vineri, 2 decembrie 2022

PE 2 DECEMBRIE ESTE ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU ABOLIREA SCLAVIEI. ACEST EVENIMENT ESTE ORGANIZAT DIN 1986 DE CĂTRE ADUNAREA GENERALĂ A NAȚIUNILOR UNITE, ÎN BAZA UNUI DOCUMENT APROBAT ÎN 2 DECEMBRIE 1949. ÎN LUME AZI SUNT 50 DE MILIOANE DE OAMENI ÎN SCLAVIE MODERNĂ, POTRIVIT ORGANIZAȚIEI INTERNAȚIONALE A MUNCII. [Despre Ziua Abolirii Comerțului cu Sclavi ne amintește azi, 2 decembrie 2022, fila calendarului creștin german LEBEN IST MEHR, prin articolul NIMAND SOLL MEHR SKLAVE SEIN! (Nimeni n-ar mai trebui să fie sclav!) Acest articol ne face să ne amintim, de asemenea, de o formă mai extinsă a sclaviei, adică sclavia morală în care omul poate ajunge prin păcat. Într-adevăr, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne spune astfel: "Oricine săvârşeşte păcatul este rob al păcatului. ... Deci, dacă Fiul vă va face liberi, liberi veţi fi într-adevăr." (Sfânta Evanghelie după Ioan 8, 34-36)] NE AMINTIM CUM A FOST SCOASĂ SCLAVIA ÎN AFARA LEGII ÎN ANGLIA, ÎN 1833, DATORITĂ CREȘTINILOR. APOI, PRESATĂ DE GRUPURILE DE CREȘTINI DE ACASĂ, ANGLIA A LUAT CONDUCEREA ÎN REPRIMAREA COMERȚULUI CU SCLAVI ÎN STRĂINĂTATE. ... DAR OBSERVĂM CĂ ACOLO UNDE SCADE CREDINȚA ÎN DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ACOLO CREȘTE SCLAVIA!!!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Iisus este Învestit de Duhul Sfânt să aducă eliberarea sclavilor: "Duhul Domnului e peste Mine, pentru că El M'a uns; El M'a trimis să le binevestesc săracilor, să-i vindec pe cei zdrobiți la inimă, robilor să le vestesc libertate și orbilor vedere, pe cei asupriți să-i trimit în libertate și să vestesc anul bineprimit al Domnului." (Sfânta Evanghelie după Luca 4, 18-19)

Mai multe aspecte referitoare la subiectul anunțat în titlu putem afla din articolele următoare:

 

Freitag, 02. Dezember 2022 (Tag der Abschaffung des Sklavenhandels), Niemand soll mehr Sklave sein!, publicat pe website-ul calendarului LEBEN IST MEHR. https://www.lebenistmehr.de/leben-ist-mehr.html?datum=02.12.2022

...

International Day for the Abolition of Slavery, From Wikipedia, the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/International_Day_for_the_Abolition_of_Slavery

...

Modern slavery, 50 million people worldwide in modern slavery, articol publicat în 12 septembrie 2022, pe website-ul de știri al Organizației Internaționale a Muncii. https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_855019/lang--en/index.htm#:~:text=GENEVA%20(ILO%20News)%20%E2%80%93%20Fifty,were%20trapped%20in%20forced%20marriage.

.....................................................................................................................

Aici se încheie acest articol despre Ziua Internațională pentru Abolirea Sclaviei.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

Despre influența bună a lui Iisus în istoria lumii, desființarea sclaviei:

Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? I ( Traducere din articolul lui Noel Hornor, vezi info. la note )


Despre schimbarea în bine a atitudinii față de femei și copii:

Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? II ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )


Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine:

Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )

 

EDUCATORUL PRIN EXCELENȚĂ, ÎNVĂȚĂTORUL PRIN EXCELENȚĂ, PROFESORUL PRIN EXCELENȚĂ, ESTE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR. EDUCAȚIA ESTE FOARTE IMPORTANTĂ ÎN VIEȚILE NOASTRE, DUPĂ CUM NE AMINTEȘTE ȘI ZIUA DE AZI, 5 OCTOMBRIE, CÂND SĂRBĂTORIM “ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI” (World Teachers` Day; International Teachers` Day; Teachers` Day), NUMITĂ UNEORI, IMPROPRIU, “ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI”. SĂ OBSERVĂM CĂ DE FAPT “ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI” (International Day of Education) ESTE PE 24 IANUARIE, FIIND ADOPTATĂ ÎN ANUL 2018, DE CĂTRE ADUNAREA GENERALĂ A NAȚIUNILOR UNITE, CU SCOPUL DE A CELEBRA CONTRIBUȚIA EDUCAȚIEI LA PACEA ÎN LUME ȘI LA DEZVOLTAREA DURABILĂ. “ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI” ESTE ORGANIZATĂ DIN 1994, ÎN FIECARE AN, DE CĂTRE “UNESCO” (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) ȘI DE CĂTRE “EDUCATION INTERNATIONAL” (Federația Internațională a Sindicatelor Educatorilor), AVÂND CA SCOP SĂ-I APRECIEZE PE EDUCATORI, SĂ-I EVALUEZE, SĂ-I ÎMBUNĂTĂȚEASCĂ ȘI SĂ IA ÎN CONSIDERARE PROBLEMELE LEGATE DE EDUCATORI ȘI DE PREDARE. ... DIN ANUL 2020, ÎN ROMÂNIA, “ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI” (5 OCTOMBRIE) ESTE ZI NELUCRĂTOARE PENTRU TOT PERSONALUL DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR. ... PE 5 IUNIE ÎN ROMÂNIA ESTE ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI, ÎN CINSTEA LUI GHEORGHE LAZĂR. DIN 2013 ÎN ROMÂNIA ZIUA EDUCAȚIEI SE SĂRBĂTOREȘTE DISTINCT DE ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI, CONFORM UNEI DECIZII LUATE DE MINISTRUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE REMUS PRICOPIE ȘI DE CEI DOI LIDERI AI SINDICATELOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR, SIMION HĂNCESCU ȘI MARIUS NISTOR. ... TOT PE 5 OCTOMBRIE ESTE SĂRBĂTORITĂ ÎN FIECARE AN, ÎNCEPÂND DIN ANUL 2002, ȘI “ZIUA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA PROSTITUȚIEI”, CA O FORMĂ DE OPOZIȚIE FAȚĂ DE PROSTITUȚIE. [Cele patru zile menționate mai sus (Ziua Mondială a Educației, Ziua Internațională a Educației, Ziua Învățătorului și Ziua Mondială Împotriva Prostituției) exprimă o recunoaștere a importanței pe care o are educația în viețile noastre. Se cuvine să Îi acordăm în astfel de zile, și de fapt în fiecare zi, respectul cuvenit Educatorului Prin Excelență, Domnului nostru Iisus Hristos, și să-L rugăm să ne inspire prin Duhul Sfânt, și să ne dea energia necesară, pentru a ne desfășura activitățile educative în așa fel încât oamenii să-L preamărească cum se cuvine pe Dumnezeu, Tatăl nostru Sfânt din Ceruri! Se cuvine să apreciem influența bună în Istoria Lumii, de-a lungul secolelor, adusă de Domnul nostru Iisus Hristos, de la desființarea sclaviei până la stilul de viață caritabilă. De asemenea, se cuvine să luptăm cu înțelepciune, fermitate și consecvență pentru a apăra valorile creștine în fața celor care vor să le desființeze!]

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...