sâmbătă, 22 iunie 2024

Azi, în SÂMBĂTA RUSALIILOR, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR SE ADUC ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, se aduc LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Se aduce BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Se aduce VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Unde sunt cei care nu mai sunt? (interpretată de Tudor Gheorghe) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel: “Adevărat, adevărat zic vouă că dacă grăuntele de grâu, când cade în pământ, nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, aduce multă roadă.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 12, 24) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=12

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2972002189606938&set=a.711891222284724


Sfântul Apostol Pavel, explicând creștinilor din orașul Corint despre învierea morților, folosește, de asemenea, imaginea grăuntelui de grâu care moare și apoi înviază: “Treziţi-vă cum se cuvine şi nu păcătuiţi. Căci unii nu au cunoştinţă de Dumnezeu; o spun spre ruşinea voastră. Dar va zice cineva: Cum înviază morţii? Şi cu ce trup au să vină? Nebun ce eşti! Tu ce semeni nu dă viaţă, dacă nu va fi murit. Şi ceea ce semeni nu este trupul ce va să fie, ci grăunte gol, poate de grâu, sau de altceva din celelalte; Iar Dumnezeu îi dă un trup, precum a voit, şi fiecărei seminţe un trup al său. ...” (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 15, 34-58) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=15

 

Cu această ocazie este potrivit să ne amintim câteva învățături creștine cu privire la viață și la moarte:

Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive:

1)    Iubirea Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). 

2)     Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). 

3)     Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13).

 

 De asemenea, este potrivit să ne mai amintim, sau să aflăm: 

Iisus a zis : “Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă.” (Sfânta Evanghelie dupa Ioan, capitolul 5, versetul 24).

“Şi Iisus i-a zis: Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.” (Sfânta Evanghelie dupa Ioan, capitolul 11, versetul 25).

Înțeleptul Solomon a spus: “Sufletele drepților sunt în mâna lui Dumnezeu și chinul nu se va atinge de ele. În ochii celor fără de minte, drepții sunt morți cu desăvârșire și ieșirea lor din lume li se pare mare nenorocire. Și plecarea lor dintre noi, un prăpăd, dar ei sunt în pace. ... nădejdea lor este plină de nemurire.” (Înțelepciunea lui Solomon cap. 3, versetele 1-4).

Apostolul Pavel ne spune că nimeni nu este drept (Romani 3, 10-12). Tot el ne spune că putem deveni drepți prin credință în Iisus, căci Opera Lui are putere asupra oamenilor (1 Corinteni 1, 30-31).

În cartea Noului Testament numită Apocalipsa, Iisus a zis către Ioan astfel: Nu te teme! Eu sunt Cel dintâi şi Cel de pe urmă, Şi Cel ce sunt viu. Am fost mort, şi, iată, sunt viu, în vecii vecilor, şi am cheile morţii şi ale iadului.” (Apocalipsa 1, 17-18)

...

Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, Te rugăm frumos și noi, ai milă de sufletele plecate în lumea de dincolo: prieteni, cunoștințe, frați, surori, părinți, moși, strămoși, rudenii, cu tot neamul lor cel adormit!

Cu duhurile drepţilor, celor ce s‑au săvârşit, odihneşte Mântuitorule, sufletul adormitului robului/servului Tău (sufletul adormitei roabei/servei Tale), păzindu‑l pe dânsul întru viaţa cea fericită, care este la Tine, Iubitorule de oameni! ...

...

IUBIREA este mai tare decât MOARTEA. IUBIREA este de la DUMNEZEU, iar MOARTEA este de la DIAVOLUL. IUBIREA creștinilor pentru cei plecați în lumea de dincolo este mai tare decât MOARTEA, căci ESTE ÎNTEMEIATĂ PE IUBIREA DIVINĂ, care A ÎNVINS MOARTEA, adică pe iubirea Domnului nostru Iisus Hristos față de Tatăl nostru Sfânt din Ceruri și față de oameni. NE AMINTIM DE VICTORIA IUBIRII DIVINE ȘI CU ACEASTĂ OCAZIE ... . ... BOBUL DE GRÂU, care putrezește și apoi înviază, este SIMBOLUL MORȚII ȘI ÎNVIERII MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, dar și SIMBOLUL MORȚII ȘI ÎNVIERII TUTUROR OAMENILOR. Coliva și colacul, aduse la pomenirea morților, sunt făcute din boabe de grâu, deci ele ne aduc în conștiință iubirea divină eternă. LUMÂNĂRILE APRINSE sunt simboluri ale LUMINII LUMII, adică ale DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, CARE A SPUS DESPRE SINE ASTFEL: “EU SUNT LUMINA LUMII. CEL CE ÎMI URMEAZĂ MIE NU VA UMBLA ÎN ÎNTUNERIC, CI VA AVEA LUMINA VIEȚII.”

