joi, 23 februarie 2023

JOI, ÎN SĂPTĂMÂNA LĂSATULUI SEC DE BRÂNZĂ (numită și SĂPTĂMÂNA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI) Ne aflăm în perioada dintre Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (Haideți să citim câteva îndemnuri din textele sfinte scrise pentru această zi în cartea de cult numită TRIOD!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Deschisu-s-au porțile dumnezeieștii pocăințe, să ne apropiem cu grabă curățindu-ne de mâncări și de pofte, ca niște ascultători ai lui Hristos, Cel Ce a chemat lumea întru Împărăția Cerească. Zeciuiala a tot anul aducând Împăratului tuturor, ca și Învierea Lui cu dragoste, să o vedem.” (cântare de la slujba de dimineață, adică de la Utrenie, din ziua de Luni, În Săptămâna Lăsatului Sec De Brânză)

Spicuire din textele sfinte pe care le găsim în cartea de cult numită TRIOD, la ziua de Joi în săptămâna Lăsatului Sec De Brânză:


“Pentru îndrăzneala neînfrânării, primind haine de muritor, m-am îmbrăcat cu ele, eu ticălosul; ci Tu, Fiul lui Dumnezeu, îmbracă-mă cu veșmântul cel luminat al nașterii de-a doua!

 

“Zămislit-ai în pântece, mai presus de cuvânt, și ai născut mai presus de fire, de Dumnezeu Născătoare, pe Stăpânul făpturii. Căruia neîncetat Te roagă, să ne mântuiască de toată mânia, pe noi cei ce Te fericim pe Tine!

 

“Risipind întunericul neînfrânării cu razele învățăturilor voastre, Apostoli, i-ați luminat cu înfrânarea pe toți cei păcătoși și pe cei drepți, ca niște prealăudați.

 

“Ca niște mărgăritare luminoase, Apostoli ai Cuvântului, toate marginile le-ați împodobit cu postirea și ați înfrumusețat acum cu adevărat spița cea de bun-neam a sufletelor noastre.

 

“Cuptorul poftelor cu roua Postului răcorindu-l, Apostoli, pe toți oamenii i-ați învățat să-l aibă ca o cetate nejefuită și locuință de sfințenie.

 

“Greșit-am mai mult decât toți oamenii, eu ticălosul, și am păcătuit fără căință, ca Manase; fă-mi, Doamne, chipuri de pocăință, mai înainte de a mă topi moartea!

 

“Pe Tine liman de mântuire și zid nemișcat, toți credincioșii te știm, Stăpână Născătoare de Dumnezeu; că Tu cu rugăciunile Tale scapi din primejdii sufletele noastre.

 

“Venit-ai din Fecioară, nu sol, nici înger, ci Tu Însuți, Domnul, Te-ai întrupat și m-ai mântuit pe mine tot omul. Pentru aceasta strig Ție: slavă puterii Tale Doamne!

 

“Darul pocăinței cel dumnezeiesc s-a arătat, mântuire aducând celor ce petrec în nevoințele și în luptele sudorilor ei. Pentru aceasta aleargă suflete al meu către Stăpânul tău, cerând să iei iertare păcatelor tale celor multe!

 

“Curgerea Postului celui dat de Dumnezeu s-a deschis. Deci să-l întâmpinăm luminat cei ce avem trebuință de milă; că însetează Înduratul de mântuirea noastră și se întinde să dea iertare celor ce-L caută cu osârdie și Îi slujesc cu dragoste.

 

“Suflete oprește-ți gura cu Postul, și cu cuget de pace, și hrănește-L pe Domnul cu facerea de bine, aducându-I Lui bucatele virtuții, ca niște jertfe binemirositoare și strigă neîncetat: Binecuvântați-L, lucrurile Domnului, pe Domnul!

 

“Pe voi, Apostoli, dându-vă Hristos ca pe o lumină în toate marginile lumii, v-a zis: mergând între neamuri, învățați-le ca să Mă știe pe Mine, că fiind cu trup M-am hrănit cu Postul, și călcând toată puterea vrăjmașului, am arătat oamenilor calea cea dreaptă!

 

“Arătat-ai, Hristoase, Postul spre iertarea oamenilor și spre lepădarea poftelor; că prin el Apostolii Tăi au bineplăcut Ție și luminători luminați pe pământ s-au arătat; propovăduindu-L pe Domnul în Trei Fețe și întru O Ființă tuturor celor ce-L laudă.

