-furtunii-Vindecarea-demonizatului-din-tinutul-Gherghesenilor-Vindecarea-femeii-cu-scurgere-de-sange-invierea-fiicei-lui-Iair/

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna10

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/10/

https://www.oca.org/readings/daily/2023/10/15

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://lire.la-bible.net/lecture/matthieu/18/1

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

.......................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/10/minunea-invierii-tanarului-din-cetatea.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/10/conceptia-de-i-iubi-pe-oamenii-care-ne.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 21 noiembrie este sărbătoare: INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ, ADICĂ ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM, CÂND EA AVEA TREI ANIȘORI. Bătrânii părinți ai fetiței Maria, Ioachim și Ana, și-au împlinit promisiunea față de Dumnezeu, ducând-o pe fetița lor la Templu și încredințând-o marelui preot Zaharia, pentru a fi crescută în sfințenie. Acolo ea a rămas până la vârsta de 15 ani (unele surse dau vârsta de 14 ani sau 12 ani). Apoi, Maria a fost încredințată dreptului bătrân Iosif, pentru a fi protejată sub semnul căsătoriei, căci părinții ei muriseră. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 21 noiembrie, precum și alte informații în legătură cu această sărbătoare! ... “Pînă la intrarea în Templu se urcau cincisprezece trepte. Sfinţii Părinţi au ridicat-o pe Fecioara pînă la întîia treaptă, dar apoi ea singură le-a urcat alergînd pe toate celelalte paisprezece. Sus, Fecioara a fost întîmpinată de Marele Preot Zaharia, cel care avea să fie tatăl Sfîntului loan Botezătorul. Luînd-o de mînă, el a dus-o pe Fecioara nu doar în interiorul Templului, ci chiar în interiorul Sfintei Sfintelor, adică cel mai sfînt dintre cele mai sfinte locuri din Templu, acela în care numai Marele Preot avea voie să intre, şi chiar şi el doar o dată pe an.”). ... “Fericit este bărbatul, O, Fecioară Maria, care iubește numele tău; harul tău îi va mângâia sufletul.” (Psalmul 1, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI). ... Să urmărim un filmuleț de animație ortodoxă pentru copii despre Intrarea Maicii Domnului în Biserică, adică în Templu: https://www.facebook.com/100003915592274/videos/1455475245124524 ... De asemenea, azi este potrivit să ascultăm iarăși cântată poezia-rugăciune compusă de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, LA UȘA MILOSTIVIRII, rugăciune către Maica Domnului, cunoscută mai mult după primele versuri: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006

Pr. prof. Ion Ciungu   “Fericit este bărbatul, O, Fecioară Maria, care iubește numele tău; harul tău îi va mângâia sufletul.” Psalmul 1,...