luni, 25 aprilie 2022

PE DUMNEZEU ATOTȚIITORUL, ADICĂ PE TATĂL CERESC, NIMENI DINTRE OAMENI NU L-A VĂZUT NICIODATĂ ȘI NU-L POATE CUNOAȘTE ÎN ESENȚA SA. NUMAI FIUL CEL VEȘNIC AL LUI DUMNEZEU, FIU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NUMAI EL L-A FĂCUT CUNOSCUT OAMENILOR PE DUMNEZEU ATOTȚIITORUL, ȘI NE-A ÎNVĂȚAT SĂ-L NUMIM TATĂ ȘI SĂ I NE ADRESĂM ASTFEL: “TATĂL NOSTRU CARE EȘTI ÎN CERURI ...”. NUMAI FIUL LUI DUMNEZEU NE LUMINEAZĂ CUNOAȘTEREA ȘI VIAȚA. NICI CHIAR OAMENII SFINȚI, CUM ESTE SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL, NU AU PRETENȚIA CĂ ÎL POT ÎNLOCUI PE FIUL LUI DUMNEZEU. (Haideți să încercăm să ne conștientizăm poziția noastră în relație cu Persoanele Sfinte, despre Care este vorba în textul evanghelic programat să fie citit la Sfânta Liturghie în A DOUA ZI De PAȘTI, adică LUNI ÎN SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ! ... Ne amintim că în acest an, 2022, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care în mod obișnuit este pe 23 aprilie în fiecare an, a fost mutată pe data de 25 aprilie, căci ziua de 23 aprilie a picat în Sâmbăta Mare, zi de Post în care toată atenția credincioșilor se concentrează pe Sărbătoarea Paștilor. Prin urmare, Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în România aproximativ un milion! Gheorghe a fost un tânăr militar creștin, cu rangul de tribun, fiind membru în garda de securitate a împăratului roman Dioclețian. Dat fiind faptul că Gheorghe era creștin convins, el a refuzat să participe la persecutarea creștinilor, criticând decizia împăratului de vărsare pe nedrept a sângelui creștinilor nevinovați. După multe torturi la care a fost supus, în final a fost decapitat pentru credința sa, în anul 303.)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Pe Dumnezeu nimeni niciodată nu L-a văzut; Fiul Cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, El L-a făcut cunoscut.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 1, versetul 18)

 

“Acum toate s-au umplut de lumină şi cerul şi pământul şi cele de dedesubt.” Din cântările Învierii, grupate în Canonul Învierii, pe care le putem găsi în cartea de cult numită Penticostar: https://www.cbrom.de/images/pdf/penticostar_buc_1973.pdf

Săptămâna aceasta, începând din Ziua de Paști, se numește Săptămâna Luminată (Duminica luminată a Paștilor, Lunea luminată, Marțea luminată, Miercurea luminată, Joia luminată, Vinerea luminată, Sîmbăta luminată). https://en.wikipedia.org/wiki/Bright_Week    ... https://ro.orthodoxwiki.org/S%C4%83pt%C4%83m%C3%A2na_luminat%C4%83

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în A Doua Zi De Paști este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 1, versetele 18-28:

 

Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată; Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut.

Şi aceasta este mărturia lui Ioan, când au trimis la El iudeii din Ierusalim, preoţi şi leviţi, ca să-l întrebe: Cine eşti tu?

Şi el a mărturisit şi n-a tăgăduit; şi a mărturisit: Nu sunt eu Hristosul.

Şi ei l-au întrebat: Dar cine eşti? Eşti Ilie? Zis-a el: Nu sunt. Eşti tu Proorocul? Şi a răspuns: Nu.

Deci i-au zis: Cine eşti? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis. Ce spui tu despre tine însuţi?

El a zis: Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: "Îndreptaţi calea Domnului", precum a zis Isaia proorocul.

Şi trimişii erau dintre farisei.

Şi l-au întrebat şi i-au zis: De ce botezi deci, dacă tu nu eşti Hristosul, nici Ilie, nici Proorocul?

Ioan le-a răspuns, zicând: Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru Se află Acela pe Care voi nu-L ştiţi,

Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost şi Căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei.

Acestea se petreceau în Betabara, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan. http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/35/Ioan

...

AZI, 23 APRILIE, ESTE SĂRBĂTOARE: SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINȚĂ. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 23 aprilie, precum și alte aspecte referitoare la acest tânăr martir creștin, care pentru credința sa a fost decapitat în anul 303, în timpul persecuției contra creștinilor declanșată de împăratul roman Dioclețian!) CERCETĂTORII SPUN CĂ DE LA MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PÂNĂ ÎN ANUL 2000, SUNT 70 DE MILIOANE DE MARTIRI CREȘTINI, DIN CARE 45 DE MILIOANE SUNT ÎN SECOLUL AL XX – LEA. ACTUALMENTE, JUMĂTATE DIN POPULAȚIA LUMII (APROAPE 4 MILIARDE) TRĂIEȘTE ÎN FOCARE DE PERSECUȚIE.