 ...



Textul evanghelic care se citește la pomenirea morților este din Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 5, versetele 24-30:

Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă. Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul şi acum este, când morţii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu şi cei ce vor auzi vor învia. Căci precum Tatăl are viaţă în Sine, aşa I-a dat şi Fiului să aibă viaţă în Sine; Şi I-a dat putere să facă judecată, pentru că este Fiul Omului. Nu vă miraţi de aceasta; căci vine ceasul când toţi cei din morminte vor auzi glasul Lui, Şi vor ieşi, cei ce au făcut cele bune spre învierea vieţii şi cei ce au făcut cele rele spre învierea osândirii. Eu nu pot să fac de la Mine nimic; precum aud, judec; dar judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut la voia Mea, ci voia Celui care M-a trimis. http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=5

...

Acatist către Dumnezeu Tatăl pentru cei adormiţi https://marturieathonita.ro/acatist-catre-dumnezeu-tatal-pentru-cei-adormiti/

...

Liturgical Textshttps://orthodoxaustin.org/liturgical-texts/

 

...

UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? (de Nichifor Crainic)

1)

Întrebat-am vântul, călătorul

Bidiviul care mână norul

Spre albastre margini de pământ:

Unde sunt cei care nu mai sunt ?

Unde sunt cei care nu mai sunt?

 

Zis-a vântul: Aripile lor

Nevăzute mă răpesc în zbor.

2)

Întrebat-am luminata ciocârlie,

Candelă ce suie în tărie

Undelemnul cântecului sfânt:

Unde sunt cei care nu mai sunt?

Unde sunt cei care nu mai sunt?

 

Zis-a ciocârlia: S-au ascuns

În lumina celui nepătruns.

3)

Întrebat-am bufniţa cu ochiul sferic,

Oarba care vede-n întuneric

Tainele nespuse de cuvânt:

Unde sunt cei care nu mai sunt ?

Unde sunt cei care nu mai sunt?

 

Zis-a bufniţa: Când va cădea

Marele-ntuneric, veţi vedea.

...

https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870

 

...


Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani:



https://www.youtube.com/watch?v=P8R7ZRW8xXA&t=4s

 

"Dar știu un lucru mai presus

De toate câte ți le-am spus:

Credința-n zilele de-apoi

E singura tărie-n noi,

Că multe-s tari cum credem noi

Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger)

 

..............................................................................................................................

Aici am terminat invitația de a ne asocia în rugăciune pentru persoanele plecate în lumea de dincolo.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/03/in-prima-sambata-din-postul-sfintelor.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/03/azi-cand-biserica-face-pomenirea.html

 