 

“Trimiși ați fost de Învățătorul Hristos, o Ucenicilor, propovăduitori neamurilor, ca să le luminați cugetele cu dumnezeieștile învățături, să se oprească de la pofte și de la bucate, să iubească înfrânarea și să-L cunoască pe Dânsul, Domn și Ziditor al lumii și Făcător de bine tuturor.

 

“Precum Cain ucigașul, oarecând, așa și eu nu am adus jertfa sufletului meu fără prihană, Hristoase, fiind biruit de cuget necurat; ci nu mă urî pe mine cel ce vin cu Post către Tine, Preabunule Mântuitorul meu! Caută spre darurile pe care cu dragoste le aduc Ție, Dumnezeul meu, în vremea Postului!

 

“Pentru că v-a trimis Hristos pe voi, Înțelepților, ca niște sare în lumea cea de demult neînțeleaptă, ca să o înțelepțiți spre cunoștința Lui, pe Acesta Îl lăudăm cu credință.

 

“Pentru că mulțimea greșealelor cumplite m-a cuprins, cu lacrimi cad înaintea Ta, Hristoase, cerând să-mi dai loc de iertare în vremea Postului!

 

“Pentru că sunt legat cu lanțurile nedezlegate ale poftelor mele, suspin și strig către Tine, Mântuitorule: slobozește-mă și pe mine, ca să laud cu bucurie milostivirea Ta!

 

“Fiindcă te-a arătat Dumnezeu pe Tine, Fecioară Curată, Ajutătoare neamului omenesc, nu înceta rugându-L cu deadinsul pentru noi credincioșii!

 

“Cu glasul desfrânatului strig către Tine, Doamne, Părinte Îndurate: greșit-am, mântuiește-mă; să nu mă desparți de slava Ta!

 

“Strălucit-a buna podoabă a înfrânării, care alungă negura demonilor; sosit-a cinstea Postului, aducând tămăduirea patimilor sufletești. Cu aceasta, oarecând, Daniel și tinerii cei din Babilon întrarmându-se, acela a înfrânat gura leilor, iar aceștia au stins văpaia cuptorului. Cu care împreună mântuiește-ne și pe noi prin același Post, Hristoase, Dumnezeule, ca un Iubitor de oameni!

 

“Ceea ce ești între femei Sfântă, Născătoare de Dumnezeu, Maică ce nu știi de nuntă, roagă-l pe Împăratul și Dumnezeul pe care L-ai născut, să ne mântuiască pe noi ca un Iubitor de oameni!”

https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna2

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=02

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

https://www.oca.org/readings/daily/2023/02/19

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://www.orthodoxer-kalender.de/

............................................................................................................................

Aici am terminat de spicuit din textele sfinte pe care le găsim în cartea de cult numită TRIOD, la ziua de Joi în săptămâna Lăsatului Sec De Brânză.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

MIERCURI, ÎN SĂPTĂMÂNA LĂSATULUI SEC DE BRÂNZĂ (numită și SĂPTĂMÂNA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI) Ne aflăm în perioada dintre Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (Haideți să citim câteva îndemnuri din textele sfinte scrise pentru această zi în cartea de cult numită TRIOD!)

 

MARȚI, ÎN SĂPTĂMÂNA LĂSATULUI SEC DE BRÂNZĂ (numită și SĂPTĂMÂNA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI) Ne aflăm în perioada dintre Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (Haideți să citim câteva îndemnuri din textele sfinte scrise pentru această zi în cartea de cult numită TRIOD!)

 

