miercuri, 22 februarie 2023

MIERCURI, ÎN SĂPTĂMÂNA LĂSATULUI SEC DE BRÂNZĂ (numită și SĂPTĂMÂNA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI) Ne aflăm în perioada dintre Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (Haideți să citim câteva îndemnuri din textele sfinte scrise pentru această zi în cartea de cult numită TRIOD!)

Pr. prof. Ion Ciungu


“Deschisu-s-au porțile dumnezeieștii pocăințe, să ne apropiem cu grabă curățindu-ne de mâncări și de pofte, ca niște ascultători ai lui Hristos, Cel Ce a chemat lumea întru Împărăția Cerească. Zeciuiala a tot anul aducând Împăratului tuturor, ca și Învierea Lui cu dragoste, să o vedem.” (cântare de la slujba de dimineață, adică de la Utrenie, din ziua de Luni, În Săptămâna Lăsatului Sec De Brânză)


Spicuire din textele sfinte pe care le găsim în cartea de cult numită TRIOD, la ziua de Miercuri în săptămâna Lăsatului Sec De Brânză:

 

“Cu bucurie să primim, credincioșilor, vestirea Postului, cea insuflată de Dumnezeu, precum mai înainte ninivitenii, și apoi desfrânatele și vameșii au primit vestirea pocăinței de la Ioan! Prin înfrânare să ne pregătim spre împărtășirea sfințeniei celei stăpânești din Sion; cu lacrimi să ne curățim mai înainte spre dumnezeiasca spălare cea printr-însul! Să ne rugăm a vedea săvârșirea Paștilor celor ce se închipuiesc aici și arătarea celor adevărate; să ne gătim spre închinarea Crucii și Învierii lui Hristos Dumnezeu, strigând către Dânsul: Nu ne rușina pe noi din nădăjduirea noastră, Iubitorule de oameni!

 

“O, cât este de bună neguțătoria voastră sfinților, că sângiurile v-ați dat și cerurile ați moștenit, și în scurtă vreme fiind încercați, în veci vă bucurați! Cu adevărat, bună este neguțătoria voastră, că părăsind cele stricăcioase, ați luat cele nestricăcioase; și cu îngerii dănțuind, lăudați Treimea cea de o ființă!

 

“Binevoiește, Hristoase Dumnezeule, cu nespusa Ta iubire de oameni, să trecem noi smeriții cu pace săptămâna cea curățitoare dinaintea Postului: surpă meșteșugirile vrăjmașului, și cu Crucea Ta pe toți ne mântuiește, Cel Ce Singur cunoști cele ale inimilor!

 

“Stând înaintea Crucii Tale, Cea Care Te-a născut fără sămânță, și nesuferind a Te vedea fără dreptate pătimind, s-a tânguit cu plângere și a strigat: Cum pătimești Cel Ce ești din fire nepătimitor, Prea Dulcele Meu Fiu? Laud bunătatea Ta cea prea multă.

 

“Toți la Tine alergăm, Născătoare de Dumnezeu, ca la o ajutătoare tare, spre rugăciuni îndemnându-Te, ca să scapi turma ta de toată primejdia!

 

“Postind Domnul după omenire spre învățătura noastră, a biruit pe ispititorul; arătând cele ce sunt ale firii noastre și hotar punându-ne nouă.

 

Dumnezeiescul Moise prin postire s-a învrednicit în Sinai a vorbi cu Dumnezeu față către față; aceluia credincioșii să-i râvnim!

 

“Întru Domnul Dumnezeul meu s-a întărit inima mea, pentru aceasta cei neputincioși s-au încins cu putere.

 

“Minunatul Enoh prin postire s-a mutat de pe pământ. Aceluia râvnind, să ne mutăm de la stricăciune la viață!

 

“Cu rugăciuni și cu postiri să-L facem milostiv pe Mântuitorul; că se bucură Ziditorul de pocăința făpturilor Sale!

 

“Întinsu-Ți-ai palmele pe Cruce, omorât-ai blestemul cu moartea Ta și i-ai înviat cu patima Ta pe oameni. Pentru aceasta lăudăm dumnezeiască răstignirea Ta, Iisuse Iubitorule de oameni, Dumnezeul nostru!

