duminică, 13 martie 2022

ASTĂZI SUNTEM ÎN PRIMA DUMINICĂ DIN POSTUL PAȘTILOR, NUMITĂ DUMINICA ORTODOXIEI. DUMINICĂ ÎNSEAMNĂ ZIUA DOMNULUI, ADICĂ A LUI DUMNEZEU. ORTODOXIE ÎNSEAMNĂ CREDINȚĂ CORECTĂ. TEXTUL EVANGHELIC PROGRAMAT SĂ FIE CITIT AZI LA SFÂNTA LITURGHIE NE AMINTEȘTE ESENȚA ORTODOXIEI CREȘTINE: IISUS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU ȘI EL DESCHIDE CERUL PENTRU OAMENII FĂRĂ VICLEȘUG. DUMINICA ORTODOXIEI NE AMINTEȘTE CĂ ESTE CORECT SĂ-L CINSTIM PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, ADICĂ PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. DE ASEMENEA, ESTE CORECT SĂ ADUCEM CINSTIRE PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR MAICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI ALTOR PERSOANE SFINTE. ICOANA ESTE FEREASTRĂ SPRE CER. NU IDOLATRIZĂM ICOANELE, NU NE ÎNCHINĂM MATERIEI DIN CARE ESTE FĂCUTĂ ICOANA, CI ACORDĂM CINSTIRE PERSOANELOR REPREZENTATE PE ICOANĂ. [Prima Duminică din Postul Paștilor ne amintește că Iisus este icoana (chipul, imaginea) lui Dumnezeu, adică a Tatălui nostru Sfânt din Ceruri (Coloseni 1, 15), și că noi, oamenii obișnuiți, fiind creați după chipul lui Dumnezeu, avem datoria de a ne sfinți, după modelul pe care ni-l oferă Iisus, pentru a ne asemăna cu Dumnezeu și pentru a deveni imagini vii ale lui Dumnezeu în lume. Sublimă vocație avem! Se cuvine să devenim conștienți de ea și să lucrăm în această perspectivă!]

Pr. prof. Ion Ciungu


Textul evanghelic programat pentru astăzi ni-L prezintă pe Domnul nostru Iisus Hristos la începutul activității Sale publice când Își alege primii apostoli.  

Filip l-a adus pe Natanael la Iisus. “Iisus l-a văzut pe Natanael venind către El şi a zis despre el: Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug.”

“Natanael I-a zis: De unde mă cunoşti? A răspuns Iisus şi i-a zis: Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin. Răspunsu-I-a Natanael: Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti regele lui Israel.”

 

Despre Duminica Ortodoxiei, duminică în care se comemorează cinstirea icoanelor, putem afla mai multe din articolul de la următorul link: https://ro.orthodoxwiki.org/Duminica_Ortodoxiei

 

Textul evanghelic programat pentru azi este din Sfânta Evanghelie după Ioan:

 

“A doua zi voia să plece în Galileea şi l-a găsit pe Filip. Şi i-a zis Iisus: Urmează-Mi.

Iar Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei şi a lui Petru.

Filip l-a găsit pe Natanael şi i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege şi proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret.

Şi i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino şi vezi.

Iisus l-a văzut pe Natanael venind către El şi a zis despre el: Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug.

Natanael I-a zis: De unde mă cunoşti? A răspuns Iisus şi i-a zis: Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin.

Răspunsu-I-a Natanael: Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti regele lui Israel.

Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi? Mai mari decât acestea vei vedea.

Şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 1, 43-51) http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/35/Ioan

...

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/03/13

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

https://www.stathanasius.org/site/assets/files/9295/study_03_13_22.pdf

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna3

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=03

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

AZI, ÎN DUMINICA IERTĂRII, CU O ZI ÎNAINTE DE ÎNCEPUTUL POSTULUI PAȘTILOR, MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ÎNDEAMNĂ SĂ FIM IERTĂTORI FAȚĂ DE SEMENII NOȘTRI, PENTRU CA SĂ PUTEM OBȚINE ȘI NOI IERTARE DE LA TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. DE ASEMENEA, MÂNTUITORUL NE ÎNDEAMNĂ SĂ POSTIM FĂRĂ OSTENTAȚIE ȘI SĂ NU NE ADUNĂM COMORI PERISABILE PE PĂMÂNT, CI, SĂ NE ADUNĂM COMORI NEPERISABILE ÎN CER, PRIN FAPTE DE MILOSTENIE. [Suntem aproape de începutul Postului Paștilor. Cu o zi înainte de începutul Postului Paștilor, în fiecare an Biserica ne amintește îndemnurile evanghelice referitoare la iertare, la postirea adevărată și la adevăratele comori, recomandându-ne să ne analizăm gândurile, vorbele, sentimentele, dorințele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne cunoaște mai bine și a ne îmbunătăți în raport cu Dumnezeu și cu semenii. Duminica aceasta, chiar cu o zi înainte de începutul Postului Paștilor, are trei denumiri : 1) Duminica Iertării; 2) Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (în amintirea Izgonirii lui Adam din Rai, pentru că nu a respectat postul pe care Dumnezeu i l-a impus); 3) Duminica Lăsatului Sec de Brânză.]


