luni, 20 noiembrie 2017

Anotimpul cugetărilor

Monica GUJAN
Bibliotecar (profesor  documentarist)
Liceul Tehnologic  “J. Lebel” Tălmaciu



Iată-ne ajunşi din nou la sfârşit de capitol … Un alt an a căzut răpus de … timp. Decembrie este cea mai preţioasă dintre luni, căci ea ne face un cadou unic: Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Această lună ne îndeamnă, mai mult ca oricând, la bunătate, la generozitate, iertare şi ne inundă sufletul de lumină, căci stă sub semnul Stelei Sfinte. 

Perioada de post, care precede Crăciunul, ne provoacă, an de an, la un test sufletesc, pe care, fiecare dintre noi, avem obligaţia să-l rezolvăm. - Ce am făcut bun în acest an?, - Sunt mândru de mine?,  - Ce-mi reproşez?, iată câteva întrebări la care suntem datori să răspundem acum. Fiecare an ce trece ne dă o lecţie de viaţă (sau mai multe), iar noi trebuie să nu răspundem cu indiferenţă, ci să încercăm să învăţăm ceva din tot ceea ce ni se întâmplă, bun sau mai puţin bun.

Haideţi să iubim şi să ne iubim mai mult, să dăruim mai mult şi să fim mai toleranţi! Haideţi să împărtăşim vestea înălţătoarei Naşteri, prin emoţionante colinde şi vesele urări, căci: „Cuvintele care nu duc mai departe lumina lui Christos, îngroaşă întunericul.” (MaicaTereza)

În această perioadă să încercăm să acordăm mai multă atenție cuvintelor pe care le rostim, fiindcă puterea acestora este uluitoare. Așa cum afirmă Hal Urban în minunata carte Puterea cuvintelor: cum poți obține rezultate majore folosind cuvintele potrivite (Editura Amaltea, 2007), cuvintele ne umanizează, „cuvintele pot schimba vieți”, „cuvintele vin din inimă”, „cuvintele pot răni și ofensa”, „cuvintele frumoase au puterea de a ne îmbogăți viețile”. În acest sens, Dale Carnegie (celebru autor american de cărți de literatură despre auto-îmbunătățire) afirma: 


„Este lesne de înțeles că stă în mâinile tale puterea de a spori fericirea acestei lumi. Cum? Rostind cuvinte de apreciere sinceră la urechea unei persoane care este singură sau descurajată. Poate că vei uita mâine cuvintele frumoase pe care le spui astăzi, dar cel care le-a auzit se poate să se bucure de ele o viață întreagă.”  


În loc de urări, am găsit de cuviință să vă împărtășesc gândurile pline de înțelepciune ale Sandei Arsene (Povești cu morală pentru copii, Editura Înger drag, 2015):


Dacă semeni onestitate, vei culege încredere.
Dacă semeni bunătate, vei culege prieteni.
Dacă semeni smerenie, vei culege măreție.
Dacă semeni perseverență, vei culege reușite.
Dacă semeni considerație, vei culege armonie.
Dacă semeni iertare, vei culege împăcare.
Dacă semeni credință, vei culege miracole.”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...