 

“Potolește tulburarea poftelor mele, tămăduiește rănile sufletului meu, ridică-mă din somnul lenevirii cu mijlocirea Ta, cu ajutorul Tău Prea Sfântă Stăpână, Maică Fecioară!

 

“Înălțându-Te de voie pe Cruce, Mântuitorule, toată făptura pământului s-a clătinat, și s-a rupt catapeteasma Templului!

 

“Rănitu-Te-ai pe Cruce pe Cruce, Iisuse al meu pentru mine, și ai fost împuns în coastă Bunule; pentru aceasta cu credință mă închin dumezeieștii stăpânirii Tale!

 

“Plecând genunchii la pământ, mă închin Tatălui, și pe Fiul slăvesc și pe Duhul laud, stăpânirea cea cu o voie și în trei ipostasuri.  

 

“Sfințind, Hristoase, vremea Postului cu puterea Ta, mântuiește-ne pe noi cei ce ne închinăm Ție, de toate lațurile vrăjmașului!  

 

“Mintea mea cea stearpă fă-o roditoare de virtuți, Lucrătorule al celor bune, Săditorule al celor folositoare, cu milostivirea Ta!

 

“Avraam, prin virtute și prin iubirea de străini, a primit Treimea, Care a venit la el în chip de Îngeri.

 

“Postind, odinioară Moise în Muntele Sinai văzător de Dumnezeu s-a făcut, și Ilie pe car de foc a fost înălțat la Cer!

 

“Prin postire a gustat odinioară înțeleptul Isaia din cărbunele acela, când s-a atins cu cleștele de buzele lui.

 

“Postind mai înainte Daniel împreună cu cei trei tineri, fălcile leilor au sfărâmat și au călcat văpaia cea arzătoare.

 

“Pe Iona, cinstitul post l-a păzit de chit, oarecând; să postim din inimă, ca să scăpăm de nevoia gheenei!

 

“Să ne facem și noi ca Daniel acela, care prin post i-a îmblânzit în groapă pe leii cei ce răcneau!

 

“Postind mai înainte Iosif, a scăpat de amestecarea femeii celei fără de lege, și împărăția a dobândit. Pentru aceasta să stingem și noi, cu Postul, săgețile cele aprinse ale vrăjmașului Veliar!

 

“Cu postul, David a căpătat biruință asupra celui de alt neam și împărăția a aflat. Pentru aceasta și noi, prin înfrânare, să luăm biruință asupra vrăjmașilor și întru Domnul să ne încununăm!

 

“Să păzim și noi virtuțile acestora: bărbăția lui Iov, neviclenia lui Iacov, credința lui Avraam, înțelepciunea lui Iosif și vitejiile lui David!

 

“Isus al lui Navi cu înfrânarea a sfințit poporul și cu sorți le-a împărțit pământul făgăduinței, trecându-i mai înainte Iordanul.

 

“Ghedeon acela numai cu trei sute de bărbați, cu luminile i-a biruit pe cei de alt neam, cu înfrânarea și cu rugăciunea; aceluia și noi râvnind, să ne asemănăm!

 

“Pe lemnul Crucii de voie pironindu-te, pe noi pe toți ne-ai mântuit din blestemul legii. Pentru aceasta după datorie pe Tine te slăvim, Hristoase!

 https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna2

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=02

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

https://www.oca.org/readings/daily/2023/02/19

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://www.orthodoxer-kalender.de/



............................................................................................................................

Aici am terminat de spicuit din textele sfinte pe care le găsim în cartea de cult numită TRIOD, la ziua de Miercuri în săptămâna Lăsatului Sec De Brânză.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

MARȚI, ÎN SĂPTĂMÂNA LĂSATULUI SEC DE BRÂNZĂ (numită și SĂPTĂMÂNA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI) Ne aflăm în perioada dintre Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (Haideți să citim câteva îndemnuri din textele sfinte scrise pentru această zi în cartea de cult numită TRIOD!)

 

LUNI, ÎN SĂPTĂMÂNA LĂSATULUI SEC DE BRÂNZĂ (numită de unii SĂPTĂMÂNA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI) Ne aflăm în perioada dintre Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...