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/04/25

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna4

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=04

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

HRISTOS A ÎNVIAT! ADEVĂRAT, A ÎNVIAT ȘI E VIU PERMANENT, ÎN VECII VECILOR! “LA ÎNCEPUT ERA CUVÂNTUL, ȘI CUVÂNTUL ERA LA DUMNEZEU, ȘI DUMNEZEU ERA CUVÂNTUL.” UNII DINTRE NOI ȘTIM CĂ MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, SE MAI NUMEȘTE ȘI CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU. LUMEA A FOST CREATĂ ȘI RĂSCUMPĂRATĂ PRIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU. EL ESTE ADEVĂRATA VIAȚĂ ȘI ADEVĂRATA LUMINĂ A LUMII. (Haideți să conștientizăm, din textele evanghelice programate să fie citite în Prima Zi De Paști, că Iisus este Viața și Lumina noastră! Îți mulțumim frumos, Doamne Iisuse Hristoase! Te rugăm frumos ajută-ne să Te prețuim și să Te iubim permanent, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, prin intermediul Duhului Sfânt, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie!)

 

ÎN SFÂNTA ȘI MAREA ZI SÂMBĂTĂ DIN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR, BISERICA NE AMINTEȘTE, CONFORM SINAXARULUI DIN TRIOD, DE “ÎNGROPAREA DUMNEZEIASCĂ ȘI TRUPEASCĂ A MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI POGORÂREA ÎN IAD, PRIN CARE NEAMUL NOSTRU, FIIND CHEMAT DIN STRICĂCIUNE, A FOST MUTAT SPRE VIAȚĂ VEȘNICĂ.” ÎNGROPAREA A AVUT LOC VINERI SEARA, ÎNAINTE DE APUSUL SOARELUI, ADICĂ ÎNAINTE DE A ÎNCEPE SÂMBĂTA, ZIUA DE ODIHNĂ A EVREILOR. LA ÎNMORMÂNTAREA MÂNTUITORULUI AU PARTICIPAT, ÎN MOD DEOSEBIT, IOSIF DIN ARIMATEEA ȘI NICODIM, CARE FUSESERĂ UCENICI ÎN SECRET AI LUI IISUS. CORPUL MORT AL LUI IISUS A FOST ÎNFĂȘURAT ÎN GIULGIU CURAT DE IN, CU MIRESME DE SMIRNĂ ȘI ALOE, ȘI A FOST PUS ÎN MORMÂNTUL LUI IOSIF DIN ARIMATEEA, MORMÂNT SĂPAT ÎN STÂNCĂ. APOI LA UȘA MORMÂNTULUI AU PUS O PIATRĂ MARE. LA CEREREA ELITEI IUDAICE, PIATRA A FOST SIGILATĂ ȘI LA MORMÂNT A FOST PUSĂ GARDĂ DE SOLDAȚI, CU APROBAREA GUVERNATORULUI ROMAN PILAT, CA NU CUMVA CORPUL MORT SĂ FIE FURAT DE UCENICII LUI IISUS. (În acest an, 2022, Sâmbăta Mare este în data de 23 aprilie, zi în care îl sărbătorim, de obicei, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință, tânăr martir creștin, militar cu rangul de tribun. Sâmbăta Mare fiind zi de Post, observăm în calendar că sărbătoarea Sfântului Gheorghe se mută, în acest an, pe 25 aprilie, a doua zi de Paști. Gheorghe era membru în garda de securitate a împăratului roman Dioclețian. Fiind creștin convins, Gheorghe a refuzat să participe la persecutarea creștinilor, criticând decizia împăratului de vărsare pe nedrept a sângelui creștinilor nevinovați. După multe torturi la care a fost supus, în final a fost decapitat pentru credința sa, în anul 303. ... Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele acestui martir creștin, în România aproape un milion!)

 

ÎN SFÂNTA ȘI MAREA ZI VINERI DIN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR, BISERICA NE AMINTEȘTE, CONFORM SINAXARULUI DIN TRIOD, DE “SFINTELE ȘI MÂNTUITOARELE ȘI ÎNFRICOȘĂTOARELE PĂTIMIRI ALE DOMNULUI ȘI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS: SCUIPĂRILE, LOVIRILE PESTE FAȚĂ, PALMELE, INSULTELE, BATJOCURILE, HAINA DE PORFIRĂ, TRESTIA, BURETELE, OȚETUL, PIROANELE, SULIȚA ȘI ÎNAINTE DE TOATE CRUCEA ȘI MOARTEA PE CARE LE-A PRIMIT DE BUNĂ VOIE PENTRU NOI. SE MAI FACE ÎNCĂ POMENIRE DE MĂRTURISIREA MÂNTUITOARE FĂCUTĂ PE CRUCE DE TÂLHARUL RECUNOSCĂTOR, CARE A FOST RĂSTIGNIT ÎMPREUNĂ CU EL.” [Haideți, asemenea tâlharului din dreapta, să ne recunoaștem păcatele în fața lui Iisus, și să nu ratăm ocazia de a-L ruga să-Și amintească de noi când va veni în Împărăția Sa! ... Haideți să ne amintim Cele Șapte “Cuvinte” Ale Mântuitorului Pe Cruce, precum și textele evanghelice care se citesc în Sfânta și Marea Zi Vineri! (Sfântă Liturghie nu se face în Vinerea Mare, fiind zi de Post total: “Dacă este cineva prea neputincios sau prea bătrân și nu va putea să petreacă postind, să i se dea numai pâine și apă, după apusul soarelui. Așa am luat din sfintele porunci ale Sfinților Apostoli, să nu mâncăm în Vinerea Mare, că și cuvântul Domnului către farisei zice: Dacă se va lua Mirele de la dânșii, atunci vor posti în acele zile.” Așa scrie în Triod.)]

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...