LUNI, ÎN SĂPTĂMÂNA LĂSATULUI SEC DE BRÂNZĂ (numită de unii SĂPTĂMÂNA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI) Ne aflăm în perioada dintre Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La 25 de ani de la VIZITA PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA ÎN ROMÂNIA, să ne amintim OMILIA (PREDICA) PE CARE EL A CITIT-O ÎN LIMBA ROMÂNĂ, la Sfânta Liturghie celebrată în Parcul Izvor din București, pe 9 mai 1999! Omilia durează 28 de minute. Haideți să urmărim măcar 6 minute! Era în Duminica a 5 – a după Paști, conform Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. Observăm salutul “CRISTOS A ÎNVIAT!” și răspunsul “ADEVĂRAT A ÎNVIAT!”. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1177679386691809 Această vizită istorică a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI PAPĂ CATOLIC ÎNTR-O ȚARĂ PREDOMINAT ORTODOXĂ, DE LA SCHISMA CEA MARE DIN ANUL 1054. De asemenea, această vizită a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI SUVERAN PONTIF PE PĂMÂNT ROMÂNESC. Vizita a durat 3 zile: 7, 8 și 9 mai. În 8 mai "a avut loc întâlnirea suveranului pontif cu patriarhul Teoctist şi cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la care a participat preşedintele Emil Constantinescu, premierul Radu Vasile, preşedinţii Camerelor Parlamentului, personalităţi ale vieţii publice şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti." ... "Duminică, 9 mai 1999, de la ora 10.00, patriarhul Teoctist, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, a oficiat Sfânta Liturghie, în Piaţa Unirii." ... În după-amiaza zilei de 9 mai, în Parcul Izvor, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii Catolice, în prezența Patriarhului Teoctist. ... SĂ OBSERVĂM MESAJUL DE BUN VENIT ADRESAT DE PATRIARHUL TEOCTIST PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA, LA AEROPORTUL BUCUREȘTI-BĂNEASA, ÎN 7 MAI: "Sanctitatea Voastră, aţi sosit în România, ţară ai cărei fii sunt în majoritate ortodocşi, ţară sfinţită de sângele martirilor, al celor de demult şi al celor care au căzut pe altarul credinţei creştine în vremurile apăsătoare ale dictaturii comuniste atee, la care s-au adăugat numele tinerilor şi vârstnicilor căzuţi în revoluţie. Este un pământ sfinţit de lacrimile rugăciunilor mamelor şi de nevoinţele duhovniceşti ale monahilor şi ale tuturor creştinilor de aici; este un pământ presărat de la un capăt la altul de crucile ce străjuiesc turlele bisericilor şi mănăstirilor, răspântiile drumurilor şi mormintele strămoşilor noştri, ca semn al nădejdii noastre în înviere (...)" "Vă primim cu inima deschisă şi cu gândul bun în numele ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor Bisericii noastre şi vă îmbrăţişăm cu îmbrăţişarea frăţească a lui Hristos Iisus, cu speranţa şi rugăciunea că 'Dumnezeul iubirii şi al păcii va fi cu noi' (2 Cor. 13, 11) în aceste zile". ... SĂ OBSERVĂM ȘI CÂTEVA FRAGMENTE DIN DISCURSUL PAPEI, LA SOSIRE ÎN AEROPORT: "Cu mare bucurie sosesc astăzi în România, naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoţie i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care în prevăzătoarea sa bunăvoinţă mi-a hărăzit să văd realizat acest gând. (...) Vizita mea de acum vrea să confirme legăturile dintre România şi Sfântul Scaun, care au avut mare importanţă pentru istoria creştinismului în regiune. Cum e cunoscut, potrivit tradiţiei, credinţa a fost purtată în aceste ţinuturi de fratele lui Petru, apostolul Andrei, care a pecetluit neobosita sa operă misionară prin martiriul său petrecut la Patras. Alţi martori de seamă ai evangheliei ca Sava Gotul, Niceta de Remesiana, provenind din Aquilea, şi Laurenţiu de Novae i-au continuat lucrarea, iar în timpul persecuţiilor din primele veacuri, cete de creştini au suferit martiriul: sunt martirii dacoromani, precum Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos, prin al căror sacrificiu s-a înrădăcinat profund credinţa creştină în pământul vostru. Sămânţa evangheliei, căzută în teren fertil, a produs în perioada acestor două milenii roade abundente de sfinţenie şi de martiriu. Mă gândesc la sfântul Ioan Cassian şi Dionisie Exiguul, care au contribuit la transmiterea comorilor spirituale, teologice şi canonice ale Orientului grec şi Occidentului latin; apoi, mult mai târziu, la voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, "un adevărat atlet al credinţei creştine", cum l-a numit papa Sixt al IV-lea, şi la numeroşi alţi slujitori ai evangheliei, între care domnitorul şi martirul Constantin Brâncoveanu, iar mai recent, numeroşii martiri şi mărturisitori ai credinţei din secolul al XX-lea. (...) Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa centrală şi cea orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de "Grădina Maicii Domnului", vin la tine în numele lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu!" ... Papa Ioan Paul al II – lea a donat 200.000 de dolari pentru construirea Catedralei Ortodoxe din București, Catedrala Națională, Catedrala Mântuirii Neamului. ... Biserica Romano Catolică consideră că Papa Ioan Paul al II – lea este sfânt, fiind beatificat în 2011 și canonizat în 2014.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://institutlevant.ro/en/press-releases/press-release-may-29th-2019/   https://www.facebook.com/photo/?fbid=293...