CÂND VA VENI JUDECĂTORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, LA JUDECATA UNIVERSALĂ, NE VA JUDECA ÎN RAPORT CU FAPTELE MILEI CREȘTINE FAȚĂ DE CEI LIPSIȚI DE MÂNCARE, APĂ, CASĂ, ÎMBRĂCĂMINTE, SĂNĂTATE ȘI LIBERTATE. (Ne apropiem de începutul Postului Paștilor. Cu o săptămână înainte de Postul Paștilor, în fiecare an, Biserica ne aduce în fața ochilor sufletești textul evanghelic despre Înfricoșătoarea Judecată, îndemnându-ne să ne analizăm gândurile, vorbele, sentimentele, dorințele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne cunoaște mai bine și a ne îmbunătăți în raport cu Dumnezeu și cu semenii. Duminica aceasta se mai numește și Duminica Lăsatului Sec De Carne.)

 

DUMNEZEU, TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎL PRIMEȘTE CU BUCURIE ȘI ÎL REABILITEAZĂ PE OMUL CARE SE ÎNTOARCE DIN ȚARA PĂCATELOR CU POCĂINȚĂ ADÂNCĂ, CU CONȘTIINȚA NEVREDNICIEI ȘI CU DORINȚA DE A SE ANGAJA ÎN LUCRAREA DUMNEZEIASCĂ. (Ne apropiem de începutul Postului Paștilor. Cu două săptămâni înainte de Postul Paștilor, în fiecare an, Biserica ne aduce în fața ochilor sufletești Pilda despre fiul risipitor, îndemnându-ne să ne analizăm gândurile, vorbele, sentimentele, dorințele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne cunoaște mai bine și a ne îmbunătăți în raport cu Dumnezeu și cu semenii.)

 

DUMNEZEU PRIMEȘTE RUGĂCIUNEA OMULUI SMERIT DE CONȘTIINȚA PĂCATELOR ȘI ÎL ÎNDREPTEAZĂ. SĂ URMĂM EXEMPLUL RUGĂCIUNII DE POCĂINȚĂ A VAMEȘULUI! SĂ EVITĂM RUGĂCIUNEA FARISEULUI MULȚUMIT DE SINE, LĂUDĂROS ȘI DISPREȚUITOR! (Ne apropiem de începutul Postului Paștilor. Cu trei săptămâni înainte de Postul Paștilor, în fiecare an, Biserica ne aduce în fața ochilor sufletești Pilda despre rugăciunea vameșului și rugăciunea fariseului, îndemnându-ne să ne analizăm gândurile, vorbele, sentimentele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne cunoaște mai bine și a ne îmbunătăți în raport cu Dumnezeu și cu semenii.)

 

IISUS A GĂSIT CREDINȚĂ ADMIRABILĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, LA FEMEIA PĂGÂNĂ, CANAANEANCĂ. EVALUAREA ȘI RECOMPENSAREA CREDINȚEI ACESTEI FEMEI ÎNDURERATE DE SUFERINȚA FIICEI EI AU VENIT DIN PARTEA LUI IISUS, PE LOC: O, FEMEIE, MARE ESTE CREDINȚA TA! FIE ȚIE PRECUM VOIEȘTI! IAR EVANGHELISTUL MATEI NE SPUNE CĂ FIICA EI S-A VINDECAT DIN CEASUL ACELA. (Haideți să aflăm, sau să ne amintim, cum Iisus, pe baza credinței smerite, iubitoare și insistente în rugăciune, a unei mame, a vindecat-o, de la distanță, pe fiica ei chinuită rău de un demon!) NE AMINTIM CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A MAI GĂSIT CREDINȚĂ ADMIRABILĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, LA OFIȚERUL ROMAN CARE A VENIT LA IISUS PENTRU SERVITORUL GRAV BOLNAV. ÎNVĂȚĂTURA PE CARE O EXTRAGEM DIN ACESTE DOUĂ EXEMPLE DE PERSOANE PĂGÂNE ESTE CĂ DUMNEZEU GĂSEȘTE CREDINȚĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, ACOLO UNDE OAMENII NICI NU SE AȘTEAPTĂ. SĂ NU-I DISPREȚUIM PE CEI CARE NI SE PAR PĂGÂNI, CĂCI DUMNEZEU ESTE CEL CARE FACE EVALUAREA ȘI DĂ RECOMPENSA!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...