sâmbătă, 22 iunie 2024

Azi, în SÂMBĂTA RUSALIILOR, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR SE ADUC ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, se aduc LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Se aduce BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Se aduce VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Unde sunt cei care nu mai sunt? (interpretată de Tudor Gheorghe) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel: “Adevărat, adevărat zic vouă că dacă grăuntele de grâu, când cade în pământ, nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, aduce multă roadă.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 12, 24) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=12

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2972002189606938&set=a.711891222284724


Sfântul Apostol Pavel, explicând creștinilor din orașul Corint despre învierea morților, folosește, de asemenea, imaginea grăuntelui de grâu care moare și apoi înviază: “Treziţi-vă cum se cuvine şi nu păcătuiţi. Căci unii nu au cunoştinţă de Dumnezeu; o spun spre ruşinea voastră. Dar va zice cineva: Cum înviază morţii? Şi cu ce trup au să vină? Nebun ce eşti! Tu ce semeni nu dă viaţă, dacă nu va fi murit. Şi ceea ce semeni nu este trupul ce va să fie, ci grăunte gol, poate de grâu, sau de altceva din celelalte; Iar Dumnezeu îi dă un trup, precum a voit, şi fiecărei seminţe un trup al său. ...” (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 15, 34-58) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=15

 

Cu această ocazie este potrivit să ne amintim câteva învățături creștine cu privire la viață și la moarte:

Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive:

1)    Iubirea Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). 

2)     Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). 

3)     Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13).

 

 De asemenea, este potrivit să ne mai amintim, sau să aflăm: 

Iisus a zis : “Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă.” (Sfânta Evanghelie dupa Ioan, capitolul 5, versetul 24).

“Şi Iisus i-a zis: Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.” (Sfânta Evanghelie dupa Ioan, capitolul 11, versetul 25).

Înțeleptul Solomon a spus: “Sufletele drepților sunt în mâna lui Dumnezeu și chinul nu se va atinge de ele. În ochii celor fără de minte, drepții sunt morți cu desăvârșire și ieșirea lor din lume li se pare mare nenorocire. Și plecarea lor dintre noi, un prăpăd, dar ei sunt în pace. ... nădejdea lor este plină de nemurire.” (Înțelepciunea lui Solomon cap. 3, versetele 1-4).

Apostolul Pavel ne spune că nimeni nu este drept (Romani 3, 10-12). Tot el ne spune că putem deveni drepți prin credință în Iisus, căci Opera Lui are putere asupra oamenilor (1 Corinteni 1, 30-31).

În cartea Noului Testament numită Apocalipsa, Iisus a zis către Ioan astfel: Nu te teme! Eu sunt Cel dintâi şi Cel de pe urmă, Şi Cel ce sunt viu. Am fost mort, şi, iată, sunt viu, în vecii vecilor, şi am cheile morţii şi ale iadului.” (Apocalipsa 1, 17-18)

...

Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, Te rugăm frumos și noi, ai milă de sufletele plecate în lumea de dincolo: prieteni, cunoștințe, frați, surori, părinți, moși, strămoși, rudenii, cu tot neamul lor cel adormit!

Cu duhurile drepţilor, celor ce s‑au săvârşit, odihneşte Mântuitorule, sufletul adormitului robului/servului Tău (sufletul adormitei roabei/servei Tale), păzindu‑l pe dânsul întru viaţa cea fericită, care este la Tine, Iubitorule de oameni! ...

...

IUBIREA este mai tare decât MOARTEA. IUBIREA este de la DUMNEZEU, iar MOARTEA este de la DIAVOLUL. IUBIREA creștinilor pentru cei plecați în lumea de dincolo este mai tare decât MOARTEA, căci ESTE ÎNTEMEIATĂ PE IUBIREA DIVINĂ, care A ÎNVINS MOARTEA, adică pe iubirea Domnului nostru Iisus Hristos față de Tatăl nostru Sfânt din Ceruri și față de oameni. NE AMINTIM DE VICTORIA IUBIRII DIVINE ȘI CU ACEASTĂ OCAZIE ... . ... BOBUL DE GRÂU, care putrezește și apoi înviază, este SIMBOLUL MORȚII ȘI ÎNVIERII MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, dar și SIMBOLUL MORȚII ȘI ÎNVIERII TUTUROR OAMENILOR. Coliva și colacul, aduse la pomenirea morților, sunt făcute din boabe de grâu, deci ele ne aduc în conștiință iubirea divină eternă. LUMÂNĂRILE APRINSE sunt simboluri ale LUMINII LUMII, adică ale DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, CARE A SPUS DESPRE SINE ASTFEL: “EU SUNT LUMINA LUMII. CEL CE ÎMI URMEAZĂ MIE NU VA UMBLA ÎN ÎNTUNERIC, CI VA AVEA LUMINA VIEȚII.”

 ...