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astăzi este A PATRA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la Rusalii sărbătorim Venirea Duhului Sfânt peste apostoli și Înființarea, în chip văzut, a Bisericii (Comunității) Creștine. Textul evanghelic care se citește astăzi la Sfânta Liturghie, din Sfânta Evanghelie după Matei (8, 5-13), ne amintește despre OFIȚERUL ROMAN care s-a apropiat de IISUS, rugându-L să-i vindece servitorul. Deși era păgân, ofițerul era atât smerit și avea o credință atât de mare încât Domnul nostru Iisus Hristos i-a vindecat de la distanță servitorul. Ofițerul este numit în textul evanghelic sutaș sau centurion, căci avea în subordine 100 de soldați. Minunea a avut loc în orașul CAPERNAUM. Să urmărim cum sunt redate în filmul Iisus din Nazaret (1977) apropierea ofițerului de Iisus, rugămintea, rugăciunea, smerenia, credința și vestea vindecării: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/506487021730759 ... Să observăm CONȘTIINȚA MORALĂ ȘI RELIGIOASĂ A SUTAȘULUI din următoarele cuvinte adresate lui Iisus: "Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, ci zi numai cu cuvântul şi servul meu se va tămădui. Că şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun unuia: Du-te! şi se duce; şi altuia: Vino! şi vine; şi robului meu: Fă asta! şi face." Să observăm și EVALUAREA PE CARE O FACE IISUS: "Adevăr vă grăiesc, nici în Israel, n'am aflat atâta credinţă." Din Evanghelia Sfântului Luca aflăm că ofițerul s-a apropiat de Iisus prin intermediari. … Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, ajută-ne să avem și noi conștiința pe care o avea sutașul! ... De asemenea, se cuvine SĂ OBSERVĂM că noi, creștinii, am moștenit o RUGĂCIUNE în care folosim CUVINTELE SUTAȘULUI. Această rugăciune o spunem ÎNAINTE DE PRIMIREA SFINTEI ÎMPĂRTĂȘANII: “Doamne, Dumnezeul meu, știu că nu sunt vrednic, nici în stare, să intri sub acoperișul (acoperământul) casei sufletului meu” ... . Această rugăciune a compus-o Sfântul Ioan Gură de Aur, care a trăit la câteva sute de ani după Domnul nostru Iisus Hristos, mai precis în perioada dintre anii 347 – 407. ... Cu ocazia textului evanghelic de azi, este potrivit să spunem și noi această RUGĂCIUNE, și să o repetăm cât mai des: “Doamne, Dumnezeul meu, știu că nu sunt vrednic, nici în stare, ca să intri sub acoperământul casei sufletului meu, pentru că este cu totul pustiu și surpat și nu afli în mine loc potrivit ca să-Ți pleci capul. Ci, pre­cum din înăl­țime Te-ai plecat pentru noi, pleacă-Te și acum spre smerenia mea. Și, precum ai binevoit a Te culca în peșteră și în ieslea necuvântă­toa­relor, așa binevo­iește a intra și în ieslea ne­cuvântătorului meu suflet și în întinatul meu trup. Și, precum n-ai socotit lucru nevrednic a intra și a cina împreună cu păcătoșii în casa lui Simon cel lepros, așa bine­voiește a intra și în casa sme­ritului, leprosului și păcătosului meu suflet. Și, precum n-ai îndepărtat-o pe des­frânata cea păcătoa­să, cea asemenea mie, care a venit și s-a atins de Tine, așa Te mi­lostivește și de mine, pă­că­tosul, care vin să mă ating de Tine. Și, precum nu Te-ai scâr­bit de întinata și necurata ei gură, ce Te-a să­ru­tat, așa nu Te scârbi nici de întinata și mai ne­curata mea gură, nici de buzele mele cele necurate și pângărite și de limba mea cea cu totul necu­rată. Ci să-mi fie mie jăraticul Prea­sfân­­tului Tău Trup și al Scumpului Tău Sânge spre sfințire și spre luminare, spre însănătoșirea sme­­ri­­tului meu su­flet și trup, spre ușurarea greutății greșelilor mele celor multe, spre paza de toată lucrarea diavoleas­că, spre îndepărtarea și mutarea răului și vicleanului meu obicei, spre omo­rârea patimilor, spre plinirea porunci­lor Tale, spre adăugirea dumnezeiescului Tău har și spre dobândirea Îm­părăției Tale. Că nu vin la Tine ca un nepă­sător, Hristoase Dumne­zeule, ci încre­zân­du-mă în bună­tatea Ta cea nespusă și ca nu cumva, rămâ­nând de­parte prea multă vreme de împărtă­șirea Ta, să fiu prins de lupul cel înțe­le­gător. Pentru aceasta mă rog Ție, Cel ce singur ești sfânt, Stăpâne: Sfin­țește-mi sufletul și trupul, mintea și inima, rărunchii și mă­runtaiele; în­noiește-mă tot și înrădă­ci­nează frica Ta întru mă­dularele mele și sfin­țenia Ta fă-o neștearsă de la mine. Și-mi fii mie ajutător și folositor, în­dreptând în pace viața mea și în­vred­nicindu-mă a sta de-a dreapta Ta, cu sfinții Tăi, pentru rugă­ciu­nile și mij­locirile Preacu­ratei Maicii Tale și ale slujitorilor Tăi celor fără trup, ale prea­curatelor pu­teri, și pen­tru ale tutu­ror sfinților, care din veac au bineplăcut Ție. Amin.”

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină şi să vindece pe sluga lui. Iar ei...