duminică, 13 martie 2022

ASTĂZI SUNTEM ÎN PRIMA DUMINICĂ DIN POSTUL PAȘTILOR, NUMITĂ DUMINICA ORTODOXIEI. DUMINICĂ ÎNSEAMNĂ ZIUA DOMNULUI, ADICĂ A LUI DUMNEZEU. ORTODOXIE ÎNSEAMNĂ CREDINȚĂ CORECTĂ. TEXTUL EVANGHELIC PROGRAMAT SĂ FIE CITIT AZI LA SFÂNTA LITURGHIE NE AMINTEȘTE ESENȚA ORTODOXIEI CREȘTINE: IISUS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU ȘI EL DESCHIDE CERUL PENTRU OAMENII FĂRĂ VICLEȘUG. DUMINICA ORTODOXIEI NE AMINTEȘTE CĂ ESTE CORECT SĂ-L CINSTIM PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, ADICĂ PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. DE ASEMENEA, ESTE CORECT SĂ ADUCEM CINSTIRE PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR MAICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI ALTOR PERSOANE SFINTE. ICOANA ESTE FEREASTRĂ SPRE CER. NU IDOLATRIZĂM ICOANELE, NU NE ÎNCHINĂM MATERIEI DIN CARE ESTE FĂCUTĂ ICOANA, CI ACORDĂM CINSTIRE PERSOANELOR REPREZENTATE PE ICOANĂ. [Prima Duminică din Postul Paștilor ne amintește că Iisus este icoana (chipul, imaginea) lui Dumnezeu, adică a Tatălui nostru Sfânt din Ceruri (Coloseni 1, 15), și că noi, oamenii obișnuiți, fiind creați după chipul lui Dumnezeu, avem datoria de a ne sfinți, după modelul pe care ni-l oferă Iisus, pentru a ne asemăna cu Dumnezeu și pentru a deveni imagini vii ale lui Dumnezeu în lume. Sublimă vocație avem! Se cuvine să devenim conștienți de ea și să lucrăm în această perspectivă!]

Pr. prof. Ion Ciungu


Textul evanghelic programat pentru astăzi ni-L prezintă pe Domnul nostru Iisus Hristos la începutul activității Sale publice când Își alege primii apostoli.  

Filip l-a adus pe Natanael la Iisus. “Iisus l-a văzut pe Natanael venind către El şi a zis despre el: Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug.”

“Natanael I-a zis: De unde mă cunoşti? A răspuns Iisus şi i-a zis: Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin. Răspunsu-I-a Natanael: Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti regele lui Israel.”

 

Despre Duminica Ortodoxiei, duminică în care se comemorează cinstirea icoanelor, putem afla mai multe din articolul de la următorul link: https://ro.orthodoxwiki.org/Duminica_Ortodoxiei

 

Textul evanghelic programat pentru azi este din Sfânta Evanghelie după Ioan:

 

“A doua zi voia să plece în Galileea şi l-a găsit pe Filip. Şi i-a zis Iisus: Urmează-Mi.

Iar Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei şi a lui Petru.

Filip l-a găsit pe Natanael şi i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege şi proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret.

Şi i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino şi vezi.

Iisus l-a văzut pe Natanael venind către El şi a zis despre el: Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug.

Natanael I-a zis: De unde mă cunoşti? A răspuns Iisus şi i-a zis: Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin.

Răspunsu-I-a Natanael: Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti regele lui Israel.

Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi? Mai mari decât acestea vei vedea.

Şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 1, 43-51) http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/35/Ioan

...

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/03/13

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

https://www.stathanasius.org/site/assets/files/9295/study_03_13_22.pdf

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna3

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=03

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

AZI, ÎN DUMINICA IERTĂRII, CU O ZI ÎNAINTE DE ÎNCEPUTUL POSTULUI PAȘTILOR, MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ÎNDEAMNĂ SĂ FIM IERTĂTORI FAȚĂ DE SEMENII NOȘTRI, PENTRU CA SĂ PUTEM OBȚINE ȘI NOI IERTARE DE LA TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. DE ASEMENEA, MÂNTUITORUL NE ÎNDEAMNĂ SĂ POSTIM FĂRĂ OSTENTAȚIE ȘI SĂ NU NE ADUNĂM COMORI PERISABILE PE PĂMÂNT, CI, SĂ NE ADUNĂM COMORI NEPERISABILE ÎN CER, PRIN FAPTE DE MILOSTENIE. [Suntem aproape de începutul Postului Paștilor. Cu o zi înainte de începutul Postului Paștilor, în fiecare an Biserica ne amintește îndemnurile evanghelice referitoare la iertare, la postirea adevărată și la adevăratele comori, recomandându-ne să ne analizăm gândurile, vorbele, sentimentele, dorințele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne cunoaște mai bine și a ne îmbunătăți în raport cu Dumnezeu și cu semenii. Duminica aceasta, chiar cu o zi înainte de începutul Postului Paștilor, are trei denumiri : 1) Duminica Iertării; 2) Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (în amintirea Izgonirii lui Adam din Rai, pentru că nu a respectat postul pe care Dumnezeu i l-a impus); 3) Duminica Lăsatului Sec de Brânză.]