Textul evanghelic care se citește la pomenirea morților este din Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 5, versetele 24-30:

Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă. Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul şi acum este, când morţii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu şi cei ce vor auzi vor învia. Căci precum Tatăl are viaţă în Sine, aşa I-a dat şi Fiului să aibă viaţă în Sine; Şi I-a dat putere să facă judecată, pentru că este Fiul Omului. Nu vă miraţi de aceasta; căci vine ceasul când toţi cei din morminte vor auzi glasul Lui, Şi vor ieşi, cei ce au făcut cele bune spre învierea vieţii şi cei ce au făcut cele rele spre învierea osândirii. Eu nu pot să fac de la Mine nimic; precum aud, judec; dar judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut la voia Mea, ci voia Celui care M-a trimis. http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=5

...

Acatist către Dumnezeu Tatăl pentru cei adormiţi https://marturieathonita.ro/acatist-catre-dumnezeu-tatal-pentru-cei-adormiti/

...

Liturgical Textshttps://orthodoxaustin.org/liturgical-texts/

 

...

UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? (de Nichifor Crainic)

1)

Întrebat-am vântul, călătorul

Bidiviul care mână norul

Spre albastre margini de pământ:

Unde sunt cei care nu mai sunt ?

Unde sunt cei care nu mai sunt?

 

Zis-a vântul: Aripile lor

Nevăzute mă răpesc în zbor.

2)

Întrebat-am luminata ciocârlie,

Candelă ce suie în tărie

Undelemnul cântecului sfânt:

Unde sunt cei care nu mai sunt?

Unde sunt cei care nu mai sunt?

 

Zis-a ciocârlia: S-au ascuns

În lumina celui nepătruns.

3)

Întrebat-am bufniţa cu ochiul sferic,

Oarba care vede-n întuneric

Tainele nespuse de cuvânt:

Unde sunt cei care nu mai sunt ?

Unde sunt cei care nu mai sunt?

 

Zis-a bufniţa: Când va cădea

Marele-ntuneric, veţi vedea.

...

https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870

 

...


Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani:



https://www.youtube.com/watch?v=P8R7ZRW8xXA&t=4s

 

"Dar știu un lucru mai presus

De toate câte ți le-am spus:

Credința-n zilele de-apoi

E singura tărie-n noi,

Că multe-s tari cum credem noi

Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger)

 

..............................................................................................................................

Aici am terminat invitația de a ne asocia în rugăciune pentru persoanele plecate în lumea de dincolo.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/03/in-prima-sambata-din-postul-sfintelor.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/03/azi-cand-biserica-face-pomenirea.html

 

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ÎN MAREA ROȘIE, de demult, A FOST PREFIGURAT CHIPUL MIRESEI VIRGINE CARE L-A NĂSCUT CA OM PE FIUL LUI DUMNEZEU. DUPĂ TRECEREA LUI ISRAEL PRIN MAREA ROȘIE, MAREA A RĂMAS CA ȘI MAI ÎNAINTE, adică IMPOSIBIL SĂ O TRAVERSEZI PE JOS. DUPĂ NAȘTEREA FIULUI LUI DUMNEZEU DIN FECIOARĂ, FECIOARA A RĂMAS CA ȘI MAI ÎNAINTE, FECIOARĂ. Haideți să ne amintim și să înțelegem mai bine excelenta paralelă făcută de Sfântul Ioan Damaschinul, paralelă pe care o găsim în cartea numită Octoihul Mic, la glasul 5 ! Am observat că în engleză textul este mai clar decât în română. Să observăm textul ÎN ROMÂNĂ: "În Marea Roşie chipul Miresei celei neispitite de nuntă s-a scris de demult. Acolo Moisi despărţitor al apei, iar aici Gavriil slujitor al minunii. Atunci adâncul l-a trecut cu picioare neudate Israil, iar acum pe Hristos L-a născut fără de sămânţă Fecioara. Marea după trecerea lui Israil a rămas nestrăbătută, iar cea fără de prihană după naşterea lui Emanuil a rămas nevătămată [nestricată; în alte variante alte textului]. Cel ce eşti, şi mai înainte ai fost, şi Te-ai arătat ca un Om, Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi!" ... Să observăm textul ÎN ENGLEZĂ, care în loc de cuvintele “a rămas nevătămată/nestricată” are cuvintele “a rămas Fecioară” (“remained a Virgin”): "In the Red Sea of old, a type of the Virgin Bride was prefigured. There Moses divided the waters; here Gabriel assisted in the miracle. There Israel crossed the sea without getting wet; here the Virgin gave birth to Christ without seed. After Israel`s passage the sea remained impassable; after Emmanuel`s birth, the Virgin remained a Virgin. O, Ever-existing God Who appeared as Man, O Lord, have mercy on us!" ... NE AMINTIM că în imnul CUVINE-SE CU ADEVĂRAT, dedicat Preacuratei Fecioare Maria, Preasfânta Mamă a Domnului nostru Iisus Hristos, apar în română cuvintele: “... care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul L-ai născut ...”, iar în unele variante ale textului în engleză apare așa: “... care, fără pierderea virginității, pe Dumnezeu Cuvântul L-ai născut ... ” (“... who without loss of virginity gave birth to God The Word ... ”. ... Iată că uneori limba engleză ne poate ajuta să înțelegem mai bine unele texte din română ... .

Pr. prof. Ion Ciungu     https://www.facebook.com/photo/?fbid=3130435373763618&set=a.711891222284724     "În Marea Roşi...