joi, 21 aprilie 2022

ÎN SFÂNTA ȘI MAREA ZI JOI DIN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR, BISERICA NE AMINTEȘTE, ÎN SPECIAL, DE PATRU EVENIMENTE DIN VIAȚA MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, CONFORM SINAXARULUI DIN TRIOD: 1) IISUS SPALĂ PICIOARELE UCENICILOR ÎNAINTE DE CINA CEA DE TAINĂ; 2) CINA CEA DE TAINĂ; 3) RUGĂCIUNEA CEA MAI PRESUS DE FIRE FĂCUTĂ DE IISUS ÎN GRĂDINA GHETSIMANI; 4) PRIN SĂRUTARE, IUDA ÎL PREDĂ PE IISUS SOLDAȚILOR, CARE ÎL DUC LEGAT LA MARII PREOȚI ANA ȘI CAIAFA, PENTRU A FI JUDECAT. (Haideți să conștientizăm, din cele patru evenimente, datoriile care ne revin în calitate de creștini care Îl iubesc pe Iisus!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine şi binecuvântând, a frânt şi le-a dat ucenicilor, zicând: « Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu ». Şi luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: « Beţi dintru acesta toţi, că acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi b, carele pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor. »” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 26, versetele 26-28)

Cinei Tale celei de Taină, astăzi Fiul lui Dumnezeu părtaș mă primește; că nu voi spune vrăjmașilor Tăi taina Ta, nici sărutare Îți voi da ca Iuda. Ci ca tâlharul mă mărturisesc Ție: Pomenește-mă Doamne întru Împărăția Ta! (Rugăciune din Triod, care se cântă în Joia Mare în loc de cântarea Heruvicului.) Triodul îl putem găsi la următorul link: https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf . 

...

Cina cea de Taină, film de 5:55 minute: https://www.youtube.com/watch?v=3TqsOiFKJvE

...

Despre Sfânta și Marea Zi Joi: https://ro.orthodoxwiki.org/S%C4%83pt%C4%83m%C3%A2na_Patimilor .

...

Textele evanghelice care se citesc în Joia Mare:


La Utrenie – Lc 22, 1-39,


La Sfânta Liturghie:


Evanghelia înainte de spălarea picioarelor: Mt 26, 2-20.


 După spălarea picioarelor: In 13, 3-17Mt 26, 21-39Lc 22, 43-44Mt 26, 40-75;27, 1-2.

 

Seara, la denie, Cele 12 Evanghelii ale Patimilor:


Evanghelia I-a – 
In 13, 31-381415161718, 1.


Evanghelia a II-a – 
In 18, 1-28.


Evanghelia a III-a – 
Mt 26, 57-75.


Evanghelia a IV-a – 
Mt 18, 28-4019, 1-6.


Evanghelia a V-a – 
Mt 27, 3-23.


Evanghelia a VI-a – 
Mc 15, 16-32.


Evanghelia a VII-a – 
Mt 27, 33-54.


Evanghelia a VIII-a – 
Lc 23, 32-49.


Evanghelia a IX-a – 
In 19, 25-37.


Evanghelia a X-a – 
Mc 15, 43-47.


Evanghelia a XI-a – 
In 19, 38-42.


Evanghelia a XII-a – 
Mt 27, 62-66.

...

 

...

 