CÂND VA VENI JUDECĂTORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, LA JUDECATA UNIVERSALĂ, NE VA JUDECA ÎN RAPORT CU FAPTELE MILEI CREȘTINE FAȚĂ DE CEI LIPSIȚI DE MÂNCARE, APĂ, CASĂ, ÎMBRĂCĂMINTE, SĂNĂTATE ȘI LIBERTATE. (Ne apropiem de începutul Postului Paștilor. Cu o săptămână înainte de Postul Paștilor, în fiecare an, Biserica ne aduce în fața ochilor sufletești textul evanghelic despre Înfricoșătoarea Judecată, îndemnându-ne să ne analizăm gândurile, vorbele, sentimentele, dorințele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne cunoaște mai bine și a ne îmbunătăți în raport cu Dumnezeu și cu semenii. Duminica aceasta se mai numește și Duminica Lăsatului Sec De Carne.)

 

DUMNEZEU, TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎL PRIMEȘTE CU BUCURIE ȘI ÎL REABILITEAZĂ PE OMUL CARE SE ÎNTOARCE DIN ȚARA PĂCATELOR CU POCĂINȚĂ ADÂNCĂ, CU CONȘTIINȚA NEVREDNICIEI ȘI CU DORINȚA DE A SE ANGAJA ÎN LUCRAREA DUMNEZEIASCĂ. (Ne apropiem de începutul Postului Paștilor. Cu două săptămâni înainte de Postul Paștilor, în fiecare an, Biserica ne aduce în fața ochilor sufletești Pilda despre fiul risipitor, îndemnându-ne să ne analizăm gândurile, vorbele, sentimentele, dorințele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne cunoaște mai bine și a ne îmbunătăți în raport cu Dumnezeu și cu semenii.)

 

DUMNEZEU PRIMEȘTE RUGĂCIUNEA OMULUI SMERIT DE CONȘTIINȚA PĂCATELOR ȘI ÎL ÎNDREPTEAZĂ. SĂ URMĂM EXEMPLUL RUGĂCIUNII DE POCĂINȚĂ A VAMEȘULUI! SĂ EVITĂM RUGĂCIUNEA FARISEULUI MULȚUMIT DE SINE, LĂUDĂROS ȘI DISPREȚUITOR! (Ne apropiem de începutul Postului Paștilor. Cu trei săptămâni înainte de Postul Paștilor, în fiecare an, Biserica ne aduce în fața ochilor sufletești Pilda despre rugăciunea vameșului și rugăciunea fariseului, îndemnându-ne să ne analizăm gândurile, vorbele, sentimentele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne cunoaște mai bine și a ne îmbunătăți în raport cu Dumnezeu și cu semenii.)

 

IISUS A GĂSIT CREDINȚĂ ADMIRABILĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, LA FEMEIA PĂGÂNĂ, CANAANEANCĂ. EVALUAREA ȘI RECOMPENSAREA CREDINȚEI ACESTEI FEMEI ÎNDURERATE DE SUFERINȚA FIICEI EI AU VENIT DIN PARTEA LUI IISUS, PE LOC: O, FEMEIE, MARE ESTE CREDINȚA TA! FIE ȚIE PRECUM VOIEȘTI! IAR EVANGHELISTUL MATEI NE SPUNE CĂ FIICA EI S-A VINDECAT DIN CEASUL ACELA. (Haideți să aflăm, sau să ne amintim, cum Iisus, pe baza credinței smerite, iubitoare și insistente în rugăciune, a unei mame, a vindecat-o, de la distanță, pe fiica ei chinuită rău de un demon!) NE AMINTIM CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A MAI GĂSIT CREDINȚĂ ADMIRABILĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, LA OFIȚERUL ROMAN CARE A VENIT LA IISUS PENTRU SERVITORUL GRAV BOLNAV. ÎNVĂȚĂTURA PE CARE O EXTRAGEM DIN ACESTE DOUĂ EXEMPLE DE PERSOANE PĂGÂNE ESTE CĂ DUMNEZEU GĂSEȘTE CREDINȚĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, ACOLO UNDE OAMENII NICI NU SE AȘTEAPTĂ. SĂ NU-I DISPREȚUIM PE CEI CARE NI SE PAR PĂGÂNI, CĂCI DUMNEZEU ESTE CEL CARE FACE EVALUAREA ȘI DĂ RECOMPENSA!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 20 iulie avem sărbătoare: SFÂNTUL SLĂVITUL PROROC ILIE TESVITEANUL. Acest profet a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în secolul IX, înainte de venirea în lume a Domnului nostru Iisus Hristos. SFÂNTUL ILIE a anunțat că va veni SECETĂ în țară, ca PEDEAPSĂ DE LA DUMNEZEU, din cauză că poporul avea conducători mincinoși (regele Ahav și regina Izabela) care au învățat poporul să se închine la idoli, la dumnezei falși (zeul Baal și zeița Astarte). SECETA a durat TREI ANI ȘI ȘASE LUNI, iar ploaia a venit numai după ce DUMNEZEUL CEL ADEVĂRAT a fost recunoscut de popor, iar prorocii falși au fost omorâți. … ILIE NU A MURIT, ci A FOST LUAT LA CER, într-o căruță de foc. Din Sfânta Tradiție a Bisericii înțelegem că Ilie va reveni dimpreună cu Enoh, înainte de a Doua Venire a Domnului nostru Iisus Hristos, pentru a osândi nelegiuirea cea fără de margini a lui Antihrist şi a însufleţi evlavia credincioşilor. ... Cu ocazia sărbătorii de azi, să ÎL rugăm pe DUMNEZEUL CEL ADEVĂRAT să ne dea și nouă binecuvântarea Lui atotputernică, pentru ca să fim în stare să-L mărturisim cum se cuvine, și de asemenea, să-L rugăm să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Prooroc Ilie, în România peste 120.000!

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi venind Iisus în părţile Cezareii lui Filip, îi întreba pe ucenicii Săi, zicând: Cine zic oamenii că sunt Eu, ...