joi, 11 ianuarie 2024

Despre PUTEREA LUI "MULȚUMESC!" ne amintește astăzi, 11 ianuarie, doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic "Johannes Lebel" din Tălmaciu. ÎNTR-ADEVĂR, se cuvine să spunem "MULȚUMESC!", MAI ÎNTÂI LUI DUMNEZEU.

Pr. prof. Ion Ciungu


Puterea lui ”Mulțumesc!”

 

“Daţi mulţumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.” (Epistola întâi către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel, cap. 5, 18)

 

Cât de des spunem: Îți mulțumesc, Doamne, pentru toate!, Mulțumesc, mamă, pentru grija ta neobosită! Mulțumesc, tată, pentru sfaturile tale! Mulțumesc, copil drag, pentru că-mi înseninezi viața! Mulțumesc, bunico/bunicule, pentru pentru căldura brațelor tale și înțelepciunea ta! Mulțumesc, soră/frate, pentru ajutorul tău! Mulțumesc, soție/soțule, pentru că m-ai iertat! Mulțumesc, doamna învățătoare, pentru răbdare și blândețe! Mulțumesc, elevul meu, pentru că ești silitor și cuminte! etc.? O întrebare la care ar trebui să răspundem: ”Des” sau ”Tot timpul”, dar nu o facem deoarece pare că, în lumea în care trăim, cuvintele de mulțumire sunt...scumpe.

 

E important de menționat că limba reprezintă un real indicator al gradului nostru de civilizație. Ceea ce auzim în jurul nostru zi de zi transmite foarte mult despre cultura noastră, dar și despre respectul pentru semenii noștri. Cea mai mare parte din limbajul nostru de astăzi posedă o doză de duritate, acesta fiind necizelat, trădând furie și emoții negative. Caracterizează persoane care aparțin tuturor categoriilor de vârstă și îl regăsim oriunde mergem.

 

Așa cum cuvintele de încurajare sporesc performanțele, așa cum cuvintele pline de blândețe îi învață pe copii cum să fie buni, așa cum cuvintele de susținere ridică moralul, tot așa cuvintele de mulțumire pot lumina ziua cuiva, pot vindeca și pot întreține iubirea, cea mai de preț valoare umană.

 

Mulțumesc este cuvântul care deschide sufletele, prin puterea și magia sa. Înseamnă recunoștință, apreciere, prețuire, respect, comuniune. Ecoul lui este cu adevărat nesfârșit... Cuvintele de mulțumire ating inimi, schimbă vieți, bucură, ne binecuvântează și ne îmbogățesc, ne inspiră, creează punți între oameni, ne apropie de Dumnezeu. Cuvântul ”Mulțumesc!” este gratuit... Să-l folosim cât mai des posibil și să apreciem valoarea lui! “Cuvintele frumoase costă foarte puțin. Și totuși, cât de multe obțin.”,  afirma Blaise Pascal, iar de la Regele Solomon reținem că: “Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca nişte mere de aur într-un coşuleţ de argint.”

 

Mulțumesc, Doamne, pentru toate binecuvântările Tale, pentru părinții mei, care m-au învățat iubirea și credința, pentru bunicii mei, care m-au învățat cum să fiu smerită și respectuoasă, pentru sora mea, care mă sprijină mereu, pentru copiii mei, care îmi luminează sufletul, pentru soțul meu, care m-a învățat să fiu puternică, pentru dascălii mei, care m-au încurajat și m-au motivat, pentru oamenii dragi, care mi-au sărit în ajutor și mi-au dat curaj, pentru rugăciunile tuturor, pentru frumusețea naturii, pentru miresmele florilor... pentru toate, Doamne, Îți mulțumesc!

 

 

Mulțumesc, iubită mamă!     (de Corneliu Vadim Tudor)

 

Mulţumesc, iubită mamă,


Steaua mea din zori de zi!


Fără tine îmi este teamă


Că planeta s-ar răci.



Te-am secătuit de vlagă,


M-ai născut, m-ai înflorit.


Pentru tine, mamă dragă,


Soarele e-n asfinţit.



Mamă frumoasă, primul meu rai,


Fă o minune, te rog, mai stai!


Dulce lumină, ram de măslin,


Încă nu-i vremea, mai stai puţin!



Lege tainică a firii,


Nu pleca fără să-mi laşi


Zăcămintele iubirii,


Mamă, suflet uriaş,


Şi secretul nemuririi,


Mamă, suflet uriaş!

Mulţumesc, iubită mamă,


Iubită mamă, iubită mamă...

 

 

Sursa:

Urban, Hal. PUTEREA CUVINTELOR: cum poți obține rezultate majore folosind cuvintele potrivite. București, Editura Amaltea, 2007, 231 p.

 

Monica-Floriana GUJAN, bibliotecar, prof. documentarist la Liceul Tehnologic ”J. Lebel” Tălmaciu

 


.........................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/legenda-bradului-de-craciun-o-frumoasa.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/au-trecut-105-ani-de-la-marea-unire.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/11/in-13-noiembrie-sarbatorim-ziua-bibliei.html

 

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/10/de-ziua-internationala-fetelor-11.html

 

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/09/pe-29-septembrie-este-ziua-mondiala.html

 

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/06/limba-aramaica-este-limba-pe-care.html

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...