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/04/21

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna4

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=04

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

ÎN SFÂNTA ȘI MAREA ZI MIERCURI DIN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR, BISERICA NE ADUCE AMINTE, ÎN MOD SPECIAL, DE FEMEIA PĂCĂTOASĂ CARE A UNS CU MIR DE MARE PREȚ TRUPUL MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, CU DOUĂ ZILE ÎNAINTE DE PAȘTI. GESTUL EI I-A NEMULȚUMIT PROFUND PE UCENICI, MAI ALES PE IUDA, EI CONSIDERÂND CĂ MIRUL S-AR FI PUTUT VINDE CU BANI MULȚI, IAR BANII SĂ SE DEA SĂRACILOR. ÎN SCHIMB, MÂNTUITORUL APROBĂ GESTUL FEMEII, CONSIDERÂNDU-L UN GEST UNIC ȘI EXCEPȚIONAL, O UNGERE ANTICIPATĂ PENTRU ÎNMORMÂNTAREA LUI. CU PRIVIRE LA SĂRACI, MÂNTUITORUL RĂSPUNDE ASTFEL: “PE SĂRACI ÎI AVEȚI PURUREA CU VOI ȘI PUTEȚI SĂ LE FACEȚI BINE ORICÂND VREȚI, DAR PE MINE NU MĂ AVEȚI PURUREA” (Marcu 14, 7). IUDA, CARE ERA CASIERUL COMUNITĂȚII APOSTOLICE, NU ERA INTERESAT DE SĂRACI, CI DE BANII ADUNAȚI ÎN PUNGĂ, DIN CARE FURA (Ioan 12, 6). EL A GĂSIT ATUNCI PRETEXTUL SĂ SE DESPARTĂ DE IISUS, BA MAI MULT, CHIAR SĂ-L VÂNDĂ DUȘMANILOR, ADICĂ MARILOR PREOȚI EVREI, CARE PLĂNUISERĂ SĂ-L OMOARE PE IISUS. (Haideți să conștientizăm de ce parte ne situăm când trebuie să alegem între bani și Iisus! ... Referitor la femeia care L-a uns pe Iisus cu mir, în Sinaxarul din Triod scrie astfel: “femeia aceasta pare că este una și aceeași la toți evangheliștii, însă nu este așa.” Sfântul Ioan Gură de Aur spune că este vorba de două femei care au turnat mir pe trupul lui Iisus, în situații diferite. Una era păcătoasă, despre ea scriind primii trei Sfinți Evangheliști (Matei, Marcu și Luca). Cealaltă este Maria, sora lui Lazăr, care avea o viață curată, despre ea scriind Sfântul Evanghelist Ioan. Sunt și comentatori care consideră că ar fi fost trei femei diferite.)

 

ÎN SFÂNTA ȘI MAREA ZI MARȚI DIN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR, BISERICA NE ÎNDEAMNĂ SĂ FIM VIGILENȚI ȘI PREGĂTIȚI CU CREDINȚA ȘI FAPTELE HARULUI DIVIN, ÎN TIMP CE AȘTEPTĂM A DOUA VENIRE A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. SĂ FIM ASEMENEA CELOR CINCI FECIOARE ÎNȚELEPTE CARE L-AU PRIMIT PE MIRE LA MIEZUL NOPȚII, ELE AVÂND CANDELELE APRINSE ȘI AVÂND ȘI UNTDELEMN DE REZERVĂ. (Haideți să conștientizăm identitatea noastră de creștini care așteaptă A Doua Venire a Domnului nostru Iisus Hristos! Textele evanghelice programate pentru ziua de azi, la Sfânta Liturghie, sunt despre A Doua Venire a Domnului nostru Iisus Hristos pentru judecarea tuturor oamenilor; despre Sfârșitul acestei lumi și începutul altei lumi; despre Pilda celor zece fecioare; despre Pilda talanților; despre Judecata Universală; despre anunțul pe care l-a făcut Iisus cu privire la Răstignirea Lui)

 

ÎN SFÂNTA ȘI MAREA ZI LUNI DIN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR, BISERICA NE AMINTEȘTE CĂ: 1) IISUS A BLESTEMAT SMOCHINUL CARE NU AVEA SMOCHINE. ACEL SMOCHIN ESTE SIMBOLUL IPOCRIZIEI IUDAICE. DUPĂ BLESTEM, SMOCHINUL S-A USCAT, ÎNDATĂ. 2) VINDEREA LUI IISUS DE CĂTRE APOSTOLUL IUDA A FOST PREFIGURATĂ, ÎN VECHIUL TESTAMENT, PRIN VINDEREA LUI IOSIF DE CĂTRE FRAȚII SĂI. 3) IISUS A PROFEȚIT SFÂRȘITUL IERUSALIMULUI IPOCRIT. ȘTIM CĂ PROFEȚIA LUI IISUS S-A ÎMPLINIT CU O PRECIZIE UIMITOARE, ÎN ANUL 70, CÂND IERUSALIMUL A FOST CUCERIT ȘI DISTRUS DE ARMATELE ROMANE CONDUSE DE TITUS. SFÂRȘITUL IERUSALIMULUI IPOCRIT ESTE O IMAGINE PROFETICĂ PESTE SECOLE DESPRE SFÂRȘITUL LUMII, CÂND VA VENI IISUS PE NORII CERULUI, CA DREPT JUDECĂTOR AL LUMII, CU PUTERE ȘI GLORIE MARE. (Haideți să conștientizăm spre mântuirea noastră importanța acestor evenimente sfinte!)

 

ÎN A ȘASEA DUMINICĂ DIN POSTUL PAȘTILOR, NUMITĂ DUMINICA FLORIILOR, BISERICA NE AMINTEȘTE DE INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, ÎN IERUSALIM, A MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, CĂLARE PE UN MÂNZ DE ASIN. (NU INTRARE CU MÂNDRIE, NU CĂLARE PE CAL, CUM FĂCEAU CUCERITORII ROMANI.) INTRAREA TRIUMFALĂ A LUI IISUS ÎN IERUSALIM A AVUT LOC DUPĂ CE MÂNTUITORUL ÎL ÎNVIASE PE LAZĂR CEL MORT DE PATRU ZILE. DATORITĂ ACESTEI MINUNI, MULȚIMEA DE OAMENI, CU RAMURI DE FINIC ÎN MÂINI, L-A ACLAMAT PE IISUS, CĂCI L-A RECUNOSCUT CĂ VINE, ÎNTR-ADEVĂR, ÎN NUMELE LUI DUMNEZEU CEL VEȘNIC ȘI ATOTPUTERNIC. MULȚIMEA L-A BINECUVÂNTAT PE IISUS, DECLARÂNDU-L REGE, ÎMPĂRAT, ȘI STRIGÂNDU-I ASTFEL: “OSANA! BINECUVÂNTAT ESTE CEL CE VINE ÎNTRU NUMELE DOMNULUI, ÎMPĂRATUL LUI ISRAEL!” … DAR ȘTIM CĂ APOI, ELITA POLITICO-RELIGIOASĂ A EVREILOR A MANEVRAT MULȚIMEA ÎN AȘA FEL ÎNCÂT A FĂCUT-O SĂ CEARĂ, DUPĂ CÂTEVA ZILE, RĂSTIGNIREA LUI IISUS. ASTFEL CĂ, DUPĂ ENTUZIASMUL DE LA INTRAREA ÎN IERUSALIM URMEAZĂ TRISTEȚEA DIN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește în Duminica Floriilor la Sfânta Liturghie!) ȘTIM CĂ ÎN DUMINICA FLORIILOR ÎȘI SĂRBĂTORESC ZIUA ONOMASTICĂ TOATE PERSOANELE CU NUME DE FLORI, ÎN ROMÂNIA APROXIMATIV 1,5 MILIOANE. CU ACEASTĂ OCAZIE, ÎL RUGĂM PE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI SĂ LE BINECUVÂNTEZE CU SĂNĂTATE, BUCURII, VIAȚĂ ÎNDELUNGATĂ, IERTARE DE PĂCATE ȘI MÂNTUIRE PE TOATE ACESTE PERSOANE!

 

ÎNVIEREA LUI LAZĂR DIN BETANIA, CEL MORT DE PATRU ZILE, O SĂRBĂTORIM ÎN 6-A SÂMBĂTĂ DIN POSTUL PAȘTILOR, CHIAR ÎNAINTE DE DUMINICA FORIILOR. [Mormintele Sfântului Lazăr, atât cel care se află în Betania (actualmente în orășelul palestinian Al-Eizariya, în Cisiordania sau Malul de Vest), la aproximativ 2,4 km est de Ierusalim, cât și cel care se află în Cipru, în orașul Larnaca, sunt locuri de pelerinaj. ... Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Sâmbăta lui Lazăr, precum și alte aspecte despre acest prieten al Domnului nostru Iisus Hristos!]

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...